| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Przep³ywomierz. Prosze o pomoc w identyfikacji
madluck - |18 Wrz 2008|, 2008 23:42 Temat postu: Przep³ywomierz. Prosze o pomoc w identyfikacji Od pocz±tku jak jest za³o¿ona instalacja gazowa s± problemy z obrotami itd. Ale to d³u¿sza historia której nie bêdê teraz opisywaæ. Wiêc do konkretu. Ostatnio strasznie du¿o sz³o mi benzyny a w sumie to s± tylko starty. Zajrza³em pod maskê i namierzy³em pêkniêt± gumkê na przepustnicy. My¶la³em ¿e problem z g³owy ale nadal benia zmyka. Kolejny wgl±d pod maske i siê okaza³o ¿e przep³ywomierz od do³u ca³y zasyfiony benzyn±, wczesniej pomy¶³a³êm ¿e to wina tej gumki. Zdemontowa³em go i oto co siê ukaza³o moim oczom
http://img232.imageshack....ssa55481qv5.jpg
Poza tym odcinkiem który zaznaczy³em na niebiesko gdzie brakuje uszczelki. Prosze mi powiedzieæ czy to normalne ¿e ten wlot zaznaczony na czerwono jest w miejscu gdzie uczelka. czy to po prostu partanina gaziarzy którzy pierdzielneli wywiert gdziekolwiek niszcz±c przy tym uczelke ? Ewentualnie prosze o rade co zrobiæ . czy kupowaæ nowy przep³ywomierz czy co¶ innego ?
Z góry dziêkuje za odpowied¼.
ford2fast - |18 Wrz 2008|, 2008 23:49
Przepraszam , ¿e pytam
A gdzie Ty tam widzisz przep³ywomierz ?
madluck - |19 Wrz 2008|, 2008 00:39
Upss
Przepraszam za brak znajomo¶ci tematu , my¶la³em ¿e to przep³ywomierz. Co¶ mi nie pasowa³o bo na przep³ywomierzu jest jeszcze kostka , ale to ju¿ niewa¿ne bo dowiedzia³em siê ¿e to mikser
Odpalam tylko na benzynie , powy¿ej 2000 obr prze³±cza siê na LPG . St±d mo¿e byc mokry od benzyny.
Wcze¶nie by³y równe obroty na benzynie a na lpg falowa³y i czêsto gas³ szczególnie przy hamowaniu ewentualnie wyrzuceniu na luz. A ostatnio pracuje na nie wszystkie cylindry. Sprawdzi³em wszystkie ¶wiece i s± iskry. Ponadto podczas pracy silnika w okolicach miksera s³ychaæ syczenie. Kolejne objawy to jak siê odpuszcza peda³ gazu samochodem szarpie a jak siê dodaje to przygasa.
Teraz ju¿ chyba jasniej napisa³em
shum76 - |19 Wrz 2008|, 2008 01:34
mialem identyczne objawy, tylko nie ubywa mi beni, pokretlem na parowniku jakos wyregulowalem nie gasnie juz przy kazdej okazji, obr nie faluja, jak przyspieszam nie dusi go, ale to regulacja tym zaworkiem za parownikiem, mnie to pomoglo nie wiem czy u ciebie tez cos pomoze, pozaostaje czekac na opinie m±drzejszych forumowiczów
madluck - |20 Wrz 2008|, 2008 12:14
Dowiedzia³em sie dzisiaj od jednego go¶cia sk±d mo¿e byc benzyna w przeustnicy. Powiedzia³ mi ¿e benzyna w przepustnicy mo¿e brac siê z uszkodzonego regulatora ci¶nienia paliwa. Podobno mog³a tam pa¶c jaka¶ membranka dlatego w miejscu gdzie nie powinno byc paliwa siê ono la³o. I to mo¿e powodowac te wszystkie z³e objawy. Pracê na 3 cylindrach itd. Potwierdzcie ta teoriê.....
Mysza - |20 Wrz 2008|, 2008 12:30
Zdejmij wezyk podci¶nieniowy co idzie z regulatora ci¶nienia paliwa do kolektora, to siê dowiesz. Jak jest w nim mokro i czuæ benzyne, to silnik bedzie g³upia³ a w kolektorze dolotowym pojawi siê benzyna.
madluck - |20 Wrz 2008|, 2008 14:52
Zdemontowa³em regulator ci¶nienia paliwa i teraz mam pytanie. Czy istnieje jaki¶ sposób na sprawdzenie czy membrana w ¶rodku jest ca³a? Np dmuchniêcie pompk± rowerow± czy co¶ takiego i jaki powinien byc ewentualny efekt
Mysza - |20 Wrz 2008|, 2008 20:14
Zassaæ ustami, zatkaæ jêzykiem i sprawdziæ czy utrzymuje podci¶nienie. A jakze¶ delikatny to se kup pompkê podci¶nienia.
madluck - |20 Wrz 2008|, 2008 22:52
ochoty na smakowanie paliwa nie mam ale zassam strzykawk± i zobacze co siê bedzie dzia³o
No to sprawdzi³em. Podpio³em strzykawkê pod wylot na górze i uda³o sie odessaæ resztki paliwa. Czyli nale¿y s±dziæ ¿e membrana jest walniêta bo z tego co siê domy¶lam nie powinno pój¶c paliwo . Tak ?
Mysza - |21 Wrz 2008|, 2008 07:26
Na króæcu podci¶nieniowym nie ma prawa byæ paliwa, regulator do wymiany.
madluck - |21 Wrz 2008|, 2008 19:59
Regulator wymieniony i wszystko jak narazie hula . Obroty równe, nieszarpie, nie ga¶nie uffff Oby tylko tak zosta³o
Dziêki za pomoc i pozdrawiam
Dla tych wszystkich którym szkoda rozwaliæ regulator za 300z³ pokazuje co by³o problemem w moim przypadku
http://img505.imageshack....ssa55559ed9.jpg
|
|