| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - czyżby usterka w skrzyni automatycznej?
martyman - |19 Wrz 2008|, 2008 22:33 Temat postu: czyżby usterka w skrzyni automatycznej? Witam.
Mam zamiar kupić Scorpio 2.9 12V z 96 roku z LPG. Auto jest piękne, zadbane, poprostu super. Ale waham się, nie jestem pewien czy go kupić, bo właściciel powiedział mi o małej usterce w automacie. Powiedział mi, że czasem zdarza się, że skrzynia szybciej niż zwykle wrzuca 4 bieg, czyli przy mniejszej prędkości. Niby to w niczym nie przeszkadza, ale jednak coś jest nie tak. Powiedział też, że rozmawiał z jakimś mechanikiem, który powiedział, że być może wystarczy w tej sytuacji wlać gęstszy olej do skrzyni i to rozwiąże problem. Mnie natomiast wydaje się to podejrzane, bo nie powinno się przecież wlewać do skrzyni innego oleju niż zaleca producent, bo można ją uszkodzić. W każdym razie proszę was o radę, czy z tą skrzynią dzieje się coś poważnego, czy raczej jest to jakaś drobnostka?
Jeśli to drobiazg, to kupię, ale jeśli to może byc poważna sprawa, to raczej nie, bo podobno naprawa skrzyni automatycznej w Scorpio to kosztowna sprawa.
irek - |19 Wrz 2008|, 2008 22:41
ja bym kupił i sie nie martwił,
a tego sie nie naprawia ino zmienia na inna
pablo19 - |19 Wrz 2008|, 2008 22:43
Ile ta fura ma Cię kosztować?
martyman - |19 Wrz 2008|, 2008 22:46
Samochód wstępnie ma kosztować 6000 zł. Pewnie coś się da utargować, myślę, że za 5500 - 5800 pójdzie Ale waszym zdaniem to poważna sprawa z tą skrzynią i w grę wchodziłaby raczej jej wymiana, czy może to jakaś pierdółka? Podobno czwórka jest sterowana elektronicznie. Może to kwestia elektroniki właśnie?
pablo19 - |19 Wrz 2008|, 2008 22:50
Trza by przewodom się przyjrzeć najpierw.
martyman - |19 Wrz 2008|, 2008 22:55
A reanimacja takiej wiązki to duży koszt? Dajcie mi jakieś wskazówki gdzie oblukać, żeby sprawdzić kable. I czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy to usterka mechaniczna, czy elektroniki? Gość mówił, że gdy zdarzy się, że skrzynia wrzuci 4 za szybko, a jemu się to nie spodoba, to załącza "3" lub redukuje poprzez dodanie gazu.
pablo19 - |19 Wrz 2008|, 2008 22:57
| Speedo napisał/a: | | ... wiazke silnika/asb/podluznicy... |
fiebik - |19 Wrz 2008|, 2008 23:06
| martyman napisał/a: | | Ale waszym zdaniem to poważna sprawa z tą skrzynią i w grę wchodziłaby raczej jej wymiana, czy może to jakaś pierdółka? | zazwyczaj zmorą tych skrzyń i problem jest wtedy, kiedy nie ma czwórki.
1. przy jakiej niby prędkości wącza się ta czwórka?
2. czy jesteś 100% pewen, że to jest napewno 4 bieg? a nie np locup na 3 biegu?
3. jeśli jest komp, to sprawdź jaka jest różnica pomiędzy prędkością cyfrową, a licznikową. (przytrzymujesz przycisk resetu "małego" licznika i trzymasz tak długo, aż na wyświetlaczach pojawi się tryb serwisowy, w tym trybie naciskasz tak długo, aż zobaczysz prędkość, po jakimś czasie nie naciskania, komp sam powróci do zwykłego trybu.) http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=7987
4. trzeba by jeszcze zajrzeć do wężyka podciśnienia idącego do modulatora, jeśli jest wnim olej, to nadzieja, że może to tylko początek końca modulatora.
to tak na początek do sprawdzenia, dopiero jak to posprawdzasz, będzie można dumać czy ta "usterka" to pryszcz, czy poważna sprawa. nie pozwól zalewać skrzyni gęstymi olejami nieznanego pochodzenia - bo wtedy napewno skrzynia szybko będzie nadawała się jedynie do wymiany.
Adam_2000 - |19 Wrz 2008|, 2008 23:11
Trudno tak na odległość wyrokować. Żeby sprawdzić automat trzeba się nim przejechać.
To może być jakaś pierdoła, typu MAP, TPS, czy jak wspomnieli koledzy wiązka, ale równie dobrze może to byc początek agonii skrzyni.
Najlepiej jakbyś poprosił któregoś kolegę z Wa-wy na oględziny i jakąś próbną jazdę.
martyman - |19 Wrz 2008|, 2008 23:20
Nie pamiętam przy jakiej prędkości potrafi mu wskoczyć czwórka. Ja jechałem tym samochodem tylko do około 50 km/h. Ale napewno wybiorę się jeszcze na jazdę testową i spróbuję posprawdzać to wszystko. Doradźcie tylko jak sprawdzić, czy to rzeczywiście wskakuje czwórka, czy to tylko lock-up. Nie wiem jak to działa w Fordach. Ja mam Opla Senatora 3.0 w automacie i tam przy łagodnym przyspieszaniu czwórka wchodzi przy 90 km/h i wiąże się to ze zdecydowanym spadkiem obrotów i lekkim szarpnięciem. W tym fordzie skrzynia pracuje inaczej niż w oplu, szarpnięcia przy lekkim przyspieszaniu są ledwo wyczuwalne, widać tylko zmniejszenie prędkości obrotowej silnika.
ford2fast - |20 Wrz 2008|, 2008 00:03
Jeżeli szarpnięcia są ledwo wyczuwalne to może z tą skrzynką nie jest tak źle
Sprawdź jak włącza się wsteczny
Ile czasu upływa od włączenia wstecznego do reakcji
I czy mocno podnosi tył samochodu
Był taki temat na forum o sprawdzaniu automatycznej skrzyni biegów
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=11638
martyman - |20 Wrz 2008|, 2008 00:51
Tak się składa, że miałem okazję przejechać się też na wstecznym. Od momentu jego wrzucenia do jego załączenia minęło tak około 2 sekund. Przy wrzucaniu R tył uniósł się tylko troszkę, było to odczuwalne, ale uniesienie naprawdę było nieznaczne. Podczas delikatnego przyspieszania biegi zmieniają się na tyle płynnie, że szarpnięcie trudno było wyczuć. Gdybym nie zauwazył spadku obrotów na obrotomierzu, to nawet bym się nie zorientował, że już się zmienił bieg. Przy dynamiczniejszym przyspieszaniu już jakieś tam małe szarpnięcie czułem, ale to też było delikatne. Reakcja na kick-down przy ok. 40 km/h była bardzo szybka. Szokiem dla mnie było same ruszanie z miejsca. Po puszczeniu hamulca wcisnąłem gaz tak gdzieś do połowy. Przyzwyczajony do opla, spodziewałem się zamulonego, ale płynnego startu (powolny start, ale opelek i tak ma 9,5 do setki ), a okazało się, że poszedł jak burza. Start był naprawdę dynamiczny. Tyle do tej pory zaobserwowałem. Ale muszę się przejechać z większą prędkością, żeby rozkminić czwórkę.
Mysza - |20 Wrz 2008|, 2008 13:15
| martyman napisał/a: | | czasem zdarza się, że skrzynia szybciej niż zwykle wrzuca 4 bieg, | Zalezy od stylu jazdy. Jak zaczniesz pociskać, to dluzej bedzie ciągnął na trójce, potem czwórka. No i reakcja komputera na pedał gazu szybsza - wciskasz trochę i juz trójka, bez wlaczania kick-down. Jeśli natomiast zaczniesz dziadować, bardzo ostroznie obchodząc się z pedałem gazu, to komp to wrzuci czwórkę nawet przy 50 km/h. Ten typ tak ma.
| martyman napisał/a: | | miałem okazję przejechać się też na wstecznym. Od momentu jego wrzucenia do jego załączenia minęło tak około 2 sekund | tak ma być, inaczej jak przesuwasz dzwignie z P na D zapięło by niepotrzebnie po drodze wsteczny. Opoznienie jest fabryczne dla tych co powolnie obchodzą się ze shifterem.
fiebik - |20 Wrz 2008|, 2008 14:52
| Mysza napisał/a: | | bardzo ostroznie obchodząc się z pedałem gazu, to komp to wrzuci czwórkę nawet przy 50 km/h. Ten typ tak ma. | u mniew 12v poniżej 70 licznikowej praktycznie nie dało się zapiąć czwórki. (jakieś tam 65 z górki, ale to już masakra).
irek - |20 Wrz 2008|, 2008 15:10
| fiebik napisał/a: | | u mniew 12v poniżej 70 licznikowej praktycznie nie dało się zapiąć czwórki. (jakieś tam 65 z górki, ale to już masakra). |
coś wiem o tym potwierdzam taka magiczna granica dla czwórki to 75 km/h
martyman - |20 Wrz 2008|, 2008 15:19
No właśnie, 75 km/h. A co to znaczy, jeśli czwórka czasem włączy się szybciej niż przy 75? Jeśli dobrze pamiętam, to chyba mówił mi coś o 50 km/h.
pablo19 - |20 Wrz 2008|, 2008 19:34
Chyba powinieneś przestać polegać na tym co mówi i samemu poobserwować.
gw21 - |20 Wrz 2008|, 2008 20:07
A jak jest ze zmianą biegów w dół? Nie ma przygasania przy zatrzymywaniu się? Może zgniła/przetarła się gdzieś wiązka i elektrozawór 4-ki chodzi na stałe, i 4-ka załącza się od razu jak tylko pozwoli na to hydraulika.
pablo19 - |20 Wrz 2008|, 2008 20:18
To w końcu czwórka czy Loc ma EZ ?? Czy dobrze kojarzę, że to dwu EZ skrzynia?
Mysza - |20 Wrz 2008|, 2008 20:25
| pablo19 napisał/a: | | dobrze kojarzę, że to dwu EZ skrzynia | dokładnie tak. A jak ma się zachowywac jak jedno-EZ, to czwórke podlaczyć na stałe, a i tak hydraulika zrobi swoje.
Rafał A.(antek) - |20 Wrz 2008|, 2008 20:37
wystarczy ze pradniczka (VSS) fiksuje i juz 4 bedzie inaczej zapinac. To stary typ skrzyni, nie bal bym sie tak bardzo usterek w niej.
Mysza - |20 Wrz 2008|, 2008 21:08
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | VSS) fiksuje | ale to juz byloby widac na liczniku?
Adam_2000 - |20 Wrz 2008|, 2008 21:17
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | wystarczy ze pradniczka (VSS) fiksuje |
Kiksuje
Rafał ma rację, na liczniku tego od razu nie widać, a jak PCM dostanie paczę impusów, to może to dziwnie zinterpretować.
Rafał A.(antek) - |20 Wrz 2008|, 2008 21:19
| Mysza napisał/a: | | ale to juz byloby widac na liczniku? |
to jeszcze trzeba umiec zauwazyc.
martyman - |20 Wrz 2008|, 2008 21:26
No to trochę mnie uspokoiliście W przyszłym tygodniu wybiorę się na jazdę tym samochodem i zorientuję się dokładnie. A jeśli chodzi o przygasanie przy hamowaniu, to nie zauważyłem czegoś takiego.
GoLo - |22 Wrz 2008|, 2008 21:22
| martyman napisał/a: | | Powiedział też, że rozmawiał z jakimś mechanikiem, który powiedział, że być może wystarczy w tej sytuacji wlać gęstszy olej do skrzyni i to rozwiąże problem. |
A może wsypać garść piasku...
Ja u takiego mechanika, który tak mówi bałbym się nawet olej w silniku zmienić.
12V ma zdaje się jeszcze starą skrzynie? W moim starym cosie MK2, 4 wskakiwała przy 70, z górki na "luzie" czasem przy 65km/h
Struna - |24 Wrz 2008|, 2008 14:02
| martyman napisał/a: | | jeśli czwórka czasem włączy się szybciej niż przy 75? Jeśli dobrze pamiętam, to chyba mówił mi coś o 50 km/h. | lock-up zapewne a nie 4
Mysza - |24 Wrz 2008|, 2008 20:16
| GoLo napisał/a: | | 12V ma zdaje się jeszcze starą skrzynie? W moim starym cosie MK2, 4 wskakiwała przy 70, z górki na "luzie" czasem przy 65km/h | wszystko to prawda!
Troche przesadzilem z tym 50km/h, a to przez to ze mam tarcze w milach i nawet nie wiem na dobrą sprawę gdzie te 50 się znajduje
|
|