Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Spręzyny tylne w Scorpio sprowadzanych z Niemiec

ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 09:54
Temat postu: Spręzyny tylne w Scorpio sprowadzanych z Niemiec
Ja często zdarzają się padnięte sprężyny tylne w Scorpio sprowadzonych prosto z Niemiec ?
Proszę o wypowiedź osoby , które miały styczność z takimi pojazdami :)

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 09:58

nie podam ilości bo nie liczę ile takich z niemcowni lukałem ale większość z nich miała klapnięte sprężyny. Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły :)
Kevin Xy - |14 Paź 2008|, 2008 10:10

moj mial klapniete
iskrzyl hakiem albo innym wydechem

pablo19 - |14 Paź 2008|, 2008 10:11

Jeden zaczął opadać tak mniej więcej po 4-5 latach, a mój po dwóch powoli się obniża, ale jak się jedzie we dwie osoby i trochę bagażu to nie ma tragedii.
Kevin Xy - |14 Paź 2008|, 2008 10:16

tragedia to jet jak stoi pusty :P
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 10:54

Mój po przyjeździe z Niemiec miał sprężyny bardzo dobre :) . Jednak sobotnio-niedzielne wyjazdy (jak wyżej napisał Paweł po 4-5 latach je wykończyły-4-5 osób,bagaż). Nawet zdarzyło mi się któregoś razu jak załadowany był samochód tylnym tłumikiem iskry :shock: zrobić.
Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu. Ja przynajmniej tak mam i nie ma żadnych kłopotów. Moja skorupa i tak jest miękka i jakoś strasznie nie odczuwam tych gum w tylnych sprężynach.
:-d Pawła się obniża bo to sportowa fura jest :690:

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 10:57

--Marcin-- napisał/a:
Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu
doraźnie tak, ale docelowo odradzam, traci się wtedy zakres pracy amortyzatora. Auto sie inaczej zachowuje przy szybkich ciasnych łukach. O wiele łatwiej taki pojazd wprowadzić w poślizg.
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 11:08

Struna napisał/a:
Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły :)

Po założeniu gazownictwa ?
Haka i targaniu przyczepy ?
Tudzież wożeniu płyt nagrobkowych ? :)

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:17

ford2fast, powiedz mi czemu tak cały czas starasz się dowieść że auta z niemiec są jakieś super lepsze itd ? w każdym kraju sa ćwoki i to się nie zmieni. Po co żyjesz i mieszkasz tu skoro tam tak miodnie ?

Poza tym skoro auto jest rejestrowane na 5 osób i ma jakąśtam dopuszczalną ładowność to czy powinno mu szkodzić użytkowanie w zakresie tych wartości ?

Od dawna wiadomo, że w scorpio sprężyny są raczej mizerne i nie wiem nad czym tu deliberować.

tomicobra - |14 Paź 2008|, 2008 11:21

ford2fast napisał/a:
Struna napisał/a:
Te co nie miały to i tak zaraz na polskich drogach klapły :)

Po założeniu gazownictwa ?
Haka i targaniu przyczepy ?
Tudzież wożeniu płyt nagrobkowych ? :)

Umnie stoi juz ciut nizej to nowego , ale jak wsiada 3 osoby z tylu to niczym nie obcieram.
Auto poaczatek 96r z niemiec i do tej pory w Polsce. Do tego 3 wyjazdy na full zaladowany bagaznik i 2 osoby z tylu do chorwacji i taki sam sklad morze/gory co rok.

Sa juz ciut bardziej miekkie i ciut nizej ale tragedii nie ma.

A to ja juz wole kupic sprezyny niz wkladac gumki.

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:23

tomicobra napisał/a:
A to ja juz wole kupic sprezyny niz wkladac gumki.
gumki się zakłada do innych celów :D
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:29

Speedo napisał/a:
cwoki rzecz jasna sa, z tym ze tu chyba bardziej chodzi o nasze goscince to moja pierwsza obserwacja
no ja też taką mam, tyle że jest druga strona tego medalu niestety, Coś co tam jeszcze działa np. w zawieszeniu i jest ok to po przyjeździe do polski i na naszych gościńcach sypie się na potęgę po pół roku.
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:43

Speedo napisał/a:
u nich na rownej jak stol autostradzie
no tak autostrady, ale po miastach to już wcale tak znowu super nie mają.
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 12:16

a po czym poznam ze moj ponton ma klapniety zadek? bo zał€zmy ze nie przygladałem sie, nie miałem wiecej wczesniej skorupiaków zeby miec jaakiś punkt odniesienia, mi sie wydaje na oko ze jest ok ale np jak siadam z tyłu to dupka idzie w dół i czuc ze jest miekki zawias, to samo jak D wrzucam, siada tył i to sporo
pepi - |14 Paź 2008|, 2008 12:21

Speedo napisał/a:
wstaw od bizona i po klopocie" itd itp
-a czemu znowu bizon :P mercedes 123 sedan i po kłopocie :) bo od combi mało jest :)
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 12:23

blaz napisał/a:
a po czym poznam ze moj ponton ma klapniety zadek?
masz z tyłu koła w negatywie ? jeśli tak to masz oklapnięty tył.
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 12:49

Struna napisał/a:
--Marcin-- napisał/a:
Uważam, że nie ma się co stresować trzeba włożyć po dwie gumki w każdą sprężynkę i heja do przodu
doraźnie tak, ale docelowo odradzam, traci się wtedy zakres pracy amortyzatora. Auto sie inaczej zachowuje przy szybkich ciasnych łukach. O wiele łatwiej taki pojazd wprowadzić w poślizg.

Struna, a z jakimi prędkościami jeździsz po tych łukach. Ja powiem szczerze 200 km/h nie jeżdżę i na moją jazdę max do 130-140, uważam, że wystarczy.
A jeśli chodzi o części od bizona czy innego kombajnu, to choćbym miał założyć coś od koparko-ładowarki lub od parowozu i spełniało by swoje zaplanowane zadanie to bym założył. Można wymienić wszystkie wyeksploatowane części w skorupie na nowe Motorcraft z salonu Forda - tylko za jaką cenę. Tylko może wtedy nie bawić się w starego skorpiaka, a iść do salonu i za ciężkie dzięgi kupić nową furę, która w naszych realiach szybko nie będzie nowa ( a to paliwo, a to drogi, itd. itp można tak wymieniać i narzekać dalej) Trzeba sobie radzić na miarę własnych możliwości.

pablo19 - |14 Paź 2008|, 2008 12:52

pepicosi napisał/a:
... bo od combi mało jest :)

Są twardsze i pasują?
AAaaa o merca chodzi to już wsio wiem.

blaz - |14 Paź 2008|, 2008 13:36

Struna napisał/a:

odrobinke jak sie przyjrzy ale niewiele, rzeczywiscie podnoszac go troche do góry podnosnikiem zauwazyłem ze ten negatyw sie zmniejsza jak dupsko jest troche wyzej

ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 13:37

Struna napisał/a:
Po co żyjesz i mieszkasz tu skoro tam tak miodnie ?

Ano dlatego , że krzyżaków nie kocham :twisted:

Kocham Polskę :)
Kocham Polaków :)
Pomimo ich rozlicznych wad i przywar :)
A przede wszystkim kocham polskie dziewczyny :-d
Co prawda w krzyżactwie też ich trochę jest , jednak za mało :)

Bo gdybym miał codziennie rano słyszeć : BUTEM W MORDE to bym się pociął tępym polsilverem :-d :-d :-d

robkom - |14 Paź 2008|, 2008 14:01

Speedo napisał/a:
"wstaw od bizona i po klopocie"
ale bizon nie ma sprężyn w zawieszeniu :695:
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 14:14

--Marcin-- napisał/a:
Struna, a z jakimi prędkościami jeździsz po tych łukach. Ja powiem szczerze 200 km/h nie jeżdżę i na moją jazdę max do 130-140, uważam, że wystarczy.
no właśnie nie trzeba prędkości żeby to odczuć. wystarczy wejść żwawo w kilka następujących po sobie łuków, oczywiście jak nie masz porównania z innym scorpio na dobrym zawiasie to możesz przyjąć to za normalne zachowanie. Ja miałem ten fart lub niefart że miałem porównanie i widzę sporą różnicę w zachowaniu.

W swoim starym 2.9 którym sporo driftowałem to akurat nawet było bardzo fajne i mocno mu ograniczyłem skok zawiasu żeby nie marnować energii na ugięcie zawiasu w zakręcie - tym sposobem bardzo łatwo i szybko puszczałem auto slidem - no ale to niejako było zamierzone działanie, natomiast do jazdy cywilnej to była spora udręka.

jaroz - |14 Paź 2008|, 2008 14:19

Struna napisał/a:
gumki się zakłada do innych celów :D
Jurek, nie poznaję Cię ;)
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 16:53

Struna napisał/a:

To nowe tez miały fabrycznie oklapnięty tył ? :shock:
Nowych się kiedyś trochę naoglądałem we salonach i wszystkie miały w negatywie :shock:
Nawet kiedyś o to krzynkę gorzały wygrałem :)

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 16:57

ford2fast napisał/a:
To nowe tez miały fabrycznie oklapnięty tył ? :shock:
Nowych się kiedyś trochę naoglądałem we salonach i wszystkie miały w negatywie :shock:
nowe to mają prawie niezauważalny negatyw, natomiast jak już na pierwszy rzut oka widać negatyw to zawias wisi.

PS. ciekawe jak mając niby 17 lat mogłeś się naoglądać nowych w salonie :D

ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 19:53

Struna napisał/a:
ciekawe jak mając niby 17 lat mogłeś się naoglądać nowych w salonie :D

Jak chodziłem do przedszkola to mamusia mnie w niedzielę po kościele do salonu Forda zabierała :)
Twierdziła , że jak za młodych lat skorupką nasiąknę to mi tak zostanie :)

No i patrzajta ludziska , sprawdziło się

blaz - |14 Paź 2008|, 2008 21:37

ford2fast napisał/a:
No i patrzajta ludziska , sprawdziło się

akurat :P a masz Fieste nie słuchasz mamy :P

w trabancie to byl fabrycznie negatyw tyle ze na zewnatrz byał góra koła a nie do srodka bo jak sie cos do bagaznika włozyło to wtedy sie prostowały, ale to resor :) a tu mówimy o luksusowej limuzynie pszeca :)

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 21:39

blaz napisał/a:
w trabancie to byl fabrycznie negatyw tyle ze na zewnatrz
znaczy się pozytyw.
blaz - |14 Paź 2008|, 2008 21:43

no wąsnie tak miałem pisac tylko nie byłem pewien czy to sie nie tyczy zupełnie czego innego, jak w przypadku zbieżnosci i rozbiezności kół np :)
--Marcin-- - |15 Paź 2008|, 2008 08:15

Taki " pozytyw" z kołami można było zauważyć w maluchu (126p coupe) :690: jak miał z przodu nowy resor i z tyłu nowe sprężyny :P
ford2fast - |15 Paź 2008|, 2008 08:48

Tylne koła w pozytywie ma większość produkowanych samochodów :)
marcys - |15 Paź 2008|, 2008 09:24

zwlaszcza te na drazkach skretnych z tyłu :lol:
blaz - |15 Paź 2008|, 2008 09:39

ale w nowszysch samochodach tego nie widac na oko w w trabie fajnie prawie wystawały z błotnika a jak sie na błotnik nacisnęło ręka to sie chowały :P
Struna - |15 Paź 2008|, 2008 15:45

jakby scorpio mocno podnieść to też by koła w końcu poszły w pozytyw. Wynika to z konstrukcji i umocowania tylnych wahaczy.
ford2fast - |15 Paź 2008|, 2008 18:15

I przestałoby się trzymać drogi :)