| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Przepływomierz
Kris - |21 Sie 2008|, 2008 21:02 Temat postu: Przepływomierz witam, powiedzcie mi, czy na zapalonym silniku po wyjeciu wtyku z przeplywomierza powinna zajsc jakas reakcja ???
1Bodzio - |21 Sie 2008|, 2008 22:50
Niewielkie drgniecie silnika.
Aro - |22 Sie 2008|, 2008 15:42
W MK1 na beni zgaśnie. A u Ciebie nie wiem.
Kris - |23 Sie 2008|, 2008 09:30
| 1Bodzio napisał/a: | | Niewielkie drgniecie silnika. |
Pytam bo wlasnie sobie odpielem i nic....czyli co bedzie jezdzil bez tego ????
jaroz - |23 Sie 2008|, 2008 10:03
Podepnę się, bo mnie to ciekawi - u mnie po wypięciu chodzi silnik idealnie równiutko Czy to oznacza uszkodzony przepływomierz?
Aro - |23 Sie 2008|, 2008 10:14
Napisałem: "W MK1 na beni zgaśnie. A u Ciebie nie wiem"
Zapomniałem dodać, że miałem tak w 2.0 OHC jakby co.
Kris - |23 Sie 2008|, 2008 11:50
| Aro napisał/a: | Napisałem: "W MK1 na beni zgaśnie. A u Ciebie nie wiem"
Zapomniałem dodać, że miałem tak w 2.0 OHC jakby co. |
Dla sprostowania chodzi o silnik 2.0 8v DOHC w wielorybku
[ Dodano: 2008-08-23, 11:52 ]
| jaroz napisał/a: | Podepnę się, bo mnie to ciekawi - u mnie po wypięciu chodzi silnik idealnie równiutko Czy to oznacza uszkodzony przepływomierz? |
No i u mnie tez, dlatego rowniez zapytałem.
Hmmmm chyba nikt nie wie czy to problem czy tak ma byc
A czy ktos zna wartosci napiec jakie sa pomiedzy pinami w tej wtyczce do przeplywomierza.
2.0 8v DOHC wieloryb
jaroz - |23 Sie 2008|, 2008 15:35
Jednym słowem, PROSIMY O PORADĘ EKSPERTA OD PRZEPŁYWOMIERZY!!!!
Jankes - |23 Sie 2008|, 2008 15:41
Odepniesz przepływke będzie dalej chodził na wolnych(troszkę spadną) ale w jezdzie poczujesz różnicę, szczególnie z automatem, będzie strasznie walił w dyfer.
jaroz - |23 Sie 2008|, 2008 15:58
Wiesz, znam troszke slang motoryzacyjny, ale poproszę o poprawkę - rozumiem, że walenie w dyfer oznacza szarpanie nim, tak?
Co do obrotów, to u mnie jest ODWROTNIE! Jak odepnę to wyrównują się do idealnych i są ciut wyższe niż na nierówno pracującym. Więc jak to jest?
Jankes - |23 Sie 2008|, 2008 16:02
Walenie w dyfer, czyli szarpnięcie przy zmianie biegów.
Może poprostu umyj przepływke, zaszkodzić nie zaszkodzi(jak się wie co się robi) a może jedynie pomóc
jaroz - |23 Sie 2008|, 2008 16:18
No u mnie jest szarpnięcie dość często. A WALENIE to mam czasem po zmianie biegów i popuszczeniu gazu - wtedy tak charakterystycznie puknie (ale zdrowo!!!). I to mnie martwi.
Co do przepływki, to czyściłem ją benką ekstrakcyjną, ale zmian nie ma
1Bodzio - |23 Sie 2008|, 2008 20:17
| Kris napisał/a: | | Pytam bo wlasnie sobie odpielem i nic....czyli co bedzie jezdzil bez tego ???? | Jest to jeden z n ajwazniejszych czujników sterowania silnikiem. Jeździć pewnie bedzie, ale co najmniej na pół gwizdka. Na wolnych obrotach napięcie zwrotu na przeplywomierzu powinno być poniżej 1V. Jesli jest wieksze to MAF do czyszczenia LUB wymiany. A MAFa najlepiej czyścic Carbcleaner lub Brakecleaner - szybkoparujące czyścidła w sprayu.
Kris - |24 Sie 2008|, 2008 00:56
| Jankes napisał/a: | Walenie w dyfer, czyli szarpnięcie przy zmianie biegów.
Może poprostu umyj przepływke, zaszkodzić nie zaszkodzi(jak się wie co się robi) a może jedynie pomóc |
Ooooo, a to cos nowego, nie wiedziałem ze przeplywka ma cos wspolnego z puknieciem, waleniem w dyfer hmmmm tu jestem baaardzo zaskoczony. Kto by pomyslał
[ Dodano: 2008-08-24, 00:58 ]
| 1Bodzio napisał/a: | | Kris napisał/a: | | Pytam bo wlasnie sobie odpielem i nic....czyli co bedzie jezdzil bez tego ???? | Jest to jeden z n ajwazniejszych czujników sterowania silnikiem. Jeździć pewnie bedzie, ale co najmniej na pół gwizdka. Na wolnych obrotach napięcie zwrotu na przeplywomierzu powinno być poniżej 1V. Jesli jest wieksze to MAF do czyszczenia LUB wymiany. A MAFa najlepiej czyścic Carbcleaner lub Brakecleaner - szybkoparujące czyścidła w sprayu. |
Hmmm, ok tylko ktore mam kabelki sprawdzic aby ten napieciowy zwrot otrzymac ???
Jankes - |24 Sie 2008|, 2008 09:03
| Kris napisał/a: | | Jankes napisał/a: | Walenie w dyfer, czyli szarpnięcie przy zmianie biegów.
Może poprostu umyj przepływke, zaszkodzić nie zaszkodzi(jak się wie co się robi) a może jedynie pomóc |
Ooooo, a to cos nowego, nie wiedziałem ze przeplywka ma cos wspolnego z puknieciem, waleniem w dyfer hmmmm tu jestem baaardzo zaskoczony. Kto by pomyslał |
Przy manualu, tak bardzo tego nie odczujesz, ale automatem w takiej sytuacji nie da się jezdzić.
Tadeusz Foltyn - |24 Sie 2008|, 2008 10:03
Ten temat był już omawiany poczytaj tu
http://ford-scorpio.pl/fo...hlight=test+maf
jaroz - |24 Sie 2008|, 2008 13:08
| Kris napisał/a: | ale automatem w takiej sytuacji nie da się jezdzić.
_________________ | A jak sprawdzić (dokładna procedura) taki przepływomierz?
Czy lepiej po znajomości jechać na kompa i wtedy też wykaże usterkę przepływomierza (oczywiście jeśli jest wadliwy)? Mój jest jeszcze z odczytem na diodę, więc...
Kris - |24 Sie 2008|, 2008 13:50
lol no tak duzo tu pisze, musze to wszystko sprawdzic
A tak na marginesie, to zauwazylem, ze wyjmujac filtr powietrza jest jeszcze jeden jakby taka gabka maly kwadrat wsadzony i filtrujacy jakis dolot z weza gumowego. ktory jest doprowadzony do puszki, jest to zasyfione jak by olejem, wogole sie to rozpada w palcach czy to sie kupuje? wymienia ? a moze jakas zwykla gabka wystarczy, wyciac wlozyc i po sprawie ??
Jankes - |24 Sie 2008|, 2008 14:40
| Kris napisał/a: | | jest jeszcze jeden jakby taka gabka maly kwadrat wsadzony i filtrujacy jakis dolot z weza gumowego. ktory jest doprowadzony do puszki, jest to zasyfione jak by olejem, wogole sie to rozpada w palcach czy to sie kupuje? wymienia ? a moze jakas zwykla gabka wystarczy, wyciac wlozyc i po sprawie ?? |
Zwykła gąbka docięta na wymiar wystarczy.
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2008|, 2008 17:28
nowa w aso pewnie jakies drobne kosztuje
Kris - |24 Sie 2008|, 2008 17:38
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nowa w aso pewnie jakies drobne kosztuje |
A jak o to zapytac ???
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 13:49
| jaroz napisał/a: | Wiesz, znam troszke slang motoryzacyjny, ale poproszę o poprawkę - rozumiem, że walenie w dyfer oznacza szarpanie nim, tak?
Co do obrotów, to u mnie jest ODWROTNIE! Jak odepnę to wyrównują się do idealnych i są ciut wyższe niż na nierówno pracującym. Więc jak to jest? | daruj spobie porady kolegi Jankesa bo on wszystko mierzy swoim kosem co jakby do BOA ma się jak pięść do nosa. W BOA odpięcie przepławki nie ma żadnego wpływu na prace skrzyni biegów, gdyż nie jest ona w żaden sposób zależna od kompa silnika a tym bardziej sposób zmiany biegów, w BOB gdzie pracą skrzyni zawiaduje całkowicie ECU samochodu taki efekt występuje po odpięciu przepławki. W BOA odpięcie zazwyczaj powoduje stabilizację obrotów jałowych. Podczas jazdy jednak daje się odczuć że coś jest nie tak, auto nie chce jechać jak powinno. ( mowa o benzynie ) | jaroz napisał/a: | | A WALENIE to mam czasem po zmianie biegów i popuszczeniu gazu - wtedy tak charakterystycznie puknie (ale zdrowo!!!). I to mnie martwi. | dyfer się kończy, no chyba że to przeguby tylko. | Kris napisał/a: | Ooooo, a to cos nowego, nie wiedziałem ze przeplywka ma cos wspolnego z puknieciem, waleniem w dyfer hmmmm tu jestem baaardzo zaskoczony. Kto by pomyslał | w mk3 ( ale nie 2.9 12V6 ) odpięcie przepławki objawia się właśnie bardzo gwałtowną pracą skrzyni biegów, zmiany są bardzo radykalne i niespodziewane.
[ Dodano: 2008-08-25, 13:50 ]
| jaroz napisał/a: | Czy lepiej po znajomości jechać na kompa i wtedy też wykaże usterkę przepływomierza (oczywiście jeśli jest wadliwy)? Mój jest jeszcze z odczytem na diodę, więc... | musiałby być totalnie padnięty żeby eec4 coś wykryło. Lepiej zrobić pomiar i porównać z tabelami.
jaroz - |25 Sie 2008|, 2008 16:09
Dzięki Struna za info.
Rzeczywiście, ująłeś to idealnie, obroty stabilizują się. Stąd myślałem, że to przepływka, bo skoro odpinam i zaczyna chodzic równo to wg mnie zakłócenia wprowadza przepływka. Tym bardziej, ze auto nie idzie jak kiedys...zamula mi czasem. Choc druciki wygladaja ok
Co do dyfra, to wydaje mi się, że to przegub (oby). Dyfer cichutki, a szpera spina elegancko.
Co do spawdzenia przepływki, to chcę kupić awaryjny i podpiąć go i zobaczę
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 16:12
| jaroz napisał/a: | | Co do dyfra, to wydaje mi się, że to przegub (oby). Dyfer cichutki, a szpera spina elegancko. | to akurat dość łatwo sprawdzić czy dyfer czy przeguby, a to że cichy nie znaczy że nie może mieć już luzu, to nie polonez że tam wyło jak cholera. W mk1 miałem lyz spory na dyfrze ale był cichy. | jaroz napisał/a: | | szpera spina elegancko. | po czym wnioskujesz ?
jaroz - |25 Sie 2008|, 2008 16:30
| Struna napisał/a: | | to akurat dość łatwo sprawdzić czy dyfer czy przeguby, a to że cichy nie znaczy że nie może mieć już luzu, to nie polonez że tam wyło jak cholera. W mk1 miałem lyz spory na dyfrze ale był cichy. | Moze masz racje | Struna napisał/a: | | po czym wnioskujesz ? | Po tym ze na ułamek sekundy kolo dostaje poslizg, a po chwili czuc moment spinania i kopią obydwa koła. Zwłaszcza gdy drifta robię. no i "stabilizuje si"ę tor jazdy. Przy starcie na skręcie koło wewnętrzne nie mieli bez celu, ale spina na sztywniej oś... To tak obrazowo przedstawiłem
Kris - |25 Sie 2008|, 2008 17:30
| Struna napisał/a: | | jaroz napisał/a: | | Co do dyfra, to wydaje mi się, że to przegub (oby). Dyfer cichutki, a szpera spina elegancko. | to akurat dość łatwo sprawdzić czy dyfer czy przeguby, a to że cichy nie znaczy że nie może mieć już luzu, to nie polonez że tam wyło jak cholera. W mk1 miałem lyz spory na dyfrze ale był cichy. | jaroz napisał/a: | | szpera spina elegancko. | po czym wnioskujesz ? |
A jak sprawdzić czy dyfer czy przeguby ???
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 17:35
| Kris napisał/a: | | A jak sprawdzić czy dyfer czy przeguby ??? | auto na kanał, na luz wyrzucić i kręcisz wałem w prawo i lewo patrząc kiedy napęd przenosi sie na koła i czy luz w przekazaniu napędu jest na połączeniu wał - dyfer ( luz na dyfrze ) czy też dyfer - koła ( luz na przegubach ). Przeguby natomiast można tak samo sprawdzać kręcąc półosiami. | jaroz napisał/a: | Po tym ze na ułamek sekundy kolo dostaje poslizg, a po chwili czuc moment spinania i kopią obydwa koła. Zwłaszcza gdy drifta robię. no i "stabilizuje si"ę tor jazdy. Przy starcie na skręcie koło wewnętrzne nie mieli bez celu, ale spina na sztywniej oś... To tak obrazowo przedstawiłem | podnieś jedno tylne koło do góry i spróbuj nim obrócić, od tego ile siły musisz przyłożyć żeby wogóle je obrócić zależy stan Twojej szpery.
ford2fast - |25 Sie 2008|, 2008 20:43
| Struna napisał/a: | | dyfer się kończy, no chyba że to przeguby tylko. |
Zdarzają się też luzy na krzyżakach wału napędowego
I to całkiem spore
jaroz - |25 Sie 2008|, 2008 21:33
[ Dodano: 2008-08-25, 21:34 ]
| Struna napisał/a: | podnieś jedno tylne koło do góry i spróbuj nim obrócić, od tego ile siły musisz przyłożyć żeby wogóle je obrócić zależy stan Twojej szpery.
| No, tak też można sprawdzić i z tego co pamiętam, jak w styczniu zmieniałem klocki z tyłu, to sprawdzałem i stwierdzam, że spina prawidłowo | ford2fast napisał/a: | Zdarzają się też luzy na krzyżakach wału napędowego
I to całkiem spore | Racja, to też trza sprawdzić!
Struna - |26 Sie 2008|, 2008 15:50
| ford2fast napisał/a: | Zdarzają się też luzy na krzyżakach wału napędowego
I to całkiem spore | rzadko spotykane ale możliwe.
pablo19 - |27 Sie 2008|, 2008 13:37
| Struna napisał/a: | | ...W mk1 miałem lyz spory na dyfrze ale był cichy.... |
Ja tak mam z tym, że przy 60-70 jest chwiloe wycie poza tym cisza, a luz na wale że ho ho.
|
|