Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - samochód chce sam jechać bez biegu na MSB,o co chodzi??

lumar - |14 Paź 2008|, 2008 17:07
Temat postu: samochód chce sam jechać bez biegu na MSB,o co chodzi??
Wieloryba kupilem rok temu i(bieg 1 i 2 trzeba bylo wcisnac z lekka siłą) zawsze jak go odpalelem rano po puszczeniu pedału sprzęgła malo wyczuwalnie probowal sie poruszyc bez wrzuconego biegu. Tydzien temu podczas jazdy na wysokich obrotach nie udalo mi sie wrzucic biegu 4, i po paru probach wrzucilem wkoncu 5. W tym momencie pedal sprzegla zostal w podlodze i udało mi sie dojechac na przydrozny parking i wylaczyc silnik( sprzeglo odpuscilo. Mechanik po ogledzinach wymienil tarcze sprzegłową i docisk 850zł (widzialem na wlasne oczy brak czesci okladzin na tarczy i pokrzywione zęby docisku na starych czesciach). Po tym zabiegu moj scorpio po puszczeniu pedalu sprzegła probuje sam jechac, jak by to byla lekka górka to by sie rozpedzil bez wrzuconego biegu. Mechanik mowil ze takie rzeczy to tylko w maluchach sie zdarzaly. Wymieniony olej w skrzyni, łozysko oporowe odpowietrzone i nic, dalej probuje jechac, nawet mechanik w salonie forda mowił ze takich przypadkow nie mieli.
Chcą mi naprawiac skrzynie lub wymienić na używke.
Czy to jest konieczne. Pomocy!!

Adam_2000 - |14 Paź 2008|, 2008 17:22

A jaki olej jest teraz zalany do skrzyni ?
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 17:26

Wydaje mi się, że bez zajrzenia do skrzyni się nie obędzie. Może jakiś synchronizator albo coś innego. Tak można gdybać, ale to raczej nie sprzęgło szczególnie, że założyłeś nowy komplet.
Julek - |14 Paź 2008|, 2008 17:44

lumar, skrzynia do tego samochodu to nie majątek, taniej Ci wyjdzie kupić sprawną używkę i założyć niż otwierać obecną. Tylko nie daj się wrobić w to, że jakiś warsztat kupi Ci skrzynię i założy - sam kup na allegro, albo na forum i daj do warsztatu. Mam mnóstwo klientów - warsztatów, kupują ode mnie po 4 stówy skrzynie, a wkładają klientom kit, że kupili po 800.
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 20:59

Może ktoś do oleju w skrzyni trocin dosypał ? :shock:
lumar - |14 Paź 2008|, 2008 21:09

mechanior zlał stary olej i wlał świeży coś ponad litr (jaki olej to sie dowiem jutro), i zadnego rezultatu
1Bodzio - |14 Paź 2008|, 2008 21:11

Pewnie zatarte łożysko na połączeniu wałka sprzęgłowego z wałkiem głównym w skrzyni. trzeba poszukac innej skrzynki (będzie taniej).
lumar - |14 Paź 2008|, 2008 21:44

Tego się spodziewałem, na allegro chłopaki sprzedają nawet od 200zł (więcej wykasuje mechanik za sama rozbórke skrzyni, a gdzie reszta). rafał1142, zztop2 to chyba chłopaki z forum, czy sie myle bo jak mam brać skrzynie to lepiej wiedzieć od kogo. Może macie jakies pewne źródełka?
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 22:36

Zawsze lepiej kupić u kogoś , o kim cokolwiek wiesz :)
Jest mniejsza szansa na wtopienie :)

--Marcin-- - |15 Paź 2008|, 2008 00:34

lumar:Zapytaj Julka o skrzynie może będzie miał do twojego.

Np. tutaj: http://www.allegro.pl/ite..._0_2_3_2_5.html

lumar - |15 Lis 2008|, 2008 20:24

Kupilem skrzynie od Julka i wymienilem, samochód juz sam nie rusza, sprzeglo tez sie dotarlo i pedal troche opadl bo po wymianie łapało przy samej górze. Ogólnie ok
Tylko pytanko czy jest regulacja na drążku zmiany biegów bo bieg 1 i 2 wchodzi ze znacznym oporem a bieg 3 z wyczuwalnym w dłoni trybieniem, czy to poprostu wina nowej(uzywanej) skrzyni. Bo pewnie tez troche przelatała. Zalana olejem syntetycznym Castrol.

ford2fast - |16 Lis 2008|, 2008 13:29

Regulacji nie ma :)
Te objawy to wina skrzyni :(

Struna - |17 Lis 2008|, 2008 13:14

lumar napisał/a:
Zalana olejem syntetycznym Castrol.
czym zalałeś skrzynię? jakim syntetykiem ?
simonsamit - |26 Lis 2008|, 2008 16:27

a według mnie to coś z dociskiom lub z tym wyciskiem chydraulicznym moze byc bo to sprzegło cus ci za wysoko brało a napewno to zostało odpowietrzone?? a wogle to wymieniałeś sprzegło i docisk??i ten wysprzeglik???
Mysza - |29 Lis 2008|, 2008 15:50

lumar napisał/a:
czy jest regulacja na drążku zmiany biegów bo bieg 1 i 2 wchodzi ze znacznym oporem a bieg 3 z wyczuwalnym w dłoni trybieniem
po mojemu nie wysprzegla do konca, a synchro na trojce juz nieco podciachany. Sprawdz co z tym pedałem sprzęgła.
lumar napisał/a:
Zalana olejem syntetycznym Castrol.
pewnie 75W90, chociaz ATFem nalezalo.
lumar - |4 Gru 2008|, 2008 02:03

Mysza napisał/a:
po mojemu nie wysprzegla do konca, a synchro na trojce juz nieco podciachany. Sprawdz co z tym pedałem sprzęgła.

Tylko że te biegi o których pisalem wchodzą tak od momentu wymiany skrzyni, niezależnie czy sprzegło łapało przy samej górze czy w normalnej pozycji która jest obecnie

ford2fast - |4 Gru 2008|, 2008 08:30

lumar napisał/a:
Mysza napisał/a:

Tylko że te biegi o których pisalem wchodzą tak od momentu wymiany skrzyni, niezależnie czy sprzegło łapało przy samej górze czy w normalnej pozycji która jest obecnie

Przecież napisałem , że skrzynia padlina :)

simonsamit - |4 Gru 2008|, 2008 14:24

sciagaj skrzynie i wymień synchronizatory i uszczelniacze powinno wtedy być oki ...
tylko czy to bedzie taniej niż nastepna skrzynia niewiem...ale mysle że remont lepiej sie opłaci niż kupić kolejną skrzynie ...która może robić bałagan..

Julek - |4 Gru 2008|, 2008 21:32

Niby wysłałeś mi PW, ale skoro dyskusja jest na ten temat publiczna to odpowiadam tutaj. Dziwne, kupiłeś ode mnie skrzynie w październiku, jest grudzień i nagle dowiaduję się że coś jest nie tak. Zrobiłem na tej skrzyni z 500km, fakt że funkiel nówka to z niej nie była, ale nadawała się normalnie do jazdy - sprzedaję skrzynie w takim stanie i nigdy nie miałem o nie żadnego płaczu.
Nie wiem co tam lałeś do środka i po co, nie wiem też dlaczego nie napisałeś od razu że coś jest nie tak, tylko czekałeś 2 miesiące aż "się naprawi".

Dla mnie jest to część używana, na którą sprzedając jestem w stanie dać miesiąc gwarancji tzw. rozruchowej - zakładasz i działa to fajnie, nie działa - oddaję Ci kasę.

Stawiasz mnie trochę w kiepskim świetle próbując załatwić tą sprawę w taki, a nie inny sposób, ponieważ handel częściami to w tej chwili jedno z podstawowych źródeł mojego utrzymania. Nie lubię takich sytuacji i szkoda, że najpierw nie zgłosiłeś się po pomoc do mnie, no ale trudno.

Nie mam w zwyczaju zostawiać swoich klientów na lodzie, jednak trochę mi nie pasuje to że tak długo czekałeś ze zgłoszeniem awarii - mogłeś mi chociaż skrobnąć prv "słuchaj, coś z tą skrzynią nie tak - pojeżdzę trochę, ale jak dalej tak będzie to będziesz musiał to załatwić" - wtedy byłaby jasność. A tak to na dwoje babka wróżyła - albo ja sprzedałem Ci gniota, albo Tobie nie chciało się wciskać sprzęgła do końca. Komu dać wiarę?

W tej chilli mam jedną skrzynię do dohc'a, w dodatku zarezerwowaną do poniedziałku. Po niedzieli będę robił jakieś zakpy - co tam będzie nie wiem.
Jestem w stanie sprzedać Ci -jak tylko będę miał- skrzynię za połowę normalnej ceny -w ramach powiedzmy zaufania i tego, że wierzę ludziom w to co mówią/piszą. Będę wybierał się na wybrzerze w przyszłym tygodniu więc pewnie wchodziłoby w grę jej podrzucenie gdzieś w okolicę.Natomiast wymiana 1:1 nie wchodzi niestety w rachubę.

lumar - |5 Gru 2008|, 2008 00:21

Przecież skrzynie zamontowali mi na sam koniec pazdziernika , a mamy obecnie 4 grudnia, jak dla mnie to miesiac i moze tydzien.

Zwróciłem sie z problemem dopieru jak skorzystalem z kilku porad i opini mniej lub wiecej doswiadczonych ludzi z forum, bo nie chcialem pierdołami zawracac Tobie glowy.

Jesli cos ma być dobre to niech takie jest nawet w czesciach używanych, a nie prawie dobre, bo to wielka różnica.

Nie bądz urażony z mojej strony, trafiłeś na uczciwego klienta, a jak tylko bedziesz mogl to przyjedz przy okazji, zobacz sam i cos wspolnie uzgodnimy.

Pierre - |7 Gru 2008|, 2008 11:32

Julek napisał/a:
Natomiast wymiana 1:1 nie wchodzi niestety w rachubę

Wąski wymienia :027:

Ale z drugiej strony to z używkami tak juz niestety jest. 3 miechy temu brałem od Waskiego skrzynie w stanie super. A po tygodniu sie zaczeła rozlatywać, i tak jeżdze z "dudnikiem" do dzisiaj i czekam aż ją całkiem szlag trafi. Nie ma o co kruszyć kopii.

Hmm, a może to wał u mnie tak wali.... Eeeee przecież jeździ :690: :690: :690:
po cholere zaglądać tylko sie wkurze :690: :690:

1Bodzio - |7 Gru 2008|, 2008 17:48

Pierre napisał/a:
Ale z drugiej strony to z używkami tak juz niestety jest. 3 miechy temu brałem od Waskiego skrzynie w stanie super. A po tygodniu sie zaczeła rozlatywać,
Jeśli kupuje się część używaną, to trzeba się liczyć z tym że może odmówić posłuszeństwa w każdym czasie, i nie jest to winą sprzedającego, o ile nie sprzedaje części uszkodzonej, już w momencie sprzedaży. Od sprzedawców pewnych, można brać. Ceną zaś za ryzyko jest o wiele niższa cena zakupu,od ceny części nowej.