| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Spręzyny tylne w Scorpio sprowadzanych z Niemiec
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 09:54 Temat postu: Spręzyny tylne w Scorpio sprowadzanych z Niemiec Ja często zdarzają się padnięte sprężyny tylne w Scorpio sprowadzonych prosto z Niemiec ?
Proszę o wypowiedź osoby , które miały styczność z takimi pojazdami
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 09:58
nie podam ilości bo nie liczę ile takich z niemcowni lukałem ale większość z nich miała klapnięte sprężyny. Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły
Kevin Xy - |14 Paź 2008|, 2008 10:10
moj mial klapniete
iskrzyl hakiem albo innym wydechem
pablo19 - |14 Paź 2008|, 2008 10:11
Jeden zaczął opadać tak mniej więcej po 4-5 latach, a mój po dwóch powoli się obniża, ale jak się jedzie we dwie osoby i trochę bagażu to nie ma tragedii.
Kevin Xy - |14 Paź 2008|, 2008 10:16
tragedia to jet jak stoi pusty
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 10:54
Mój po przyjeździe z Niemiec miał sprężyny bardzo dobre . Jednak sobotnio-niedzielne wyjazdy (jak wyżej napisał Paweł po 4-5 latach je wykończyły-4-5 osób,bagaż). Nawet zdarzyło mi się któregoś razu jak załadowany był samochód tylnym tłumikiem iskry zrobić.
Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu. Ja przynajmniej tak mam i nie ma żadnych kłopotów. Moja skorupa i tak jest miękka i jakoś strasznie nie odczuwam tych gum w tylnych sprężynach.
Pawła się obniża bo to sportowa fura jest
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 10:57
| --Marcin-- napisał/a: | | Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu | doraźnie tak, ale docelowo odradzam, traci się wtedy zakres pracy amortyzatora. Auto sie inaczej zachowuje przy szybkich ciasnych łukach. O wiele łatwiej taki pojazd wprowadzić w poślizg.
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 11:08
| Struna napisał/a: | Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły |
Po założeniu gazownictwa ?
Haka i targaniu przyczepy ?
Tudzież wożeniu płyt nagrobkowych ?
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:17
ford2fast, powiedz mi czemu tak cały czas starasz się dowieść że auta z niemiec są jakieś super lepsze itd ? w każdym kraju sa ćwoki i to się nie zmieni. Po co żyjesz i mieszkasz tu skoro tam tak miodnie ?
Poza tym skoro auto jest rejestrowane na 5 osób i ma jakąśtam dopuszczalną ładowność to czy powinno mu szkodzić użytkowanie w zakresie tych wartości ?
Od dawna wiadomo, że w scorpio sprężyny są raczej mizerne i nie wiem nad czym tu deliberować.
tomicobra - |14 Paź 2008|, 2008 11:21
| ford2fast napisał/a: | | Struna napisał/a: | Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły |
Po założeniu gazownictwa ?
Haka i targaniu przyczepy ?
Tudzież wożeniu płyt nagrobkowych ? |
Umnie stoi juz ciut nizej to nowego , ale jak wsiada 3 osoby z tylu to niczym nie obcieram.
Auto poaczatek 96r z niemiec i do tej pory w Polsce. Do tego 3 wyjazdy na full zaladowany bagaznik i 2 osoby z tylu do chorwacji i taki sam sklad morze/gory co rok.
Sa juz ciut bardziej miekkie i ciut nizej ale tragedii nie ma.
A to ja juz wole kupic sprezyny niz wkladac gumki.
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:23
| tomicobra napisał/a: | | A to ja juz wole kupic sprezyny niz wkladac gumki. | gumki się zakłada do innych celów
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:29
| Speedo napisał/a: | | cwoki rzecz jasna sa, z tym ze tu chyba bardziej chodzi o nasze goscince to moja pierwsza obserwacja | no ja też taką mam, tyle że jest druga strona tego medalu niestety, Coś co tam jeszcze działa np. w zawieszeniu i jest ok to po przyjeździe do polski i na naszych gościńcach sypie się na potęgę po pół roku.
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:43
| Speedo napisał/a: | | u nich na rownej jak stol autostradzie | no tak autostrady, ale po miastach to już wcale tak znowu super nie mają.
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 12:16
a po czym poznam ze moj ponton ma klapniety zadek? bo zał€zmy ze nie przygladałem sie, nie miałem wiecej wczesniej skorupiaków zeby miec jaakiś punkt odniesienia, mi sie wydaje na oko ze jest ok ale np jak siadam z tyłu to dupka idzie w dół i czuc ze jest miekki zawias, to samo jak D wrzucam, siada tył i to sporo
pepi - |14 Paź 2008|, 2008 12:21
| Speedo napisał/a: | | wstaw od bizona i po klopocie" itd itp | -a czemu znowu bizon mercedes 123 sedan i po kłopocie bo od combi mało jest
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 12:23
| blaz napisał/a: | | a po czym poznam ze moj ponton ma klapniety zadek? | masz z tyłu koła w negatywie ? jeśli tak to masz oklapnięty tył.
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 12:49
| Struna napisał/a: | | --Marcin-- napisał/a: | | Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu | doraźnie tak, ale docelowo odradzam, traci się wtedy zakres pracy amortyzatora. Auto sie inaczej zachowuje przy szybkich ciasnych łukach. O wiele łatwiej taki pojazd wprowadzić w poślizg. |
Struna, a z jakimi prędkościami jeździsz po tych łukach. Ja powiem szczerze 200 km/h nie jeżdżę i na moją jazdę max do 130-140, uważam, że wystarczy.
A jeśli chodzi o części od bizona czy innego kombajnu, to choćbym miał założyć coś od koparko-ładowarki lub od parowozu i spełniało by swoje zaplanowane zadanie to bym założył. Można wymienić wszystkie wyeksploatowane części w skorupie na nowe Motorcraft z salonu Forda - tylko za jaką cenę. Tylko może wtedy nie bawić się w starego skorpiaka, a iść do salonu i za ciężkie dzięgi kupić nową furę, która w naszych realiach szybko nie będzie nowa ( a to paliwo, a to drogi, itd. itp można tak wymieniać i narzekać dalej) Trzeba sobie radzić na miarę własnych możliwości.
pablo19 - |14 Paź 2008|, 2008 12:52
| pepicosi napisał/a: | ... bo od combi mało jest |
Są twardsze i pasują?
AAaaa o merca chodzi to już wsio wiem.
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 13:36
| Struna napisał/a: | | masz z tyłu koła w negatywie ? jeśli tak to masz oklapnięty tył. |
odrobinke jak sie przyjrzy ale niewiele, rzeczywiscie podnoszac go troche do góry podnosnikiem zauwazyłem ze ten negatyw sie zmniejsza jak dupsko jest troche wyzej
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 13:37
| Struna napisał/a: | | Po co żyjesz i mieszkasz tu skoro tam tak miodnie ? |
Ano dlatego , że krzyżaków nie kocham
Kocham Polskę
Kocham Polaków
Pomimo ich rozlicznych wad i przywar
A przede wszystkim kocham polskie dziewczyny
Co prawda w krzyżactwie też ich trochę jest , jednak za mało
Bo gdybym miał codziennie rano słyszeć : BUTEM W MORDE to bym się pociął tępym polsilverem
robkom - |14 Paź 2008|, 2008 14:01
| Speedo napisał/a: | | "wstaw od bizona i po klopocie" | ale bizon nie ma sprężyn w zawieszeniu
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 14:14
| --Marcin-- napisał/a: | | Struna, a z jakimi prędkościami jeździsz po tych łukach. Ja powiem szczerze 200 km/h nie jeżdżę i na moją jazdę max do 130-140, uważam, że wystarczy. | no właśnie nie trzeba prędkości żeby to odczuć. wystarczy wejść żwawo w kilka następujących po sobie łuków, oczywiście jak nie masz porównania z innym scorpio na dobrym zawiasie to możesz przyjąć to za normalne zachowanie. Ja miałem ten fart lub niefart że miałem porównanie i widzę sporą różnicę w zachowaniu.
W swoim starym 2.9 którym sporo driftowałem to akurat nawet było bardzo fajne i mocno mu ograniczyłem skok zawiasu żeby nie marnować energii na ugięcie zawiasu w zakręcie - tym sposobem bardzo łatwo i szybko puszczałem auto slidem - no ale to niejako było zamierzone działanie, natomiast do jazdy cywilnej to była spora udręka.
jaroz - |14 Paź 2008|, 2008 14:19
| Struna napisał/a: | gumki się zakłada do innych celów | Jurek, nie poznaję Cię
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 16:53
| Struna napisał/a: | | masz z tyłu koła w negatywie ? jeśli tak to masz oklapnięty tył. |
To nowe tez miały fabrycznie oklapnięty tył ?
Nowych się kiedyś trochę naoglądałem we salonach i wszystkie miały w negatywie
Nawet kiedyś o to krzynkę gorzały wygrałem
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 16:57
| ford2fast napisał/a: | To nowe tez miały fabrycznie oklapnięty tył ?
Nowych się kiedyś trochę naoglądałem we salonach i wszystkie miały w negatywie | nowe to mają prawie niezauważalny negatyw, natomiast jak już na pierwszy rzut oka widać negatyw to zawias wisi.
PS. ciekawe jak mając niby 17 lat mogłeś się naoglądać nowych w salonie
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 19:53
| Struna napisał/a: | ciekawe jak mając niby 17 lat mogłeś się naoglądać nowych w salonie |
Jak chodziłem do przedszkola to mamusia mnie w niedzielę po kościele do salonu Forda zabierała
Twierdziła , że jak za młodych lat skorupką nasiąknę to mi tak zostanie
No i patrzajta ludziska , sprawdziło się
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 21:37
| ford2fast napisał/a: | | No i patrzajta ludziska , sprawdziło się |
akurat a masz Fieste nie słuchasz mamy
w trabancie to byl fabrycznie negatyw tyle ze na zewnatrz byał góra koła a nie do srodka bo jak sie cos do bagaznika włozyło to wtedy sie prostowały, ale to resor a tu mówimy o luksusowej limuzynie pszeca
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 21:39
| blaz napisał/a: | | w trabancie to byl fabrycznie negatyw tyle ze na zewnatrz | znaczy się pozytyw.
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 21:43
no wąsnie tak miałem pisac tylko nie byłem pewien czy to sie nie tyczy zupełnie czego innego, jak w przypadku zbieżnosci i rozbiezności kół np
--Marcin-- - |15 Paź 2008|, 2008 08:15
Taki " pozytyw" z kołami można było zauważyć w maluchu (126p coupe) jak miał z przodu nowy resor i z tyłu nowe sprężyny
ford2fast - |15 Paź 2008|, 2008 08:48
Tylne koła w pozytywie ma większość produkowanych samochodów
marcys - |15 Paź 2008|, 2008 09:24
zwlaszcza te na drazkach skretnych z tyłu
blaz - |15 Paź 2008|, 2008 09:39
ale w nowszysch samochodach tego nie widac na oko w w trabie fajnie prawie wystawały z błotnika a jak sie na błotnik nacisnęło ręka to sie chowały
Struna - |15 Paź 2008|, 2008 15:45
jakby scorpio mocno podnieść to też by koła w końcu poszły w pozytyw. Wynika to z konstrukcji i umocowania tylnych wahaczy.
ford2fast - |15 Paź 2008|, 2008 18:15
I przestałoby się trzymać drogi
|
|