| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Za dużo oleju w ASB
robkom - |23 Paź 2008|, 2008 08:02 Temat postu: Za dużo oleju w ASB Witam!
Mam za dużo oleju w ASB, sprawdzałem tak jak jest to poisane w Dziale Warsztat, olej jest klarowny, czerwony i nie śmierdzi spalenizną. Poprzedni właściciel nie wymieniał oleju i nie wiedział czy jedgo poprzednik wymieniał. Auto ma 230tyś. przebiegu, więc sądzę że wymieniany olej był... a może się mylę.... jak to ewentualnie sprawdzić czy był wymieniany?? oleju jest ponad tą czarną końcówkę jeszcze ze 3mm... co może się stać z tego powodu??
pepi - |23 Paź 2008|, 2008 08:21
jak niejesteś pewny to zmień sam jak automat działa poprawnie a tak to tylko można stwierdzić czy olej jest ok ale napewno mu wymiana niezaszkodzi
Boni - |23 Paź 2008|, 2008 08:40
Jak olej wygląda ok, to ja bym nie wymieniał i w ogóle nie dotykał, parę mm ponad stan to jest w przybliżeniu nic
robkom - |23 Paź 2008|, 2008 08:58
olej jest naprawdę wg mnie wporządku... jedyne co mnie martwi to ciche wycie na jedynce i delikatne szarpnięcie z 3na4 a tak wszystko super, zapina biegi w sek max i płynnie rusza....
Struna - |23 Paź 2008|, 2008 12:03
| robkom napisał/a: | | jedyne co mnie martwi to ciche wycie na jedynce | norma w zasadzie, planetarka wtedy pracując wydaje taki sobie szum, na innych biegach już nie słychać. | robkom napisał/a: | | delikatne szarpnięcie z 3na4 | a gdzie lock-up ? a luz na dyfrze masz ? jak tak to może szarpać - dla pewności wyczyść sobie przepływomierz, on ma ogromny wpływ na miękkośc zmiany biegów. | pepicosi napisał/a: | napewno mu wymiana niezaszkodzi | no niestety z tym bywa różnie.
robkom - |23 Paź 2008|, 2008 12:24
| Struna napisał/a: | | wydaje taki sobie szum, na innych biegach już nie słychać. | o dokładnie to jest coś takiego.... szumi..
| Struna napisał/a: | | a gdzie lock-up ? a luz na dyfrze masz ? | luz mały jest... a przepływkę sobie przeczyszczę i ebj-ta też bo rano czasem trochę falują obroty...
czy reset kompa robi się tak samo jak w mk2?
Struna - |23 Paź 2008|, 2008 13:58
| robkom napisał/a: | | czy reset kompa robi się tak samo jak w mk2? | tak, klema na kilka minut i po sprawie.
robkom - |23 Paź 2008|, 2008 14:31
a przepływkę można normalnie w benzynie przemyć?
Struna - |23 Paź 2008|, 2008 14:33
| robkom napisał/a: | | a przepływkę można normalnie w benzynie przemyć? | pędzelek, benzynka ekstrakcyjna i jedziesz delikatnie po "drucikach"
pepi - |23 Paź 2008|, 2008 20:36
| Struna napisał/a: | | no niestety z tym bywa różnie | - tak a ostatnio kto komu to napisał jak by zmieniał biegi idealnie to ja bym się pchał w wymiane a jak podszarpuje to cos nietak ech te asb
Struna - |24 Paź 2008|, 2008 11:12
| pepicosi napisał/a: | | tak a ostatnio kto komu to napisał | bo to sie nie da zgeneralizować. Ogólnei trzeba wymieniać olej, ale bywają przypadki gdy zmiana może tylko przyśpieszyć nadchodzący już kres skrzyni.
1Bodzio - |24 Paź 2008|, 2008 18:57
Ale w naszych skrzyniach to rzadkośc. Zmiana oleju częściej pomaga niż szkodzi. W nowszych skrzyniach typu Jatko, zbyt późna wymiana może zaszkodzic.
pepi - |24 Paź 2008|, 2008 21:23
| 1Bodzio napisał/a: | | Ale w naszych skrzyniach to rzadkośc | -tak to wytłumacz mi dlaczego mi 3 padło po wymianie max 500 km i koniec prawda jest taka zazwyczaj jak jest co nietak z biegami szarpie lub sie slizga to wymiana raczej wtedy mało opłacalna
blaz - |24 Paź 2008|, 2008 21:55
| Struna napisał/a: | | norma w zasadzie, planetarka wtedy pracując wydaje taki sobie szum, na innych biegach już nie słychać. |
u mnie tez tak jest, słyszalne głównie jak sie tocze na 1 z puszczonym gazem
1Bodzio - |24 Paź 2008|, 2008 22:45
| pepicosi napisał/a: | | tak to wytłumacz mi dlaczego mi 3 padło po wymianie max 500 km i koniec prawda jest taka zazwyczaj jak jest co nietak z biegami szarpie lub sie slizga to wymiana raczej wtedy mało opłacalna | Nie bardzo rozumiem co Ci 3 padło. Trzecia skrzynia, czy może III bieg. A prawda natomiast jest taka, że jak skrzynia dośc mocno się ślizga pomiedzy biegami, to wtedy wymiana oleju rzeczywiście niewiele już pomoże. Natomiast jeśli skrzynia podczas zmian biegów LEKKO poszarpuje, to wymiana oleju i filtra oraz regulacja taśm hamulcowych najczęściej pomaga. Zresztą jak ktoś lubi konie mocno poganiac (a Ty zdaje mi się lubisz), to musi się liczy z tym że reszta zaprzęgu (zwłaszcza nie młodego już) może tego nie wytrzymac.
pepi - |25 Paź 2008|, 2008 08:30
| 1Bodzio napisał/a: | | Nie bardzo rozumiem co Ci 3 padło | - w 3 autach asb po wymianie oleju u mnie było z 2-3 tylko i po wymianie oleju tragedia | 1Bodzio napisał/a: | | Zresztą jak ktoś lubi konie mocno poganiac (a Ty zdaje mi się lubisz), to musi się liczy z tym że reszta zaprzęgu (zwłaszcza nie młodego już) może tego nie wytrzymac | - ja tylko w trasie daje bo asb do wyglupów nienadaje się i troszke mi go szkoda piersze asb w scorpio co działa idealnie ech jak by był manual to by było fajnie jazda bokiem i takie tam a teraz z dołu jak emeryt
Struna - |28 Paź 2008|, 2008 00:58
| 1Bodzio napisał/a: | | Ale w naszych skrzyniach to rzadkośc. Zmiana oleju częściej pomaga niż szkodzi. W nowszych skrzyniach typu Jatko, zbyt późna wymiana może zaszkodzic. | mnie tu kolo od automatów straszy, że mi może krzynka po wymianie zaniemóc a taśm skubany nie chce poregulować.
robkom - |28 Paź 2008|, 2008 07:12
ostatnio leżąc pod autem wykukałem że misa od skrzyni była ściągana, ponieważ śruby miały ślady odkręcania. W sumie to nie dziwne mam 240kkm więc już ze dewa razu powinienł być zmieniony. Olej nadal mam klarowny, czerwopny i nie śmierdzi, tylko jak stwierdzić kiedy go wymienić?? są jakieś sposoby?? pytam tak zapobiegawczo na co ewntulanie zwracać uwagę. Niestety nie ma u mnie w okolicy dobrych mechasów a co tu mówić o ASB
Boni - |28 Paź 2008|, 2008 07:43
Sprawdzać stan i wygląd co miesiąc-dwa, i wymieniać jak będzie nie ok, albo jak przejedziesz coś około, powiedzmy, góra 70kkm albo góra 2 lata. No chyba ześ bogaty, to oczywiście możesz wcześniej Ja sobie na twoich warunkach (kupiony samochód, powiedzmy 175kkm, olej tiptop, ale diabli wiedzą czy i kiedy robione cokolwiek) właśnie wymieniłem ATF w Pontonie i zrobiło się znacznie przyjemniej (ciszej i lepiej chodzi), choć w skrzyni nic strasznego nie znalazłem, na przykład w porównaniu do niektórych Scorpio z 250kkm na zegarku
robkom - |28 Paź 2008|, 2008 07:55
może faktycznie by nie zawadziło wymienić ale trochę się boję że coś się rozwali nie daj Boże. Ale z drugiej strony patrząc to wymieniając olej w silniku też może się coś tam pogorszyć ....
Boni - |28 Paź 2008|, 2008 10:17
To jest podobnie - moim zdaniem, nie ma się co szczypać specjalnie, tylko nastawić się na wymianę i że się może pogorszyć, a to oznacza że i tak silnik czy skrzynia były na zdechu, więc trzeba robić, tyle że nieco wcześniej
ford2fast - |28 Paź 2008|, 2008 18:08
Jeżeli wymienisz olej teraz , nie będziesz musiał zastanawiać się jakie niespodzianki czekają Cię ze strony skrzyni lub silnika
Kiedyś i tak będziesz musiał to zrobić
Boni dobrze radzi , lepiej wiedzieć czym się jeździ
1Bodzio - |28 Paź 2008|, 2008 21:50
| Struna napisał/a: | | mnie tu kolo od automatów straszy, że mi może krzynka po wymianie zaniemóc a taśm skubany nie chce poregulować. | Bo pewnie nie umie, no i wymyśla proch, albo mu się nie chce, bo w cossie to trochę kiepski dostęp do śrub regulacyjnych, i trzeba trochę popracowac.
Struna - |28 Paź 2008|, 2008 21:55
w przeciwieństwie do innych automaciarzy przynajmniej wie że sie taśmy reguluje, a pewnie mu się nie chce bo pytał jaki silnik jak usłyszał cosworth to troszkę zamilkł na moment mnie by sie też nie chciało tego regulować przy takim dostępie
ford2fast - |28 Paź 2008|, 2008 23:22
| Struna napisał/a: | w przeciwieństwie do innych automaciarzy przynajmniej wie że sie taśmy reguluje, a pewnie mu się nie chce bo pytał jaki silnik jak usłyszał cosworth to troszkę zamilkł na moment mnie by sie też nie chciało tego regulować przy takim dostępie |
Jak się odkręci kawałek wydechu , to dostęp jest całkiem , całkiem
Struna - |28 Paź 2008|, 2008 23:39
| ford2fast napisał/a: | | Jak się odkręci kawałek wydechu | to chyba jakieś 2/3 całości wydechu.
ford2fast - |28 Paź 2008|, 2008 23:46
| Struna napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Jak się odkręci kawałek wydechu | to chyba jakieś 2/3 całości wydechu. |
A czy ja napisałem :
Mały kawałek wydechu ?
Struna - |28 Paź 2008|, 2008 23:47
kawałek sugeruje raczej niewielką część
robkom - |30 Paź 2008|, 2008 23:09
dotarłem do drugiego właściciela przedemną i dowiedziałem się że kupił auto w 2004r. z przebiegiem 180tyś. teraz mam 240tyś., poprzednik ani drugi poprzednik nie zmieniali oleju w skrzyni więc ma min. 60tyś. jak nie więcej, ale olej ktoś jednak wymieniał... tak wnioskuję po stanie oleju i po tym że śruby misy skrzyni mają ślady odkręcania. I teraz pytanie ile olej w skrzyni wytrzymuje? co ile się go wymienia? i na jaki najlepiej, bo różne info znalazłem.
ford2fast - |30 Paź 2008|, 2008 23:23
Nadszedł już czas na wymianę
Polecam Mobil ATF
Podobno niezły i w dość przystępnej cenie
Struna - |31 Paź 2008|, 2008 10:58
| robkom napisał/a: | | I teraz pytanie ile olej w skrzyni wytrzymuje? co ile się go wymienia? i na jaki najlepiej, bo różne info znalazłem. | jak bylą pełna wymiana ( w co wątpię ) to około 90 kkm, jak połowiczna to 40 - 45 kkm.
pepi - |31 Paź 2008|, 2008 14:55
| robkom napisał/a: | | jak nie więcej, ale olej ktoś jednak wymieniał... tak wnioskuję po stanie oleju i po tym że śruby misy skrzyni mają ślady odkręcania. | - pewnie skrzynia padła i coś tam dłubali tylko ciekawie jak to zrobili bedziesz widział jak dekiel zerwiesz
ford2fast - |31 Paź 2008|, 2008 19:44
Jak zerwie dekiel , to zobaczy tylko filtr oleju i labirynt
Próżno tam szukać śladów naprawy
robkom - |31 Paź 2008|, 2008 21:20
| pepicosi napisał/a: | | pewnie skrzynia padła i coś tam dłubali | tak myślisz? a wg mnie ktoś zmieniał olej.
| pepicosi napisał/a: | | tylko ciekawie jak to zrobili | skrzynia chodzi super.. nie zapeszając. odpukać. Więc Twoja teoria raczej błędna.
| ford2fast napisał/a: | | Jak zerwie dekiel , to zobaczy tylko filtr paliwa i labirynt | paliwa??
pepi - |1 Lis 2008|, 2008 10:09
| robkom napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Jak zerwie dekiel , to zobaczy tylko filtr paliwa i labirynt | -ale kolega ford2fast, -wielka pomyłka | robkom napisał/a: | | tak myślisz? a wg mnie ktoś zmieniał olej | -jak by mieniali olej to by raczej by się tym chwalił a tak na marginesie automat w cosie po 240 tys bez naprawy
robkom - |1 Lis 2008|, 2008 12:02
| pepicosi napisał/a: | | jak by mieniali olej to by raczej by się tym chwalił | nie dotarłem do dwóch pierwszych właścicieli a jeden z nich na pewno wymieniał olej. Takie jes tmoje zdanie.
| pepicosi napisał/a: | | a tak na marginesie automat w cosie po 240 tys bez naprawy | no jak trafiła na jakiegoś rzeźnika to na pewno byłaby już wymieniona bo naprawa jak sam wiesz nieopłacalna. A nie była. Właściciele wpisani w kartę pojazdu to roczniki 60 i niżej...więc sory ale nie sądzę że osoby w podeszłym wieku ścigały się i paliły gumę automatami... a tak na marginesie to odbiegamy od tematu.
pepi - |1 Lis 2008|, 2008 13:38
| robkom napisał/a: | | bo naprawa jak sam wiesz nieopłacalna | - znam takiego jednego co robił to 2 razy, raz za 1.9 tys potem 2,5 - teraz ma manual niedawno zdłubałem mu a tak naprawde wymian tarcz ciernych nie jest taka droga a jak się posmiga troszke na spalonym oleju to już jest wtedy sporo kasy asb ma wytrzymać 100tys
zuzia - |2 Lis 2008|, 2008 20:17
| Boni napisał/a: | parę mm ponad stan to jest w przybliżeniu nic |
A co jeśli przelałam i w oleju zanurzony jest cały plastik i dwa centymetry drutu bagnetu???Czy to może spowodować jakieś szkody?
ford2fast - |2 Lis 2008|, 2008 21:17
| pepicosi napisał/a: | robkom napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Jak zerwie dekiel , to zobaczy tylko filtr paliwa i labirynt
-ale kolega ford2fast, -wielka pomyłka |
Prawda , pomyłka okrutna
Miało być : filtr oleju i labirynt
Już poprawiam
1Bodzio - |2 Lis 2008|, 2008 22:01
| zuzia napisał/a: | | A co jeśli przelałam i w oleju zanurzony jest cały plastik i dwa centymetry drutu bagnetu???Czy to może spowodować jakieś szkody? | Jeśli taki stan oleju masz w czasie pomiaru na gorącym i odpalonym silniku, to trzzeba trochę tego oleju odessać przez rurę bagnetu. Zbyt duży poziom oleju powoduje przegrzewanie się skrzynki,a także nieprawidłowe zmiany biegów, z racji tego że płyta sterowania jest wtedy cała zanużona w oleju i utrudniony (opóźniony) jest spływ oleju ze sprzęgieł podczas zmian biegów.
Struna - |3 Lis 2008|, 2008 10:40
dodatkowo może wyrzucić olej przez odpowietrznik zostawiając za autem ogromną chmurę białego dymu gdy ten olej trafi na wydech.
|
|