| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Montaz klimatyzacji w OHC
Rafał A.(antek) - |16 Lip 2008|, 2008 00:47 Temat postu: Montaz klimatyzacji w OHC Witam, mam problem z tytułu trudnych.
Jak zamontowac klime w OHC... ma ktos pomysł? Skad wziasc łape, sprezarke, i jak zrobic zeby to chodzilo na nowym czynniku. Dorabiac jakos łape pod sprezarke z wieloryba?
Oli - |16 Lip 2008|, 2008 08:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Skad wziasc łape, sprezarke | - to jest podstawowy problem reszte się zrobi. A jak wyrzeźbisz sprezarkę, to jeszcze pasek i przeniesienie napedu na spreżarkę.... nie wiem, nie pamietam jak w ohacu jest z kółkiem pasowym...
A tak wogóle, to byla opcja OHC z klimą?
Julek - |16 Lip 2008|, 2008 09:06
A czy czasem nie rodziły się sierrki ohc z klimą? może od nich coś da radę porzeźbić
Boni - |16 Lip 2008|, 2008 09:09
O ile pamiętam (wieczorem mogę sprawdzić) to chyba na bloku OHCa są punkty do mocowania łapy, przynajmniej tak myślałem jak to nieraz oglądałem. Pomysł z przyjrzeniem się sierkom też jest dobry. A co do standardu, to ja nigdy nie spotkałem Scorpio OHCa z klimą, mam wrażenie że w tamtym czasie klima była tylko w 2.8
Struna - |16 Lip 2008|, 2008 10:34
było nawet na allegro takie stare ohc ghia z klimą.
Rafał A.(antek) - |16 Lip 2008|, 2008 22:08
MC mowi ze byly, tyle ze ja bym chcial zaszczepic cos nowszego, czyli np mondeo, wieloryb do silnika OHC...
Mysza - |16 Lip 2008|, 2008 22:14
Były OHCe z klimą, nawet mialem takie coś zanabyć. Było to Efi na automacie. Dawno temu to oglądałem i nie pamiętam jak było zamocowane, ale oryginał istnieje.
Boni - |16 Lip 2008|, 2008 23:12
Polazłem do garażu, ale OHC jest tak przygnieciony różnościami, że nie miałem siły go odgruzować, żeby zobaczyć blok. Zresztą to jest gaźnikowiec, może mieć inny niż EFi, a wydaje mi się że na EFi widziałem punkty pod łapę, na gaźnikowym już nic nie pamiętam.
A tak w ogóle, jak szczepić to raczej w druga stronę, wieloryba na V8, a nie na OHCu
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2008|, 2008 09:37
ale kto tu mowi o wielorybie, klima ma byc do transita z OHC na gaźniku
Oli - |17 Lip 2008|, 2008 09:43
| Rafał A.(antek) napisał/a: | ale kto tu mowi o wielorybie, klima ma byc do transita z OHC na gaźniku |
RZeźbisz Rafale i kombinujesz ......
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2008|, 2008 10:00
no, tak troche cos bedzie...
najgorzej jak sam napisales, mocowanie i kolko sprezarki
potem dlugosci wezey zeby nie przeciagnelo ukladu i dobrze sie rozprezalo i nie szla ciecz na sprezarke.
bingo - |17 Lip 2008|, 2008 15:47
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | potem dlugosci wezey zeby nie przeciagnelo ukladu i dobrze sie rozprezalo i nie szla ciecz na sprezarke |
to nie długość węży za to odpowiada tylko parownik i zawór rozprężny i odpowiedni dobór sprężarki, jak wszystko weźmiesz od jednego auta (parownik z zaworem, sprężarkę i skraplacz) to długość węży nie ma znaczenia.
[ Dodano: 2008-07-17, 15:48 ]
| Oli napisał/a: | | klima ma byc do transita z OHC na gaźniku |
miałem sierre z takim silnikiem i mocowanie było.
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2008|, 2008 21:53
| bingo napisał/a: | | to długość węży nie ma znaczenia. |
cenna uwaga to bedzie klima z tyłu tylko jak to zrobic z jednej sprezarki albo jak ozenic silnikowi 2 sprezarki
Adam_2000 - |17 Lip 2008|, 2008 21:59
Przecież możesz zastosować elektryczne sprężarki, nie ?
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2008|, 2008 22:01
juz wiem zaszczepimy z jakiegos windstara czy galaxy...
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2008|, 2008 22:01
juz wiem zaszczepimy z jakiegos windstara czy galaxy...
Boni - |17 Lip 2008|, 2008 23:03
To nie lepiej zaszczepić se całe galaxy?
bingo - |18 Lip 2008|, 2008 09:20
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | tylko jak to zrobic z jednej sprezarki albo jak ozenic silnikowi 2 sprezarki |
jak dasz dużą sprężarkę (dwa racy większa wydajność) to możesz podłączyć dwa parowniki. Ale wtedy średnice węży się zmieniają.
Rafał A.(antek) - |18 Lip 2008|, 2008 11:23
| Boni napisał/a: | | To nie lepiej zaszczepić se całe galaxy? | Boni, nie upraszczaj sprawy, gdzie by byla zabawa.
A ty nie ogles sobie od razu UFO kupic? zamiast bawic sie?
bingo - |18 Lip 2008|, 2008 11:25
| Adam_2000 napisał/a: | | Przecież możesz zastosować elektryczne sprężarki |
do tego pożądny alternator i dodatkowy aku....
Mysza - |18 Lip 2008|, 2008 11:34
| bingo napisał/a: | | do tego pożądny alternator i dodatkowy aku.... | Bez przesady. Wystarczy jakiś amerykański altek na 250A Wogóle to jest teraz dobry trend w stosowaniu wszystkiego na elektryce. Jako ze udaje się uzyskiwać duze sprawności takich urządzen, a sterowanie jest łatwe, zyskuje się na paliwie. Stąd tez montowane są wentylatory elektryczne zamiast takich na stałe oraz wiskoz, wspomagania elektryczne lub elektryczno-hydrauliczne, sprezarki klimy pędzone prądem czy tez w koncu sam napęd auta - hybrydowy. Coś jak w lokomotywie - silnik ładuje akumulatory, a przy kołach silniki elektryczne.
bingo - |18 Lip 2008|, 2008 14:32
jak masz hybrydę, to się zgodzę, ale przy zwykłym napędzie alternator musi być mocny, dużo mocniejszy od zwykłego, bo sprężarka trochę mocy potrzebuje. Zwróć uwagę, że nawet, jak masz rozładowany aku i wszystko co możliwe włączone czy też aku pełny i wszystko wyłączone, to nie czujesz różnicy w jeździe i mocy silnika, może nieco spalanie większe, a jak włączysz klimę, to odrazu to czujesz. czy będzie sprężarka elektryczna, czy też na pasek, obciążenie dla silnika podobne. Co do spalania - głównym elementem hybrydy jest praca silnika na stałych, najlepszych, obrotach, nie ma zrywów ani hamowań, itp. co daje wymierne korzyści w żywotności i oszczędności. Wentylatory elektryczne łatwiej wysterować i można regulować ich wydajność w zależności od potrzeby, a na visko masz ograniczenie w prędkości silnika. Podobnie klima - elektryczna ma zawsze odpowiednią wydajnoiść, na silniku zmienia się ona w zależności od obrotów, itd. Na pewno zrobienie wszytkiego na elektryce jest lepsze i wygodniejsze, ale rzeźba pt. sprężarka elektryczna jest łatwa i prosta do zrobienia.
[ Dodano: 2008-07-18, 14:33 ]
| Mysza napisał/a: | | Jako ze udaje się uzyskiwać duze sprawności takich urządzen |
głównie chodzi o silnik spalinowy, który jest dużo lepiej wykorzystany.
Rafał A.(antek) - |19 Lip 2008|, 2008 01:25
dobra panowie, dyskusje futurystyczne prosze gdzie indziej. Mnie interesuje zaszczepienie klimy do tranzita OHC takiej ktora bedzie wystarczajaco wydajna zeby takiego tranzita wychłodzic.
|
|