| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - jhmvgvbbbbbbbbbbbb
irek - |15 Wrz 2008|, 2008 19:35
| waldek.leg napisał/a: | Czy powinna się
znajdować w aucie czy trzeba dokładać. |
wiązka jest w słupku po prawej stronie na samym dole zdeczka ciężkie dojście, tzn tam jest wolna kostka w ktróą musisz się wpiąć wiązką którą powinieneś otrzymać jako komplet do pompki tempomatu
a resztę już wymieniłeś
czujkę na pedał albo najlepiej całą wiązkę pestka zmienić
a i jeszcze modulik tuż koło sterownika silnika , moduł ten zapala lampeczkę na zegarach
[ Dodano: 2008-09-15, 19:36 ]
| waldek.leg napisał/a: | chyba taśma
pod kierownice tez |
nie trzeba
Struna - |15 Wrz 2008|, 2008 23:22
kawałek kabelków z kiery - beztempomatowa ma 1 kabel wewnątrz, z tempomatem mają być trzy, czujnik na pedały, kabelek - zworka na pedały, silnik tempomatu, linka no i wiązka ( najlepiej z europejczyka bo z angola jest całkiem inna )
Struna - |16 Wrz 2008|, 2008 15:27
| waldek.leg napisał/a: | | Jak wygląda podłączenie przewodów do kierownicy ? | do kierownicy nic nie podłączasz, w samej kierownicy pod poduszką jest już więcej kabli w związku z istnieniem guzików sterujących. Taka kierownica ma pod poduszką małą wtyczkę wpinaną do taśmy ( taśma sama w sobie przewiduje różne ilości przewodów )
Struna - |16 Wrz 2008|, 2008 17:26
| waldek.leg napisał/a: | | Ale ja nie wiem jaką mam taśmę | ale ja wiem jaką masz taśmę, mówię że taśma jest gotowa na większą ilość kabli niezależnie czy masz tempomat czy nie - ona poprostu jest od razu tempomat ready. | waldek.leg napisał/a: | Czy wiązki są zakończone kostkami i wystarczy powpinać
odpowiednie kostki czy trzeba jakieś rzeźby robić ? | w zasadzie tak, o ile sprzedający zdemontuje je nie obcinając czegoś Oczywiście istotne też jest żeby kupić wiązkę do wersji z TCS lub bez ( adekwatnie do posiadania lub nieposiadania TSC-a ) bo akurat tempomat do wersji z TCS ma dodatkowy przekaźnik wyłączający tempomat gdy zadziała TCS no i w związku z tym jest toto do TCS podpięte.
Struna - |16 Wrz 2008|, 2008 21:19
moduł sterujący spina się z wiązką od siłownika.
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 16:02
Witam wszystkich.
Dość dużo zostało już tu wyjaśnione jednak chciałem dopytać kilka szczegółów na podstawie zdjęć.
Zdjęcia przedstawiają to co kupiłem od jednego rozpruwacza. Interesuje mnie to czy ktos potrafi odpowiedzieć czy jest to instalacja z europejczyka czy też z angola, druga sprawa czy jest to wersja z TCS, i do czego maja być powpinane kolejne wtyczki ?
Na zdjęciach również jest moduł 95GB10E850BB czy to ten co jest mi niezbędny?
Jeśli ktoś dysponuje taką wiedzą to mogło by to posłużyć dla potomnych. Ze zdjęciami i opisem łatwiej będzie komuś to uruchomić.
Struna - |28 Gru 2008|, 2008 20:01
wersja na moje oko z TCS ( dwa przekaźniki ) ten moduł to chyba pomarańczowy powinien być - choć może do rzędówek akurat idzie niebieski ( o ile nie do manuali )
no i wersja europejska.
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 20:17
Jesteś w stanie opisać wtyczki co gdzie? Tak w ogóle to gdzie znajduje się moduł TCS i co masz na myśli pisząc "dwa przekaźniki" ?
Struna - |28 Gru 2008|, 2008 20:23
masz w wiązce dwa miejsca na przekaźnik, zielone i niebieskie. Jeden jest od zapięcia tempomatu, a drugi ma odciąć tempomat gdy zadziała TCS.
w niebieskiej ma być zdaje się przekaźnik od tcs-a ( ale już nie pamiętam, dawno to u mnie było robione. Może Damian_Lisu pamięta, on mi to robił i to z wiązki angielskiej. )
Peterson - |28 Gru 2008|, 2008 23:23
Napisałem do Damiana_Lisu może coś pamięta.
Struna to brakuje mi jeszcze dwóch przekaźników oraz czujnika na pedał hamulca? Czy coś jeszcze - jakieś kable i inne cholerstwa?
Jankes - |29 Gru 2008|, 2009 07:46
Ja też u siebie dokładałem, ale ja miałem problem z głowy-wiązka już była przygotowana, ale brakuje Ci przekaźników, czujników i przycisków, a tak to juz chyba masz wszystko.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 10:27
no i teraz jeszcze to to zamontować a proste to to też nie jest
Peterson - |29 Gru 2008|, 2009 20:47
Kierownica z przyciskami już była dlatego się pokusiłem na skompletowanie.
Szukam w takim razie przekaźników i czujnika na pedał hamulca.
Przekaźniki to zielony i niebieski - takich mam szukać?
A co z tym moim modułem zadziała czy szukać tego różowego?
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 20:53
| Peterson napisał/a: | | A co z tym moim modułem zadziała czy szukać tego różowego? | zdaje się że nie zadziała. ten moduł w automacie ma podwójne zadanie - jedno to programy tematyczne skrzyni biegów ( winter, sport, ecnomy ) drugie to obsługa kontrolki tempomatu. Jesli jest to od manuala to pewnie nie będzie robić, ale pewności na 100% nie mam.
I nie różowy tylko pomarańczowy.
Jankes - |29 Gru 2008|, 2009 21:04
| Peterson napisał/a: | | Przekaźniki to zielony i niebieski - takich mam szukać? |
przekaźniki takie jak podstawiki
Rafał A.(antek) - |30 Gru 2008|, 2009 12:17
Jak masz skrzynie ASB to moduł juz masz w aucie, pomaranczowy. Wiazka jest europejska, pod TCS, bo ma miejsce na przekażnik. Zielony jest od tempomatu, ale tylko jeśli masz kontrole trakcji. Jesli jej nie masz w tempomacie nie ma zadnego przekaźnika. Niebieskie gniazdo, jest do przekaznika spryskiwaczy lamp, jak i wtyczka na koncu wiazki.
Peterson - |30 Gru 2008|, 2009 20:16
Wielki dzięki Rafał A.(antek) za wyjaśnienie. Co do modułu to dla pewności sprawdzę czy sobie siedzi w samochodzie ale chyba wiesz co piszesz skoro w tym siedzisz.
W takim razie potrzebuję tylko zielony przekaźnik (ESP jest w samochodzie) oraz czujnik hamulca i wszystko na temat?
Proszę napisz mi jeszcze czy czujnik hamulca również wpinam w tą wiązkę czy też muszę mieć jeszcze jakąś wiązkę.
Masz gdzieś może na zbyciu te dwa elementy lub chociaż symbol przekaźnika?
karollo82x - |31 Gru 2008|, 2009 08:03
Witam
Peterson, mógłbyś podać numer tego zielonego modułu?
szukam modułu do manu - ma być zielony i chyba taki numer 95GB10E850BB
potrzebuje to potwierdzić
pozdrawiam
Struna - |31 Gru 2008|, 2009 09:52
| Peterson napisał/a: | | czy czujnik hamulca również wpinam w tą wiązkę czy też muszę mieć jeszcze jakąś wiązkę. | musisz mieć jeszcze jedną mostkującą czujnik
Rafał A.(antek) - |31 Gru 2008|, 2009 14:02
Jak Struna, napisal, nad pedaly musisz miec malutka krótka wiazeczke, i dodatkowy czujnik. Cos tam mam musze spojzec ale to w piatek co mi zostalo z tampomatu. jak by co. Jesli masz TCS (kontrola trakcji) to czekaja cie wieksze zawody, bo nie masz juz wolnego miejsca zeby wpiac ta wiazke co masz, tylko trzeba po przekładac piny do kostki tej co masz juz ja na aucie.
Struna - |31 Gru 2008|, 2009 14:07
u mnie też była przepinanka pin-ów, tym bardziej że miałem z angola wiązkę
a z tym nad pedały to można łatwo dorobić, ja u siebie zrobiłem.
Damian_Lisu - |1 Sty 2009|, 2009 21:11
Peterson, co do modułu ...
Może być ten z ASB, trzeba tylko zrobić malutką rzeźbę, chodzi o wtyczkę która przychodzi w ten modulik. Na tej wtyczce jest taka plastikowa prowadnica którą trzeba wyłamać bo inaczej wtyczki nie wsadzisz. Sprawdzone na sobie, działa. Zresztą jak Struna słusznie zauważył w ASB oprócz zapalania kontrolki na desce pełni jeszcze kilka innych funkcji, w manualu tylko obsługuje kontrolkę.
Peterson - |2 Sty 2009|, 2009 20:56
Witam w nowym roku i życzę wszystkiego dobrego, a w szczególności jak najmniej awarii.
Co do tematu to odpowiem po kolei.
karollo82x - moduł jest niebieski i ma te same oznaczenia co napisałeś. Jeśli taki potrzebujesz to mój prawdopodobnie będzie do zbycia ponieważ ja prawdopodobnie mam już to coś w samochodzie.
Rafał A.(antek) jak masz chwilkę to odpisz czy coś znalazłeś.
Jeśli możecie coś więcej napisać na temat przepinania tych pinów. Co i gdzie i przy której wtyczce trzeba zrobić tą operację, może macie jakiś schemat.
Damian_Lisu ty mi piszesz na temat modułu z ASB czyli pomarańczowego który zadziała w manualu. A teraz odwrotnie - czy z manuala podejdzie do ASB ?
Ale ten temat już się nieco wyjaśnił dzięki odpowiedzi Rafała.
Rafał A.(antek) - |2 Sty 2009|, 2009 23:30
dopiero w poniedzialek sprawdze.
Damian_Lisu - |3 Sty 2009|, 2009 08:36
Peterson, no niestety ale nie. Różnią się one zawartością elektroniki wpakowanej do tych modułów i to znacznie.
Peterson - |3 Sty 2009|, 2009 22:05
Tak jak Rafał pisał - moduł pomarańczowy mam już w samochodzie. Przymierzałem dzisiaj pompę tempomatu w to miejsce gdzie ma być zamocowana i coś nie bardzo mogłem to spasować. Linka jest z deczko jakby za przydługawa - czy to nie będzie jakimś problemem?
Od lampy do przepustnicy nie jest w końcu tak daleko - skąd taka długa linka?
Struna - |3 Sty 2009|, 2009 22:19
| Peterson napisał/a: | | skąd taka długa linka? | bo idzie wokół komory silnika.
karollo82x - |3 Sty 2009|, 2009 23:38
moduł może być potrzebny jak nie będzie go miał mój handlowiec co sprzedał niby komplet tempomatu - czas pokaże pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2009|, 2009 02:39
| Struna napisał/a: | Peterson napisał/a:
skąd taka długa linka?
bo idzie wokół komory silnika.
_________________ |
Ciekawostka....
Peterson, Mozliwe ze dostałes tempomat od Cossa albo od TD, one maja dłuższą linke,
Co do mocowania to powinienes miec obejme silnika oraz stelarz, czyli w sumie 2 elementy.
Peterson - |4 Sty 2009|, 2009 11:04
W takim razie brakuje mi jednego elementu. Silnik jest z obejmą . Będę musiał coś dorobić aby przymocować silnik.
Czy ta linka będzie Ok? Trzeba ją skracać lub szukać tej krótkiej?
Sorry że zadaję takie szczegółowe pytania ale jak już się zabiorę za składanie to nie chciałbym się w trakcie rozczarować że coś nie gra.
karollo82x - |4 Sty 2009|, 2009 11:58
Pytaj Pytaj
przyda się uzyskanie dokładnych odpowiedzi - sam mam zamiar się za to zabrać
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2009|, 2009 12:51
daj foto jak długa masz ta linke, przymierz ja, jak sie da ułorzyc bez załaman took, jak nie to krótkiej szukaj (moge sie wymienic z toba )
Peterson - |4 Sty 2009|, 2009 14:08
Rafał masz silnik 2,3 więc wiesz na pewno czy krótka wystarczy. Jeśli tak to nie ma problemu z wymianą. Może znajdziesz tą resztę którą potrzebuje i załatwimy to za jedną wysyłką.
Dzisiaj dokładnie zmierzę jej długość i podam na forum.
[ Dodano: 2009-01-04, 16:50 ]
Moja linka ma długość od silniczka do mocowania - ok. 136 cm. Przy moim silniku w zupełności wystarczyłaby ok. 50 cm.
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2009|, 2009 19:30
O ile mnie pamiec niemyli to do 2.3 idzie średnia, krótka idzie do 2.0.
Jutro posprawdzam co mam
Peterson - |7 Sty 2009|, 2009 08:29
Rafał, sprawdziłeś może już te części?
Rafał A.(antek) - |7 Sty 2009|, 2009 22:12
stojak mam, wiazke mam, linke mam
Peterson - |9 Sty 2009|, 2009 21:12
Napisałeś że masz wiązkę tzn. przekaźnik i czujnik stopu też się znajdzie?
Generalnie potrzebuję stojak, czujnik stopu, przekaźnik, linkę (jak potrzebujesz moją to na podmiankę) i ewentualnie wiązkę do stopu chyba że to dorobię.
Napisz co za ile i zakończymy temat.
Rafał A.(antek) - |9 Sty 2009|, 2009 21:25
Mam wiazke do pedałów, linka, czujniki na pedały, chyba przekaźniki, nie znalazłem stelarza, albo go nie mam albo nie wiem gdzie mam, jutro jeszcze sprawdze czujniki i stelarz czy sie nie zawieruszył
karollo82x - |10 Sty 2009|, 2009 11:34
To jaka jest długość linki w cm od pompki tempomatu w 2.3?
mam już pompkę z linką ale nie wiem czy odpowiednią
pytanie 2: czy w wersji bez TCS też są jakieś przekaźniki - mam wiązke od tempomatu zakończoną białą wtyczką bez podstawki na przekaźnik
resztę też prawie mam - 2 czujniki bo to manual - brak mi sterownika - ale mam obiecany od chłopaka który to mi sprzedawał jako komplet - oczywiście kiera z guziorami już dawno założona
zanim się do tego zabiorę chce mieć wszystko pewne
Struna - |10 Sty 2009|, 2009 14:08
| karollo82x napisał/a: | | od pompki tempomatu | w mk3 to jest silnik krokowy a nie pompka.
karollo82x - |10 Sty 2009|, 2009 15:12
| Cytat: | | w mk3 to jest silnik krokowy a nie pompka. |
aha
a mnie interesuje długość linki
Rafał A.(antek) - |10 Sty 2009|, 2009 16:50
zmierze to podam 2.0 16V i 2.3 16V maja rozne długosci.
Peterson - |10 Sty 2009|, 2009 23:13
karollo82x, według mojej wiedzy i rozeznania tematu to przy manualu i bez tcs nie potrzebujesz żadnego przekaźnika. Potrzebujesz dwóch czujników na hamulec i sprzęgło. Przekaźnik jest potrzebny jeśli masz TCS i ewentualnie spryskiwacze lamp to wtedy masz w wiązce miejsca na przekaźniki - zielony i niebieski.
Moduł jak najbardziej wskazany i do manuala niebieski choć pomarańczowy który jest przeznaczony do automata też podejdzie po niewielkich mechanicznych przeróbkach przy gnieździe.
Co do linki to dalej nic nie wiem choć jak wcześniej pisałem to do silnika 2,3 wystarczyłaby około 50 cm długości.
To tyle co udało mi się zapoznać z tematem.
Jeśli się mylę to proszę fachowców aby mnie poprawili.
Rafał A.(antek) - |11 Sty 2009|, 2009 04:18
nie mylisz. dlugosci linek zaleza od silnika. nie widziałem linki od 2.9, 2.5 i 2.0 8V (o ile miewały tempomat)
karollo82x - |11 Sty 2009|, 2009 07:33
no to czekam na podanie konkretnej długości
może ktoś kto ma 2.3 i tempomat podpatrzy temat i akurat zmierzy
a może Rafał A.(antek), znajdzie w swoich skarbach (i to chyab prędzej)
u mnie wszystko czeka na montaż (nie licząc modułu) i tak głupio się wpatrywać w guziorki co do niczego nie służą
jeszcze jedną wątpliwość chciałem rozwiać:
czy wiązka na dodatkowe czujniki pedałów jest w samochodzie czy trzeba ją dorabiać (widziałem na forum różne wersje)
mam dodatkową całą wiązke kabiny od scorupy ghia ale może nie będę musiał jej pruć?
pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |11 Sty 2009|, 2009 11:31
tzn wiązka na pedały to kawalek wiazki od wtyczki do wtyczek czujnikow dlugosci ok 20cm. reszta w aucie juz jest (za wtyczka) wymienia sie tylko ten krotki element w zaleznosci czy jest tempomat czy nie i ile potrzeba podpiac czujnikow.
karollo82x - |11 Sty 2009|, 2009 19:35
zagmatwana odpowiedź kolegi Rafał A.(antek),
czyli oprócz czujników które mają właśnie 20cm kabla za sobą nic więcej nie trzeba ??
i jak z tą długością linki do 2.3
może trzeba będzie taki temat założyć na forum?
dzięki za pomoc
Gaiger - |11 Sty 2009|, 2009 20:10
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nie widziałem linki od 2.9, 2.5 (o ile miewały tempomat) |
Tak na oko na ponad metr długości, ile dokładnie mogę napisać jak wpadnę do garażu bo na razie tempomat nie założony
Rafał A.(antek) - |11 Sty 2009|, 2009 22:05
| karollo82x napisał/a: | | czyli oprócz czujników które mają właśnie 20cm kabla za sobą nic więcej nie trzeba ?? |
z tej strony nie, wypinasz te wiązke co masz z gniazdka, wpinasz taka co ma wiecej czujnikow od gniazdka dalej jest pełna instalacja.
| karollo82x napisał/a: | | jak z tą długością linki do 2.3 |
jest inna niz do 2.0 16V i 2.9 24V, juztro spojze. 24V ma chyba najdłuższa
karollo82x - |15 Sty 2009|, 2009 17:28
to jak z tą linką tempomatu do 2.3 ?
Peterson - |15 Sty 2009|, 2009 20:45
Mi Rafał też obiecał sprawdzić parę części i chyba zapomniał .
karollo82x wydaje mi się że do naszych silników podejdzie linka o długości około 50 cm.
Ta która ja mam ma około 1,30 i jest zdecydowanie za długa.
karollo82x - |15 Sty 2009|, 2009 22:22
Peterson, taką 1.3m widziałem w 2.9 12V, bo tam się zawija prawie pod podszybie, -przepustnica sterowana w odwrotnym kierunku niż 2.3
jak dorwe swoją to ją zmierzę i się wtedy będę zastanawiał pozdrawiam
pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |15 Sty 2009|, 2009 23:32
| Kod: | | Mam wiazke do pedałów, linka, czujniki na pedały, chyba przekaźniki, nie znalazłem stelarza, albo go nie mam albo nie wiem gdzie mam, jutro jeszcze sprawdze czujniki i stelarz czy sie nie zawieruszył |
Peterson - |17 Sty 2009|, 2009 18:56
| Peterson napisał/a: | Generalnie potrzebuję stojak, czujnik stopu, przekaźnik, linkę (jak potrzebujesz moją to na podmiankę) i ewentualnie wiązkę do stopu chyba że to dorobię.
Napisz co za ile i zakończymy temat. |
wieloryb - |6 Lut 2009|, 2009 11:46
cześć,
właśnie od środy jestem posiadaczem wieloryba GHIA 2,0 16V 136KM, kombi, benzyna :-d i mam kilka rzeczy w nim do zrobienia, w tym wątku poruszę sprawę tempomatu. Wiem, że nie działa, ale nie wiem co zrobić by działał? :-) Pewnikiem będzie mnie czekać wyprawa do jakiegoś elektryka mechanika, chyba że ktoś z Was (Struna) będzie mi mógł pomóc uruchomić ten element.
Pozdrawiam!
Struna - |6 Lut 2009|, 2009 11:52
a skąd wiesz, że nie działa ? może źle włączasz.
wieloryb - |6 Lut 2009|, 2009 11:57
poprzedni właściciel tak powiedział. Ale możemy się zmówić w następnym tygodniu gdzieś na mieście/okolicy i sprawdzisz co i jak i za ile można zrobić z Wielorybem.
Struna - |6 Lut 2009|, 2009 12:12
ja raczej nie robię z autami - czasu nie mam ze swoim dłubać a co dopiero komuś. Ot czasem błędy poczytam czy coś, ale raczej nie dłubię więcej.
W sobotę podbijam do kolegi Barak-a ze SieraFan an dłubanie w silniku kosa BOA. To gdzies na ruczaju ma być, więc może mógłbyś podjechać to by się przy okazji lukneło to i owo.
wieloryb - |6 Lut 2009|, 2009 12:17
może to już zakrawać na prywatną korespondencję , ale nic, najwyżej admin da żółtą kartkę. Nie chodziło mi o to, byś dłubał w moim wielorybie, ale o przyjrzenie się owemu i stwierdzeniu co i za ile można będzie naprawić
Być może dam radę w sobotę, ale będę musiał znać dokładny adres.
pozdro:)
Struna - |6 Lut 2009|, 2009 12:25
| wieloryb napisał/a: | | może to już zakrawać na prywatną korespondencję | więc zagadaj na PW
karollo82x - |15 Lut 2009|, 2009 10:35
Pytanko
Czy ktoś kto ma wieloryba 2.3 i tempomat może zmierzyć długość linki. Idzie to od siłownika tempomatu (koło prawej lampy) po zaczep na przepustnicy.
Z góry dziękuje i pozdrawiam .
Gaiger - |22 Lut 2009|, 2009 18:34
Trzy sprawy.
Jeżeli dobrze myślę to wiązka pedałów do manuala ma 3 czujniki: 2 na hamulec a 1 na sprzęgło, tak?
Jeżeli tak jest to czy ma znaczenie który czujnik hamulca idzie na górę a który na dół?
Czy zasilanie +12 i masę silniczek tempomatu też dostaje z gniazda na prawym słupku, czy może z innego miejsca, bo ze schematów to nijak nie wynika?
Rafał A.(antek) - |23 Lut 2009|, 2009 00:49
dobrze myslisz, czujniki maja znaczenie, jedej jest rozwierny drugi zwierny
masa jest krecona oczkiem pod punkt masowy pod lampa
zasilanie o ile sie nie myle z slupka
Gaiger - |23 Lut 2009|, 2009 22:03
Oki dzięki.
Zwierny jest niebieski, rozwierny zielony.
Niebieski na dół, zielony na górę czy odwrotnie?
karollo82x - |24 Lut 2009|, 2009 06:57
Włączę się w dyskusje o czujnikach.
Mam dwa dodatkowe czujniki zielony, niebieski i jeden kabel do nich zakończony wtyczką 6 pinową. Pytanko czy potrzebuje jeszcze jakiś na pedał sprzęgła, czy to wystarczy, a może brakuje mi jeszcze jakiegoś kabla? Proszę o radę bo chyba nigdy nie wezmę się za podłączenie tego tempomatu.
Struna - |24 Lut 2009|, 2009 10:07
| karollo82x napisał/a: | | Pytanko czy potrzebuje jeszcze jakiś na pedał sprzęgła | raczej tak.
Rafał A.(antek) - |24 Lut 2009|, 2009 23:07
2 na stop 1 na sprzeglo
karollo82x - |25 Lut 2009|, 2009 07:07
Witam
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 2 na stop 1 na sprzeglo |
Ilość znam 3. Jeden sobie już leży na stopie i mam 2 dodatkowe zielony i niebieski ale tylko jeden krótki przewód do nich który się kończy taką owalną 6pin wtyczką.
Pytania są takie:
1. jaki kolor czujnika idzie na sprzęgło - czy potrzebuje jeszcze jakiś inny niż mam
2. i ten kabel co mam łączy oba czujniki do tempomatu (sprzęgło i stop) czy oba czujniki stopu a potrzebuje jeszcze jeden kabel do sprzęgła.
A i zauważyłem że brakuje mi podstawki pod tempomat
tak to jest kupować komplet do montażu
modułu oczywiście też nie mam
a kupiłem to już chyba z rok temu
pozdrawiam
Gaiger - |25 Lut 2009|, 2009 09:27
karollo masz wiązke z czujnikami od automatu.
Powinieneś mieć wiązkę z 3 czujnikami.
Inaczej mówiąc wywalasz z auta kabel z czujnikiem stopu a zakładasz kabel z zestawu który ma mieć 2 czujniki na hamulec i 1 na sprzęgło.
Btw jak kupowałem pytałem się czy to do manuala a dostałem dokładnie taką samą wiązkę jak ty .
Teraz wychodzi w praniu że to był automat i anglik
karollo82x - |25 Lut 2009|, 2009 10:08
a Ty kolego Gaiger, masz tempomat czy przerabiałeś temat zakładania?
Jeśli tak to proszę odpowiedz na pytanie:
1. jaki kolor czujnika na sprzęgło
2 jak wygląda wiązka od czujników (pewno łatwo mogę dorobić wiązkę pod sprzęgło)
bo z Twojej wypowiedzi wynika że jest jedna wiązka wpinana do czujników zamiast wiązki samego stopu
| Cytat: | | Inaczej mówiąc wywalasz z auta kabel z czujnikiem stopu a zakładasz kabel z zestawu który ma mieć 2 czujniki na hamulec i 1 na sprzęgło. |
Gaiger - |25 Lut 2009|, 2009 10:25
| karollo82x napisał/a: | | a Ty kolego Gaiger, masz tempomat czy przerabiałeś temat zakładania? |
Właśnie przerabiam
| karollo82x napisał/a: | | 1. jaki kolor czujnika na sprzęgło |
Nie wiem bo sam go jeszcze nie mam
| karollo82x napisał/a: | | 2 jak wygląda wiązka od czujników (pewno łatwo mogę dorobić wiązkę pod sprzęgło) |
Z jednej strony ta 6 pinowa wtyczka a z drugiej 2 wtyczki 2 pinowe i jedna zdaje się 4 pinowa.
Da się dorobić bo tylko rozcinasz jeden przewód i wstawiasz tam wtyczkę do sprzęgła.
| karollo82x napisał/a: | | bo z Twojej wypowiedzi wynika że jest jedna wiązka wpinana do czujników zamiast wiązki samego stopu |
Dokładnie tak jest.
irek - |25 Lut 2009|, 2009 10:36
| karollo82x napisał/a: | 1. jaki kolor czujnika na sprzęgło
2 jak wygląda wiązka od czujników (pewno łatwo mogę dorobić wiązkę pod sprzęgło) |
w piatek zrobię CI fotkę wiazki czujników z tempomata dla manuala
karollo82x - |25 Lut 2009|, 2009 12:20
| Cytat: | | w piatek zrobię CI fotkę wiazki czujników z tempomata dla manuala |
no to by było elegancko
jeszcze jakby kolega irek, mógł zmierzyć długość linki tempomatu.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
irek - |25 Lut 2009|, 2009 12:28
| karollo82x napisał/a: | | zmierzyć długość linki tempomatu. |
oczywiście ino zaczekaj do piątku, wyniki wieczorem
karollo82x - |25 Lut 2009|, 2009 12:39
Czekam już rok więc te parę dni napewno mnie nie zbawi
pozdrawiam
[ Dodano: |25 Lut 2009|, o 20:00 ]
W oczekiwaniu jak kolega irek, poda wyniki obserwacji przyjrzałem się temu co mam i tak:
linka tempomatu ma 40cm od siłownika po mocowanie (czyli długość pancerza)
zamontowany mam na sprzęgle taki oto czerwony czujnik
http://ekrakow.net/~maciek/fota/Zdj%eacie021.jpg
co to może być? i do czego on służył? (w samochodzie nigdy nie było tempomatu
Rafał A.(antek) - |26 Lut 2009|, 2009 00:27
do tempomatu
karollo82x - |26 Lut 2009|, 2009 06:31
| Rafał A.(antek) napisał/a: | do tempomatu |
no to wsadzili czujnik ale reszty już zapomnieli
czyli sprawę czujnika sprzęgła mam załatwioną
wystarczy wpiąć zielony czujnik na stop i zamienić wiązkę na 2 czujniki gotowe?
czekam z niecierpliwością na dokładny opis irek
pozdrawiam
irek - |27 Lut 2009|, 2009 17:10
prosze
a długosc linki to 51 cm do srodka uchwytu plastikowego co łapie przepustnice
karollo82x - |28 Lut 2009|, 2009 00:15
No dziękuje koledze irek, za info
linke mam odpowiedniej długości nawet jakiś czujnik jest zamontowany na sprzęgle i wygląda jak od tempomatu jednak dodatkowa wiązka troszkę inna (mam od automata)
jak widać na zdjęciu z mojego posta wyżej do czerwonego czujnika dochodzą tylko 2 kable a na zdjęciu u kolegi irek, są obsadzone wszystkie miejsca we wtyczce czujnika sprzęgła.
Wygląda na to że łatwo można to dorobić !
pozdrawiam
[ Dodano: |1 Mar 2009|, o 14:02 ]
Już się wyjaśniła obecność czujnika na pedale sprzęgła
on jest montowany nie tylko do tempomatu ale ma zastosowanie w rozłączaniu jakiegoś sygnału z PCM (łączy piny 64 i 91 na PCM) Generalnie po dołożeniu odpowiedniej wiązki działa też w obwodzie tempomatu - informacje zaczerpnięte z TIS
|
|