| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Nie przerejestrowanie auta jest czynem karalnym i podlega
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 11:30 Temat postu: Nie przerejestrowanie auta jest czynem karalnym i podlega Nie przerejestrowanie auta jest czynem karalnym i podlega ściganiu
Ponieważ różne internetowe wesołki namawiają Was do przestępstwa , chciałbym ostrzec przed popełnieniem głupoty
Na dowód tego zamieszczam zdjęcia dokumentów
Miłej lektury

[ Dodano: 2008-10-18, 11:31 ]

[ Dodano: 2008-10-18, 11:50 ]
Jakby ktoś nie doczytał , to sprawa dotyczy oczywiście Forda Scorpio
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 13:43
ford2fast, jest to WYKROCZENIE, nie przestępstwo - proponuję jednak nie siać paranoi
Adam_2000 - |18 Paź 2008|, 2008 14:15
Nieważne czy przestępstwo, czy wykroczenie, fakt pozostaje faktem, że nie jest to zgodne z prawem i tyle.
Boni - |18 Paź 2008|, 2008 14:24
Ale o co poszło tak w zasadzie, dlaczego nasz ólóbiony 17 latek co pamięta rewolucję październikową pokazuje kwity o ukaranie za niewyrejestrowaniu po zbyciu a pisze o nieprzerejestrowaniu? Coś mi umknęło?
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 14:35
Adam_2000, niezgodne z obowiązującym prawem, jest także nakładanie na obywateli ukrytych podatków. No, ale co my - malutcy możemy
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 14:52
| Julek napisał/a: | Adam_2000, niezgodne z obowiązującym prawem, jest także nakładanie na obywateli ukrytych podatków. No, ale co my - malutcy możemy |
A co to ma wspólnego z tematem ?
Uprzejmie Cię Julek proszę o wpisy TYLKO na temat
Bez OT
Czyżbyś sobie licznik postów nabijał ?
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 14:57
ford2fast,
Cały ten wątek jest nie na temat i zawiera informacje nieprawidłowe - jeśli potrafisz wskazać sankcję za nie przerejestrowanie auta to jestem bardzo ciekawy - napisz. Jeśli nie to najlepiej zamilcz i zdyscyplinuj najpierw siebie, zanim zaczniesz zwracać uwagę innym.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 14:59
| Julek napisał/a: | ford2fast,
Cały ten wątek jest nie na temat i zawiera informacje nieprawidłowe - jeśli potrafisz wskazać sankcję za nie przerejestrowanie auta to jestem bardzo ciekawy - napisz. Jeśli nie to najlepiej zamilcz i zdyscyplinuj najpierw siebie, zanim zaczniesz zwracać uwagę innym. |
Rozumiem , że masz trudności ze zrozumieniem tekstu pisanego ?
Hmm
Pomyślę jak to przedstawić w formie komiksu
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 15:09
ford2fast, chłopcze daruj sobie personalne wycieczki i odpowiedz na moje pytanie
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 15:18
| Julek napisał/a: | | ford2fast, chłopcze daruj sobie personalne wycieczki i odpowiedz na moje pytanie |
Żadnego pytania nie zadałeś
Przynajmniej w tym temacie
Masz jakiś problem ze zrozumieniem własnych słów ?
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 15:21
Co za typ. Niestety nie uda Ci się mnie sprowokować. Pokażę Ci moje pytanie jeszcze raz. Zamiast generować kolejne posty - odpowiedz.
jeśli potrafisz wskazać sankcję za nie przerejestrowanie auta to jestem bardzo ciekawy - napisz
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 15:25
| Julek napisał/a: | Co za typ. Niestety nie uda Ci się mnie sprowokować. Pokażę Ci moje pytanie jeszcze raz. Zamiast generować kolejne posty - odpowiedz.
jeśli potrafisz wskazać sankcję za nie przerejestrowanie auta to jestem bardzo ciekawy - napisz |
Według mnie jest to prośba o wskazanie sankcji , a nie PYTANIE
Pytania zadanego przez Ciebie w tym temacie do tej pory nie było
Skoro tak lubisz wikipedię , to skocz tam na chwilkę i przeczytaj definicję słowa PYTANIE
Julek - |18 Paź 2008|, 2008 15:32
Ale ten naród się mundry zrobił. Idź pogadaj z kimś na swoim wysublimowanym poziomie. Z mojej strony EOT.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 15:36
| Boni napisał/a: | | Ale o co poszło tak w zasadzie, dlaczego nasz ólóbiony 17 latek co pamięta rewolucję październikową pokazuje kwity o ukaranie za niewyrejestrowaniu po zbyciu a pisze o nieprzerejestrowaniu? Coś mi umknęło? |
Kwity dotyczą tego samego paragrafu
Samej rewolucji co prawda nie pamiętam , ale obchody rocznicowe , to i owszem
maup - |18 Paź 2008|, 2008 15:48
dobra, proponuję poczekać, aż się sąd wypowie (o ile dojdzie do rozprawy).
Jak będziesz dysponował wyrokiem lub postanowieniem (najlepiej z uzasadnieniem) to proszę o publikację.
Jak na razie stan prawny jest jaki jest, obowiązek przerejestrowania (i poinformowania właściwego WK o zbyciu) ustawodawca nałożyć nałożył ale (o ile mnie pamięć nie myli) nie określił sankcji.
Jeszcze w kwestii formalnej - jest na forum sporo mądrych ludzi, jest niestety też sporo osób przemądrzałych. Problem jest w stwierdzeniu, czy piszący jest faktycznie mądry i udaje głupiego czy niestety odwrotnie. Erystyka to trudna sztuka ale proponuję jednak powstrzymywanie się od argumentowania ad personam i trzymanie się ad meritum.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 15:53
| maup napisał/a: | dobra, proponuję poczekać, aż się sąd wypowie (o ile dojdzie do rozprawy).
Jak będziesz dysponował wyrokiem lub postanowieniem (najlepiej z uzasadnieniem) to proszę o publikację.
Jak na razie stan prawny jest jaki jest, obowiązek przerejestrowania (i poinformowania właściwego WK o zbyciu) ustawodawca nałożyć nałożył ale (o ile mnie pamięć nie myli) nie określił sankcji.
Jeszcze w kwestii formalnej - jest na forum sporo mądrych ludzi, jest niestety też sporo osób przemądrzałych. Problem jest w stwierdzeniu, czy piszący jest faktycznie mądry i udaje głupiego czy niestety odwrotnie. Erystyka to trudna sztuka ale proponuję jednak powstrzymywanie się od argumentowania ad personam i trzymanie się ad meritum. |
Rozprawa się odbyła , pacjent został ukarany
Pracuję nad dalszą częścią komiksu
maup - |18 Paź 2008|, 2008 15:56
no super, tylko jakby Ci się udało te zdjęcia w ciut lepszej rozdzielczości zrobić bom ślepawy trochę i z trudnością czytałem te pierwsze
No właśnie - czy dobrze odcyfrowałem, że we wniosku (pkt. 26) wskazany jest pokrzywdzony???????
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 16:04
| maup napisał/a: |
No właśnie - czy dobrze odcyfrowałem, że we wniosku (pkt. 26) wskazany jest pokrzywdzony??????? |
Dobrze doczytałaś , wniosek dotyczył jeszcze jednej sprawy (tak naprawdę tej dla której pacjent przyznał się do nie popełnionego czynu)
maup - |18 Paź 2008|, 2008 16:10
to trochę jakby zmieniało postać rzeczy - jeżeli na wniosku są dwa zarzuty to postępowanie IMVHO było wszczęte właśnie z tego zamazanego a niepowiadomienie WK dodali na deser, wszelki wypadek, albo jako możliwość wybronienia się z zamazanych zarzutów.
W każdym razie czekam(y) na postanowienie.
Adam_2000 - |18 Paź 2008|, 2008 16:12
| maup napisał/a: | | Erystyka to trudna sztuka ale proponuję jednak powstrzymywanie się od argumentowania ad personam i trzymanie się ad meritum. |
Ładnie i trafnie ujęte
A tak nawiasem... ford2fast, wypełnij prawidłowo rubryczkę "data urodzenia". To nie jest sławetne forum pokemonów i takie postępowanie daje nam odczuć, że masz wszystkich bardzo głęboko gdzieś ;/
Czekam na poprawienie profilu do jutra do godz. 23.59. Jeżeli tego nie zrobisz - zawieszę Ci konto ;/
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 17:24
| Adam_2000 napisał/a: | A tak nawiasem... ford2fast, wypełnij prawidłowo rubryczkę "data urodzenia". To nie jest sławetne forum pokemonów i takie postępowanie daje nam odczuć, że masz wszystkich bardzo głęboko gdzieś ;/
Czekam na poprawienie profilu do jutra do godz. 23.59. Jeżeli tego nie zrobisz - zawieszę Ci konto ;/ |
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem Panie
Mam nadzieję , że brak wieku jest poprawne ideologicznie ?
Do zmiany wieku skłonił mnie wpis 1Bodzio , w którym niezbyt przyjemnie odniósł się do mojego wieku
Stwierdziłem , że jeżeli już mam być upokarzany , to raczej jako małolat
Gdybym miał Was wszystkich gdzieś pewnością napisałbym wprost
Nie uciekam jak co poniektórzy przed konsekwencjami własnego postępowania
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 18:56
o ile dobrze pamietam nie przerejestrowanie samochodu jest niezgodne z prawem, ale nie ma zadnej podstawny prawnej do ukarania takiego delikwenta.
czyli niby nie mozna nie przerejestrowac, ale jak nie przerejestrujesz to tez nikt ci nie moze nic zrobic.
jesli jest inaczej to chetnie o tym poczytam.
patryk75jojo - |18 Paź 2008|, 2008 19:05
ja własnie caly czas dokonuje przestępstwa jak wielu innych uzytkowników pojazdów w kraju,jezdze tak bo w sumie narazie mam oc bylego własciciela ale jak byłem w urzedzie, to urzednik sam mi mówił ze termin jest, a sankcji nie ma. pozatym byłem kontrolowany i policji nawet do głowy nie przyszło mnie karac
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 19:15
| sobolaqe napisał/a: | o ile dobrze pamietam nie przerejestrowanie samochodu jest niezgodne z prawem, ale nie ma zadnej podstawny prawnej do ukarania takiego delikwenta.
czyli niby nie mozna nie przerejestrowac, ale jak nie przerejestrujesz to tez nikt ci nie moze nic zrobic.
jesli jest inaczej to chetnie o tym poczytam. |
Przytaczam słowa blaza :
Art. 78. prawa o ruchu drogowym
1. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu zarejestrowanego, dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.
1a. W razie przeniesienia na inną osobę własności pojazdu czasowo wycofanego z ruchu dotychczasowy właściciel przekazuje nowemu właścicielowi decyzję o czasowym wycofaniu pojazdu i kartę pojazdu, jeżeli była wydana.
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.
3. Zdarzenia, o których mowa w ust. 2, są dokumentowane w karcie pojazdu; odpowiednich wpisów dokonuje starosta.
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
konsekwencje:
Art. 97.
Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 19:24
na szybko
http://www.motofakty.pl/a...ejestracja.html
http://www.motoekspert.mojeauto.pl/cms/?id=459
jakos nie slyszalem o zadnym wyroku skazujacym kogos za nie przerejestrowanie pojazdu w terminie 30 dni od zakupu
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 19:29
Ja posiłkuję się obowiązującym prawem
Ty podpierasz się wypocinami jakiegoś pismaka
Jaki z tego wniosek ?
Słowa pismaka ponad prawem ?
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 19:33
pochwal sie wyrokiem sadu ktory ukaral delikwenta za nie przerejestrowanie samochdu w ustawowym terminie.
mam powazne watpliwosci czy to co zacytowales pozwala ukarac kierowce za nie przerejestrowanie samochodu. jesli to byla by prawda bylo by bardzo wiele wyrokow a o nich jakos nie slychac.
bo poki co to tylko glosno krzyczysz ale zadnych konkretow.
o tym ze LPG winne temu ze tyl w scorpio wisi tez pisales, a jak dostales konkretne dane to sie nie odezwales i uciekles z podkulonym ogonem.
konkrety ford2fast, bo poki co glosno krzyczysz tylko.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 20:01
| sobolaqe napisał/a: | | pochwal sie wyrokiem sadu ktory ukaral delikwenta za nie przerejestrowanie samochdu w ustawowym terminie. |
W tej chwili mam tylko wyrok sądu , który ukarał pacjenta za nie zgłoszenie sprzedaży pojazdu
Ale to ten sam paragraf
Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy , poddam się procedurze sądownego ukarania za nie przerejestrowanie samochodu w ustawowym terminie
Jest tylko jeden warunek : TY POKRYWASZ WSZYSTKIE KOSZTY SĄDOWE , ŁĄCZNIE Z WYMIERZONĄ GRZYWNĄ
Miej na uwadze to , ze mogę być skazany w warunkach recydywy , co może wpłynąć znacząco na wymiar kary
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 20:09
| ford2fast napisał/a: |
W tej chwili mam tylko wyrok sądu , który ukarał pacjenta za nie zgłoszenie sprzedaży pojazdu
Ale to ten sam paragraf
Jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy , poddam się procedurze sądownego ukarania za nie przerejestrowanie samochodu w ustawowym terminie
Jest tylko jeden warunek : TY POKRYWASZ WSZYSTKIE KOSZTY SĄDOWE , ŁĄCZNIE Z WYMIERZONĄ GRZYWNĄ
Miej na uwadze to , ze mogę być skazany w warunkach recydywy , co może wpłynąć znacząco na wymiar kary |
chetnie zobacze ten wyrok i uzasadnienie.
co do karania samego siebie..... hmmm mam powazne watpliwosci na ile by to bylo obiektywne kiedy delikwent sie chce sam poddac karze a kiedy ktos chce kogos skazac(policjant, urzednik) i on musi udowodnic wine(w tym wypadku przekroczenie terminu 30 dni na przerejestrowanie samochodu)
jak pisalem nie widzialem na oczy i wygooglowac nie moglem ani jednego wyroku sadu z tytulu nie przerejestrowania pojazdu w terminei 30 dni, za to wiele watkow o tym ze ten przepis jest poprostu martwy bo obowiazek jest, ale przepisu wykonawczego do niego brak.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 20:16
| Cytat: | | co do karania samego siebie..... hmmm mam powazne watpliwosci na ile by to bylo obiektywne kiedy delikwent sie chce sam poddac karze a kiedy ktos chce kogos skazac(policjant, urzednik) i on musi udowodnic wine(w tym wypadku przekroczenie terminu 30 dni na przerejestrowanie samochodu) |
Realizację widzę troszkę inaczej
Jest kilku policjantów , którzy mnie nie lubią
I gdy tylko będą mieli jakikolwiek znak od Boga , że zrobiłem coś niezgodnego z prawem , z radością i wielką ochotą ruszą do pisania wniosku o ukaranie
A wystarczy tylko wypuścić plotkę w odpowiednim kierunku
Plotka to potężna broń
[ Dodano: 2008-10-18, 20:18 ]
| sobolaqe napisał/a: | | o tym ze LPG winne temu ze tyl w scorpio wisi tez pisales, a jak dostales konkretne dane to sie nie odezwales i uciekles z podkulonym ogonem. |
Mało eleganckie sformułowanie , a do tego niezgodne z prawdą
[ Dodano: 2008-10-18, 20:19 ]
| sobolaqe napisał/a: | | konkrety ford2fast, bo poki co glosno krzyczysz tylko |
Konkrety w drodze
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 20:31
czekam w takim razie na konkrety, z przyjemnoscia poczytam.
odnosnie karania za nie przerejestrowanie w terminie to jak juz pisalem jakies 2 lata po zakupie przezemnie mk1 od znajomego zadzwonili do niego z policji ze sie mu ktos do samochodu wlamal(mojego:)
poinformowal pana z komendy ze on juz nie jest wlascicielem tego samochodu od dwoch lat i ze jego obecny wlasciciel sie z nimi skontaktuje w tej sprawie.
bylem na komendzie, spisywali protokol, potem prokuratura do mnie pisala ze umorzyli postepowanie itd itp.
wszystko to w sytuacji gdzie w DR nie ja bylem wlascicielem(mialem OC na siebie, i umowe ze znajomym z data sprzed dwoch lat) i na tej podstawie umowy rozmawiali ze mna jako z wlascicielem.
nikt sie nie zajaknal na temat przerejestrowania samochodu, a mysle ze jak by mieli podstawy do ukarania to by to zrobili albo chociaz pokazali jacy ta oni sa dobrzy ze odstepuja od ukarania mnie
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 20:35
| sobolaqe napisał/a: | | czekam w takim razie na konkrety, z przyjemnoscia poczytam. |
Kabelek od aparatu został w pracy i może jutro po niego pojadę
[ Dodano: 2008-10-18, 20:41 ]
| sobolaqe napisał/a: | czekam w takim razie na konkrety, z przyjemnoscia poczytam.
odnosnie karania za nie przerejestrowanie w terminie to jak juz pisalem jakies 2 lata po zakupie przezemnie mk1 od znajomego zadzwonili do niego z policji ze sie mu ktos do samochodu wlamal(mojego:)
poinformowal pana z komendy ze on juz nie jest wlascicielem tego samochodu od dwoch lat i ze jego obecny wlasciciel sie z nimi skontaktuje w tej sprawie.
bylem na komendzie, spisywali protokol, potem prokuratura do mnie pisala ze umorzyli postepowanie itd itp.
wszystko to w sytuacji gdzie w DR nie ja bylem wlascicielem(mialem OC na siebie, i umowe ze znajomym z data sprzed dwoch lat) i na tej podstawie umowy rozmawiali ze mna jako z wlascicielem.
nikt sie nie zajaknal na temat przerejestrowania samochodu, a mysle ze jak by mieli podstawy do ukarania to by to zrobili albo chociaz pokazali jacy ta oni sa dobrzy ze odstepuja od ukarania mnie |
Na temat pracy policji mam bardzo konkretne zdanie
Tego lata było do mojego budynku włamanie na kwotę kilkudziesięciu tysięcy
Oczywiście ubezpieczenia nie było
Panowie przyjechali , pooglądali
Gdy zaproponowałem , że podam im dane i dokładny opis , wraz z numerami seryjnymi niektórych urządzeń , odpowiedzieli , że będzie na to czas w trakcie przesłuchania na komendzie
Wezwania na przesłuchanie nigdy nie otrzymałem
Za to otrzymałem pisemko o umorzeniu sprawy
I Ty od takich wymagasz , żeby zajmowali się czymkolwiek , z czego nie będą mieli profitów ?
sobolaqe - |18 Paź 2008|, 2008 20:51
| ford2fast napisał/a: |
I Ty od takich wymagasz , żeby zajmowali się czymkolwiek , z czego nie będą mieli profitów ? |
przeczysz sam sobie, jesli by mnie ukarali mandatem to by mieli jak najbardziej profity z tego tytulu.
kazde wykrycie sprawcy wykroczenia czy przestepstwa ma dla nich znaczenie(czy to finansowe czy to poprostu lepiej wyglada w histori przebiegu sluzby).
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 21:02
| sobolaqe napisał/a: | | kazde wykrycie sprawcy wykroczenia czy przestepstwa ma dla nich znaczenie(czy to finansowe czy to poprostu lepiej wyglada w histori przebiegu sluzby). |
Pewnie tacy policjanci tez się zdarzają , ja jak do tej pory takich nie spotkałem
Pisząc profity miałem na myśli konkretną kasę i kumoterstwo
Ale pewnie mam pecha
Trochę za bardzo odbiegliśmy od tematu
Jeżeli nie jutro to najpóźniej pojutrze zamieszczę następne materiały
Adam_2000 - |18 Paź 2008|, 2008 22:11
| ford2fast napisał/a: | Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem Panie
|
I radziłbym bez tego sarkazmu.
ford2fast - |18 Paź 2008|, 2008 22:14
| Adam_2000 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem Panie
|
I radziłbym bez tego sarkazmu. |
Zapewniam , ze w moim głosie nie było cienia sarkazmu
Ani ironii
Już dawno zrozumiałem , że jest to forum prywatne
Dlatego spełniam życzenia , nawet te nieprzewidziane w regulaminie
Rafał A.(antek) - |18 Paź 2008|, 2008 23:52
ford2fast, Daj wieksze to dokumenty bo sie nie da przeczytac.
A pytanie ja zadam:
Jakie są sankcje za nie przerejestrowanie auta - czekam na odpowiedz (oczywiscie popartą paragrafem)
I upraszam ponownie waz słowo pisane.
A rozprawe nad twoim paragrafem dalem w innym temacie. Dalej nie ma ani sankcji anie przepisu wskazujacego ze to przestępstwo
ford2fast - |19 Paź 2008|, 2008 00:03
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | ord2fast, Daj wieksze to dokumenty bo sie nie da przeczytac. |
Już Maup słusznie mi zwrócił uwagę , że zdjęcia są zbyt małe i przez to słabo czytelne
SERDECZNIE PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA ZAMIESZCZENIE SŁABO CZYTELNYCH FOTEK
Obiecuję poprawić się dzisiaj (niedziela) lub jutro (poniedziałek)
Zostawiłem w pracy kabelek do aparatu i nie mogę załadować większych fotografii , które już zrobiłem
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to , że łącze , z którego korzystałem rano ma marną przepustowość i zdjęcia ładują się koszmarnie długo
Mea culpa
[ Dodano: 2008-10-19, 17:44 ]

[ Dodano: 2008-10-19, 17:59 ]

[ Dodano: 2008-10-19, 18:12 ]
I jeszcze coś , aby uświadomić konsekwencję i upór naszej kochanej policji

gufer-posepny - |19 Paź 2008|, 2008 19:26
No proszę , małe "zapomnienie" i ile ludzi ma pracę , sądy policja ... i interes się kręci .
Jak widzę takie pisma to mine szlag trafia , nie cierpię takiej papierologi ,napisane 4 strony a nic z tego nie rozumiesz i nic nie wynika . Z tego co tu wyczytałem w sumie też nic .
Ja szybko przerejstrowałem na siebie ( w nadziei że dostanę jakiś idiotyczny numer ) pobiegłem z polisą na ubezpieczyciela to mi nową wydali ( zostało OC wtedy 2 miechy )
W tym przypadku widzę (albo jestem Pokemonem ) że prawo się samo zapętliło .
ford2fast - |19 Paź 2008|, 2008 19:33
Następny papierek jutro
Obrabianie zdjęć w Paint to robota żmudna i męcząca
maup - |19 Paź 2008|, 2008 21:34
| ford2fast napisał/a: | | Obrabianie zdjęć w Paint to robota żmudna i męcząca |
polecam IrfanView - doskonala darmowa programa do łobrazków
http://www.irfanview.com/
<po reklamie >
A rem - fajnie, wreszcie sobie można poczytać ale jak na razie z przedłożonych dkumentów wynika, że się policmajstry chciały czegoś czepić i się czepiły. Coś jak z bacą, który miał aparaturę
Myślę, że większość nieporozumień rozwieje postanowienie sądu (oby z uzasadnieniem).
Rafał A.(antek) - |20 Paź 2008|, 2008 02:35
I narazie mamy tylko wniosek o ukaranie, wg mnie słabo podparty artykulami ale to problem panow policjantow, czekamy na wyrok sadu
No i tu jest sprawa nie zawiadomienia o zbyciu, ale powiedzmy ze to to samo.
A calosc bo ktos sie rozwalil sprzedanym autem nie przerejestrowujac go, albo zwinoł PB ze stacji
blaz - |20 Paź 2008|, 2008 09:09
ja jestem ciagle zdania ze jak policjant bedzie chciał to narobi koło dupy, ja obdzwoniłem rózne komendy w całej polsce ot tak z ciekawości jak to odbieraja tu i tam.. w jednej komendzie mówia ze nic nie grozi w innej ze zabieraja dowód i wysyłaja do WK zeby tym zmusić do wybrania sie tam.. ( to jest własnie to stwierdzenie policjanta ze dane w dowodzie sa inne niz stan faktycznym), a co do ukarania kara 3000zł w zacytowanym przez ford2fast paragrafie o wykraczaniu przeciw innym przepisom ruchu drogowego to własnie zaliczaja nieprzerejestrowanie do tego typu wykroczen , kolega z Wk widział kilka razy takie pismo z tym ze skierowane do Starosty bo to on rejestruje auta. W moim rejonach zabieraja dowód dlatego przerejestrowałem natomiast (w zaleznosci gdzie kto mieszka) gdzie indziej moze sie udac jezdzic bez zadnych konsekwencji
olcha20 - |20 Paź 2008|, 2008 09:17
| sobolaqe napisał/a: | bylem na komendzie, spisywali protokol, potem prokuratura do mnie pisala ze umorzyli postepowanie itd itp.
nikt sie nie zajaknal na temat przerejestrowania samochodu, a mysle ze jak by mieli podstawy do ukarania to by to zrobili albo chociaz pokazali jacy ta oni sa dobrzy ze odstepuja od ukarania mnie |
Z tego co ja wiem, to policja sama sobie dodatkowej roboty nie szuka...
U mnie była analogiczna sprawa, wynająłem garaż, ale bez umowy, bez zgłaszania do Skarbówki, itd itp, - klient okazało się po jakimś czasie, ze nie trzymał tam auta, lecz setki litrów spirytusu... problemów troszku było, zeznania itd, na szczęście naprawdę nie miałem z tym nic wspólnego...
Ale meritum, - zagadałem potem prywatnie, tego co składałem zeznania, czy to jakiś problem ze do skarbówki nic nie złożyłem, i ze umowy na piśmie nie mam żadnej, - to powiedział że jak im tego nikt nie zgłosi, w formie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia/przestępstwa/niedopełnienia obowiązku, to go to absolutnie nie interesuje.
(garaż mój, koleś potwierdził ze wynajmował ode mnie, spirytus jego => koniec tematu)
Potem gadałem z kumplem co robi w Policji, i potwierdził, ze roboty mają swojej na tyle, ze rzeczy "dodatkowe" przy sprawach się odpuszcza, bo by nigdy nic nie załatwili, dokończyli itd itp, i jak coś nie jest przedmiotem sprawy, to sie to olewa. (no chyba ze wpływa w oczywisty sposób na okoliczności sprawy głównej)
kuba - |20 Paź 2008|, 2008 09:34
a ja proponuję zamknąć ten wątek, bo się tu za dużo prywatnych wycieczek odbywa.
marcys - |20 Paź 2008|, 2008 09:41
a czemu podoba mi sie coraz bardziej. z ciekawostek - przerejestrowalem teraz mojego ostanio zakupionego bolida - od ok 95r nikt nie raczyl tego zrobic a jest chyba 5 ta osobą ktora go posiada od tego czasu. a zalatwilem to bo stare umowy zaczely zolknąc i balem sie ze szlag je trafi. i tylko temu.
blaz - |20 Paź 2008|, 2008 09:41
| olcha20 napisał/a: | | powiedział że jak im tego nikt nie zgłosi, w formie zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia/przestępstwa/niedopełnienia obowiązku, to go to absolutnie nie interesuje. |
no i policjant równiez pisze takie zawiadomienie kierowane do starosty w sprawie w jakies jest załozony ten temat, zreszta moim zdaniem teskt : "Pouczenie: własciciel pojazdu jest zobowiazany zgłosić w ciagu 30dni organowi który wydał dowód rejestracyjny, wszelkie zmiany danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu", zapisany w kazdym DR jest podstawa do tego, a ze policji sie tego nie chce robic, moze sie boja ze za trudne to juz inna sprawa
maup - |20 Paź 2008|, 2008 11:10
| blaz napisał/a: | ze policji sie tego nie chce robic, moze sie boja ze za trudne |
akurat to by było raczej jedną z łatwiejszych spraw
A czemu się nie chce? Proste - mało kto wie, ile papierkowej dodatkowej i dość upierdliwej roboty ma policjant kierujący sprawę do sądu, jeszcze jak ma stawać za świadka. Dlatego potrafią odpuszczać właśnie takie michałki jak niezameldowanie czy brak przerejestrowania auta. Policjant też ludź i może mieć swoje zdanie na temat niektórych bezsensownych przepisów i jak mu nic nie grozi za ich lekceważenie to lekceważy i zajmuje się normalnymi bandytami
Swoją drogą ciekawe, że jakoś nikt nie podniósł do tej pory tematu, ile z zamieszkujących na stałe duże aglomeracje wehikułów jest porejestrowanych po mieścinach pt. trzy chałupy remiza i mordownia z piwem (z całym szacunkiem tla tych przytulnych miłych miejsc )
pablo19 - |20 Paź 2008|, 2008 12:52
Takie zastanowienie mnie ogarnęło. Jaka jest różnica w sytuacji gdy:
1. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten nie zgłasza sprzedaży w swoim WK?
2. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten zgłasza sprzedaż w swoim WK?
maup - |20 Paź 2008|, 2008 13:21
| pablo19 napisał/a: | | Jaka jest różnica w sytuacji |
teoretycznie powinien (np. w cepiku) gdzieś piesek zaszczekać i powinno się Ciebie zmobilizować do dopełnienia obywatelskiego obowiązku przerejestrowania automobilu.
Praktycznie - nie ma żadnej różnicy (tzn. nic się nie dzieje).
blaz - |20 Paź 2008|, 2008 13:25
| maup napisał/a: | jak mu nic nie grozi za ich lekceważenie to lekceważy i zajmuje się normalnymi bandytami |
żeby sie zajmowali normalnymi bandytami to by było dobrze
| pablo19 napisał/a: | | 1. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten nie zgłasza sprzedaży w swoim WK? |
jak nie zgłosi to ma problem bo mozesz np na niego fotki z radarów łapac, ale i tak jak cos ma umowe KS, natomiast pewnie bedzie wzywany do urzedu za sprawa tego ze jesli on nie zgłosi a ty pojdziesz w swoim WK zarejestrowac auto to twój WK zwraca sie do byłego WK o przesąłnie dokumentów, jesli tam nie beda mieli zgłoszone to raczej ich nie wyslą i moze sie to przeciagac w czasie..
| pablo19 napisał/a: | | 2. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten zgłasza sprzedaż w swoim WK? |
a to raczej sytuacja poruszana własnie w całym temacie
pablo19 - |20 Paź 2008|, 2008 13:39
Czyli po zgłoszeniu sprzedaży przez sprzedającego ja jeszcze mogę śmigać na tych blachach?
blaz - |20 Paź 2008|, 2008 13:46
| pablo19 napisał/a: | | Czyli po zgłoszeniu sprzedaży przez sprzedającego ja jeszcze mogę śmigać na tych blachach? |
i sprzedajacy i ty obaj macie obowiązek zgłosic ten fakt w wydziale komunikacji w ciagu 30dni
sobolaqe - |20 Paź 2008|, 2008 14:13
| pablo19 napisał/a: | Takie zastanowienie mnie ogarnęło. Jaka jest różnica w sytuacji gdy:
1. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten nie zgłasza sprzedaży w swoim WK?
2. kupuję auto i jeżdżę na blachach sprzedającego, a ten zgłasza sprzedaż w swoim WK? |
ja testowalem 2 razy drugi punkt.
tzn kupowalem a sprzedajacy zglaszali do WK ze sprzedali samochod, ja w pierwszym przypadku jakies 2-3 lata jezdzilem na starych blachac a w drugim przypadku tylko jakies 3-4 mies.
w obu przypadkach nic sie zlego nie dzialo, policja i tak brala namiary na wlasciciela wg. danych z DR(przypadek kradziezy CB ktore tu opisalem.
plus dla sprzedajacego jest taki ze jest niejako podwojnie kryty w przypadku kiedy kupujacy wywynie jakis numer(kradziez paliwa ze stacji, zdjecie z fotoradaru, wypadek), bo ma i umowe i papier z wydzialu komunikacji ze samochod sprzedal wtedy i wtedy.
ja jak sprzedawalem samochody to zawsze zglaszalem do WK ze sprzedalem samochod. dla pewnosci.
do znajomego przyszla policja po 4 latach od sprzedania samochodu ze spowodowal wypadek i uciekl z miejsca wypadku. uratowala go umowa KS i mial dowod ze samochod sprzedal wtedy i wtedy , ale ile sie naszukal umowy ....
krzyhoo - |20 Paź 2008|, 2008 15:01
Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój.
Boni - |20 Paź 2008|, 2008 15:10
Ja miałem problem, jak mojego pierwszego malacza znaleziono w stanie "trzech właścicieli po mnie, zamiast 13 letniego półroczny zajumany", a prokuratura cofnęła aż do mnie, no i umowy nie znalazłem, tylko jej ksero, ale wyrejestrowanie miałem, i to wystarczyło, żeby być za świadka (a nie np. współoskarżonego )
A temat przerejestrowania jest jeszcze w innym aspekcie - np. nikt nikomu nie sprzedaje wozu, tylko przeprowadzasz się - też masz 30 dni na przerejestrowanie, ta sama podstawa prawna. To poproszę mi pokazać kogoś ukaranego za w/w wykroczenie i sankcję. Z mojej i narodu praktyki, najwyższą konsekwencją jest grożenie palcem na drodze, tj. pouczenie, i to jeśli ktoś ma dopełniony inny martwy przepis, tj. meldunek, bo inaczej to WCALE nie ma możliwości zweryfikowania na drodze, jak gość ma zameldowanie Zadupie Mniejsze i tablice z Zadupia Mniejszego, to ciekawym, jak i kto mu udowodni że powinien mieć meldunek i tablice z Zadupia Większego.
sobolaqe - |20 Paź 2008|, 2008 15:15
| krzyhoo napisał/a: | | Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój. |
roznie z tym bywa, czasami ludzie mieszkaja w jednym miescie a zameldowani sa w innym i tam by musieli zalatwiac sprawy zwiazane z rejestracja samochodu.
innym razem wspolwlasciciel jest gdzie indziej zameldowany itd itp.
za mna sie np ciagna sprawy "z innego miasta" i stad ociaganie sie z przerejestrowaniem bo wymaga kilka razy brania wolnego w pracy i jazdy do innego miasta.
jak juz przemigruje z samochodem do krakowa to bede mial wszystko lokalnie, a tak to jak mi zabrali nawet dowod za niemanie waznego przegladu to znowu wyprawa do innego miasta po dowod
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 15:37
ford2fast, jaki jest pierwszy pkt. tego wniosku ? albo czego dotyczy ? bo sądzę ( jak Maup zresztą ) że to jest "grubsze" wykroczenie, reszta to tylko pierdoły żeby było więcej.
[ Dodano: 2008-10-20, 15:44 ]
| krzyhoo napisał/a: | | Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój. | a dasz wiarę że tak ? ja nie mam na to czasu.
marcys - |20 Paź 2008|, 2008 15:46
u angoli to jakos madrzej rozwiazane, u nas musisz dymac do urzedasa płacic 2 zeta na parkingu, wkurzyc sie pod automatem kolejkowych a tam...wywyslasz kwitek poczta i spokojnie czekasz na list zwrotny....a tak jest porabany sytem to i wszyscy to mają nie powiem gdzie. skorupa jedzilem pol roku tylko reakcja krajan na poznanskie blachy byla alergiczna to zmienilem. za to w 3 cim bolidzie nie zmieniam juz od dwoch lat, bo mi sie czarne podobaja
ford2fast - |20 Paź 2008|, 2008 16:43
| Struna napisał/a: | ford2fast, jaki jest pierwszy pkt. tego wniosku ? albo czego dotyczy ? bo sądzę ( jak Maup zresztą ) że to jest "grubsze" wykroczenie, reszta to tylko pierdoły żeby było więcej.
[ Dodano: 2008-10-20, 15:44 ]
| krzyhoo napisał/a: | | Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój. | a dasz wiarę że tak ? ja nie mam na to czasu. |
Jeżeli ten punkt we wniosku Ci przeszkadza to spójrz na drugi wniosek
Dotyczy tylko i wyłącznie nie wyrejestrowania pojazdu
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 18:14
| ford2fast napisał/a: | Jeżeli ten punkt we wniosku Ci przeszkadza to spójrz na drugi wniosek | nie przeszkadza mi, tylko może zmienić nieco podejście.
ford2fast - |20 Paź 2008|, 2008 18:24
| Struna napisał/a: | | ie przeszkadza mi, tylko może zmienić nieco podejście. |
Dlatego też zamieściłem zdjęcia drugiego wniosku , w którym jest tylko jeden punkt
Nie zauważyłeś ?
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 18:30
| ford2fast napisał/a: | Nie zauważyłeś ? | noooo - przywaliłeś tym razem max rozdzielczość więc zauważyłem - jakże mógłbym nie zauważyć. Niemniej tamto mnie również interesuje.
ford2fast - |20 Paź 2008|, 2008 18:36
| Struna napisał/a: | | Niemniej tamto mnie również interesuje. |
Nadmiar wiedzy szkodzi
Temat jest o nie przerejestrowaniu auta i tego się trzymam
pepi - |20 Paź 2008|, 2008 19:59
kupujący staje się włascicielem po oskarbieniu umowy a co do tego pana co wtopił raczej coś miał na karku i czepili go się za to co mogli
ford2fast - |20 Paź 2008|, 2008 20:46
| pepicosi napisał/a: | | kupujący staje się włascicielem po oskarbieniu umowy |
Kupujący staje się właścicielem z chwilą zawarcia umowy kupna - sprzedaży w formie ustnej kub pisemnej
Jedynie niektóre rodzaje transakcji są obwarowane zawarciem umowy pisemnej ze względu na procedury administracyjne lub sądowe (tak mnie więcej)
Poniżej zamieszczam dokument , w którym jasno napisano , że pacjent został ukarany za nie wyrejestrowanie samochodu , zapadł prawomocny wyrok w tej sprawie
Zostało to zaznaczone zielonym ołówkiem
Czerwonym ołówkiem zaznaczyłem fragment , w którym sąd wypowiedział się jasno na temat obowiązku zgłoszenia zarówno zakupu jak i sprzedaży pojazdu
Z pisma wynika również , że sankcje są takie same w obydwu przypadkach

maup - |20 Paź 2008|, 2008 21:35
dooobra. Mamy już kolejne pismo, które niewiele wnosi do sprawy poza podejrzeniem, że faktycznie kogoś policja zdecydowanie nie kocha.
Teraz czekam(y) na przywołany wyrok (ten z zamazaną sygnaturą) i uzasadnieniem.
ford2fast - |21 Paź 2008|, 2008 00:07
Muszę przyznać , że pisma z wyrokiem nie potrafiłem odnaleźć , ale zawsze można zrobić odpis
Niestety budynek sądu nie jest w pobliżu tras , którymi się przemieszczam , więc pewnie to trochę potrwa
No chyba , że zdarzy sie cud i nawinie mi się ten papierek pod rękę
pepi - |21 Paź 2008|, 2008 07:16
| ford2fast napisał/a: | | Kupujący staje się właścicielem z chwilą zawarcia umowy kupna | - tak domyslam się że to ty jesteś tym wybracem coś tam narobił jak nikogo w polsce nie czepiiają się tylko ciebie bo pewnie było coś jeszcze jakiś wypadek może i coś tam może jeszcze
ford2fast - |21 Paź 2008|, 2008 08:00
| pepicosi napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Kupujący staje się właścicielem z chwilą zawarcia umowy kupna | - tak domyslam się że to ty jesteś tym wybracem coś tam narobił jak nikogo w polsce nie czepiiają się tylko ciebie bo pewnie było coś jeszcze jakiś wypadek może i coś tam może jeszcze |
Nie bardzo wiem co ma Twoja wypowiedź wspólnego z interpretacją nabycia własności ?
blaz - |21 Paź 2008|, 2008 10:04
| pepicosi napisał/a: | kupujący staje się włascicielem po oskarbieniu umowy |
oskarbienie nie ma tu nic do rzeczy, to interpretuuje osobna ustawa o prawie podatkowym, musi byc umowa cywilna.
Ja z pisem ford2fasta-a wnioskuje ze jesli potrafili zgłosic sprawe do sadu o niewyrejestrowanie auta to potrafili by tez złozyc o nieprzerejestrowanie, jak by sie komus oczywiście chciało.. lub jak mówili szczerze policjanci z komend do których anonimowo dzwoniłem, jak by wogóle drogówka wiedziała ze ma takie prawo, a szczerze to wiekszośc nie wie nawet o tym i próbuja bezprawnie mandaty dawac co poniektórzy
krzyhoo - |21 Paź 2008|, 2008 10:08
| sobolaqe napisał/a: | | krzyhoo napisał/a: | | Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój. |
roznie z tym bywa, czasami ludzie mieszkaja w jednym miescie a zameldowani sa w innym i tam by musieli zalatwiac sprawy zwiazane z rejestracja samochodu.
innym razem wspolwlasciciel jest gdzie indziej zameldowany itd itp.
za mna sie np ciagna sprawy "z innego miasta" i stad ociaganie sie z przerejestrowaniem bo wymaga kilka razy brania wolnego w pracy i jazdy do innego miasta.
jak juz przemigruje z samochodem do krakowa to bede mial wszystko lokalnie, a tak to jak mi zabrali nawet dowod za niemanie waznego przegladu to znowu wyprawa do innego miasta po dowod |
W większości to pacjent kiedyś zdecydował, że mieszka w innym mieście niż jest zameldowany, lub wybrał sobie takiego a nie innego współwłaściciela. Trzeba wcześniej przemyśleć swoje decyzje albo ponosić ich konsekwencje.
| Struna napisał/a: | [ [b]Dodano: 2008-10-20, 15:44 ]
| krzyhoo napisał/a: | | Takie trudne jest zgłosić kupno/sprzedaż autka... i mieć spokój. | a dasz wiarę że tak ? ja nie mam na to czasu. |
lenistwo Panie Jurku, lenistwo
Julek - |21 Paź 2008|, 2008 11:00
krzyhoo, to nie lenistwo... ja na ten przykład pracuję od 8 do 16, urząd mojej dzielnicy również pracuje w tych godzinach - nawet w poniedziałek, chociaż kiedyś było inaczej. W związku z tym nie mam szans załatwić przerejestrowania auta na siebie w ustawowym terminie - musiałbym wziąć urlop z którym jest ostatnio bardzo cienko. Co mi pozostaje.. ubezpieczenie załatwiłem przez telefon, a jeżdzę dalej na blachach... Struny W warszawskich korkach o dziwo sprawdzają się bardzo dobrze - zawsze ktoś uprzejmy wpuści "KeRa". Zresztą to auto już zyskało w domu przydomek "KaeR" - szkoda by było to zmieniać. Chociaż w perspektywie będę je rejestrował na firmę, jak tylko znajdę na to wreszcie czas.
marcys - |21 Paź 2008|, 2008 11:10
bo o ile zgloszenie kupna jest drogie i z deka czasochlonne to brazk zgloszenia sprzedazy to zwyczjana glupota, u mnie takie rzeczy zalatwiaja w pierwszej kolejnosci i trwwa to naprawde 5 minut i nic nie kosztuje.
blaz - |21 Paź 2008|, 2008 11:40
dokładnie tylko sie pisze na karteczce imie nazwisko i adres kupca i amy wszsytko z głowy, nie przejmujemy sie ze kolesia radar złapie, czy jakies inne bzdury
GoLo - |21 Paź 2008|, 2008 11:54
| Julek napisał/a: | | Chociaż w perspektywie będę je rejestrował na firmę, jak tylko znajdę na to wreszcie czas. |
Dla US nie ma to żadnego znaczenia na kogo jest zarejestrowane auto, jeżeli posiadasz umowę kuna sprzedaży, bez problemu możesz wciągnąć auto na listę środków trwałych. Polecam w tym temacie Krajową Informację Podatkową: http://www.kip.mofnet.gov.pl
sobolaqe - |21 Paź 2008|, 2008 13:25
| krzyhoo napisał/a: | | większości to pacjent kiedyś zdecydował, że mieszka w innym mieście niż jest zameldowany, lub wybrał sobie takiego a nie innego współwłaściciela. |
nie zawsze masz na to wplyw a jak juz wiele osob napisalo wiele urzedow ma takie godziny pracy ze bez dnia wolnego nic nie zalatwisz.
dodatkowo durne prawo gdzie nawet jesli ja jestem wspolwlascciielem to nie moge w swoim US oplacic umowy tylko musze jechac do US wlasciwego dla drugiego wspolwasciciela mimo ze chce oplacic jedna i ta sama umowe.
podobnych idiotyzmow jest wiele i poki mnie nie grozi mi nic za nie dopelnienie takiego blachego obowiazku to nie bede specjalnie stawal na glowie zeby ta sprawe zalatwic.
mam wiele wazniejszych rzeczy na glowie niz przejmowac sie martwymi przepisami.
pepi - |21 Paź 2008|, 2008 13:25
| ford2fast napisał/a: | | Nie bardzo wiem co ma Twoja wypowiedź wspólnego z interpretacją nabycia własności | -o to mi chodzi że zazwyczaj nikt się nieczepia o to a tak naprawde jak policja mogła by dojśc że np. ja niezgłosiłem tego tylko wtedy jak by kupujący coś namodził to wtedy tak sam mam już w wydziale ze 7 scorpio i kilka motocykli na siebie były jazdy z policją jak miałem sprawe z paragrafu 306 i okazało się ze te scorpio stoją na mnie a na niektórych umowach miałem że zgłaszałem o zbyciuale w wydziałach mają bejzel a pare umów brak mi było i jakoś nic mi policja i pan prokurator za to niezrobił akurat za to nić smigam motocyklem już 3 rok na poprzedniego właściciela byłem zatrzymany bez policje i pan powiedział że mam na siebie zarejestrować bo jak mnie złapie znowu to mi dowód zabierze i bede smigał po jego tam gdzie motor kupiłem czyli jakieś 300 km i tyle
blaz - |21 Paź 2008|, 2008 14:04
| sobolaqe napisał/a: | | dodatkowo durne prawo gdzie nawet jesli ja jestem wspolwlascciielem to nie moge w swoim US oplacic umowy tylko musze jechac do US wlasciwego dla drugiego wspolwasciciela mimo ze chce oplacic jedna i ta sama umowe. |
to ja miałem ciekawiej jak kupiłem sobie reno 5, na stałe jestem zameldowany w krakowie, a ze pracuuje w innej miejscowosci i tam częściej siedze to tam sie z zusem i skarbowym rozliczam, ale auto zarejestrowac chciałem na KR wiec poszedłem tam do US to mi kazali jechac do tego drugiego za auto płacic mimo ze rejestruje w KR, ci powiedzieli ze mam wracac do KR i tam płacic, odległośc ok 130km, 3 razy dziennie jechałem, wkońcu wkurzyłem sie zapłaciłem podatek, sam sobie policzyłem i wpłaciłem tu gdzie zamieszkuje stawiajac na przepis o wpłynieciu sprawy do niewłasciwego urzedu.. sami to jakos między sobą załatwili, ale bajzel i brak kompetencji ze strony urzędników to chyba najbardziej co mnie irytuje jak trzeba iśc cokolwiek załatwic..
| pepicosi napisał/a: | | pan powiedział że mam na siebie zarejestrować bo jak mnie złapie znowu to mi dowód zabierze i bede smigał po jego tam gdzie motor kupiłem |
to tak samo jak w moim przypadku a ze umnie policja stoi codzien prawie kolo domu i łapie sobie kazdego, nie maja radaru ale sie nudza.. to musiałem niestety zarejestrowac
Struna - |21 Paź 2008|, 2008 18:41
| krzyhoo napisał/a: | lenistwo Panie Jurku, lenistwo | lub brak czasu, spowodowany większością czasu spędzanym poza miejscem zamieszkania
[ Dodano: 2008-10-21, 18:42 ]
| Julek napisał/a: | | Chociaż w perspektywie będę je rejestrował na firmę, jak tylko znajdę na to wreszcie czas. | wow, jakich to się doczekało czasów stare skorpionisko
[ Dodano: 2008-10-21, 18:44 ]
| blaz napisał/a: | | ale auto zarejestrowac chciałem na KR | ?? pogięło Cię ? po co ? opłaty większe i wogóle.
blaz - |21 Paź 2008|, 2008 19:15
| Struna napisał/a: | | ?? pogięło Cię ? po co ? opłaty większe i wogóle. |
R5 miałem z silnikiem 1721cm w PZu chcieli 2000zł za Oc na kraków, tutaj na ta miescine zapłaciłbym 500zł (zwyzki za wiek, brak znizek..) a nie mogłem zarejestrowac na ta mniejsza miejscowość bo nie miałem zaświadczenia o czasowym zameldowaniu a kumpel jeszcze nie pracował wtedy w WK teraz pracuje i mam bez owego zaswaidczenia 2 auta zarejestrowane i do tego unikalne tablice , nie mówiąc o wszystkich sprawach załatwianych bez kolejek i o wszechwiedzy w sprawach urzędowych kiedy tylko trzeba
|
|