Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - silnik nie odpala

endy - |23 Sie 2008|, 2008 02:41
Temat postu: silnik nie odpala
Witam
po wymianie wiązki silnika nie mogę odpalić autka .Zero reakcji przy przekręcaniu kluczyka tak jakby miał wrzucony bieg. Dotykając dźwigni zmiany biegów zaraz włącza się dżwięk. Co mogłem popaprać?

zztop2 - |23 Sie 2008|, 2008 09:31

odpowiedz nasuwa sie sama wiazke
kto ci ją regenerowal ??

Kris - |23 Sie 2008|, 2008 09:48
Temat postu: Re: silnik nie odpala
endy napisał/a:
Witam
po wymianie wiązki silnika nie mogę odpalić autka .Zero reakcji przy przekręcaniu kluczyka tak jakby miał wrzucony bieg. Dotykając dźwigni zmiany biegów zaraz włącza się dżwięk. Co mogłem popaprać?

Kabelki :)

Jak tu nie jaki kolega z forum zaproponowal za 400 regeneracje, a na allegro za 250 znalazlem, postanowilem sam sie za to zabrac. Koszt czesci to jakies 50 zeta, tylko trzeba uwazac aby nie pomylic przewodow. U mnie chodzi jak ta lala :)

endy - |23 Sie 2008|, 2008 10:03

o to chodzi ze nie regenerowana kupiłem używana w dobrym stanie
Kris - |23 Sie 2008|, 2008 11:47

endy napisał/a:
o to chodzi ze nie regenerowana kupiłem używana w dobrym stanie

To w takim razie miales cos u siebie przerabiane w instalce, lub ta ktora kupiles juz byla przerobiona, lub modele aut sie roznily, czyli nie masz takiej samej, chyba ze pomyliłeś ktores wtyki :)

A jakie auto ?? silnik.

widze, ze masz gaz, a tu napewno musi byc ingerencja we wiazke, tak wiec czy aby napewno czegos nie zapomniałes dosztukowac ???

endy - |23 Sie 2008|, 2008 12:11

no własnie że chyba coś nie wtykłem silnik 2.9 24V ale reakcja jest taka jakby bieg był włączony bo rozrusznik wogóle nie reaguje a dotykając przycisku na drążku zmiany bie gów odrazu piszczy i jak wrzucam jakiś bieg to ciągle wyje
Mysza - |23 Sie 2008|, 2008 12:45

endy napisał/a:
rozrusznik wogóle nie reaguje
to się zdarza, moze rozpiąłeś kostkę rozrusznika/alternatora? Nie wiem czy w 24v taka występuje, ale w 12v na bank siedzi w okolicach kielicha prawego amortyzatora pod maską.

endy napisał/a:
dotykając przycisku na drążku zmiany bie gów odrazu piszczy i jak wrzucam jakiś bieg to ciągle wyje
chyba tak ma być? Na otwartych drzwiach kierowcy offkors.
endy - |23 Sie 2008|, 2008 12:51

jeszcze raz posprawdzam wszystko i jak nie odpali to siekiera jak ktos bedzie cos potrzebował to bede wieczorem organizowal zapisy no chyba że odpali

[ Dodano: 2008-08-23, 16:34 ]
czy przyczyną nie odpalenia silnika moze byc rozładowany akumulator? czy grzebac dalej. akumulator ma 6.4 v

Julek - |23 Sie 2008|, 2008 17:41

endy napisał/a:
akumulator ma 6.4 v

Błagam Cię, jak chcesz na tym cosa odpalić.

Oli - |23 Sie 2008|, 2008 17:52

endy napisał/a:
czy grzebac dalej. akumulator ma 6.4 v

:rofl: :rofl: :rofl:

to mego synka Land Cruiser którym smiga po mieszkaniu ma wiecej volt na akumulatorze... :P a to tylko zabawka...

przy 10V coss raczej nie odpali... a 6,4 - to tak jakbys akumulatora nie mial ...
ehhhhhhh....

endy - |23 Sie 2008|, 2008 17:55

no oki racje macie ale by chyba rozrusznik choć drgnąl a tu totalnie nic cisza
ford2fast - |23 Sie 2008|, 2008 20:17

Julek napisał/a:
endy napisał/a:
akumulator ma 6.4 v

Błagam Cię, jak chcesz na tym cosa odpalić.

Zwyczajnie
Przecież Scorpio to następca Trabanta :-d

Rafał A.(antek) - |23 Sie 2008|, 2008 21:23

jesli nie przesunołes selektora, to podładuj akumulator i dopiero próbuj
Mysza - |24 Sie 2008|, 2008 13:31

endy napisał/a:
akumulator ma 6.4 v
o polowe za mało.
endy - |25 Sie 2008|, 2008 13:21

więc podladowałem akumulator a tu dalej nic rozrusznik nie daje znaku życia co sprawdzić jeszcze proszę o pomoc bo urlop sie kończy i cierpliwość też
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 13:28

rozrusznik możesz ze śrubokręta wzbudzić, sprawdzisz przynajmniej czy reszta ok.
endy - |25 Sie 2008|, 2008 14:54

rozrusznik na krótko kręci takze cóż to może być
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 15:10

bezpiecznik jest od podania napięcia na rozrusznik. Często też trzeba przekaźnik wstawić w obwód.
endy - |25 Sie 2008|, 2008 15:36

a jeżeli przesunołem ten selektor bo o ile dobrze pamiętam to odłanczałem jedną dżwignię aby wyjąć tą kostkę niebieską od skrzyni to jak to teraz ustawić bo może komp widzi że jest zapięty jakiś bieg mozna to jakoś sprawdzić mostkując jakieś przewody? A jeszcze jedno czy można odwrotnie wpiąć jakąś wtyczkę od skrzyni?

[ Dodano: 2008-08-26, 12:07 ]
panowie jakieś pomysły pomóżcie

pablo19 - |27 Sie 2008|, 2008 09:29

endy napisał/a:
... czy można odwrotnie wpiąć jakąś wtyczkę od skrzyni?

[ Dodano: 2008-08-26, 12:07 ]
panowie jakieś pomysły pomóżcie

Raczej nie można nic odwrotnie wpiąć.

Struna - |27 Sie 2008|, 2008 09:55

pablo19 napisał/a:
niby nie można, tak jak i wtyczek od skrzynek niby nie można wpiąć niepoprawnie a jadnak niektórym się to udało :D
pablo19 - |27 Sie 2008|, 2008 09:59

Struna napisał/a:
pablo19 napisał/a:
niby nie można, tak jak i wtyczek od skrzynek niby nie można wpiąć niepoprawnie a jadnak niektórym się to udało :D

To podobnie jak w kompach widywałem ;)

Struna - |27 Sie 2008|, 2008 10:07

Speedo napisał/a:
okazalo sie ze ten wtyk w ksztalcie trapezu byl tak rozkoltowany przez lata pracy i wyrzeczen ze bez problemu pasowal w obie strony :D
znane przypadki :) nieraz się po klientach piny prostowało we wtyczkach bo nawet jak nie pasowało to klient i tak potrafił to dopasować :D
endy - |28 Sie 2008|, 2008 11:07

posprawdzałem jeszcze raz wszystko pomierzyłem przejście na każdym kabeleczku a rozrusznik dalej milczy przy przekręcaniu zaplonu cyka tylko jakis przekażnik w podłokietniku skrzynia raczej podłączona jest dobrze działa wsteczny parktronic lusterko sie opuszcza jak włącze na R czyli dźwignie też są poprawnie zamontowane jakieś inne pomysły panowie pomocy
Struna - |28 Sie 2008|, 2008 11:10

przekaźnik pewnie trzeba wstawić - o czym juz pisałem.
endy - |28 Sie 2008|, 2008 12:08

oki ale niby gdzie mam wstawić ten przekaźnik ja nie chce jakieś żeźby problem powstał po wymianie wiązki a wcześniej hulało wszystko oki także myślę ze to bardziej moja wina że o czymś zapomniałem a czy jest taka możliwość że się kluczyk rozkodował lub centralka i dlatego nie mogę odpalić?
Julek - |28 Sie 2008|, 2008 12:13

endy napisał/a:
czy jest taka możliwość że się kluczyk rozkodował lub centralka i dlatego nie mogę odpalić?

Nie. W takim przypadku odpalałby i gasł po chwili.

Struna - |28 Sie 2008|, 2008 12:23

endy, auto wogóle odpala czy nie kręci bo już się pogubiłem.

Możesz zrobić tak, daj sobie stacyjkę na zapłon, wejdź pod auto i śrubokrętem zewrzyj gruby plus z rozrusznika do drugiego bieguna cewki ( byle nie do masy ). Jeżeli rozrusznik wtedy zacznie kręcić to należy wstawić przekaźnik w obwód wysterowania rozrusznika i problem zniknie na zawsze. Jest to dość powszechne zjawisko w modelach mk2 i mk3 i takie jest właśnie na to rozwiązanie.

endy - |28 Sie 2008|, 2008 12:25

wogóle nie kręci

[ Dodano: 2008-08-28, 12:26 ]
kompletna cisza nawet kontrolki nie przygasają tylko jakiś przekażnik cyka w podłokietniku

gufer-posepny - |28 Sie 2008|, 2008 17:06

NO to są takie opcje : Tak jak kolega Struna napisał , śrubkoręt i plusa z grubego podajesz na ten cienki kabelek . Jeśli nadal cisza to ... obadać miernikiem czy przypadkiem nie brakuje plusa z aku na rozruszniku ( mi się na przykład klema na aku rozwaliła ) Dodatkowa opcja konektorek prze rozruszniku zabrudzony . Zdjać założyć ze 2 razy . Kolejna opcja Przekaźnik blokady rozrusznika w skrzynce ( przypalone styki , może umarł ) Trza by może zmostkować . Opcja inna . Żarówka jakaś i podpinasz pod masę i kabelek rozrusznika i badasz czy dostaje sygnał startu . Zresztą łatwo też zbaasz czy rozrusznik dostaje zasilanie .
Struna - |28 Sie 2008|, 2008 17:51

jest jeszcze opcja jak u mnie, że pomimo podaniu plusa na rozrusznik rozruch niby wystrzeliwał ale nie zaczynał kręcić. Musiałem rozebrać i przesmarowac planetarkę. Od tej pory chodzi bez zarzutu.
endy - |28 Sie 2008|, 2008 17:52

rozrusznik zasilanie ma na tym grubszym przewodzie po zwarciu grubego przewodu z cieńszym kręci a jak zmostkować ten przekaźnik?
Struna - |28 Sie 2008|, 2008 17:53

endy napisał/a:
po zwarciu grubego przewodu z cieńszym kręci
więc teraz tylko zmierz miernikiem przy podczas próby odpalania na cienkim kablu pojawia się jakiekolwiek napięcie ( obstawiam że się pojawi ale mizerne - dlatego właśnie się wstawia dodatkowy przekaźnik )
endy - |28 Sie 2008|, 2008 17:56

oki zaraz ruszę do tego autka tylko jak byś mógł to napisz jaki przekaźnik i gdzie go wstawić
Struna - |28 Sie 2008|, 2008 18:06

jeżeli będzie jak napisałem ( niskie napięcie na cienkim kablu ) to należy użyć pierwszy lepszy przekaźnik, ten cienki kabel dajesz na zasilanie cewki przekaźnika, na drugi koniec cewki jakąkolwiek masę, do przekaźnika prowadzisz dobrego plusa ( np. z grubego kabla z rozrusznika ) i ten "dobry" plus dajesz na kotwicę przekaźnika a ze styku zwiernego przekaźnika dajesz kabelek tam gdzie był cienki kabel na rozruszniku.

Ma to działać tak, że jak przekręcisz stacyjkę do odpalania to zamiast zasilić rozrusznik ma to zasilić cewkę przekaźnika a ta ma spowodować, że zatrzaskujący się styk poda "dobry" plus na rozrusznik.

endy - |28 Sie 2008|, 2008 18:10

troche to dla mnie czarna magia ale bede kombinował

[ Dodano: 2008-08-28, 18:11 ]
a moge uzyc jakiegos przekaznika ze skrzynki czy kupic nowy?

gufer-posepny - |28 Sie 2008|, 2008 18:15

Weź miernik jak masz i podepnij się między masę a ten kabelek od rozrusznika tak żebyś widział wyświetlacz . Przekręć kluczykiem jak przy starcie . Jak nie ma napięcia to albo kabelek uszkodzony albo przekaźnik blokady rozrusznika nie łapie . Jak będzie napięcie to wstaw tam żarówkę 21 W albo H4 . A ten fabryczny w skrzynce to muszę poszukać który to .

Znalazłem R11 http://img67.imageshack.u...obraz037dq9.jpg

wiedza na forum jest tylko trza poszukać . dziwne że taki mały .

Struna - |28 Sie 2008|, 2008 18:19

endy napisał/a:
a moge uzyc jakiegos przekaznika ze skrzynki czy kupic nowy?
możesz, tylko jakiś zwykły bez jakichś udziwnień typu timer-y itd. Najzwyklejszy przekaźnik z 4 lub 5 stykami.
endy - |28 Sie 2008|, 2008 18:24

idę modzić później zdam relacje narazie dzięki

[ Dodano: 2008-09-15, 17:31 ]
witam sorki ża tak dlugo przerwe ale sprawy osobiste a wiec wszystko sprawdziłem jest podłączobne oki tylko na tym przekażniku R11 brakuje masy na styku(gnieżdzie) 85 czy można te mase połączyć bezpośrednio z akumulatora bo tak zrobiłem dziś i odpalił jak pszczółeczka jedyne zmartwienie teraz czy tak poprowadzona masa niczego nie zepsuje dzięki za dotychczasową pomoc

shum76 - |19 Wrz 2008|, 2008 03:41

Struna napisał/a:
Speedo napisał/a:
okazalo sie ze ten wtyk w ksztalcie trapezu byl tak rozkoltowany przez lata pracy i wyrzeczen ze bez problemu pasowal w obie strony :D
znane przypadki :) nieraz się po klientach piny prostowało we wtyczkach bo nawet jak nie pasowało to klient i tak potrafił to dopasować :D

kiedys znajomemu dalem pamiec ddr na pare dni, po 1h wraca i mowi ze nie dziala a ja ja tyle co z kompa zdemontowalek, wynik taki ze odwrotnie wsadzil i spalil styki... nie wiem do dzis jak sie mu to udalo... :-d

Mysza - |19 Wrz 2008|, 2008 07:47

gufer-posepny napisał/a:
Weź miernik jak masz i podepnij się między masę a ten kabelek od rozrusznika tak żebyś widział wyświetlacz . Przekręć kluczykiem jak przy starcie . Jak nie ma napięcia
typowe podejscie elektronika. No masz troche pojecia? Napiecie tam prawdopodobnie bedzie, tylko prądu nie bedzie, wiec miernik elektroniczny to nie jest najlepsza metoda na sprawdzenie.

endy napisał/a:
na tym przekażniku R11 brakuje masy na styku(gnieżdzie) 85 czy można te mase połączyć bezpośrednio z akumulatora bo tak zrobiłem dziś i odpalił jak pszczółeczka
No to pewnie odpala na kazdym biegu, a nie tylko na P i N ? Nic sie nie popsuje, poza tym ze mozesz w coś walnąć przy odpalaniu jak na biegu zaskoczy. Pewnie walniety czujnik w skrzyni, lub wiązka skrzyni.
Andrzej Buk - |19 Wrz 2008|, 2008 14:33

Witam jestem nowy na forum i nie bardzo wiem gdzie napisać o moim problemie. Niedawno wymieniałem nagrzewnicę w moim MK3 , wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcja i po zakończeniu pracy okazało się że silnik na wolnych obrotach trzyma 1250 (bardzo wolno schodzi do tej wartości.Resetowałem komputer nic się nie poprawiło nie widać i nie słychać żeby brał lewe powietrze nie wiem co mogłem spaprać , POMOCY
Mysza - |19 Wrz 2008|, 2008 15:12

Jak dla mnie nie ma to związku z nagrzewnicą. A pytać powinieneś np tutaj: http://ford-scorpio.pl/fo...e=newtopic&f=18