Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - ELEKTRYCZNE SZYBY PAMIEC FOTELI

idoll - |24 Sie 2008|, 2008 15:37
Temat postu: ELEKTRYCZNE SZYBY PAMIEC FOTELI
Witam
postanowiłem zrobic z mojego wieloryba wersja uboga bardziej bogata
Wymieniłem wiazki przewodów w dzwiach wiazke tunelu wiazke pod pulpitem łacznie ze słupkami, sterowniki w dzwiach kierowcy i pasażera .Okna milcza pamiec nie działa [w poprzednim aucie pracowało] czy sterownik pod nogami pasarzera ma wpływ czy te funkcje trzeba jakos włączyc zaprogramowac

DOBRZE ZE KLIMA DZIAłA BO BYM SIE UGOTOWAł
PROSZE O POMOC
Pozdrowianka[/b]

Rafał A.(antek) - |24 Sie 2008|, 2008 17:31

sterownik nad nogmi jest od okien, pamiec to sterownik pod fotelem i w drzwiach.
idoll - |24 Sie 2008|, 2008 20:06

trzeba go jakos zaprogramowac czy musi byc inny
Rafał A.(antek) - |25 Sie 2008|, 2008 19:23

zalezy jaki masz.
idoll - |25 Sie 2008|, 2008 19:51

Jest to sterownik o nr.95GP-15K600-BA
i niżej RXRE XABA003077
taki jest opis

zuzia - |14 Wrz 2008|, 2008 09:42

Witam. Podłączę się pod ten temat, gdyż wydaje mi się on bardzo podobny. Otóż mam problem, bo z mężem postanowiliśmy zmienić uszkodzone przednie drzwi pasażera na nieco ładniejsze, ale po zamianie sztuka za sztukę, przestało działać otwieranie szyb i regulacja lusterka. Najgorsze, że przestało to działać z obu stron. Powróciliśmy więc do starych drzwi i po ich ponownym zamontowaniu wróciło otwieranie szyby w drzwiach pasażera, ale z pozycji kierowcy nic nie można zrobić. Czy jest potrzebny może jakiś reset systemu, czy może jakieś programowanie? Proszę o pomoc, bo czasem trzeba szybkę otworzyć, a ja tego nie mogę zrobić. Dzieki.
Mysza - |14 Wrz 2008|, 2008 10:41

Drugie drzwi były pewnie od innej wersji, ewentualnie mają coś skopane. Trzeba przelozyc wiązkę i moduly z brzydkich drzwi do niedzialających :)
zuzia - |14 Wrz 2008|, 2008 12:03

Nie przypuszczam, żeby drzwi były niesprawne czy jakieś inne. Musi być jakaś elektroniczna w tym zagadka, bo przecież założenie tych nowych drzwi nie mogło mi zepsuć tych starych. Teraz są założone stare i nie działa otwieranie szyby z pozycji kierowcy, ale sterowanie lusterka wróciło w obu drzwiach. Nie działa również nagle szyba kierowcy, choć absolutnie nic nie było w niej ruszane. Co to może być?
Mysza - |14 Wrz 2008|, 2008 12:11

zuzia napisał/a:
Co to może być?
a moze pin we wtyczce nie styka, albo wlazł do środka przy spinaniu złączki?
zuzia - |14 Wrz 2008|, 2008 19:26

Nie działa mi szyba w drzwiach, które nie były rozbierane i w ogóle ruszane. Nie mógł więc się żaden pin zagiąć. Demontaż i montaż tych samych drzwi pasażera spowodował utratę kontroli przełącznikami w drzwiach kierowcy. To musi być sprawa elektroniki, a nie coś mechanicznego. Może komp wyczuł jakiś obcy przeszczep i go odrzucił, a za karę zablokował drugi, sprawny organ?
ford2fast - |14 Wrz 2008|, 2008 19:35

Najbardziej prawdopodobne jest to co napisał Mysza
Sprawdź po odkręceniu złączki drzwi , czy któryś z pinów (bolców) nie jest schowany głębiej niż pozostałe

Jeżeli komp coś zablokował to może za karę ? :-d
Przyznaj się co mu zrobiłaś :evil:
Ale raczej jest to niemożliwe Scorpioniki lubią kobitki :-D

idoll - |14 Wrz 2008|, 2008 20:12

Jaka to jest wersja i czy wszystkie drzwi sa w elektryce i czy jest to wersja konfort z domykaniem szyb prawdo podobnie trzeba przełozyc wiązki elektryczne drzwi
zuzia - |14 Wrz 2008|, 2008 21:18

Napisałam, że drzwi, które obecnie nie działają nie były w ogóle ruszane, więc skąd pomysł na schowany bolec? Sam z siebie się chyba nie schował? Jest jeszcze możliwość, że takowy schowany bolec jest w drzwiach zdejmowanych, ale czy to mogłoby powodować niedziałanie drzwi sąsiednich? Jeśli tak, to sprawdzę. Jest to auto z otwieraniem tylko przednich szyb i nie posiada domykania. A'propos domykania szyb i szybra, to przydałoby się takie i jeśli jest jakaś możliwość jego montażu, to proszę o wskazówki. Był gdzieś tu temat o domykaniu, ale nie mogę znaleźć. PS> Nie zrobiłam nic złego mojemu Scorpiaczkowi. Ma po prostu kaprysy, jak każdy facet.
zbyszek - |14 Wrz 2008|, 2008 21:52

Domykanie szyb i szybra działa tylko z kluczyka. Trzeba długo przytrzymać kluczyk w lewo (tak jak zamykanie).
A bolec mógł teoretycznie się wcisnąć gdy wpinana była wtyczka, przecież musiliście odpiąć do wymiany drzwi.

ford2fast - |14 Wrz 2008|, 2008 23:09

Cytat:
Napisałam, że drzwi, które obecnie nie działają nie były w ogóle ruszane, więc skąd pomysł na schowany bolec? Sam z siebie się chyba nie schował? Jest jeszcze możliwość, że takowy schowany bolec jest w drzwiach zdejmowanych

Bolce są w części złączki umieszczonej na słupku :)
Sprawdzenie tego nie jest trudne

idoll - |15 Wrz 2008|, 2008 05:24

Bardzo trudno wcisnoc bolec w słupku trzeba sprawdzic czy w nowych dzwiach jest sterownik
w swoim aucie masz analogową instalacje drzwi tylko przednie w elektryce wiec domykania szyb niema a nowe drzwi masz od wersi konfort i musisz przełorzyć instalacje od stzrych

ardan22 - |16 Wrz 2008|, 2008 07:18

Hej. Chłopaki, chociaż nie mogę pomóc Zuzi, bo się na tym nie znam, to chociaż rozumiem, o co Jej chodzi. Ona pyta o coś innego, a Wy Jej odpowiadacie inaczej. Zrozumcie, że Ona tłumaczy, że zdejmowali drzwi pasażera, a obecnie nie działają drzwi kierowcy. Podczas wymiany drzwi pasażera przestała działać elektryka w drzwiach kierowcy. Po wstawieniu starych drzwi pasażera, elektryka kierowcy nadal nie działa. Drzwi kierowcy nie były dotykane, a przestały działać. Bez urazy, że zwracam uwagę. Miłego dnia.