Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Dziwna praca pedału gazu

rufus-1975 - |25 Sie 2008|, 2008 20:35
Temat postu: Dziwna praca pedału gazu
Mam do Was pytanko. Jechałem samochodem, który ma dziwną pracę pedału gazu, tzn. do połowy zakresu ruchu pedału jest on bardzo luźny i żadnej reakcji przepustnicy, dopiero od połowy do końca jest twardy (nawet za bardzo według mnie) i przepustnica reaguje. Facet ma założony stożek, z racji faktu że przymierzam się do kupna poprosiłem kolesia o usunięcie tego defektu, teraz koleś twierdzi że jest ok i przyczyną był właśnie stożek, twierdzi że założył oryginalny filtr i wszystko jest git z pedałem gazu i reakcją przepustnicy. Czy możliwe aby stożek tak wpływał na pracę pedału gazu? Bo coś mnie się wierzyć nie chce.
ford2fast - |25 Sie 2008|, 2008 20:47

I słusznie , że nie wierzysz
Nie ma takiej opcji

rufus-1975 - |25 Sie 2008|, 2008 20:55

No właśnie też uważam, że to jest problem z pracą samej przepustnicy lub linki gazu. Koleś jednak twierdzi, że założył oryginalny filtr i pedał pracuje lekko w całym zakresie skoku i przepustnica reaguje od samego początku skoku pedału. Może faktycznie stożek był lipnie założony i gdzieś haczył o linkę gazu.

Jak komuś to jeszcze pomoże w wydaniu opinii to jest to Opel Tigra 1.4 16V EcoTec.

pablo19 - |27 Sie 2008|, 2008 08:20

Jeżeli jest dostęp przy silniku to paluchem zobacz jak chodzi przepustnica, spokojnie powinieneś wyczuć różnicę w oporze i takich tam co w efekcie pozwoli określić czy jest to defekt przepustnicy czy może np linki lub jakiegoś mechanizmy przy pedale przyśpiesznika.
Struna - |27 Sie 2008|, 2008 10:00

być może tylko linka była źle wyregulowana
rufus-1975 - |28 Sie 2008|, 2008 07:16

Jechałem jeszcze dwoma innymi Tigrami i okazuje się, że w pozostałych było podobnie (tylko luźny skok pedału gazu był mniejszy). Najprawdopodobniej "ten typ tak ma", albo jakaś wada konstrukcyjna w tych zakresach roczników, objawiająca się po kilku latach użytkowania. Dzięki za podpowiedzi.