| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Poślizg na 2 ASB MkIII 2,0 16V
palikboss - |9 Lip 2008|, 2008 22:45 Temat postu: Poślizg na 2 ASB MkIII 2,0 16V Witam!
Posiadam od lutego Scorpio i wszstko bylo oki ale pojawil sie pewin problem.
Pojawil sie poślizg prz zmianie z 2-3. Sprawa przedstawia sie nastwpujaco jak autko jest zimne to jest oki, lekkie szarpniecie przy zmieanie 1-2 ale miedzi 2-3 i 3-4 wszystko ok to szarpniecie 1-2 to nie jest takie zle powiedzia bym ze wyczuwalne ale nie pozatym, jak tylko auto sie nagrzeje dosc dobrze to pojawia sie poślizg miedzy 2-3.
I teraz taki bajer nie dzieje sie to zawsze nieraz jade po miescie nawe 100 km i nic sie nie pojawi a nieraz wstarczy kilkanaście km i juz jest, w innym przypadku niema poslizgui ale tylko stane np na stacji zeby zatankowac 10-15 min i ponownie jazda i poślizg sie pojawia.
Olej mam nowy taśmy regulowane.
Niewiem gdzie szukac przyczyny poczytalem i dowiedzialem sie ze przepywomierz ma wpyw na ASB to go wyczyścilem brak poprawy, ale jak odlacze przepywomierz to poślizg znika ale pojawia sie waliecie w dyfer.
Gdzie leży problem, jak to moze byc przeplywomierz to jak sprawdzic czy to on??
1Bodzio - |9 Lip 2008|, 2008 22:52
A jak Ci sie ten poślizg objawia? Co sie dzieje, jak on wystepuje?
palikboss - |9 Lip 2008|, 2008 23:13
Np cos jak w manualu nacisniesz sprzeglo a nie puscisz gazu, przy dynamicznej jezdzie to np obortomierz podnosi sie od 3000 na 4000 ale nie wzrasta predkosc i nie czuc zeby "ciagnol" i kolo 4000 zmiana a przy spokojnej to jakby zmian biegu trwala to np. 2000 obr odbroty podskocza na jakies 2250 moze 2300 i zmiana biegu,
Struna - |10 Lip 2008|, 2008 10:19
taśmy można wyregulować.
palikboss - |10 Lip 2008|, 2008 14:46
Ale taśmy byly reguolwane. Pierwsze podejrzenie padlo na olej i tasmy i posza wymiana dynamiczna i regulacja tasm wedlug opisu jaki znalazlem na forum.
fiebik - |11 Lip 2008|, 2008 14:59
| palikboss napisał/a: | | Pierwsze podejrzenie padlo na olej i tasmy i posza wymiana dynamiczna i regulacja tasm wedlug opisu jaki znalazlem na forum. | stary olej nie smierdział spalenizną?
palikboss - |11 Lip 2008|, 2008 15:16
Smierdziec moze i smierdzial ciezko powiedziec napewno byl zurzyty. To jest na 100% pewne. Kolor olejku byl brunatny czy cos takiego do czerowno pomaranczowego to mu brakowalo oj brakowalo.
topaw - |11 Lip 2008|, 2008 15:28
Moze juz tarczki troche przysmazone ?
A jak skrzynka jezdzila na starym oleju?
palikboss - |11 Lip 2008|, 2008 17:16
po zmianie oleju ciezko powiedziec czy sie polepszylo ale problem nie zniknol. Na starym oleju zachowanie miala takiesamo. Dlatego wymienilem....
Pada temat tarczek jak diagnozowac zeby wiedziec ze to to??
Struna - |11 Lip 2008|, 2008 17:19
| palikboss napisał/a: | | jak diagnozowac zeby wiedziec ze to to?? | sprawdź czy w oleju nie ma takich drobinek pływających, jeśli są to będą to właśnie efekty ślizgania na tarczkach. Ogólnie może również puszczać uszczelnienie na tłoku i brak ciśnienia odpowiedniego powoduje chwilowy uślizg z bo tłok nie ma siły na tyle nacisnąć aby zmienić bieg.
palikboss - |11 Lip 2008|, 2008 17:27
Sprawdze olej. No dobra ale co z tym tematem jak odlacze przeplywomierz jak tyklo wypne wtyczke to problem poslizgu znika ale zato wali w dyfer...
Adam_2000 - |11 Lip 2008|, 2008 17:54
Podejrzewam problemy z elepstrykom
Trzeba by się podłączyć i zrobić pełną diagnostykę.
palikboss - |11 Lip 2008|, 2008 19:00
Nio tez mnie cos mierzi w tym kierunku. Wiem ze scorpiaka mozna zdiagnozowac za pomocoa kodów bylyskowych a powiedzcie mi czy ktos ma namiar gdzie to sie podpiac konkretnie jakis caly opisik jak to zrobic bo kiedys ktos mi powiedzial ze najlepiej znagraf filmik i analizowac ale juz nie byl taki cwany zeby powiedziec gdzie mam sie podpiac.
Powiedz mi czy wystarczy takowa diagnoza czy ona nic nie pomoze??
Kevin Xy - |11 Lip 2008|, 2008 19:02
Tobie taka diodka nic nie pomoze
Adam_2000 - |11 Lip 2008|, 2008 19:06
Diodką to już sobie nie pobłyskasz w wielorybie.
Potrzebny jest diagnoskop (FDS, WDS... )
palikboss - |11 Lip 2008|, 2008 19:11
czyli zeby sprawdzic elektryke zostaja wizyka u speca z diagnostyki?? a powiedzcie mi czy ktos wie jak sprawdzic czy to nie ten holerny przeplywomierz?? Gdzies w necie szytalem ze on dziala na zasadzie jakis rożnic temperatur ze niby jeden drucik sie rozgrzewa a za pomoca 2 jest mierzona teperatura prawda to?? Potrzebowal bym jakis sposób na sprawdzenie tego czarodziejstwa??
fiebik - |12 Lip 2008|, 2008 11:53
| palikboss napisał/a: | | Potrzebowal bym jakis sposób na sprawdzenie tego czarodziejstwa?? | niektórzy jakoś to mierzą, napięcia przy danych obrotach. jednak jest do dość zazwyczaj niedokładne. najprostrzą metodą jest jednak chwilowa podmianka na 100% dobry egzemplarz i test czy coś się zmieniło.
tu masz link poglądowy, ale nawet nie mam pewności czy to od twojego silnika więc dane tam zawarte nie są pewne:
http://www.fordscorpio.co.uk/mafdata.htm
1Bodzio - |12 Lip 2008|, 2008 23:53
Jeśli po umyciu Mafa, napięcie zwrotne, mierzone na wolnych obrotach rozgrzanego silnika jest wyższe niż 0,9 - 1 V , to MAF raczej do wymiany będzie.
Adam_2000 - |13 Lip 2008|, 2008 00:05
Tak, tylko najpierw trzeba sprawdzić wiązkę.
Jeżeli będą problemy z masą, czy zasilaniem, to MAF będzie kiksować.
palikboss - |13 Lip 2008|, 2008 02:53
Super dzieki za inf. Kolega pisze zeby sprawdzic wiazke czy pomiar rezystancji po miedzy masa a koncóka masy bedzie oki a co do 12+ to moge tylko sie podpiac i monitorowac stan napiecia. Takie sprawdzenie wystarczy?
[ Dodano: 2008-07-21, 22:56 ]
Sprawdzilem MAF i wyglada ze jest ok.
Powiedzcie mi czy np źle wyregulowane ciegno wybieraka moze wplywac na takie zachowanie.
Sprawa wyglada tak ze jak kupilem autko to zeby zaloczyc na D trzeba bylo przesunac troszke dalej miedzy D a 2 i jak wrucilo sie na D bylo juz oki przesunolem podregulowalem sobie ciegno tak aby D bylo na D a nie gdzie indziej.
I czy takie obiaty moga wystepowac przy np slabym chlodzeniu np przytkana chlodnica bo niewiem czy zabierc sie do tego elemetu.
Ewentualnie mozecie powiedziec jak sprawdzic czy chlodnica jest drożna??
[ Dodano: 2008-07-23, 09:15 ]
I znów mnie zaskoczyl w niedziele zrobilem regeneracje skrzynki bezpieczników twj malej myslalem ze cos pomoze.
Wczoraj natomiast slizgal sie i odlaczylem MAF i jaja na maxa bo nie kopie w dyfer... Co wy na to??
|
|