| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB wyrzuca olej
ford2fast - |22 Wrz 2008|, 2008 10:21 Temat postu: ASB wyrzuca olej Skrzynia A4LD z jednym elektrozaworem pracuje bardzo ładnie
Jedyny mankament , to wyrzucanie oleju przez uszczelniacz przy konwerterze gdy olej w skrzyni jest gorący
Szyjka konwertera w stanie idealnym , panewka w obudowie nowa , nowy uszczelniacz w obudowie
Olej też nowy
KubusWariat - |23 Wrz 2008|, 2008 08:36
w takim razie chyba coś nie halo z simeringiem:(
Vaux - |23 Wrz 2008|, 2008 09:22
To i ja się podłącze z pytaniem - postawiłem auto pod górkę (ASB z 2-ma ez jeśli to ważne) przodem wyżej i jak po pewnym czasie (2-3 tygodnie) chciałem zjechać okazało się że biegów niet, skrzynia nie zapina. Po zepchnięciu pod skrzynką 2 plamy oleju, jedna chyba pod modulatorem który wymieniałem "na ślepo" więc może go trochę źle przykręciłem, druga bardziej z tyłu - najprawdopodobniej u wylotu wałka. Ciężko wymienić simmering tam na końcu?
ptaku - |23 Wrz 2008|, 2008 10:10
| KubusWariat napisał/a: | | chyba coś nie halo z simeringiem |
raczej na pewno
Krzychoo99 - |23 Wrz 2008|, 2008 10:18
ford2fast, popularny nabijacz postów hehe A ta AsB chodzi poprawnie czy widać róznice w przelanczaniu biegów ?
ford2fast - |23 Wrz 2008|, 2008 10:22
| KubusWariat napisał/a: | | w takim razie chyba coś nie halo z simeringiem:( |
Simmering to właśnie uszczelniacz , który jak pisałem jest nowy
[ Dodano: 2008-09-23, 10:25 ]
| Krzychoo99 napisał/a: | | A ta AsB chodzi poprawnie czy widać róznice w przelanczaniu biegów ? |
Wydaje mi się , że napisałem to wyraźnie w pierwszym wpisie
"skrzynia pracuje bardzo ładnie"
Adam_2000 - |23 Wrz 2008|, 2008 10:39
Jeżeli skrzynia wyrzuca olej przez główny siemmering, to są tylko 3 opcje :
- źle osadzony w obudowie,
- panewka konwertera ma wżery
- niewłaściwy uszczelniacz.
Więcej opcji nie ma.
blaz - |23 Wrz 2008|, 2008 10:39
a jak zaobserwowałes wyrzucanie oleju? ze jak auto postoi to robi sie pod nim plama czy tez po jezdzie sprawdzasz i oleju jest mniej?
ford2fast - |23 Wrz 2008|, 2008 11:15
| Adam_2000 napisał/a: | Jeżeli skrzynia wyrzuca olej przez główny siemmering, to są tylko 3 opcje :
- źle osadzony w obudowie,
- panewka konwertera ma wżery
- niewłaściwy uszczelniacz.
Więcej opcji nie ma. |
Uszczelniacz 1 x Samko + 2 x made in Ford
Pierwszy wymieniałem osobiście , następne dwa w warsztatach naprawiających skrzynie od przynajmniej kilku lat
Za każdym razem nowa panewka - a co - tania jest
Chyba jest jeszcze jakaś ukryta opcja
[ Dodano: 2008-09-23, 11:19 ]
| blaz napisał/a: | | a jak zaobserwowałes wyrzucanie oleju? ze jak auto postoi to robi sie pod nim plama czy tez po jezdzie sprawdzasz i oleju jest mniej? |
Zaczyna już cieknąć w czasie jazdy , oczywiście jak jest dobrze zagrzany
Po zatrzymaniu się leci strumyczkiem , oznaczona jest cała droga , którą dojechało się do miejsca postoju
No i na koniec robi się nie plama , ale całkiem ładna kałuża
Adam_2000 - |23 Wrz 2008|, 2008 11:27
| ford2fast napisał/a: | | Za każdym razem nowa panewka - a co - tania jest |
O której panewce Ty piszesz ???
ford2fast - |23 Wrz 2008|, 2008 11:30
| Adam_2000 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Za każdym razem nowa panewka - a co - tania jest |
O której panewce Ty piszesz ??? |
O panewce , która jest w obudowie sprzęgła , dostępna po demontażu pompy olejowej
Adam_2000 - |23 Wrz 2008|, 2008 11:52
Ale przecież wywala Ci przez główny uszczelniacz, który siedzi na tulei konwertera
Rafał A.(antek) - |23 Wrz 2008|, 2008 11:59
albo ci skrzynia gotuje olej, i za duze cisnienie powstaje, albo panewka zle osadzona i cisnienie oleju idzie nie tam gdzie trzeba, ale to nie wierze zeby skrzynia chozila ok. Szyjka konwertera byla szlifowana?
ford2fast - |23 Wrz 2008|, 2008 12:29
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | albo ci skrzynia gotuje olej, i za duze cisnienie powstaje, albo panewka zle osadzona i cisnienie oleju idzie nie tam gdzie trzeba, ale to nie wierze zeby skrzynia chozila ok. Szyjka konwertera byla szlifowana? |
Szyjka konwertera nie była szlifowana , dla mnie to profanacja , zwłaszcza , że w pomieszczeniu obok leży kilka sztuk
Diagnoza fachowców był taka , że w skrzyni powstaje za duże ciśnienie
Niestety nie potrafili dokładniej zdiagnozować
[ Dodano: 2008-09-23, 12:57 ]
| Adam_2000 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Za każdym razem nowa panewka - a co - tania jest |
O której panewce Ty piszesz ??? |
Dla jasności zamieszczam zdjęcie panewki , którą wymieniałem

i uszczelniacza

Rafał A.(antek) - |23 Wrz 2008|, 2008 16:11
| ford2fast napisał/a: | | zyjka konwertera nie była szlifowana , dla mnie to profanacja , zwłaszcza , że w pomieszczeniu obok leży kilka sztuk |
to nie jest profanacja, albo trzeba nabic nowa albo toczy sie ta, ale wtrdy inny rozmiar uszczelnienia i panewki.
ceezar - |23 Wrz 2008|, 2008 21:10
Powiem tak : ten typ tak ma. Jakieś 1,5 roku temu wymieniałem asb bo ciekła i ją zajeździłem przez nieświadomość. Udało mi sie znaleźć elegancką skrzynkę ale też ciekła na uszczelniaczu konwertera. Jeszcze raz zwaliłem skrzynkę i wymieniłem uszczelniacz.
Nie ciekło ... przez jakiś miesiąc. Zaczeło sie od kropelki na obudowie a teraz to już cała micha uwalona no i zapaszek atf-u przy wjeżdżaniu do garażu.
Więc jak już zacznie lecieć to trzeba sie przyzwyczaić.
Dodam że skrzynka chodzi do dzisiaj wzorowo , lepiej niż w 10 lat młodszym Mondeo.
Pozdrawiam.
Srebrny - |24 Wrz 2008|, 2008 10:34
| ceezar napisał/a: | | Nie ciekło ... przez jakiś miesiąc. |
Miesąc u Ciebie to ile kilometrów?
Kilka tyś km jest wystarczającym przebiegiem by uszkodzić uszczelnienie gdy skrzynia produkuje opiłki metalu.
Kazy szanujący się mechanik, tego typu naprawę zaczyna od zdjęcia miski i sprawdzenia co leży na dnie miski. W skrzyni są elementy z metali nieżelaznych których opiłki w razie uszkodzenia, separator magnetyczny nie wychwytuje, a które krążąc w obiegu skutecznie uszkadzaja wszystko po drodze.
ford2fast - |24 Wrz 2008|, 2008 10:43
W mojej skrzyni nie było żadnych opiłków , olej w misce był czysty
ceezar - |24 Wrz 2008|, 2008 19:34
U mnie przez miesiąc to jakieś 2,5 tys. A opiłków to nie było śladu, wiem bo przy wymianie skrzyni osobiście zmieniałem atf i filtr.
Pozdrawiam.
Srebrny - |25 Wrz 2008|, 2008 14:37
Niby wszytko cacy a nie działa. To pozostał tylko "Chochlik".
ford2fast - |25 Wrz 2008|, 2008 15:00
| Srebrny napisał/a: | | Niby wszytko cacy a nie działa. To pozostał tylko "Chochlik". |
No tak , tylko szukamy takiego mądrego co wskaże gdzie tego chochlika szukać
Taki jeden co w Opolu na wyspie części do Scorpio sprzedawał pewnie by wiedział , tylko do Holandii go wywiało niestety
blaz - |25 Wrz 2008|, 2008 15:14
jak sprzedawał częsci to zapewne wiedział by ze trzeba skrzynie u niego kupić
ford2fast - |25 Wrz 2008|, 2008 16:27
| blaz napisał/a: | jak sprzedawał częsci to zapewne wiedział by ze trzeba skrzynie u niego kupić |
Naprawiał Fordowskie skrzynie na wynos , do Holandii
Dokładnie wiedział do czego służy każda część w skrzyni i za co jest odpowiedzialna
1Bodzio - |25 Wrz 2008|, 2008 20:36
Gdyby rzeczywiście był tak dobry, jak piszesz, to pewnie nie tylko na wyjazdy zagraniczne, ale i na sen nie miałby za wiele czasu. O kasie to już nie wspomnę.
ford2fast - |25 Wrz 2008|, 2008 21:54
| 1Bodzio napisał/a: | Gdyby rzeczywiście był tak dobry, jak piszesz, to pewnie nie tylko na wyjazdy zagraniczne, ale i na sen nie miałby za wiele czasu. O kasie to już nie wspomnę. |
To taki pasjonat
Lubił te automaty
I naprawę sterowników silnika tez lubił , bawił się nimi , przeprogramowywał i takie tam inne
Srebrny - |25 Wrz 2008|, 2008 22:09
Czasami można się do niego dodzwonic
ford2fast - |25 Wrz 2008|, 2008 22:16
| Srebrny napisał/a: | Czasami można się do niego dodzwonic |
To znaczy , że znasz Piotra ?
adi-kostrzyn - |28 Wrz 2008|, 2008 21:19
chłopaki ja tez sie podłącze do tej dyskusji bo mam ten sam problem co kolega tzn. wyrzuca mi olej. właśnie dzisiaj skończyłem wymianę panewki i uszczelniacza (zimering). no i jak przejechałem około 8km. to znowu zaczęło mi wyrzucać olej, cieknie z łączenia skrzyni z silnikiem. zastanawiam sie czy to faktycznie nie jest spowodowane przegrzewaniem sie oleju. silnik był gorący wiatrak chodził jak szalony, a ten od chłodzenia ASB ani drgnie no i może zapchane coś jest. jak ktoś wie co trzeba zrobić to proszę o pomoc bo nie dawno kopiłem a jeszcze sobie dobrze nie po jeździłem jakbym cos zle pisal na forum to sorki ale jestem od niedawna zarejestrowany pozdro.
pablo19 - |29 Wrz 2008|, 2008 09:59
| adi-kostrzyn napisał/a: | | ...a ten od chłodzenia ASB ani drgnie no i może zapchane coś jest... |
Kolego, nie ma wiatraka do chłodzenia oleju z ASB, ten o którym piszesz to zapewne wiatrak od klimy. Może masz zapchaną chłodnicę od ASB która jest umieszczona pod belką o ile dobrze pamiętam.
Adam_2000 - |29 Wrz 2008|, 2008 10:15
| pablo19 napisał/a: | | Może masz zapchaną chłodnicę od ASB która jest umieszczona pod belką o ile dobrze pamiętam. |
Przed wielorybami, tylko kosłorty miały taka chłodnicę.
--Marcin-- - |29 Wrz 2008|, 2008 11:07
| Vaux napisał/a: | | To i ja się podłącze z pytaniem - postawiłem auto pod górkę (ASB z 2-ma ez jeśli to ważne) przodem wyżej i jak po pewnym czasie (2-3 tygodnie) chciałem zjechać okazało się że biegów niet, skrzynia nie zapina. Po zepchnięciu pod skrzynką 2 plamy oleju, jedna chyba pod modulatorem który wymieniałem "na ślepo" więc może go trochę źle przykręciłem, druga bardziej z tyłu - najprawdopodobniej u wylotu wałka. Ciężko wymienić simmering tam na końcu? |
Kiedyś przy wymianie simeringu konwertera ASB, przód samochodu miałem wysoko w górze. Po zmontowaniu wszystkiego ( przód został w górze) zalewamy olej, a tu strumieniem leci pod samochodem olej ze skrzyni. Okazało się że leciało przez odpowietrznik skrzyni biegów, który umieszczony jest mniej więcej w tylnej części skrzyni. Także najlepiej jak samochód z automatem jest w poziomie.
Co do tematu to przyłącze się do opinii, że jeżeli simering i szyjka konwertera ok. to pewnie zbyt wysokie ciśnienie oleju powstaje w skrzyni.
Zdarzyło mi się kiedyś, że przy wysokich obrotach silnika (4500-5000) wypchnęło simering przy konwerterze (ale to już była kwestia słabo osadzonego simeringu i wysokiego ciśnienia oleju) dlatego od tamtej pory staram się nie kręcić takich obrotów silnika.
adi-kostrzyn - |3 Paź 2008|, 2008 14:37
Dzieki ,,pablo19'.Faktycznie to od klimy jest, dopiero to moj pierwszy scorpio jescze kilka rzeczy moge nie wiedziec. dzieki za ukierunkowanie . W takim razie chcialem zapytac czy ktos ma jakis sposob na cieknacy olej z ASB albo porade co moglobybyc przyczyna prosze o odpowiedz? Pozdrawiam.
Struna - |3 Paź 2008|, 2008 14:49
| --Marcin-- napisał/a: | | dlatego od tamtej pory staram się nie kręcić takich obrotów silnika. | bez sensu - silnika ma jeździć dobrze do czerwonego pola i tyle.
ford2fast - |3 Paź 2008|, 2008 21:31
Tulu fachowców od skrzyń automatycznych na forum i nikt nic nie wie ?
Ja wiem tylko , że nie zależy to od sterowania , zmieniałem i dalej był ten sam efekt
Mysza - |3 Paź 2008|, 2008 22:32
Moja skrzynka wywalała olej cale wakacje. Na 10 tys km dolałem ok. 2l ATFu. Juz mialem toto rozkręcać, ale ostatnio przestała robić plamy, a olej jest. Zamykam obrotkę zgodnie z zaleceniami dr Struny i nie ma to wplywu na wycieki. Z tego co zaobserwowalem to zaczynała cieknąć jak jechałem pow 160 km/h lub jak się wbiłem na godzinę w warszawski korek. Czuc bylo smród i dym spod auta (kapalo prosto na rure wydechu). Teraz jakoś spokój Nowa panewka i uszczelniacz jezdzą w aucie. Nie mam czasu rozbierać tego. Narazie jezdzę czekając na rozwój sytuacji.
ford2fast - |3 Paź 2008|, 2008 22:39
| Mysza napisał/a: | Moja skrzynka wywalała olej cale wakacje. Na 10 tys km dolałem ok. 2l ATFu. Juz mialem toto rozkręcać, ale ostatnio przestała robić plamy, a olej jest. Zamykam obrotkę zgodnie z zaleceniami dr Struny i nie ma to wplywu na wycieki. Z tego co zaobserwowalem to zaczynała cieknąć jak jechałem pow 160 km/h lub jak się wbiłem na godzinę w warszawski korek. Czuc bylo smród i dym spod auta (kapalo prosto na rure wydechu). Teraz jakoś spokój Nowa panewka i uszczelniacz jezdzą w aucie. Nie mam czasu rozbierać tego. Narazie jezdzę czekając na rozwój sytuacji. |
A nie cieknie Ci przypadkiem z końca skrzyni ?
Podobne efekty i w podobnych warunkach miałem gdy lało przez uszczelniacz na ogonie
Podczas jazdy na trasie dawało to piękny efekt chmury dymu widocznego w tylnym lusterku
Nawet mnie przez to w jednym biuletynie policyjnym opisali
Mysza - |4 Paź 2008|, 2008 07:49
Na bank mi leje spomiędzy silnik i skrzyni. To znaczy lało, bo się naprawiło By sie moglo w koncu popsuc raz a dobrze to bym sie wziął
adi-kostrzyn - |4 Paź 2008|, 2008 09:02
jak rozbieralem swoja skrzynie zeby wyminic panewke i zimering pompy to zauwazylem ze filtr oleju byl dziurawy, znalazlem tez w 2 czesciach ~ose~ lezala w skrzyni dobrze zakonserwowana, opilkow zadnych nie bylo a przy magnesie byl jedynie szlam a raczej czarna gesta maz. w kazdym razie po naprawie po 8km w miescie znowu zaczelo cieknac. Chce kupic w poniedzialek druga skrzynie i mam nadzieje ze problem zniknie.mam nadzieje tylko ze to nie od jakiegos zapchanego przewodu. Moze za tydzien bede zakladal ta druga. jakby co dam znac w tym temacie. pozdrawiam
Kevin Xy - |4 Paź 2008|, 2008 09:24
a ktorykolwiek z was zmierzyl juz cisnienie ??
ford2fast - |4 Paź 2008|, 2008 10:43
| Kevin Xy napisał/a: | | a ktorykolwiek z was zmierzyl juz cisnienie ?? |
A jak to zrobić ?
Kevin Xy - |4 Paź 2008|, 2008 10:46
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5204
warto poczytac ostatnia prezentacje
ford2fast - |4 Paź 2008|, 2008 11:38
| Kevin Xy napisał/a: | http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5204
warto poczytac ostatnia prezentacje |
W pierwszym linku z tego wątku jest tylko opis działania ASB
W drugim demo jakiegoś programiku
Natomiast o pomiarze ciśnienia oleju w skrzyni nie ma nic
Kevin Xy - |4 Paź 2008|, 2008 11:42
kiedys jak dokladnie przerabialem temat skrzyni to znalazlem w tej prezentacji miejsce gdzie mierzy sie cisnienie liniowe skrzyni
nie zmuszaj mnie zebym szukal teraz za Ciebie
ford2fast - |4 Paź 2008|, 2008 11:53
| Kevin Xy napisał/a: | kiedys jak dokladnie przerabialem temat skrzyni to znalazlem w tej prezentacji miejsce gdzie mierzy sie cisnienie liniowe skrzyni
nie zmuszaj mnie zebym szukal teraz za Ciebie |
Spróbuję poszukać jeszcze raz
adi-kostrzyn - |7 Paź 2008|, 2008 16:37
pytanie... ile wchodzi oleju do A4LD bo mam rozbiezne informacje?
KubusWariat - |7 Paź 2008|, 2008 18:12
ja do wymiany dynamicznej sposobem Kolegi Bodzia zużułem niemal 9l, a kupowałem na wszelki wypadek 10l Castrol-a 220, czy jakoś tak
Struna - |8 Paź 2008|, 2008 10:14
statycznie jakieś 4,5 litra.
Srebrny - |14 Paź 2008|, 2008 07:56
Pytanie?
W wypadku konieczności szlifowania czopu konwertera, istnieją nadwymiarowe zestawy naprawcze uszczelniacz - panewka, czy trzeba dorabiać?
Jeżeli tak to panewkę z czego dorobić przerobić?
Uszczelniacz chyba łatwiej dorobić bo są specjalistyczni producenci.
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 08:35
| Srebrny napisał/a: | Pytanie?
W wypadku konieczności szlifowania czopu konwertera, istnieją nadwymiarowe zestawy naprawcze uszczelniacz - panewka, czy trzeba dorabiać?
Jeżeli tak to panewkę z czego dorobić przerobić?
Uszczelniacz chyba łatwiej dorobić bo są specjalistyczni producenci. |
Może prościej byłoby kupić sprawny ?
Bez niepotrzebnych kombinacji ?
Srebrny - |14 Paź 2008|, 2008 08:49
Sprawny, znaczy regenerowany od 600 pln wzwyż.
ford2fast - |14 Paź 2008|, 2008 09:22
Nieregenerowany, idealny ok.200 zł
adi-kostrzyn - |1 Lut 2009|, 2009 09:24
mialem juz dawno napisac jak po wymianie skrzyni sprawuje sie automacik,pisze teraz bo oczywiscie wczesniej zapomnialem napisac. Po wymianie chyba na troche starsza bo musialem zamieniac ogony od skrzyni no i wtyczka miala jeden pin wiecej, bylem zalamany bo dalej cieklo tylko ze zauwazylem ze w innym miejscu i okazalo sie ze za slabo dokrecilem przewod( ten co idzie wyzej). teraz wszystko hula i jesli chodzi o automat to jestem szczesliwy,juz nie musze co chwile dolewac oleju.
jakby kogos interesowalo to w ksiazce od krokodyli podaja ze do A4LD wchodzi 8,5litr oleju. Pozdro
|
|