| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Rozłącza czwórkę przy wiekszych prędkościach.
bigdaaddy - |11 Cze 2008|, 2008 00:12 Temat postu: Rozłącza czwórkę przy wiekszych prędkościach. Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem iż w mojej skrzynii A4LDe po rozgrzaniu, dokładnie przy prędkości 140 km/h i wiekszej rozłacza 4 i lockup i wzuca 3. Jak zwolnie poniżej tej prędkości to znowu 4 jest. Jest to wedlug licznika zawsze dokładnie 140 km/h przy rozgrzanym silniku. Zaznaczam że jeszcze nie zacząłem prowadzić śledztwa w sprawie zaginęcia czwartego biegu, gdyż chciałby wiedzieć czy ktoś miał podobny przypadek i jakoś sobie z nim poradził. Jedynie olej sprawdzilem i raczej w normie, prądniczka też nie wykazuje jakiś dziwnych działań, gdzyż według mnie wariowałby wskażnik spalania chwilowego, a tak nie jest. Jakieś pomysły co to za czort może być?
Struna - |11 Cze 2008|, 2008 00:14
coś nie tak może z czujnikiem lub siłownikiem KD ?
Boni - |11 Cze 2008|, 2008 07:45
Dokładnie, ok 140 to punkt górny dla KD 4-3. Proponuję zdjąć na chwilę cięgno KD ze skrzyni, jest dość łatwo dostępne, i sprawdzić w warunkach jak opisałeś, czy będzie trzymał 4 czy zmieniał. Jak utrzyma to coś z siłownikiem, czujnikiem, albo coś się ogólnie EEC zwiduje na temat KD i 4. Jak po zdjęciu KD jednak przerzuci 4-3, no to raczej w skrzyni coś się zacina albo telepie itp.
|
|