| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - A4LD- stara usterka w nowej
MacheckW - |26 Cze 2008|, 2008 19:26 Temat postu: A4LD- stara usterka w nowej Witajcie.
Zdecydowalem sie napisac ten post wlasnie ze wzgledu na duza ilosc innych postow dotyczacych A4LD. Ja juz poprostu sie w nich nie lapie
Opis usteki:
po wyjechaniu z krakowskich korkow zniknela 4 (klasyka), -->wymiana oleju i przy sciagnietej misce okazalo sie ze szlamu od groma i opilkow najprawdopodobniej z panewek tez sporo woiec pierwszy odruch : skrzynka zlom...
Zdecydowalem sie na wymiane na uzywke. Pewniak na ile to mozliwe, wyciagnieta z innego JEZDZACEGO samochodu. Wiec zabardzo niechce mi sie wierzyc ze tez jest zwalona a usterka objawia sie identycznie jak poprzednia.
Po zalozeniu skrzynki 4 dalej brak. Pierwsze 3 biegi chodza jak zloto! Jestem poprostu zachwycony bo nie zdawalem sobie sprawy ze tak mieciutko i cichutko moze A4lD chodzic. Przy polozeniu na D przy jezdzie na 3 biegu po odjeciu gazu zachowuje sie jak 4 bo istnieje jak ktos gdzies okresli "wolne kolo" czyli wpada skrzynka na "luz" mimo tego ze caly czas jest na 3. N polozeniu 3 prawidlowo dziala czyli hamuje silnikiem.
Duzo czytalem na forum ze tego typu objawy braku 4 moga byc spowodowane (przynajmniej tak zrozumialem ale juz mam krecka) :
Map sensor i/lub czujnik poziomu przep i/lub czujnik przeplywu powietrza.
Jak najbardzie moge sie mylic i prosze o korekte, uscislenie lub ew dodanie czegos co jeszcze powinienem sprawdzic.
Ze wzgledu na kontynuacje usterki podejrzenia padaja na wsystko inne niz na sam 'blok" skrzyni. Podpowiecie co to moze byc?
Z gory dzieki
gufer-posepny - |26 Cze 2008|, 2008 19:57
Generalnie pierwsze 3 biegi kontroluje płyta sterownicza hydrauliczna . 4 bieg załącza komputer ( sterownik ) silnika .
Map sensora ( czujnik podciśnienia w kolektorze dolotowym masz ale przepływomierza nie , ten jest w wielorybku .
Ten bieg obecnie wogóle nie pojawia się ? Jeśli tak to może kabelkownia lub wyjście w kompie padło albo ma zimne luty . Nienormalne prędkości przy której się 4 załącza to czasem efekt rzeźby przy dolocie ( EBJ i TPS ) tak ja wybadałem .
pablo19 - |27 Cze 2008|, 2008 00:14
Czy wiesz już wszystko na temat swojej instalacji elektrycznej (tak jak gufernapisał)? Jeżeli nie to zbadaj wiązkę zaczynając od skrzyni, jeżeli nie masz za dużo czasu to po prostu wyprowadź sobie do auta przewody sterujące EZ, podłącz tam jakieś np. diody i wybierz się na przejażdżkę zapoznawczo badawczą.
Struna - |27 Cze 2008|, 2008 01:01
prądniczka i jej obwód do sprawdzenia w pierwszej kolejności.
MacheckW - |1 Lip 2008|, 2008 11:01
Po dokladnych ogledzinach okazalo sie ze wiazka elektryczna skrzyni ledwo zipie.
Dzieki Panowie za podpowiedzi, bardzo dobrze mnie nakierowaly na przyczyne.
Jesli po jej naprawie cos innego bedzie szwankowac (tfu! tfu! odpukac w niemalowane...) to sie odezwe
|
|