| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Co to jest??
wilu136 - |30 Wrz 2008|, 2008 22:33 Temat postu: Co to jest?? Witam. Poznaje caly czas scorpio i nurtuje mnie jedna rzecz pod maska. Co to jest i do czego sluzy??
I drugie pytanko.
Jakie sa roznice w jakosci dzwieku miedzy glosnikami w drzwiach w scorpio mk3, chodzi mi o glosniki bez jak i z gwizdkami??
U siebie mam zwykle i specjalnie nie moge na nie narzekac. Moze ktos ma porownanie i napisze czy te z gwizdkami jakos zauwazalnie lepiej graja??
Wczoraj natomiast dobralem sie do tylnych glosnikow w kombi , wytargalem je, zamontowalem 6x9 pioneera(nowki szt) poskladalem spowrotem i okazalo sie ze jest lipa straszna. Jest o wiele gorzej niz bylo na oryginalnych. Zero basu, i bardzo cicho graja.
Te same glosniki zamontowane w polce w innym aucie, zasilane radiem pioneer 4x45W graja rewelacyjnie jak na ta klase cenowa. O co chodzi?? Radio w scorpio model 6000 niewydala?? Za cienkie kabelki do tych glosnikow?? Zglupialem.
I jakby ktos pytal o montaz tych 6x9 w kombi.
Wystarczy dorobic 4 plaskowniczki , 2 na gorze i 2 na dole glosnika przykrecic do oryginalnych dziur w glosniku i pozniej wszystko dokrecic do oryginalnych dziur w boku kufra. Miesci sie idealnie. Maskownice Zostaja oryginal.
ford2fast - |30 Wrz 2008|, 2008 23:24
Wersja głośników z gwizdkami gra wyraźnie lepiej
Tylko , żeby je założyć musiałbyś prawdopodobnie zmienić maskownice
Adam_2000 - |30 Wrz 2008|, 2008 23:32
Nic nie trzeba zmieniać. Wszystko pasuje bez problemów.
fiebik - |30 Wrz 2008|, 2008 23:56
| wilu136 napisał/a: | | Radio w scorpio model 6000 niewydala?? | kwestia, czy masz wzmacniacz, nie w każdym aucie było radio ze wzmacniaczem. no i basy może nie ustawiłeś w radiu. ?
a to na fotce, to siłownik tcs-a przechodzi przez niego linkaod gazu, ujmuje ci gazu w momencie kiedy działa, czyli kiedy slizgają ci się tylne koła, żeby ująć ci mocy, czuć to wyraźnie w postaci "kopania" wpedałgazu pod nogą.
ford2fast - |1 Paź 2008|, 2008 00:10
| Cytat: | | Wczoraj natomiast dobralem sie do tylnych glosnikow w kombi , wytargalem je, zamontowalem 6x9 pioneera(nowki szt) poskladalem spowrotem i okazalo sie ze jest lipa straszna. Jest o wiele gorzej niz bylo na oryginalnych. Zero basu, i bardzo cicho graja. |
Winą za ciche granie raczej nie powinno się obarczać radia
Te głośniki Pioneer prawdopodobnie mają małą efektywność
A to , że było mało basu jest efektem nieprawidłowego montażu i po części głośności
Jankes - |1 Paź 2008|, 2008 07:53 Temat postu: Re: Co to jest??
Heh, też założyłem taki sam temat po kupnie cossa, oczywiście to na fotce to siłownik TCS'u, czyli jak jedno z kół traci przyczepność, czujesz jak coś kopie cię jakby w pedał gazu i nie pozwala przycisnąć, jeśli masz to sprawne to przycisk na podłokietniku możne go wyłączyć, a kontrolka na zegarach taka z kołem pomarańczowa oznacza jego działanie.
wilu136 - |1 Paź 2008|, 2008 08:18
TCS u mnie sprawny, czuc pod pedalem jak dziala. Dzieki za info.
No to trzeba bedzie sprzedac te 6x9 i zostawic serie, albo dokupic jakis maly wzmak na sam tyl i modzic. Moze jakis kosz oslaniajacy od tylu glosnik....
Pozdroofka
Struna - |1 Paź 2008|, 2008 13:12
wilu136, kup sobie radio serii 7000 - zacznie grać jak należy.
wilu136 - |1 Paź 2008|, 2008 14:16
pomyslimy pomyslimy. W tym momencie sa wazniejsze sprawy na glowie.
ford2fast - |2 Paź 2008|, 2008 13:37
| wilu136 napisał/a: | | Moze jakis kosz oslaniajacy od tylu glosnik.... |
Żaden kosz nie pomoże , to nie o to chodzi
Chętnie doradzę co i jak
Tylko załóż watek w odpowiednim dziale , odpiszę
Tutaj wolę tego nie robić , bo wszystkie moje wpisy czyta taki biały miś i tylko szuka pretekstu , żeby mi dowalić czerwonych orderów na klatę
Rafał A.(antek) - |19 Paź 2008|, 2008 00:57
6000 ma wzmacniacz 4x7W wiec jak to ma grac? zapodac radło 2007deck +wekslarka +wzmak zewnetrzny co ma 4x20W i bedzie grac, albo 7000 + wekslarka, tez ma 4x20W
ford2fast - |19 Paź 2008|, 2008 08:37
| Cytat: | I jakby ktos pytal o montaz tych 6x9 w kombi.
Wystarczy dorobic 4 plaskowniczki , 2 na gorze i 2 na dole glosnika przykrecic do oryginalnych dziur w glosniku i pozniej wszystko dokrecic do oryginalnych dziur w boku kufra. Miesci sie idealnie. Maskownice Zostaja oryginal. |
To był niestety podstawowy błąd montażowy
Chodzi oczywiście o montaż przy pomocy płaskowników
Aby grały efektywniej wystarczy dorobić redukcję przykręcaną na fabryczne otwory
Przy głośnikach małej mocy może być ona wykonana nawet ze sklejki o grubości około 5-6 mm
Powinna być takiej wielkości , aby w pełni zakrywała otwór po fabrycznym głośniku (oczywiście może być większa , jeżeli miejsce na to pozwala)
W redukcji tej należy wyciąć otwór potrzebny do osadzenia nowego głośnika oraz wywiercić otwory do zamocowania go
Dobrze jest uszczelnić połączenie fabrycznego mocowania i redukcji oraz pomiędzy montowanym głośnikiem a redukcją za pomocą gąbki
Można zastosować samoprzylepną gąbkę , używaną do uszczelniania okien , tanią i łatwo dostępną
Po wykonaniu tych operacji głośnik powinien grać trochę głośniej i powinien pojawić się basik
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 15:00
ważne żeby było dość szczelne, jak są dziury to cała komora rezonansowa traci sens. Choć kombi ogólnie grają niestety mizernie. najlepiej w tym temacie wypada sedan.
Zysio - |20 Paź 2008|, 2008 20:33
| Struna napisał/a: | | najlepiej w tym temacie wypada sedan. |
Z głośnikami zarówno z przodu jak i z tyłu - w wersji z gwizdałkami
ford2fast - |21 Paź 2008|, 2008 00:14
| Struna napisał/a: | | ważne żeby było dość szczelne, jak są dziury to cała komora rezonansowa traci sens |
Szczelność w przypadku głośników montowanych w ten sposób ma mniejsze znaczenie
Uzyskanie jej bez dorabiania odpowiednich komór jest raczej nierealne
Ważniejsze jest aby w tym przypadku tylna część głośnika była odseparowana jak największą powierzchnią od przedniej
[ Dodano: 2008-10-21, 00:16 ]
| Struna napisał/a: | | Choć kombi ogólnie grają niestety mizernie |
Niestety usytuowanie tylnych głośników to całkowita pomyłka
Nie dość , że grają do siebie , to jeszcze na końcu części bagażowej
Struna - |21 Paź 2008|, 2008 18:25
nawet bezgwizdkowe z tyłu grają nieźle.
|
|