| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - "Kickdown" w MK3 troche inaczej..
Michal2110 - |3 Wrz 2008|, 2008 13:56 Temat postu: "Kickdown" w MK3 troche inaczej.. Witam serdecznie,
Mialem ostatnio kilka znikajacych rzeczy w moim:
Najpierw wiatraki chlodnicy, klima, kickdown, potem trzymanie obrotow jalowych (brak).
Samochod wyladowal u elektryka (dobrego). Elektryk pobawil sie przy wiazce i skrzynkach,
i wszystko dziala oprocz "kickdalna" - tego nie sprawdzal.
Jak wcisciesz do konca, to redukuje o ok 1 bieg (czasem).
Zmienia przy koncu obrotomierza ale nie ciagnie, jak przedtem i nie redukuje do min biegow. Ewidentnie czuc, ze cos jest nie tak. Skrzynia jest ok. Nie szarpie, biegi wchodza plynnie, D i R tez ladnie, wiec problem ewidentnie tkwi w kabelkach...
Szukalem na forum ale jakos nic nie podpasowalo pod moj problem,.
Z gory dzieki za jakas pomoc..
gw21 - |3 Wrz 2008|, 2008 14:33
Michał, skrzynia nie ciąnie (ślizga się) czy auto nie ma mocy? Sprawdź TPS'a i jego wiązkę, bo to on jest "okiem" dla kompa, że kick-down trzeba włączyć, i przez niego często są problemy z mocą.
Adam_2000 - |3 Wrz 2008|, 2008 16:06
| gw21 napisał/a: | | Sprawdź TPS'a i jego wiązkę |
i MAF-a koniecznie !
gufer-posepny - |3 Wrz 2008|, 2008 16:18
A nie ma czegoś takiego jak w MK1 takiego czujnika na końcu linki ?
gw21 - |3 Wrz 2008|, 2008 16:37
| gufer-posepny napisał/a: | | A nie ma czegoś takiego jak w MK1 takiego czujnika na końcu linki ? |
nie w mkIII kick-down jest realizowany przez program komputera na podstawie danych z tps (oczywiście nie tylko ale to z tych danych pada "decyzja" o realizacji funkcji)
| Adam_2000 napisał/a: | | MAF-a koniecznie | a przy problemach z maf'em nie miałby też problemów ze zwykłą zmianą biegów (przeciągania i strzały w dyfer)? Chociaż w wielorybie jak się dobrze nie zrobi wiązki to ciężko dojść co jest problemem (ważne żeby sprawdzać też wszystko przy kompie, a nie tylko przy czujniku). Bo zwłaszcza przy czujnikach rezystancyjnych różnice potrafią być zaskakujące i bardzo znaczące dla pracy kompa
grand funk - |3 Wrz 2008|, 2008 16:53
| gufer-posepny napisał/a: | | A nie ma czegoś takiego jak w MK1 takiego czujnika na końcu linki ? |
a4ldE jest sterowana przez elektronikę. a nasze w pełni pozbawione układów nie mają takich bolączek
Michal2110 - |3 Wrz 2008|, 2008 17:36
W zasadzie wolne obroty troche szaleja, a "kikdaln" znikl wraz z wolnymi obrotami...
Tak wyglada jakby tps wzial wolne...
Elektryk nie mogl mi go pod kompa podlaczyc, bo zgubil gdzies oprogramowanie do staruszka, a w ASO powiedzieli, ze takich starych juz nie testuja, bo nie maja do nich sprzetu (juz)...Amen.
Acha. Zepsulo sie z dnia na dzien. Dopisze jeszcze raz, ze nadal przy "normalnej" jezdzie nie ma Zadnych objawow, ze cos nie tak. zupelnie jakby ktos wykasowal z kompa kickdowna...Czy reset i diagnostyka moze pomoc?
gw21 - |3 Wrz 2008|, 2008 18:08
reset nie powinien nic zmienić ale jakby pomógł to na 90% masz uwaloną wiązkę od TPS'a jeśli reset nie pomoże no to trzeba by podmienić TPS'a. Jeśli cię bardzo nie pili to będę jutro w Siedlcach (wracam w sobotę lub niedzielę), jak chcesz to wezmę na podmiankę.
arturrrr - |3 Wrz 2008|, 2008 21:24
| Adam_2000 napisał/a: | | i MAF-a koniecznie ! |
przepraszam ze pytam, ale co to MAF...?
1Bodzio - |3 Wrz 2008|, 2008 21:31
Przepływomierz powietrza, na gorący drut. W dieslach też bywa montowany.
arturrrr - |4 Wrz 2008|, 2008 10:50
a gdzie ten MAF jest w VM i do czego to ?
Kevin Xy - |4 Wrz 2008|, 2008 10:55
hmm, tak jakby to kolegi temat i troche inny problem
arturrrr - |4 Wrz 2008|, 2008 11:19
| Kevin Xy napisał/a: | | hmm, tak jakby to kolegi temat i troche inny problem |
o co chodzi ,kto pyta nie bladzi ..a po za tym odpowiedz wiele rozjasni tym ,ktorzy nie znaja dokladnie pojec.
Kevin Xy - |4 Wrz 2008|, 2008 11:28
jasne, tyle ze Michal nadal ma niesprawne auto
chcesz wiedziec co to MAF
uzyj szukajki
nie znajdziesz- zaloz temat
Struna - |4 Wrz 2008|, 2008 15:56
| Michal2110 napisał/a: | | Zepsulo sie z dnia na dzien | kable przy TPS nie zwarte czasem ?
toyman - |5 Wrz 2008|, 2008 12:23
Problemy z kick-downem pojawiają sie czasem, jeżeli MAF pokazuje inne wartosci, od tych które rzeczywiscie zasysa silnik.
Mam tu na mysli sytuacje, w ktorej uklad dolotowy za MAFem jest nieszczelny.
Walcze wlasnie z taka sytuacją (było małe bym na LPG) - jezeli istnieją jakiekolwiek nieszczelności w układzie dolotowym przed przepustnicą, i MAF pokazuje komputerowi za mało zasysanego powietrza - skrzynia biegów wariuje - albo dlugo przeciaga zmiane biegow, albo auto wogole nie jedzie (gaz w podłogę i prawie zerowa zmiana przyspieszenia)
Struna - |5 Wrz 2008|, 2008 13:09
też prawda - MAF ma ogromny wpływ na pracę skrzyni biegów.
toyman - |5 Wrz 2008|, 2008 13:23
Swoją droga - nauczyłem się dzięki temu rozpoznawać kiedy mam lewe powietrze za MAF, a przed przepustnicą, a kiedy za przepustnicą a juz w kolektorze.
Struna - |5 Wrz 2008|, 2008 13:24
| toyman napisał/a: | | a kiedy za przepustnicą a juz w kolektorze. | a to w bob-ach można rzec bywa zmorą .
Michal2110 - |5 Wrz 2008|, 2008 15:02
| Struna napisał/a: | | kable przy TPS nie zwarte czasem ? |
O! Sluszna uwaga. Od kupienia wszystkie wtyczki maja wygryziona/przegnila izolacje,
a jakos ostatnio nie sprawdzilem...
Pyt-2
Jak zaprowadzalem auto do elektryka (musialem dojechac na kolach) to sobie zrobilem jalowe obroty legendarna srubka Mam pytanie, czy normalnie to ta srubka podpiera przepustnice w cosim? bo nie wiem na ile ja wykrecic. Problem polega na tym, ze jak ja wykrece to silnik gasnie, wymyslilem sobie wiec, ze krok nie dziala..
Sprawdzilem miernikiem i wtyczka NIE PODAJE wogole pradu na kroka
Wiec chyba rzeczywiscie usmazyl sie TPS/wiazka jego...
Pyt-2
Czy slynne gnicie wiazki podluznicy komus odezwalo sie awaria OBWODU TPSa i Kroka? ech....
PS Zapomnialem sie uklonic starym Kolegom po mojej polrocznej nieobecnosci (uklon)
Struna - |5 Wrz 2008|, 2008 16:19
| Michal2110 napisał/a: | | Mam pytanie, czy normalnie to ta srubka podpiera przepustnice w cosim? | jest tak na dotyk tylko, przepustnice nie mogą być podparte. | Michal2110 napisał/a: | Problem polega na tym, ze jak ja wykrece to silnik gasnie, wymyslilem sobie wiec, ze krok nie dziala..
Sprawdzilem miernikiem i wtyczka NIE PODAJE wogole pradu na kroka | mierzyłeś względem czego ?
Michal2110 - |5 Wrz 2008|, 2008 17:52
| Struna napisał/a: | | mierzyłeś względem czego ? |
A... tak na swoj rozumek tylko pin z pinem
gufer-posepny - |5 Wrz 2008|, 2008 17:59
| Michal2110 napisał/a: | | Struna napisał/a: | | mierzyłeś względem czego ? |
A... tak na swoj rozumek tylko pin z pinem |
Na kluczyku w pozycji praca ? No to albo wiązka albo zabezpieczenie wyjścia dla EBJ padło .
A taki numer w rejonie EBJ u mnie skutkował cyrkiem odnośnie zmiany 4 biegu .
Struna - |5 Wrz 2008|, 2008 19:15
| Michal2110 napisał/a: | A... tak na swoj rozumek tylko pin z pinem | zmierz względem masy
|
|