Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Ciepłe powietrze zanika

metalblack - |7 Sie 2008|, 2008 09:29
Temat postu: Ciepłe powietrze zanika
Witam. Mam scorupke od niedawna i kupując ją sprzedający powiedział mi o kilku problemach. Mianowicie w zime dzieje się coś takiego z ogrzewaniem, że jak się ustawi temperature na 22 stopnie to grzeje przez pare minut a później już tylko zimne leci, wtedy żeby znów leciało ciepłe z nawiewów to trzeba podnieść temp o 3 stopnie, ale po paru minutach znów leci tylko zimne, i tak cały czas. Powiem że mam klimatronik dwustrefowy, ale klima nie działa i jej nie włączam. Dlaczego ciepłe powietrze z nawiewów leci tylko przez kilka minut i słabnie?
marcinb7 - |7 Sie 2008|, 2008 09:36

Chyba termostat nie trzyma więc trza go wymienić
Zysio - |7 Sie 2008|, 2008 10:21

metalblack napisał/a:
gaz

Jak jest wpięty reduktor? Szereg czy równolegle?

Ma być wpięty szeregowo.

Struna - |7 Sie 2008|, 2008 11:27

metalblack napisał/a:
jak się ustawi temperature na 22 stopnie to grzeje przez pare minut a później już tylko zimne leci, wtedy żeby znów leciało ciepłe z nawiewów to trzeba podnieść temp o 3
norma w klimatroniku, jak osiągnie zadaną temperature to zaczyna wiać chłodniejszym, potem jak stwierdzi że jest chłodniej niż zadana temp to znowu ciepłem wieje i tak sobie oscyluje.
mariusz_technik - |7 Sie 2008|, 2008 15:44

Też tak miałem, po prostu to jest taki "automat", czasami wkurza. Najlepiej ustawić na 24 w zimie, i już nic nie dotykać, nawiew na szybę.
metalblack - |7 Sie 2008|, 2008 19:37

Zysio napisał/a:
Jak jest wpięty reduktor? Szereg czy równolegle
Nie mam pojęcia
Struna napisał/a:
norma w klimatroniku, jak osiągnie zadaną temperature to zaczyna wiać chłodniejszym, potem jak stwierdzi że jest chłodniej niż zadana temp to znowu ciepłem wieje i tak sobie oscyluje
Ale to nie dzieje się przy włączonej klimie tylko przy włączeniu zwykłej wichury.
Orzel666 - |8 Sie 2008|, 2008 11:31

zwykłą wichura też sterowana kompem
nie ma lekko
skończyły się czasy klap na linkach

Struna - |8 Sie 2008|, 2008 13:03

metalblack napisał/a:
Ale to nie dzieje się przy włączonej klimie tylko przy włączeniu zwykłej wichury.
klimatronic to nie tylko klimatyzacja w sensie chłodzenia, to automat sterujący temperaturą wnętrza, zarówno ciepłym jak i zimnym.
mariusz_technik napisał/a:
Najlepiej ustawić na 24 w zimie, i już nic nie dotykać, nawiew na szybę.
oj to kicha bo jak dasz na szybę to włączasz sprężarkę i klima goni cały czas - co w zimie jest jakby zbędne.
Orzel666 - |8 Sie 2008|, 2008 13:25

z tym ze kolezka napisał że klima nie chula więc opcja w sam raz bo sprezara sie nie zalaczy
Struna - |8 Sie 2008|, 2008 13:31

Orzel666 napisał/a:
z tym ze kolezka napisał że klima nie chula
zapomniałem że w kraju to z 80% klim nei działa i się sprzedaje jako tylko do uzupełnienia :) a potem się okazuje że koszt remontu to połowa wartości auta :)
Jankes - |8 Sie 2008|, 2008 13:37

Niema co gdybać kol. metalblack, przyjedzie na spot to zobaczymy co to za paść i co mu z tym klimatronem :)
metalblack - |8 Sie 2008|, 2008 19:30

Czyli wszystko mam w porządku - oprócz klimy oczywiście. Czyli to powietrze wiejące coraz chłodniej powinno tak działać?
Jankes - |8 Sie 2008|, 2008 19:45

metalblack napisał/a:
Czyli to powietrze wiejące coraz chłodniej powinno tak działać?

tak, bo to działa na tej zasadzie, czujnik mierzy temperaturę wewnątrz auta i dobija do ządanej, jeśli osiągnie to wieje słabiej i chłodniejszym niz wcześniej. A klime łatwo posprawdzać co z nią nie tak, przerabiałem u siebie ten temat, więc jak coś to wal na PW

Struna - |8 Sie 2008|, 2008 22:47

metalblack napisał/a:
Czyli to powietrze wiejące coraz chłodniej powinno tak działać?
chłodniej ale potem znowu nieco cieplej i tak oscyluje. W obecnych warunkach raczej nie do sprawdzenia.
Orzel666 - |9 Sie 2008|, 2008 07:41

jak dasz na HI wtedy dmucha cały czas ciepłe - taki program zimowy na głęboką syberię
bingo - |10 Sie 2008|, 2008 20:24

jak dasz na HI to musi ciągle lecieć ciepłe, jak tak nie będzie, to jest problem, a jak tak będzie, to nie ma problemu (chyba że czaśnięty czujnik temp. ale mało prawdopodobne po twoim opisie)