Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Wymiana kolektora wydechowego v6 12v

yatta - |7 Wrz 2008|, 2008 18:46
Temat postu: Wymiana kolektora wydechowego v6 12v
Da rade to na aucie zrobic? od strony kierowcy, bo wypierdzialo mi uszczelke i brzydko auto pracuje, nierowno itp.
ford2fast - |7 Wrz 2008|, 2008 23:26
Temat postu: Re: Wymiana kolektora wydechowego v6 12v
yatta napisał/a:
Da rade to na aucie zrobic? od strony kierowcy, bo wypierdzialo mi uszczelke i brzydko auto pracuje, nierowno itp.

Bez problemu
Pod warunkiem , że nie urwała się jakaś szpilka :)

pablo19 - |8 Wrz 2008|, 2008 08:06

Zacznij już psikać WD40 czy jakąś inną cocacolą. Ostukaj trochę śruby (z wyczuciem !!!) i może się uda bez problemu, ale zarezerwuj sobie na to więcej czasu tak na wszelki wypadek.
marcys - |8 Wrz 2008|, 2008 09:19

yatta napisał/a:
bo wypierdzialo mi uszczelke i brzydko auto pracuje, nierowno itp.

napraw nie wymieniaj.

yatta - |8 Wrz 2008|, 2008 17:12

ale kolektor ma dodatkowo urwane szpilki w kolnierzu laczacym z wydechem wiec tylko wymiana :)
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 17:14

yatta napisał/a:
ale kolektor ma dodatkowo urwane szpilki w kolnierzu laczacym z wydechem wiec tylko wymiana :)

Urwane szpilki często daje się wykręcić :)

yatta - |8 Wrz 2008|, 2008 17:56

no panie ale tam rzezba straszna jest bo ktos przelotowa srube dal wiec nie ma co kombinowac jak i tak musze kolektor zdjac zeby uszczelke dac nowa ;)
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 17:58

yatta napisał/a:
no panie ale tam rzezba straszna jest bo ktos przelotowa srube dal wiec nie ma co kombinowac jak i tak musze kolektor zdjac zeby uszczelke dac nowa ;)
Rzeźbę też bym wywalił :)
yatta - |8 Wrz 2008|, 2008 18:50

no dlatego chce caly kolektor wymienic
marcys - |9 Wrz 2008|, 2008 09:35

yatta napisał/a:
rzezba straszna jest bo ktos przelotowa srube

no masakra po prostu ;) wez pod uwage ze te kolektory byly zbyt delikatnie przykrecone czesto sie dzialo tak jak ty masz i moze tak byc ze to co kupisz moze nie siasc dobrze z twoja glowicą. przy tych problemach ( a dwa razu to robilem u siebie) to problem laczenia przy pomocy szpilki czy sruby przelotowej to jakby detal.

yatta - |9 Wrz 2008|, 2008 10:58

odkrece i obadam co lepiej zrobic:)
wyglada ze jest przykrecony w miare solidnie.

ford2fast - |9 Wrz 2008|, 2008 21:25

Cytat:
moze tak byc ze to co kupisz moze nie siasc dobrze z twoja glowicą

Tylko w przypadku gdy głowica lub kolektor będzie krzywy :)

Nie słyszałem jeszcze , żeby głowica w bok się wygięła :-d
A kolektor wystarczy lekko splanować :)
No chyba , że się komuś nie chce i wybiera rzeźbę

marcys - |10 Wrz 2008|, 2008 12:08

yatta napisał/a:
odkrece i obadam co lepiej zrobic:)
wyglada ze jest przykrecony w miare solidnie.

dlatego jak siedzi dobrze to go zostaw bo to jest gówniana robota i moze sie zemscic nieszczelnoscia po krotkim czasie.

yatta - |10 Wrz 2008|, 2008 15:27

no masz - poczytaj od poczatku...
glowny powod demontazu to wydmuchanie uszczelki miedzy glowa a kolektorem
wiec nie moge zostawic

marcys - |10 Wrz 2008|, 2008 15:41

jasna d... zostaw tzn nie zmieniaj na inny a zresztą rob jak uwazasz.
blaz - |10 Wrz 2008|, 2008 16:05

jakie masz uszczelki kupione yatta? bo ja kilka rodzajów widziałem, jedna z nich taka wielowartswowa z miekkiego metalu, własnie zeby dopasowac sie do nierównosci bo takowe bywaja, tyle ze to i tak predze czy pozniej wydmucha..no i jak koledzy wspomnieli idz do kfc po duzo pepsi:)
yatta - |10 Wrz 2008|, 2008 16:40

jeszcze nie kupilem uszczelki
kolektor pojde splanuje na rowno, a musze to zrobic bo wydmuchalo od gornej strony i wali mi spalinami do kabiny.
Predzej czy pozniej wydmucha - trudno. Z 2 strony 15 lat i nie wydmuchalo wiec??

ford2fast - |10 Wrz 2008|, 2008 20:50

yatta napisał/a:
jeszcze nie kupilem uszczelki
kolektor pojde splanuje na rowno, a musze to zrobic bo wydmuchalo od gornej strony i wali mi spalinami do kabiny.
Predzej czy pozniej wydmucha - trudno. Z 2 strony 15 lat i nie wydmuchalo wiec??

Jeżeli splanujesz kolektor , dasz porządną uszczelkę i solidnie przykręcisz , szansa na wydmuchanie jest marna :)

blaz - |11 Wrz 2008|, 2008 09:24

Cytat:
Z 2 strony 15 lat i nie wydmuchalo wiec??

to zalezy, u mnie tez nie jest wydmuchane i szczelne po.. 22latach :) ale jak napisał ford2fast mysle ze jak bedzie równiutko to powinno sie tot trzymac, tylko czy jak splanujesz kolektor to nie trzeba bedzie cos z głowica gdzie on przylega tez ruszyc? nie chcesz załozyc nowej uszczelki w stare miejsce nie ruszając nic? czasem i tak sie da

marcys - |11 Wrz 2008|, 2008 09:39

blaz napisał/a:
splanujesz kolektor to nie trzeba bedzie cos z głowica gdzie on przylega tez ruszyc? nie chcesz załozyc nowej uszczelki w stare miejsce nie ruszając nic? czasem i tak sie da

chociaz jeden glos rozsadku ;)

ale zostawmy sprawe yatta chce sie nauczyc na wlasnych bledach :):

blaz - |12 Wrz 2008|, 2008 09:05

tak miałem kiedys w innym samochochodzie nie powiem jakim ale z silnikiem VW :P po splanowaniu kolektora nierówności na głowicy zostały i nie pomogła nawet gruba uszczelka, fabrycznie tak skrecili ze pasowało ale jak sie którys element ruszyło to juz nie :P
marcys - |12 Wrz 2008|, 2008 09:40

blaz napisał/a:
po splanowaniu kolektora nierówności na głowicy zostały i nie pomogła nawet gruba uszczelka, fabrycznie tak skrecili ze pasowało ale jak sie którys element ruszyło to juz nie

ja mialem tak w swoim -a rwac głowicy nie mialem ochoty. siadlo dopiero za drugim razem.

yatta - |12 Wrz 2008|, 2008 11:18

co bedzie to bedzie :)
powiedzcie jaka uszczelke kupic?
z tego co widzialem to tam siadaja 3 pojedyncze uszczelki? albo zle wyszukalem.

Aha skad zdobyc szpilki kolektora do mocowania rury wydechu?

Mysza - |12 Wrz 2008|, 2008 12:18

yatta napisał/a:
Z 2 strony 15 lat i nie wydmuchalo wiec??
Hmmm, a czu w oryginale to nie było złozone bez uszczelek? W starszych v-kach na bank fabryka dawała bez uszczelki, i było gitara. W 2.9 nie pamiętam. W kazdym razie mogą być to 3 pojedyncze uszczelki, a moga być tez połączone w jedną.
yatta napisał/a:
skad zdobyc szpilki kolektora do mocowania rury wydechu?
Ja kupuję czarne śruby M10 w klasie 8.8, dlugie, z pełnym gwintem w hurtowni. Obcinam stare/urwane szpilki na równo z kolektorem, rozwiercam, wykręcam wbitym młotkiem odpowiednio dobranym torxem, wkręcam nowe, obcinam, poprawiam gwint i gra.
yatta - |12 Wrz 2008|, 2008 12:31

u mnie uszczelki na bank sa.
Z kolektorem zobacze jak wyjdzie finalnie. Jak nie dam rady splanowac to zloze na starym.

Ruszalem nakretki - 3 gorne i 1 dolna jak zloto poszly :) do 2 pozostalych nie mam dostepu od gory i musze kolo zdjac zeby dostac sie.

marcys - |12 Wrz 2008|, 2008 12:33

Mysza napisał/a:
W kazdym razie mogą być to 3 pojedyncze uszczelki, a moga być tez połączone w jedną.

maja byc 3 pojedyncze.

Cytat:
do 2 pozostalych nie mam dostepu od gory i musze kolo zdjac zeby dostac sie.

zaczynasz odkrywac uroki tej roboty. sprobuj bez planowania.

yatta - |12 Wrz 2008|, 2008 12:40

u mnie uszczelki na bank sa.
Z kolektorem zobacze jak wyjdzie finalnie. Jak nie dam rady splanowac to zloze na starym.

Ruszalem nakretki - 3 gorne i 1 dolna jak zloto poszly :) do 2 pozostalych nie mam dostepu od gory i musze kolo zdjac zeby dostac sie.

blaz - |12 Wrz 2008|, 2008 13:16

możesz szpilki spróbowac wykrecic wykretakiem ale nie wiem czy ci pojdzie jak zapieczone, raczej szkoda wykrętaka
yatta - |12 Wrz 2008|, 2008 13:17

Chodzi o to ze tych szpilek na wyjsciu kolektora w wydech nie mam i musze dobrac

Dzwonilem do forda no i tam mnie zagieli bo koles mowi ze 2.9 do 91 mialo 3 pojedyncze okragle uszczelki wydechu a po 91 jedna dluga.
Pytanie czy sa zamienne?

ford2fast - |12 Wrz 2008|, 2008 16:32

yatta napisał/a:
Chodzi o to ze tych szpilek na wyjsciu kolektora w wydech nie mam i musze dobrac

Dzwonilem do forda no i tam mnie zagieli bo koles mowi ze 2.9 do 91 mialo 3 pojedyncze okragle uszczelki wydechu a po 91 jedna dluga.
Pytanie czy sa zamienne?

Uszczelki kolektorów wydechowych do silnika 2,9 - 12 zaworowego są zamienne

Mysza - |13 Wrz 2008|, 2008 20:11

yatta napisał/a:
do 2 pozostalych nie mam dostepu od gory i musze kolo zdjac zeby dostac sie.
nie masz kluczy a nie dostępu.

marcys napisał/a:
maja byc 3 pojedyncze.
yatta napisał/a:
Pytanie czy sa zamienne?
Czyli jak? :D
yatta - |15 Wrz 2008|, 2008 10:50

w scierze jest troche mniej miejsca niz w scorpio :) a pompa absu jest dosc duza i nijak lapy wlozyc tam