| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Suche powietrze z klimy
Marcin - |10 Lip 2008|, 2008 14:18 Temat postu: Suche powietrze z klimy Wiem, że z definicji z klimatyzacji w aucie leci suche powietrze... A jest może jakiś patent, który da się zastosować aby je trochę nawilżyć aby nie było takie zabójcze dla gardła?
Struna - |10 Lip 2008|, 2008 14:20
| Marcin napisał/a: | | A jest może jakiś patent, który da się zastosować aby je trochę nawilżyć aby nie było takie zabójcze dla gardła? | odgrzybić klimę - będzie ok
fiebik - |11 Lip 2008|, 2008 02:40
no i trzymaćna klimatroniku 24-25 st, a nie 18
Marcin - |11 Lip 2008|, 2008 07:45
| fiebik napisał/a: | | o i trzymaćna klimatroniku 24-25 st |
To mam zrobione. Także pozostaje odgrzybienie.
Struna - |11 Lip 2008|, 2008 12:15
| Cytat: | no i trzymaćna klimatroniku 24-25 st, a nie 18 | ja uzależniam ustawienia od temperatury otoczenia, bo bez sensu mieć klimatrona na 25 gdy za oknem jest 19 po co wtedy wogóle klimy używać wtedy daję sobie np 19, wyłaczam klimę i daje sobei manualny nawiew. Ogólnie jakoś nie nadużywam klimy jak nie trzeba bo i po co, raz że auto słabnie, dwa spalanie rośnie.
Szuler - |11 Lip 2008|, 2008 13:14
W 2.0 16V to jakbym ręczny zaciągnął prawie po włączeniu klimy . Też jak nie ma upału to nie korzystam z klimy, od wiosennych temperatur jest szyberdach
Pozdrawiam
Szuler
bingo - |11 Lip 2008|, 2008 22:03
| Struna napisał/a: | | odgrzybić klimę - będzie ok |
co do wilgotności - nic to nie da - powietrze po przejści przez klimę zawsze jest osuszone.
Ale należy pamietać, że chociaż ilość wody w powietrzu się zmniejsza, to wilgotność względna rośnie. Jak masz nastawioną klimę na stałą temperaturę, zamkniete okna i inne luki, to wilgotność względna będzie wysoka, nawet pod 70%. ale jak najpierw schłodzisz powietrze, a później je ogrzejesz (im mniejsza różnica między powietrzem zewnętrznym a nastawionym, tym więcej grzeje), to wilgotność powietrza spadnie. Pod tym względem manualna klima (nie klimatrnik ani półautomatyczna), jest najlepsza. Powietrze w parowniku zawsze traci tyle samo wody i o tyle samo obniża swoją temp. niezależnie od nastawy temp. nadmuchu - jak jest za zimne, część powietrza jest ogrzewana.
gufer-posepny - |22 Lip 2008|, 2008 19:02
Jak wnioskuję z tego co napisałeś to ... klimatron jeśli uzyska za niską temperaturę po schłodzeniu to reguluje to podgrzewając na nagrzwnicy . Sama klima schładza o stałą ilość stopni powietrze . Powiedzmy o 15 stopni .
bingo - |22 Lip 2008|, 2008 19:25
dokładnie tak, zreszt manualna tak samo, tylko że sam regulujesz stopień dogrzania powietrza.
Struna - |22 Lip 2008|, 2008 19:26
no niby klimatron jeszcze wyłącza czasem sprężarkę z tym, że nie wiem czy akurat dlatego że niby styknie chłodzenia czy tez może to de-ice powoduje
bingo - |22 Lip 2008|, 2008 19:28
różnica temp. powietrza przed i po schłodzeniu jest uzależniona od bardzo wielu czynników i może ona ulegać zmianie, ale ty nie masz większego wpływu na to (jedynie zmieniajac prędkość wentylatora nagrzewnicy, ale zmieniasz tym temperaturę, a nie ilość ciepła (zimna) wtłaczanego do kabiny).
[ Dodano: 2008-07-22, 19:35 ]
| Struna napisał/a: | | no niby klimatron jeszcze wyłącza czasem sprężarkę z tym, że nie wiem czy akurat dlatego że niby styknie chłodzenia czy tez może to de-ice powoduje |
niektóre programy dopuszczają wyłączanie sprężarki przy niskiej temp. (czasem wewnętrznej, ale częściej zewnętrznej), jak jest w fordach, nie wiem, przypuszczam, że bardzo różnie, w zależności od programu. defacto, jak masz auto z chłodzonym schowkiem (niestety nie scorpio), sprężaka chodzi non stop, wyłącza się tylko na ECO.
Czujnik de-ice jest zabezpieczeniem, podobnie jak pres niskiego i wysokiego ciśnienia, może on spowodować wyłączenie sprężarki, ale nie traktueje się tego jako sterowanie, tylko zabezpieczenie.
|
|