Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Przeróbka tego kabla dziwnego ( ni to grzewczy )

gufer-posepny - |9 Lip 2008|, 2008 13:19
Temat postu: Przeróbka tego kabla dziwnego ( ni to grzewczy )
No i jest sobie takie coś :

Jak widzę te bezpieczniki to mnie telepie bo przeważnie nie łączą . Po grzyba aż 4 ? Chcę to całe wywalić a kabel lutować ewentualnie wlutować bezpiecznik płytkowy jeden . Po coś to było bo kolega Mysza tłumaczył ale zapomniałem . A z czasów granady to właśnie to ustrojstwo zanim znalazłem narobiło kłopotów mi .

Struna - |9 Lip 2008|, 2008 13:44

a do czego to wogóle masz zrobione ? do wiatraka nawiewu ?
gufer-posepny - |9 Lip 2008|, 2008 13:50

Struna napisał/a:
a do czego to wogóle masz zrobione ? do wiatraka nawiewu ?

Nie , kabelki lecą przes otwór w ścianie grodziowej i gdzieś dalej lecą . To podobno jest od zapłonu czy coś . Z jednej strony przychodzą 2 kabelki miedziane i lecą do wnętrza auta a z drugiej jest taka pętla z grubego kabla . Ona sobie leży na nadkolu . Ma około 30 cm długości .

Struna - |9 Lip 2008|, 2008 14:13

szatafaka, nie mam pojęcia co to za patent być może. A kiedy tam się prądy pojawiają ? i co przestaje działac jak to rozepniesz ?
gufer-posepny - |9 Lip 2008|, 2008 14:18

Struna napisał/a:
szatafaka, nie mam pojęcia co to za patent być może. A kiedy tam się prądy pojawiają ? i co przestaje działac jak to rozepniesz ?
Właśnie kąsek słońca wyszło ... obadam co się stanie .

nie ma różnicy czy to ma włożone bezpieczniki czy nie . Jakieś ciało obce , znajdę może jeszcze termokurczki i obcinaczki i wytnę to .

Mysza - |9 Lip 2008|, 2008 23:39

gufer-posepny napisał/a:
Po coś to było bo kolega Mysza tłumaczył ale zapomniałem
Ja Ci tłumaczyłem? Pokazywałeś mi to wcześniej? Wielki elektronik z radiem sobie prawie daje rade, a 4 kabelków się wystraszył?
pablo19 - |10 Lip 2008|, 2008 09:50

Zanim to wytniesz to wepnij może amperomierz między poszczególne przewody i zobacz czy tam coś hula.
gufer-posepny - |10 Lip 2008|, 2008 10:35

Mysza napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
Po coś to było bo kolega Mysza tłumaczył ale zapomniałem
Ja Ci tłumaczyłem? Pokazywałeś mi to wcześniej? Wielki elektronik z radiem sobie prawie daje rade, a 4 kabelków się wystraszył?

A bo ja wszystko odrazu wiem i znam . Nie wiem to się pytam .

Wywaliłem bezpieczniki i skorup nadal działał . Dziś może coś zmierzę jeszcze dla pewnosci i zaraz potem delete .

Coś tam tłumaczyłeś , a może to nie Ty . A nieważne . W Granadzie po rozpięciu podobnego cuda silnik zdychał momentalnie . A tu nic . Odpalić też się da .

Mysza - |10 Lip 2008|, 2008 10:53

gufer-posepny napisał/a:
Coś tam tłumaczyłeś , a może to nie Ty . A nieważne
Wazne, bo pijesz do mnie bez sensu.

gufer-posepny napisał/a:
W Granadzie po rozpięciu podobnego cuda silnik zdychał momentalnie
W granadzie nie ma takiego cuda. To jakaś 'tuningowa' podstawka pod bezpieczniki. Widocznie wszystkie Twoje auta są niezle przekombinowane.
gufer-posepny - |10 Lip 2008|, 2008 11:21

Było ... w 2.0 gażnikowym . Taka niebieska izolacja w środku cienki drut co się grzał . Przy identycznej puszce . Może rzeźba .

Update na godzinę 12:30 :

Wywaliłem toto , co się okazało . Znów rwanie dechy . Na końcach kabli znalazłem walającą się podstawkę pod jakiś rediotelefon czy coś . I czwarty jak nie piąty kabel antenowy . Zatem END !

Mysza - |10 Lip 2008|, 2008 13:17

gufer-posepny napisał/a:
Było ... w 2.0 gażnikowym . Taka niebieska izolacja w środku cienki drut co się grzał
To niebieskie to rezystor balastowy, wpinany bezpośrednio w wiązkę, bez zadnych bezpieczników.

gufer-posepny napisał/a:
Na końcach kabli znalazłem walającą się podstawkę pod jakiś rediotelefon czy coś . I czwarty jak nie piąty kabel antenowy
Trochę pewnie pojezdził na taxi :D
gufer-posepny - |10 Lip 2008|, 2008 14:37

Bardziej jako policyjny . Z tyłu były 3 anteny jak go przygarnąłem . Czekam aż wystygnie i osłona silnika montage :) .

A z tym kablem to właśnie to mi tłumaczyłeś .... stary jestem ale coś tam pamiętam :D