| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Rozrząd cosworth
gucio - |13 Paź 2008|, 2008 15:48 Temat postu: Rozrząd cosworth Mam problem ze znakami na rozrządzie.Według rysunku "tego z ang.strony" wał ma być ustawiony na pierwszym znaku od lewej na kole pasowym i wałki rozrz. mają się pokrywać znakami do siebie. Ja miałem na drugim czli środkowym(są trzy znaki na kole).I który jest prawidłowy??? Zaznaczam że juz ktoś wcześniej robił coś przy rozrządzie i jeszcze jedno ten drugi znak na krórym ja miałem ustawiony jest GMP-tem.
Struna - |13 Paź 2008|, 2008 16:15
pierwsze czy drugie to pojęcie względne, a Tobie się ustawia się na inne wcięcie niż pokazuje rysunek ?
Może pomocny dla Ciebie okaże się poniższy tekst ( angielski chyba kumasz skoro manual czytasz więc pewnie załapiesz o co biega )
| Kod: | | When setting the engine to TDC on the compression stroke for cylinder #1, you must realize that the crankshaft rotates twice for every single rotation of the camshaft. So, if you simply set the crankshaft to TDC without looking at the position of the camshaft, you may actually be at TDC on the exhaust stroke for cylinder #1. So, after you get the crankshaft (by flywheel indication or by checking actual piston location), check the camshaft sprocket to make sure the camshaft alignment mark is at the TDC position as well. |
mariusz_technik - |13 Paź 2008|, 2008 16:38
Wydaje się że wał powinien być ustawiony rzeczywiście na pierwszym znaku od lewej. W położeniu środkowego znaku, koła na rozrządzie nie będą ustawione względem siebie(tylko prawie prawie), ale za to wtedy będzie GMP.
Zaznaczam CHYBA
gucio - |13 Paź 2008|, 2008 18:35
No z tym ang.nie za bardzo, ale jak to ktoś przerabiał powinien wiedzieć??
Struna - |13 Paź 2008|, 2008 18:41
| gucio napisał/a: | | No z tym ang.nie za bardzo | ok, tłumaczę z grubsza sens.
Na jeden pełny obrót wałka idą dwa obroty wału, ustawienie silnika w GMP jest możliwe jakby dwa razy z czego jedno z tych ustawień jest niewłaściwe bo jest ustawione dla wydechu.
gucio - |13 Paź 2008|, 2008 18:55
więc które jest prawidłowe skoro rozrząd składam od początku???
[ Dodano: 2008-10-13, 18:58 ]
Mam sie sugerować że ktoś poprawnie to złorzył wcześniej
czy wzgledem tego rysunku??
mariusz_technik - |15 Paź 2008|, 2008 11:21
A jak wcześniej chodził, bez problemu jeśli chodzi o płynność pracy silnika?
gucio - |16 Paź 2008|, 2008 20:06
Juz złorzylem na ten drugi znak na kole który był wcześniej czli na GMP. Na ang. stronce nic nie poszą o znaku tylko o TDC to to samo co GMP. A co do równej pracy to czasem przerywał aale mśle że to wina wtrysków nr.2 słabo plił a nr.4 pylił ale jednym otworem. Reszte sie okarze już nie długo jak odpale po wymianie rozrzadu i wtrysków cz będzie przerywał i rzęził>
[ Dodano: |29 Sie 2012|, 2012 22:59 ]
Odgrzeje kotleta bo uszczelniam właśnie pokrywy zaw. i zastanawia mnie czy jak ktoś z was robił rozrząd miał z tym dylemat??
ford2fast - |29 Sie 2012|, 2012 23:09
up
Struna - |29 Sie 2012|, 2012 23:20
ale jaki dylemat?
gucio - |29 Sie 2012|, 2012 23:26
| Struna napisał/a: | | ale jaki dylemat? |
na który znak ustawić wg. rysunku tis-a nie będzie to GMP tylko pare stopni po GMP-ie
Struna - |29 Sie 2012|, 2012 23:32
ustawiasz na ostatni znak na kole (trzeci)
gucio - |30 Sie 2012|, 2012 00:06
Jeśli dobrze pamietam ty pisałeś kiedyś że miałeś przestawiony roz. o jeden ząb w którą strone i czy jest jakaś różnica w pracy silnika??
[ Dodano: |30 Sie 2012|, 2012 00:08 ]
Bo ja do tej pory mam na drugim znaku.
Struna - |30 Sie 2012|, 2012 00:12
ja to miałem z 5 zębów przekoszony rozrzad ale w druga stronę. Auto było wyraźnie mocniejsze dołem, co przy takim przestawieniu jakie miało miejsce u mnie nawet i miało sens.
W innym silniku miałem tylko jeden wałek ssacy przestawiony o jedwn ząb i tu była muka z pracą na jałowych, spore rozjazdy były w korektach pomiędzy bankami. Niewykluczone ze kiedyś celowo opoznie rozrzad aby znów mieć lepszy dół.
gucio - |14 Wrz 2012|, 2012 23:34
No i rozrząd ustawiony na trzeci znak ale auto wyraznie zamuliło od dołu. A ta serwisówka pdf uk. dziwna bo wg. mnie sama sie zaprzecza bo piszą że ustawić wał na (TDC) GMP a to jest drugi znak ,a nie jak pokazuje rys. trzeci.
Struna - |15 Wrz 2012|, 2012 02:15
moje obserwacje sprowadzają się do stwierdzenia iż fabryczne ustawienie rozrządu w kosie jest mizerne w sensie osiągów. Ruszenie w którąkolwiek stronę w granicach rozsądku powoduje odczuwalną poprawę osiągów silnika dołem.
Spawacz - |15 Wrz 2012|, 2012 08:47
Może chcieli ograniczyć go troszkę w pewnym sensie, właśnie ustawieniem rozrządu?
Struna - |15 Wrz 2012|, 2012 10:32
być może, bo nie ma to za wiele kucy z gara.
Dwa razy miałem w różny sposób przestawiony rozrzad i w obu przypadkach po ustawieniu na serie było słabsze dołem.
Reader - |15 Wrz 2012|, 2012 23:58
| gucio napisał/a: | No i rozrząd ustawiony na trzeci znak ale auto wyraznie zamuliło od dołu. A ta serwisówka pdf uk. dziwna bo wg. mnie sama sie zaprzecza bo piszą że ustawić wał na (TDC) GMP a to jest drugi znak ,a nie jak pokazuje rys. trzeci. |
Ciekawe.
Miedzy drugim a trzecim znakiem to jest różnica jednego zęba?
Struna - |16 Wrz 2012|, 2012 10:27
raz miałem jeden ssacy wałek o jeden ząb przestawiony i też dół był nieco lepszy ale auto jałowe miało niestabilne i korekty na jednym banku były do bani. Ale jak całość miałem opóźnioną to korekty były w normie, a auto zwawsze dołem.
gw21 - |16 Wrz 2012|, 2012 12:49
Struna, a jak zachowywał się na górze? Jakieś spadki, czy bez zmian? Ja teraz ze swojego wywaliłem seryjnego kompa i jadę z zapłonem ale jakby dało radę jeszcze coś wywalczyć na rozrządzie, to by było fajnie. Tylko, że u mnie VIS niestety wyleciał (przynajmniej na razie).
Struna - |16 Wrz 2012|, 2012 14:51
góra jak to góra w kosie - zawsze jest ok tam nie czuć zmian, a nawet jak się tam zgubi kilka niutków to i tak nie do wyłapania.
Zapłon - bardzo dobry pomysł, z pewnością można tym sporo ugrać, też mi leży wariator ale jakoś się nie mogę zmotywować żeby to założyć, ale co się odwlecze to nie uciecze
Jak założe to na hamowni zrobię testy.
pepi - |16 Wrz 2012|, 2012 17:14
cos mało kolizyjny jest to można się pomylić i się nic nie poklepie co nie
ciekawi mnie jedno czy ktoś porównywał podkładki z boa i bob te które ustalają położenie
bo może tędy droga
Reader - |16 Wrz 2012|, 2012 20:10
Zobaczcie na to:
Jak się okazuje można być całkiem nieświadomym jakie są fazy rozrządu bazując jedynie na znakach.
gucio, mógłbyś u siebie odczytać jaki kod ma koło pasowe?
Numery nabite są na frontowej powierzchni.
U mnie to koło z literą A w kodzie, daje ZZ(GMP) na ostatnim znaku.
Ale ten ZZ sprawdzany jedynie na podstawie klina - muszę to skontrolować jeszcze na podstawie położenia tłoka.
Tak czy siak muszę sięgnąć po kątomierz i skonfrontować fazy z danymi z dokumentacji.
bogdan99 - |16 Wrz 2012|, 2012 22:29
| Cytat: | | ktoś porównywał podkładki z boa i bob te które ustalają położenie |
Ja. Są inne.
Chyba kąt zapłonu kolego.
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 00:01
| bogdan99 napisał/a: |
Chyba kąt zapłonu kolego. |
Chyba jednak fazy rozrządu.
Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu.
pepi - |17 Wrz 2012|, 2012 08:08
kolego Reader, -podaje to dla twej świadomości kola są na gumie to się przestawiło
to by było na tyle
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 09:45
Wiem i też brałem to pod uwagę, tylko po co by się bawili w oznaczenia kodowe?
Po drugie, skoro na gumie się niby przestawiło to całe te informacje o ustawianiu (które się tu na forum też poleca) na 3 znak są o kant dupy potłuc.
Struna - |17 Wrz 2012|, 2012 10:42
na czymś trzeba bazować
btw - początek oznaczenia sugeruje że jedno koło jest z BOA a drugie z BOB-a, tam rozrządy jednak się różnią nieco.
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 12:23
Oba zdjęte z BOB.
Przestawienie na zawulkanizowanej gumie to można raczej wykluczyć.
Po takim przeciążeniu to koło byłoby już szrotem.
ford2fast - |17 Wrz 2012|, 2012 13:32
| Reader napisał/a: | | Oba zdjęte z BOB |
To o niczym nie świadczy
Struna - |17 Wrz 2012|, 2012 14:50
| Reader napisał/a: | | Oba zdjęte z BOB. | ale numerologia sugeruje co innego, a to że było założone... kto wie co i kto tam dłubał
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 15:05
Które według Ciebie jest z BOA?
ford2fast - |17 Wrz 2012|, 2012 15:10
To po prawej z literką "A"
Najlepiej sprawdzić w MC
Struna - |17 Wrz 2012|, 2012 15:24
| Reader napisał/a: | | Które według Ciebie jest z BOA? | to co ma 93 z przodu
a tak przy okazji - zawsze można kwestię rozrządu zweryfikować po tym jak się wałki ustawiają w neutralnej pozycji.
TIS dość zawile ale jednak szczegółowo określa w jakiej pozycji mają być wałki podczas składania rozrządu ( czyli mamy ustawione koło pasowe na odpowiedni znak ).
Jeśli przy składaniu wychodzi Ci jakoś inaczej to należałoby się zastanowić, czy aby na pewno wszystko jest ok.
gucio - |17 Wrz 2012|, 2012 17:05
| Reader napisał/a: | | gucio, mógłbyś u siebie odczytać jaki kod ma koło pasowe? |
u mnie jest 96001E
[ Dodano: |17 Wrz 2012|, 2012 17:11 ]
Czy ma ktoś możliwość sprawdzenia drugi czy trzeci znak jest GMP
Struna - |17 Wrz 2012|, 2012 17:23
TIS podaje, że ma być na trzecim znaku do ustawiania rozrządu, choć jak się monitoruje ruch tłoka to wcale to nie wygląda GMP, no ale taka procedura to się tego człek trzyma. Auta tak składane jeżdżą bez problemu więc pewnie tak ma być.
Ja to bym najchętniej dorzucił 4-ty znak na kole i do tego rozrząd ustawił. Ale trochę nie bardzo mam czas na eksperymenty.
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 17:29
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Które według Ciebie jest z BOA? | to co ma 93 z przodu
|
No to źle Ci się wygaje. To jest z BOB na 100%.
Poza tym znaki na kole w innym miejscu w BOA miały by znaczenie tylko jeśli w innym miejscu był kolek bazowy.
Wszystkie inne różnice, łatwiej osiągnąć innymi kołami lancuchowymi lub podkładkami.
Mniejsza z tym.
Wpust ma być na górze przy ZZ ale jak ktoś nie odkreca śruby to jedynie sprawdzanie położenia tłoka, bo jak widać na przykładziee chociażby Gucia, ze różnie może być.
[ Dodano: |17 Wrz 2012|, 2012 17:34 ]
| gucio napisał/a: |
Czy ma ktoś możliwość sprawdzenia drugi czy trzeci znak jest GMP |
Ja mam możliwość bo jeden silnik mam ze zdjętymi głowicami więc widać wszystko jak na dłoni.
Tylko napisz co dokładnie chcesz wiedzieć.
Widziałeś zdjęcie co zamieściłem?
Musiałbyś dodatkowo sprawdzić u siebie jakie jest położenie kątowe trzeciego znaku względem wpustu bo on jest bazą.
Struna - |17 Wrz 2012|, 2012 17:34
| Reader napisał/a: | | No to źle Ci się wygaje. | tak sugeruje oznaczenie. A co - koło masz nowe ? dasz głowę że ktoś nie podmienił ? W sumie jest mi to obojętne co to za koło i z czego ono jest, równie dobrze mogło się obrócić jak napisał pepi - bywa. Z czystej ciekawości drążę temat numeracji.
| Reader napisał/a: | | Poza tym znaki na kole w innym miejscu w BOA miały by znaczenie tylko jeśli w innym miejscu był kolek bazowy. | hę ? niby czemu ? możesz objaśnić ?
| Reader napisał/a: | | Musiałbyś dodatkowo sprawdzić u siebie jakie jest położenie kątowe trzeciego znaku względem wpustu bo on jest bazą. | czyli wg. Ciebie jak powinno być ?
Reader - |17 Wrz 2012|, 2012 17:56
Struna, koło nie jest nowe i nie dam głowy, że ktoś nie podmienił , ale dla tego koła w pełni zgadza się z serwsówką ustawienie wszystkich znaków (koło pasowe , znaki na kołach wałków i tłok jest faktycznie w ZZ ).
Poza tym to oznaczenie jest nabite numeratorem i różni się od typowych oznaczeń na innych częściach forda sugerujących rok ich wprowadzenia.
| Struna napisał/a: | | możesz objaśnić ? |
Zwrot Zewnętrzny tłoka czyli GMP w innej nomenklaturze.
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Poza tym znaki na kole w innym miejscu w BOA miały by znaczenie tylko jeśli w innym miejscu był kolek bazowy. | hę ? niby czemu ? |
Kołek bazowy i odpowiedni znak na kole tworzą bazową pozycję wału (ZZ dla pierwszego tłoka według serwisówki).
I teraz jeśli w BOA kołek jest w innym miejscu to znak bazowy musiałby być tez w innym aby po zgraniu mieć bazowe położenie wału.
To tak na marginesie, bo faktycznie razem z Guciem mamy jakby trzy koła z BOB , z których każde ma inne oznaczenie i każde ma inaczej usytuowany znak bazowy względem wpustu.
Struna - |18 Wrz 2012|, 2012 00:06
bez sensu by to było żeby były inaczej znaki
Reader - |18 Wrz 2012|, 2012 11:37
| gucio napisał/a: | | Czy ma ktoś możliwość sprawdzenia drugi czy trzeci znak jest GMP |
Pomocny w ustaleniu punktu GMP może być jeszcze fakt, że wówczas szósty ząb (licząc w lewo od szerszej przerwy) pokrywa się dokładnie z osią czujnika położenia wału.
Struna - |18 Wrz 2012|, 2012 11:44
ja z tego co pamiętam u siebie to żaden ze znaków na kole nie był idealnie w GMP, niewiele brakowało, ale jednak nie było to idealnie GMP.
Reader - |18 Wrz 2012|, 2012 11:59
| gucio napisał/a: | No i rozrząd ustawiony na trzeci znak ale auto wyraznie zamuliło od dołu. A ta serwisówka pdf uk. dziwna bo wg. mnie sama sie zaprzecza bo piszą że ustawić wał na (TDC) GMP a to jest drugi znak ,a nie jak pokazuje rys. trzeci. |
Czyli miałeś dobrze a teraz sobie opóźniłeś o 20° OWK (zębatka napędowa - z18).
pepi - |18 Wrz 2012|, 2012 12:47
najlepiej by było to na żywo sprawdzić w silniku który nie był dłubany
np jankes sprzedaje taki z małym przebiegiem
bo zastanawia mnie fakt czemu jeden silnik miodzio po ustawieniu a drugi jakiś taki dziwny
może te koła się przestawiają i potem człowiek to ustawia niby dobrze ale jest nie dobrze
gucio - |18 Wrz 2012|, 2012 18:26
| Reader napisał/a: | | Czyli miałeś dobrze a teraz sobie opóźniłeś o 20° |
Raczej o ok.10 to jest o pół zęba bo koło pasoe ma średnice~153x3.14=480 przez 18 zębów to wychodzi że między znakiem 2 a3 powino być 26.7mm a jest o połowe mniej
| pepicosi napisał/a: | | najlepiej by było to na żywo sprawdzić w silniku który nie był dłubany |
Jak by ktoś planował uszczelniene dekli to mógł by to spradzić
Reader - |19 Wrz 2012|, 2012 08:00
| gucio napisał/a: | | Raczej o ok.10 to jest o pół zęba bo koło pasoe ma średnice~153x3.14=480 przez 18 zębów to wychodzi że między znakiem 2 a3 powino być 26.7mm a jest o połowe mniej |
O 20° ponieważ o pół zęba nie przesuniesz łańcucha tylko o liczbę całkowitą.
W efekcie zmiana jest możliwa o 20,40,60, itd.
To samo tyczy się kół na wałkach, co prawda jest tam 36 zębów ale obracają się z przełożeniem 1:2.
Czyli przełożenie łańcucha o jeden ząb na wałku rozrządu też robi zmianę fazy o 20° OWK (obrotu wału korbowego).
Struna - |19 Wrz 2012|, 2012 13:05
po konsultacjach z VIK-iem wychodzi że lewe koło na foto jest do bani, po prostu się rozwulkanizowało i jest przekoszone, więc nie można na nim ustawiać rozrządu do nacięć na kole zewnętrznym.
Najlepiej weryfikować to względem brakującego zęba na wieńcu od CPWK ( czujnik położenia wału korbowego )
gucio - |19 Wrz 2012|, 2012 19:16
Ale położenie wału między znakiem 2 a 3 jest różnica o pół zęba
[ Dodano: |19 Wrz 2012|, 2012 19:21 ]
bo ja przestawiłem z 2-go na 3-ci
dzisiaj u nas coś popadało i miałem okazje sprawdzić że teraz mam niepotrzebny ASR bo przy ruszaniu nie ma jak zerawć z poślizgiem
pepi - |20 Wrz 2012|, 2012 07:28
i ktoś może łopatologicznie wytłumaczyć jak to sprawdzić po ustawieniu na znaki ?
czy aby jest prawidłowo
Reader - |20 Wrz 2012|, 2012 08:39
| gucio napisał/a: | | Ale położenie wału między znakiem 2 a 3 jest różnica o pół zęba | Łańcucha nie da się przełożyć o pół zęba. Rozrząd w BOB jest tak skonstruowany, że możliwa jest tylko skokowa zmiana położenia elementów (wszystkie koła łańcuchowe są ustalane zamkami) względem łańcucha.
| gucio napisał/a: | dzisiaj u nas coś popadało i miałem okazje sprawdzić że teraz mam niepotrzebny ASR bo przy ruszaniu nie ma jak zerawć z poślizgiem | No to ustaw ponownie według GMP i wszyscy będą zadowoleni (Ty i Scorpio).
| pepicosi napisał/a: | i ktoś może łopatologicznie wytłumaczyć jak to sprawdzić po ustawieniu na znaki ?
czy aby jest prawidłowo |
Wał trzeba ustawić nie na znaki tylko w ZZ(GMP), skoro okazuje się, że koła pasowe potrafią się obrócić.
ZZ dla pierwszego tłoka można stwierdzić po:
1. Położenie tłoka po wykręceniu świecy.
2. Wpust na kole pasowym jest "na godz.12"
3. CPWK(czujnik położenia wału korbowego) pokrywa się z szóstym zębem wieńca, licząc w lewo od szerszej przerwy.
Te 3 warunki spełniane są jednocześnie.
Z tego wszystkiego płynie jeszcze jeden wniosek: skoro koła potrafią się rozwulkanizować i obrócić to trzeba unikać montowania takich ponieważ są to elementy wyważane dynamicznie i takie obrócenie zmienia wyważenie.
Struna - |20 Wrz 2012|, 2012 10:28
| Reader napisał/a: | | są to elementy wyważane dynamicznie i takie obrócenie zmienia wyważenie. | na tak małej średnicy to niewielka różnica, może jakby się toto kręciło do 10 krpm to i owszem ale się nie kręci.
Reader - |20 Wrz 2012|, 2012 11:04
Tym bardziej jeśli przesunięcie(obrócenie) jest niewielkie.
No ale jakby ktoś miał wybór to trzeba dążyć do ideału, a jak nie to wiadomo - na bezrybiu i rak ryba.
Struna - |20 Wrz 2012|, 2012 11:17
najlepiej to kupić wszystko nowe ale to może po prostu lepiej nowe auto sobie kupić
Reader - |20 Wrz 2012|, 2012 11:31
No ale widzisz, to zardzewiałe koło na zamieszczonym zdjęciu ma kilkanaście lat i nie ma przesunięcia znaków.
Struna - |20 Wrz 2012|, 2012 12:31
no i gumę ma mniej ścioraną niż to po lewej, może to prawe mniej przejeździło.
Po całej tej dyskusji chyba po raz kolejny będę rozrząd przestawiał bo oczywiście mam na trzeci znak ( no bo przecież TIS tak to ilustruje )
Już kilka razy dumaliśmy ze znajomym podczas składania bob-ów po grzyba to opisują żeby ustawić na trzeci znak jak to nie jest GMP, no ale jak tak napisali w serwisówce to dla bezpieczeństwa lepiej było nie kombinować, zwłaszcza że przestawianie rozrządu to jednak wymaga trochę rozpierduchy pod maską.
Przestawię dziada na drugi znak, ciekawe czy znów się wzmocni dołem.
pepi - |20 Wrz 2012|, 2012 15:19
ten środkowy już miałeś
bo moim zdaniem on najbardziej odpowiada górnemu położeniu tłoka
Struna - |20 Wrz 2012|, 2012 15:50
| pepicosi napisał/a: | | ten środkowy już miałeś | to chyba Ty miałeś do mnie przyjechało ustawione na trzeci znak plus jeden wałek ssący przekoszony o jeden ząb, no ale to sobie już sam "wyprostowałem" wbrew temu co jeden mąciwoda klepie
btw - może by tak ktoś zmienił tego "coswordh"-a na poprawny wpis
gufer-posepny - |20 Wrz 2012|, 2012 17:03
Literki poprzestawiane jak w co 2 bobie właśnie wałki
pepi - |20 Wrz 2012|, 2012 22:22
no miałeś bo ja u ciebie to czepiłem się wszystkiego
to było i na środku i z boku
Struna - |21 Wrz 2012|, 2012 11:39
spoko - zawezmę się w sobie to przestawię na drugi znak, się zobaczy co z tego wyjdzie. Chyba się nawet pokuszę na hamownie przed i po zabiegu, a co
Reader - |21 Wrz 2012|, 2012 11:58
Blachy i koła zębate wałków rozrządu przerobić na skręcane śrubami z otworami fasolowymi .... i spędzić na hamowni dzień lub dwa.
Struna - |21 Wrz 2012|, 2012 12:24
| Reader napisał/a: | | i spędzić na hamowni dzień lub dwa. | chyba tydzień lub dwa. Gdyby przestawianie nie było tak pracochłonne to już dawno bym poeksperymentował, ale rozpieprzanie połowy osprzętu za każdym razem żeby tylko dygnąć o jeden ząbek, po czym złożenie tego ponownie żeby sprawdzić efekt i ewentualne kolejne demolki żeby kolejny nastaw przetestować to jednak mega upierdliwe i czasochłonne zajęcie, dlatego też pewnie nigdy tego nie zbadam w tym silniku.
Chętnie bym zwiększył overlapa na próbę, powinno zacząć cudownie gadać na jałowych
Reader - |21 Wrz 2012|, 2012 12:46
| Struna napisał/a: | | chyba tydzień lub dwa | Przerobić podkładki i koła na śruby, przerobić pokrywy głowic aby mieć dostęp do wałków bez rozgrzebywania czegokolwiek (myślę że, cztery pokrywy wystarczyłyby do zrobienia dwóch) to nie jakiś wielki wyczyn.
| Struna napisał/a: | | Chętnie bym zwiększył overlapa na próbę.. | Tak, ale to trzebabyłoby zrobić nie ruszając kątów zamknięcia dolotu i otwarcia wydechu bo inaczej sprawność napełniania spadnie i silnik pewnie straci górę.
Struna - |21 Wrz 2012|, 2012 13:01
| Reader napisał/a: | | Tak, ale to trzebabyłoby zrobić nie ruszając kątów zamknięcia dolotu i otwarcia wydechu bo inaczej sprawność napełniania spadnie i silnik pewnie straci górę. | hehe no jak by Ci to powiedzieć, jesteś w mylnym błędzie | Reader napisał/a: | | to nie jakiś wielki wyczyn. | no to czekam zatem na efekty Twoich wyczynów, pochwal się jak tego dokonasz a może wykonasz takie elementy korespondencyjnie a ja się potem tym pobawię
Reader - |21 Wrz 2012|, 2012 13:10
| Struna napisał/a: | no jak by Ci to powiedzieć, jesteś w mylnym błędzie |
Dlatego napisałem "pewnie straci".
| Cytat: | a może wykonasz takie elementy korespondencyjnie a ja się potem tym pobawię |
Zastanowię się nad tym.
Mam jeden silnik na podłodze w garażu z dostępem łatwym do wnętrza i jeden w aucie.
Ocenię jaki zakres prac trzeba by wykonać aby przygotować taki zestaw.
Struna - |21 Wrz 2012|, 2012 13:19
w mojej ocenie najtrudniejsze byłoby wykonanie dostępu bez demontażu całych pokryw, choć same pokrywy to nie jest taki wielki problem jak się ma wycięty EGR. Wtedy dość szybko można się do nich dostać, no ale najfajniej byłoby gdyby się dało zmienić nastawy bez rozwalania dolotu i zdejmowania pokryw. | Reader napisał/a: | | Dlatego napisałem "pewnie straci". | overlap generalnie poprawia górę z racji na przedmuchiwanie komory spalania, natomiast powoduje pewne zakłócenia przy niskich obrotach, ale własnie te "zakłócenia" dają ten rasowy, hamerykański, nierówny ale jakże piękny dźwięk. Tylko to by było fajne rozwiązanie pod manual, jednak na automacie z zapiętym D wszelakie nierówności w pracy silnika powodowały by nieliniowe przenoszenie momentu, co jest nezbyt przyjemne jak się stoi np. na światłach.
Z drugiej strony - kwestia kompromisu
Reader - |21 Wrz 2012|, 2012 13:33
| Struna napisał/a: | | overlap generalnie poprawia górę z racji na przedmuchiwanie komory spalania, natomiast powoduje pewne zakłócenia przy niskich obrotach, |
Nie doczytałeś co napisałem, chodziło mi żeby zwiększyć overlap bez ruszania kątu zamknięcia dolotu i kątu otwarcia wydechu.
Ale to się da zrobić tylko dając wałki o krzywkach z szerszym kątem otwarcia.
Innymi słowy jeśli oryginalny wałek dolotowy obrócisz (celem zwiększenia overlap) tak aby zawór wcześniej się otworzył przed przed ZZ (zwrot zewnętrzny) to niestety wcześniej też się zamknie po ZW (zwrot wewnętrzny tłoka).
Analogicznie z wałkiem wydechowym.
Odnośnie zestawiku.
Rozumiem że, miałbyś na zamianę komplet pokryw i kół z podkładkami w dobrym stanie jeśli swoje bym przerobił?
Struna - |21 Wrz 2012|, 2012 14:32
| Reader napisał/a: | Nie doczytałeś co napisałem, chodziło mi żeby zwiększyć overlap bez ruszania kątu zamknięcia dolotu i kątu otwarcia wydechu.
Ale to się da zrobić tylko dając wałki o krzywkach z szerszym kątem otwarcia. | no tośmy się obaj niedorozumieli, mnie chodziło własnie o przestawienie wałków ( lub jednego wałka w głowicy ) aby zwiększyć nieco czas współotwarcia.
Kiedyś miałem cały rozrząd równo opóźniony i pomimo potencjalnie pogorszonych warunków napełniania auto było zdecydowanie mocniejsze dołem. Górka możliwe że była ciut słabsza ale nieznacznie, na tyle niezauważalnie że korzyść z lepszego momentu dołem całkiem ją przyćmiewała | Reader napisał/a: | | Rozumiem że, miałbyś na zamianę komplet pokryw i kół z podkładkami w dobrym stanie jeśli swoje bym przerobił? | jak nie mam to się coś zorganizuje w razie potrzeby.
pepi - |22 Wrz 2012|, 2012 13:13
fabrykę poprawiać chcecie
to może dajcie nowe łańcuchy bo te wasze to już przestawiają za
pewnie fazy
gufer-posepny - |22 Wrz 2012|, 2012 14:42
I vanosy albo V-Teki posadzić
pepi - |23 Wrz 2012|, 2012 08:45
z tymi łańcuchami to ja pisałem na serio
mercedes podaje o jaki kont może być wydłużony
a potem trzeba zmienić
np -jak ja składałem i było namodzone z napinaczami to po ustawieniu bez napinania ok
ale po napięciu to już było z tyłka strony
dlatego paski są o wiele lepsze bo tam idzie ustawić miodzio
przykładem tego może być zetek ile daje dobre ustawienie wałków
Reader - |24 Wrz 2012|, 2012 08:51
| pepicosi napisał/a: | fabrykę poprawiać chcecie
to może dajcie nowe łańcuchy bo te wasze to już przestawiają za
pewnie fazy | Łańcuchy są tip top, kolego pepicosi.
| pepicosi napisał/a: | z tymi łańcuchami to ja pisałem na serio
mercedes podaje o jaki kont może być wydłużony
a potem trzeba zmienić | RENOLD podaje 2%.
gucio - |28 Wrz 2012|, 2012 21:36
Rozrząd ponownie ustawiony na GMP wg. czujnika przez świece i wg. 6-teg zęba CPWK i to się pokrywa a znki nakole pasowym nie,czyli przestawine trzeci znak na kole trafia między 2 a3 zębem CPWK.
No i najważniejsze skorypa zaczeł jechać
gufer-posepny - |28 Wrz 2012|, 2012 22:09
Nawet w rowerze ma spore znaczenie stan łańcucha . Może w singlespeed nie ( tam i tak jest sporo grubszy ) ale w zestawie 3x10 często się zmienia bo sam łańcuch jest tani w porównaniu z kasetami zębatek .
gucio - |28 Wrz 2012|, 2012 22:17
gufer co sugerujesz??
rozrząd ma nie całe 40.tyś km
Struna - |29 Wrz 2012|, 2012 23:41
może chciał błysnąć że w rowerze łańcuch umie zmienić
pepi - |30 Wrz 2012|, 2012 07:48
a jak wy sprawdzacie ich wyciągnięcie ?
bo ja jak raz porównałem z nowym no to był lęki szok
koła też dostają i wtedy to zwisa między kołami
zamontowanie nowego nawet nie wiele daje ostatnio to sprawdzałem
a te 2 % to ile może być cm ?
ford2fast - |30 Wrz 2012|, 2012 08:46
| pepicosi napisał/a: | | a jak wy sprawdzacie ich wyciągnięcie ? |
Najprostsza jest metoda porównawcza
Tylko trzeba mieć w rękach dwa łańcuchy
gufer-posepny - |30 Wrz 2012|, 2012 10:31
nie wiem jaki jest sens porównywania , jak już zdjęty został to po prostu nowy założyć .
Struna - |30 Wrz 2012|, 2012 10:52
| pepicosi napisał/a: |
a te 2 % to ile może być cm ? | złóż łańcuch na pół, zmierz ile wtedy ma, pomnóż przez dwa (długość całego łańcucha) i od zmierzonej/policzonej długości wylicz 2%
gufer-posepny - |30 Wrz 2012|, 2012 10:56
licząc że ma nawet metr to wychodzi 2 cm . sporo .
ford2fast - |30 Wrz 2012|, 2012 11:11
| gufer-posepny napisał/a: | | nie wiem jaki jest sens porównywania , jak już zdjęty został to po prostu nowy założyć . |
Wychodząc z takiego założenia należałoby kupić nowy silnik
gufer-posepny - |30 Wrz 2012|, 2012 11:17
Raz że do zdjęcia łańcucha trzeba się troszkę namęczyć z rozbiórką , dwa po 15 latach w sumie w każdym bob-ie są już wyciągnięte . Pomijam przypadki że były kiedyś tam wymieniane bo ktoś miał grubszy portfel i sobie zmienił lub jak u mnie bo musiał bo się zerwał .
pepi - |30 Wrz 2012|, 2012 18:37
ja je rozcinam i nowe spinam ze starym i po co to rozbierać
VIK - |30 Wrz 2012|, 2012 18:49
No, tak najprościej. Z resztą, w wielu autach się tak robi i wymiana łańcucha trwa ... krótko.
gufer-posepny - |30 Wrz 2012|, 2012 19:06
a prowadnice na dole to wypadało by wymienić ..
VIK - |30 Wrz 2012|, 2012 19:20
Jedno drugiego nie wyklucza
pepi - |30 Wrz 2012|, 2012 19:57
łańcuchy to koszt około 300-400pln
i są o 1 mm szersze to może nawet lepiej
bo pracują nie tam co ori
a prowadnice jak białe to ja bym ich nie ruszał
Reader - |1 Paź 2012|, 2012 11:52
| pepicosi napisał/a: | | a jak wy sprawdzacie ich wyciągnięcie ? |
Możesz porównać do nowego ale mierząc w podobnych warunkach (naprężenie).
Ln- długość jakiegoś odcinka w nowym łańcuchu
Ls -długość takiego samego odcinka odcinka w starym łańcuchu
Wydłużenie % : W= [(Ls-Ln)/Ln]*100
Albo obliczyć posiadając informacje od producenta danego łańcucha.
W przypadku firmy RENOLD sprawa jest prosta.
1. Naciągnięcie pomiarowe łańcuch zależy od rodzaju (1,2,3-rzędowe) i podziałki P . Dla konkretnego przypadku wynosi ~ 7,1kg.
2. Wykonujemy pomiar M od osi do osi trzpienia przez X podziałek (ja mierzyłem przez 35 bo na tyle mi suwmiarka pozwalała).
3. Obliczamy wydłużenie W ze wzoru: W= [(M-(X*P))/(X*P)]*100 , gdzie P=9,525 mm (3/8'')
I gotowe.
W praktyce zawieszałem łańcuch na górze na haku (łańcuch nie rozpinany), w dolnej części wieszałem dwie butelki z odpowiednią ilością wody.
Pomiar wykonywałem z dwóch stron łańcucha i w dwóch różnych odcinakach - czyli 4 pomiary na jeden łańcuch.
Co do kwestii kół, granicznym zużyciem jest 10% z grubości zęba na średnicy podziałowej.
Z katalogu producenta:
Jeśli zmienimy łańcuch odpowiednio wcześniej to zestaw kół zębatych potrafi przeżyć kilka łańcuchów.
pepi - |1 Paź 2012|, 2012 14:07
ty to normalnie poleciałeś
docent akiś z ciebie czy jak ??????????/
Reader - |1 Paź 2012|, 2012 14:15
Pytałeś to opisałem co mi się o uszy (oczy) obiło. :]
Ja prosty człowiek jestem.
Struna - |1 Paź 2012|, 2012 14:17
aptekarz
VIK - |1 Paź 2012|, 2012 16:05
Większość jest tak wyciągnięta, ze nie trzeba niczym obciążać, tylko przyrównać do nowego.
pepi - |1 Paź 2012|, 2012 16:16
ja tam preferuje metodę zwisu swobodnego
[ Dodano: |1 Paź 2012|, 2012 16:17 ]
lub jak jest na aucie bez napinaczy wtedy też zwisa między kołami
a nowy prawie nie zwisa tylko nie długo tak jest
Reader - |1 Paź 2012|, 2012 16:32
Na kołach to najłatwiej odciągnąć na opasaniu, jak dużo odejdzie od wieńca to łańcuch szrot.
|
|