Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Klimatronic scorpio 97r

BartekZDW - |29 Paź 2008|, 2008 21:59
Temat postu: Klimatronic scorpio 97r
Witam, zastanawia mnie co sie dzieje u mnie z klimatronikiem w scorpio 97r. gdyz leci raz zimne powietrze raz cieple...wariuje troche. Nawet jak jest nie wlaczona klimatyzacja! pomocy idzie zima:) pozdrawiam
Struna - |29 Paź 2008|, 2008 22:42

BartekZDW napisał/a:
Witam, zastanawia mnie co sie dzieje u mnie z klimatronikiem w scorpio 97r. gdyz leci raz zimne powietrze raz cieple...
ustaw 28 stopni i sprawdź wtedy czy leci raz zimne a raz ciepłe.
bingo - |30 Paź 2008|, 2008 08:39

regulacja temperatury przy klimatroniku polega na zmiennej ilości powietrza przepływającej przez nagrzewnicę. Przez chłodnicę od klimy zawsze idzie cała struga powietrza i w zaleznożności od potrzeb, część powietrza omija nagrzewnicę, a część jest nagrzewana w nagrzewnicy. Przy nastawie Lo cale powietrze omija nagrzewnicę, a przy Hi całe powietrze idzie przez nagrzewnicę. Klima, jeżeli nie jest wyłączona, pracuje non stop i cały czas ochładza powietrze. Klima może wyłączyć się tylko przy niskiej temp. odnotowanej przez czujnik w parowniku (słynny de-ice). Zrób tak jak struna powiedział - jak będzie leciało tylko ciepłe, to wszystko w porządku.
Struna - |30 Paź 2008|, 2008 12:08

jak układ oscyluje wokół zadanej temperatury to właśnie tak sobie dmucha raz chłodnym raz cieplejszym na zmianę.
BartekZDW - |3 Lis 2008|, 2008 18:12

Dzieki za pomoc, wszystko jest ok.