| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Zamienność pompy wspomagania
Unknown - |4 Sie 2008|, 2008 00:58 Temat postu: Zamienność pompy wspomagania Czesc.
Czyj jest sens i w ogole możliwość, by do dohc'a zapiąć pompe wspomagania od BOB'a ?
Jezeli sie da to sa tego jakies plusy w ogole ?
Pozdrawiam
ford2fast - |12 Sie 2008|, 2008 22:51 Temat postu: Re: Zamienność pompy wspomagania
| Unknown napisał/a: | Czesc.
Czyj jest sens i w ogole możliwość, by do dohc'a zapiąć pompe wspomagania od BOB'a ?
Jezeli sie da to sa tego jakies plusy w ogole ?
Pozdrawiam |
Mocowanie wygląda na takie samo
Przewód ciśnieniowy chyba też powinien pasować
Jedynie króciec wylotu oleju jest skierowany w inną stronę - może da się podłączyć przewód ?
Prawdopodobnie pompa z BOB daje większe ciśnienie i wspomaganie będzie działać lepiej ( być może )
Ja bym nie kombinował z zamianą
Rafał A.(antek) - |18 Sie 2008|, 2008 01:17
pompy sa dokladnie takie same, wiec wymiana 1:1 jest mozliwa. Tylko po co skoro sa takie same (chyba ze sie ma uszkodzona)
Unknown - |18 Sie 2008|, 2008 07:25
no dokladnie , moja cos podupada. myslalem tez w kwesti, która poruszyl ford2fast
wieksze cisnienie - lepsze wspomaganie. Wiec jezeli faktycznie tak jest to moze warto by bylo sporobwac - probował juz moze ktos i dało to taki rezultat?
dzieki za odpowiedzi
Rafał A.(antek) - |18 Sie 2008|, 2008 08:31
przeczytaj uwaznie co napisalem wyzej. Pompy sa takie same.
Tak probowal, wymienilem u siebie, prszestalo wyc wspomaganie. Innych efektow nie bedziesz mial bo pompy daja takie samo cisnienie.
Unknown - |18 Sie 2008|, 2008 08:53
aha ok , za wczesna godzina byla chyba jeszcze dzieki wielkie mozna zamknac
Julek - |6 Sty 2009|, 2009 15:51
Orientuje się ktoś jak jest z zamiennością pomp wspomy sierra dohc<->wieloryb dohc?
Koło pasowe jest inne, a co z resztą? Zresztą pytanie zasadnicze - spasuje?
ford2fast - |6 Sty 2009|, 2009 17:04
| Julek napisał/a: | Orientuje się ktoś jak jest z zamiennością pomp wspomy sierra dohc<->wieloryb dohc?
Koło pasowe jest inne, a co z resztą? Zresztą pytanie zasadnicze - spasuje? |
Prawdopodobnie mocowanie pompy i przewodów pasuje
Jednak upewnić się mogę dopiero jutro , dzisiaj już ciemność na dworze zapadła
Tylko po co kombinować ?
Obie są łatwo dostępne
Ja sprzedaję zawsze dokładnie taką , jaka była oryginalnie
Julek - |7 Sty 2009|, 2009 08:52
| ford2fast napisał/a: | | Jednak upewnić się mogę dopiero jutro , dzisiaj już ciemność na dworze zapadła |
Sprawdź. Koleżka potrzebuje i byśmu mu zamontowali z wielorasa.
ford2fast - |8 Sty 2009|, 2009 15:40
Mocowania pompy są takie same
Podobnie mocowanie koła pasowego
Gwint przewodu ciśnieniowego wygląda również na taki sam
Jedynie króciec doprowadzający olej ze zbiorniczka jest inny , średnica jest ta sama , natomiast jest skierowany w inną stronę
Jeżeli przerobi się króciec lub zmieni przewód olejowy na dłuższy , jest szansa , że da się ją zaadaptować do Sierry
Mysza - |8 Sty 2009|, 2009 15:58
Jakby co to mam ze sierry DOHCa
ford2fast - |8 Sty 2009|, 2009 16:31
| Mysza napisał/a: | Jakby co to mam ze sierry DOHCa | Ja też
Julek - |11 Sty 2009|, 2009 13:13
Po 2 godzinach walki oświadczam dla potomności - pompa ze scorpio wielorasa NIE PASUJE do sierry.
Waski - |11 Sty 2009|, 2009 14:14
co w niej nie pasuje ?
ford2fast - |11 Sty 2009|, 2009 17:49
| Waski napisał/a: | | co w niej nie pasuje ? |
Też jestem ciekaw ?
Moja obdukcja była pobieżna i nie poparta żadnymi dokładnymi pomiarami
Jednak trudno mi uwierzyć , że tak bardzo się myliłem ?
Julek - |11 Sty 2009|, 2009 21:26
Waski,
Na pierwszy rzut oka wszystko jest OK - obudowy różnią się nieco wyglądem, ale otwory są w tych samych miejsach, gwinty takie same itd. Problem jest dosyć osobliwy - obudowy różnią się nieznacznie średnicą tej "węższej" części, tuż za kołem pasowym. Wielorybia ma średnicę o około 3 mm większą. Ten na pozór nieznaczny szczegół uniemożliwia mocowanie wielorybiej pompy na miejscę sierrkowej - wielorybia obudowa opiera się o łapę na tyle skutecznie, że po wkręceniu jednej śruby, dwa pozostałe odsuwają się od otworów w łapie na około 1,5 mm - skutecznie uniemożliwiając wkręcenie pozostałych śrub. Tymczasem sierrkowa pompa ma w tym miejscu standardowo około 1,5 mm luzu (nie opiera się o krawędź łapy). Ratunkiem byłoby pewnie zeszlifowanie łapy o te kilka mm, ale to już robota dla hobbystów.
ford2fast - |11 Sty 2009|, 2009 22:42
Potwierdza to moją teorię
Po jakiego grzyba kombinować
Założyć taką pompę jak w oryginale i po sprawie
Struna - |12 Sty 2009|, 2009 12:07
Julek, było przyszlifować i heja.
|
|