| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Klima chodzi, a wentyle stoją-gdzie szukać przyczyny??
Jankes - |7 Cze 2008|, 2008 22:13 Temat postu: Klima chodzi, a wentyle stoją-gdzie szukać przyczyny?? Witam. Mam mały problem z klimą w wielorybie, sprawa dotyczy klimatronika ale, do rzeczy więc tak klima kiedy jest ustawiona na AUTO, chodzi niby normalnie z nawiewów leci zimne powietrze(nie zawsze) kontrolka A/C się świeci, ogólnie wszystko niby normalnie chodzi, a wentylatory się nie załączają, jaka może być tego przyczyna??
Mysza - |8 Cze 2008|, 2008 10:27
Bezpiecznik, zielony przekaźnik wiatraków, uszkodzony jeden z wiatraków, brak połączenia jednego z wiatraków (na klimie chodzą oba szeregowo w trybie silient). A moze być i wiązka podłuznicy
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 10:33
| Mysza napisał/a: | | Bezpiecznik, zielony przekaźnik wiatraków |
Zielony przekaźnik, chodzi Ci o któryś w skrzynce bezpieczników?? bo czytałem ze jest jakiś koło prawej lampy ale ja tam żadnego przekaźnika nie widzę
| Mysza napisał/a: | | uszkodzony jeden z wiatraków, brak połączenia jednego z wiatraków (na klimie chodzą oba szeregowo w trybie silient). |
Wiatraki oba są sprawne, załączają się jak temperatura wzrośnie, czyli kiedy klima jest włączona maja się oba wentylatory kręcić??
| Mysza napisał/a: | A moze być i wiązka podłuznicy |
tą opcje narazie odrzucamy
Mysza - |8 Cze 2008|, 2008 11:44
| Jankes napisał/a: | | kiedy klima jest włączona maja się oba wentylatory kręcić?? | Tak, ale połączone szeregowo i kręcą się wolno, 'na pół gwizdka'.
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 11:47
| Mysza napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | kiedy klima jest włączona maja się oba wentylatory kręcić?? | Tak, ale połączone szeregowo i kręcą się wolno, 'na pół gwizdka'. |
ok. Zawsze można coś na krótko wykombinować
a tego przekaźnika od wentyli w komorze silnika gdzie szukać??
[ Dodano: 2008-06-08, 11:49 ]
dodam ze przy włączonej klimie oba wentyle się nie kręcą.
pepi - |8 Cze 2008|, 2008 11:49
koło prawej lampy
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 11:52
| pepicosi napisał/a: | koło prawej lampy |
taki zielony podłużny?? ale on chyba też odpowiada za prace wentyli jak temperatura wzrośnie więc raczej jest dobry, ale podmienić nie zaszkodzi.
jeśli czynnik w układzie jest niedostatecznie schłodzony to klima nie będzie chodzi tak jak powinna??
pepi - |8 Cze 2008|, 2008 15:49
e tam nie zalączy się wcale
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 15:52
kiedy temperatura wzrasta wentyle się załączają, nawet wczoraj miałem okazje sprawdzić.
Gdzie szukać jeszcze usterki?? a jeśli nie znajdę to jak to naprawić??
jak dokładnie wygląda ten przekaźnik koło lampy, może jakiś foto.
bingo - |8 Cze 2008|, 2008 17:33
jeżeli wentyle się kręcą przy wzroście temperatury, to nie elektryka (no nie do końca elektryka). Jedyny element, który może strajkować, to presostat, ale prawdopodobnie masz mało czynnika, objawy: efekt chłodzenia mizerny i czasem go nie ma (prawdopodobnie wyłacza pres od niskiego ciśnienia). brak czynnika jest na tyle mały, że jeszcze sprężarka jako tako pracuje, ale już wentyli nie załacza, bo wysokie ciśnienie jest za niskie. Co do załaczania wentyli, w zależności od ciśnienia, mogą pracować wolno (połączenie szeregowe), szybko (połączenie równoległe) lub wcale. Dodatkowo wentyle są sterowane temperaturą wody. Proponuje sprawdzić ciśneinie w układzie klimy.
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 17:39
| bingo napisał/a: | | Jedyny element, który może strajkować, to presostat |
a dokładniej, gdzie to się znajduje itp.??
Co do ciśnienia w układnie to będę musiał sprawdzić, ale pierw znaleźć dobrego magika od klimy w okolicy, jakie powinno być ciśnienie??
Czy wentyle muszą wystartować od razu po wałczeniu klimy??
Marcin - |8 Cze 2008|, 2008 18:05
| Jankes napisał/a: | | a dokładniej, gdzie to się znajduje itp.?? |
To taki czujnik na osuszaczu z 4 kablami. Po otwarciu maski widać go spod osłony osuszacza koło lewego reflektora.
bingo - |8 Cze 2008|, 2008 18:09
wentyle włączają sie dopiero po osiągnieciu odpowiedniego ciśnienia, a nie razem z klimą. Podobnie się wyłaczają - jak spadnie ciśnienie po wysokiej stronie. Zacznij od podłączenia sie pod manometry, bo prawdopodobnie masz mało czynnika i sam i talk nic nie zrobisz.
Jankes - |8 Cze 2008|, 2008 18:49
| Marcin napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | a dokładniej, gdzie to się znajduje itp.?? |
To taki czujnik na osuszaczu z 4 kablami. Po otwarciu maski widać go spod osłony osuszacza koło lewego reflektora. |
wiem który, nie wiedziałem ze to się tak nazywa, jutro podjadę do jakiegoś magika niech sprawdzi ciśnienie w układzie, a jakie powinno być prawidłowe??
bingo - |8 Cze 2008|, 2008 22:26
spec będzie wiedział, zależy m.in. od pogody
Mysza - |9 Cze 2008|, 2008 00:04
| Jankes napisał/a: | | Czy wentyle muszą wystartować od razu po wałczeniu klimy?? |
TAK! Nie wazne czy jest czynnik, czy go nie ma. Wiatraki beda chodzić po włączeniu klimy, nawet jak sprezarka nie bedzie działać z powodu braku czynnika.
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 02:20
bingo, jestes w błedzie, jest jak mysza napisał, wentylatory startuja na 1 biegu (oba razme szeregowo) zaraz po wlaczeniu klimy, a nie sa sterowane cisnieniem ukladu.
Jankes, a od temperatury to ci sie zalaczaja na 1 czy na 2 bieg od razu?? he?
Sugeruje jak Mysza, kolejnosc sprawdzenia - Bezpiecznik, wentylator, przekaznik, wiązka
Sugeruje uszkodzenie: a)przekaznika b)wiazki silnika
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 06:41
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Jankes, a od temperatury to ci sie zalaczaja na 1 czy na 2 bieg od razu?? he? |
A wiesz ze nie wiem, ale chodzić chodzą na 100%, chodzą obydwa i dość szybko się kręcą
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Sugeruje jak Mysza, kolejnosc sprawdzenia - Bezpiecznik, wentylator, przekaznik, wiązka |
Bezpieczniki to wiadomo skrzynki bezpieczników, jeden przekaźnik też jest w skrzynce bezpieczników, ale ponoc jest jakiś koło lampy chodzi o taki ciemno zielony podłużny??
Wentylatory chodzą, a wiązka to ostateczność
bingo - |9 Cze 2008|, 2008 10:08
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | bingo, jestes w błedzie, jest jak mysza napisał, wentylatory startuja na 1 biegu |
sprawdziłem na schematach i są różne rozwiązania, zarówno ze startem wentylatorów w momencie włączenia klimy, jak i włączenia wentyli po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia, tak że zalezy od modelu, typu silnika i roku produkcji.
Luke - |9 Cze 2008|, 2008 10:21
| bingo napisał/a: | | sprawdziłem na schematach i są różne rozwiązania, zarówno ze startem wentylatorów w momencie włączenia klimy |
potwierdzam, jak u siebie w trakcie montażu próbowałem rozpracować sterowanie wentylami to z czujnika na presostacie wychodzi sterowanie wentylami (dokładnie masa) ale nie ma jej cały czas tylko pokazuje sie po paru sekundach od momentu włączenia klimy, oraz w trakcie pracy, w zależności chyba od ciśnienia raz jest a raz na pare sekund jej nie ma i tak samo chodzą wentyle
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 11:47
To juz sam nie wiem, moje auto to coss marzec '96 z klimatronikiem, wróce do domu to posprawdzam schematy w TIS'ie i porównam z moim autem, wieczorem napisze co sprawdziłem
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 13:27
Pisze wiec wiem co pisze, jesli mowa o wieloryba (z wyjatkiem 2.9 12V) wentylatory sterowane sa porprzez PCM silnika za pomoca tego duzego zielonego przekaznika koło prawej lampy. Wentylatory pracuja szeregowo (wolno) lub rownolegle(szybko) wg potrzeby.
Wolno - srednie zagrzanie silnika, lub odpalona klima (wlaczaja sie domyslnie)
szybko - duze zagrzanie silnika, zbyt wysokie cisnienie w ukladzie klimy (informacja z czujnika cisnianie an osuszacu)
bingo, mowimy o wielorybach, czyli po 95, tam wyjatkiem jest tylko 2.9 12V
Luke, jw mowa o wielorybie, u ciebie wentylatory sa sterowane bez uzycia PCM za pomoca tylko czujnikow i przekaźników.
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 13:30
Jankes, nie masz co sprawdzac schematow, musi byc jak napisalem wyzej, jesli wentylator sprawny bo chodza oba, to nie masz pewnie 1 biegu, jesli to nie bezpiecznik, ani nie przekaznik to TWOJA IDEALNA WIAZKA jak sie chwaliles zgnila i ju znie jest idealna. Obstawiam na 80% jesli nikt przy przekazniku wczeniej nie grzebal ze brakuje jednego zasilania. ŁAtwo to sprawdzic, wypinasz wtyczki z wentyaltorow i parzysz czy jest zasilanie i na ktorym, a potem na przekazniku czy jest i na ktorych kablach (mowa o tych grubych)
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 13:35
Jankes, cos czuje ze jednak sie spotkamy mimo wszystko
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 14:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | Jankes, cos czuje ze jednak sie spotkamy mimo wszystko |
też coś tak czuje , ale za chwile jadę podmienić przekaźniki.
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 15:36
Jankes, na FCP wrzucilem opis podlaczenia i pomiaru wentylatorow, zobacz sobie
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 15:58
Naprawione
Czas: 20 min
Kwota: 0,00zł
Komfort jazdy ze sprawną w 100% klimą: bezcenne
[ Dodano: 2008-06-09, 17:05 ]
Z tego szczęścia zapomniałem napisać co było, a mianowicie dwie rzeczy, nie podłączony czujnik prostartu(ten na skraplaczu) nie mam pojęcia dlaczego i wtyczka do przekaźnika była strasznie zaśniedział, przy okazji sprawdziłem bezpieczniki itp, odpaliłem samochód, włączyłem klimę i po paru minutach oba wentyle wystartowały, wyłączyłem klimę wentyle stanęły czyli wszystko działa normalnie.
Dzięki Wszystkim za pomoc
bingo - |9 Cze 2008|, 2008 18:42
wentyle stertują razem ze sprężarką?
Struna - |9 Cze 2008|, 2008 18:44
| bingo napisał/a: | | wentyle stertują razem ze sprężarką? | w mk3 to chyba tak jest właśnie że idą w trybie silent jak się klime odpala, o ile pamiętam to mk2 DOHC też tak miało.
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 18:47
Wszystko się zgadza z opisem Rafał A.(antek) i Mysza, chłopaki mają naprawdę wielką wiedzę na temat mk3
Włączam klimę i wentyle startują, wyłączam i przestają chodzić, czyli wszystko jest ok, a z nawiewów leci o wiele zimniejsze powietrze.
Struna - |9 Cze 2008|, 2008 18:50
| Jankes napisał/a: | | wyłączam i przestają chodzić | a tu niekoniecznie, bo jeśli presostat nadal będzie "widział" wysokie ciśnienie to wentyle po wyłączeniu klimy nadal będą gonić ( co jakby jest jak najbardziej prawidłowe )
bingo, klimiarz mi kiedyś radził, żeby przerobić sobie w mk1 tak wentyl aby właśnie startował razem z odpaleniem klimy ( co zresztą zrobiłem ) Mówił, że tak jest o wiele wydajniej niż załączanie presostatem i faktycznie było lepiej.
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 18:53
| Struna napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | wyłączam i przestają chodzić | a tu niekoniecznie, bo jeśli presostat nadal będzie "widział" wysokie ciśnienie to wentyle po wyłączeniu klimy nadal będą gonić ( co jakby jest jak najbardziej prawidłowe ) |
Wiesz to był taki szybki test pod blokiem, silnik pracował w sumie może 10 minut i pewnie nie stworzyło się jeszcze odpowiednie ciśnienie w układzie, najważniejsze ze chodzą i wydajność klimy się poprawiła
Struna - |9 Cze 2008|, 2008 19:06
| Jankes napisał/a: | | najważniejsze ze chodzą i wydajność klimy się poprawiła | mam dla Ciebie "średnią" wiadomość. I tak masz mało czynnika w układzie.
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 19:20
| Struna napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | najważniejsze ze chodzą i wydajność klimy się poprawiła | mam dla Ciebie "średnią" wiadomość. I tak masz mało czynnika w układzie. |
sprawdzę to ale najważniejsze ze chodzi tak jak powinna a na jakies drobne poprawki przyjdzie czas
maup - |9 Cze 2008|, 2008 19:23
| Struna napisał/a: | | to mk2 DOHC też tak miało |
tylko późniejsze modele - '94 i 93 częściowo - te bez trzeciego wiatraczka
Struna - |9 Cze 2008|, 2008 19:39
| maup napisał/a: | | tylko późniejsze modele - '94 i 93 częściowo - te bez trzeciego wiatraczka | nie inaczej | Jankes napisał/a: | sprawdzę to ale najważniejsze ze chodzi tak jak powinna a na jakies drobne poprawki przyjdzie czas | zmierz sobie temperature wylotu z nawiewów po włączeniu klimy na LO i odczekaniu z 5 minut, powinno schłodzić przy obecnej temp. zewnętrznej poniżej 10 st ( jak będzie chłodniej na zewnątrz to jakieś 7st a czasem nawet mniej)
Ja swoją tez muszę przejrzeć bo straciła dawną wydajność, owszem chłodzi dość ok, ale wiem że może lepiej
Jankes - |9 Cze 2008|, 2008 19:45
| Struna napisał/a: | | Jankes napisał/a: | sprawdzę to ale najważniejsze ze chodzi tak jak powinna a na jakies drobne poprawki przyjdzie czas | zmierz sobie temperature wylotu z nawiewów po włączeniu klimy na LO i odczekaniu z 5 minut, powinno schłodzić przy obecnej temp. zewnętrznej poniżej 10 st ( jak będzie chłodniej na zewnątrz to jakieś 7st a czasem nawet mniej)
Ja swoją tez muszę przejrzeć bo straciła dawną wydajność, owszem chłodzi dość ok, ale wiem że może lepiej |
Posprawdzam wszystko, najważniejsze dla mnie ze już mi mój kochany tatuś nie marudzi
Ja uważam temat za zamknięty, bo później znowu będzie ze moje tematy mają po naście stron
Rafał A.(antek) - |9 Cze 2008|, 2008 23:31
bingo, wentylatory startuja z wyłącznikiem, nawet przed sprzezarka Struna, ale mowa o tych na 2 wentylatorach bez centralnego przedniego?
Luke - |9 Cze 2008|, 2008 23:51
kurde chłopaki pomóżcie co już sam zgupiałem tak główkuje jak to wszystko mam u siebie połączyć
po dołożeniu klimy wentyle chodza mi tylko w momencie załączenia przez czujnik na presostacie (bo na razie tyle podłączyłem ) ale chce teraz tak zrobić żeby po załączeniu klimy wentyle chodziły wolno (szeregowo) po załączeniu przez presostat szybko (równolegle) ale żeby zarazem zachować dwa stopnie , czyli dwa osobne wentyle z czujnika temp. silnika.
Jak to wszystko podłączyć od zera może wykorzystać ten oryginalny przekaźnik, który był w komorze silnika w MK2 (ten wielgachny) tylko przydałby sie jego schemacik, no i najważniejsze czy on ma takie możliwości
Struna - |10 Cze 2008|, 2008 00:00
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | Struna, ale mowa o tych na 2 wentylatorach bez centralnego przedniego? | no tak.
Rafał A.(antek) - |10 Cze 2008|, 2008 00:06
ma to sa 3 przekazniki w jednym. jego mozesz zastosowac. schemacikiem dysponuje
Luke - |10 Cze 2008|, 2008 00:20
| Rafał A.(antek) napisał/a: | schemacikiem dysponuje |
to to muszę sie do Ciebie ładnie uśmiechnąć po ten schemacik
aaa i jeszcze muszę go wykombinować bo jestem w posiadaniu tylko jego gniazda
bingo - |10 Cze 2008|, 2008 11:46
co do pracy wentyli - jak jest bardzo ciepło, to lepiej, jak wentyle chodzą non stop, ale przy niższych te mperaturach, lepiej jak stają. Zawór rozsprężny potrzebuje do prawidłowej pracy jakieś 10-12 bar, a ciśnienie może przy chłodnych dniach spadać niżej. Efekt, to gorsze chłodzenie (wersja optymistyczna) lub zalanie sprężarki ciekłym czynnikiem (wersja pesymistyczna).
Jak jest dodatkowy wentyl z przodu, niezależnie od marki, zawsze jest on sterowany presem i tylko presem. W pozostałych przypadkach różnie to bywa, czasem steruje pres, a czasem jest to powiązane z pracą sporężarki i dodatkowo pres. Dotyczy to wszystkich marek i aut.
[ Dodano: 2008-06-10, 11:49 ]
co do temperatury na wylocie z klimy - nowe auta maja w okolicach 7*, ale autka po kilku latach pracy już moga tego nie osiągać. puki na wydmuchu jest osiągana temp. 10-12* to jest dobrze, jak jest już wyższa, to jest już problem. Oczywiście mówimy o instalacjach napełnionych.
[ Dodano: 2008-06-10, 11:51 ]
| Jankes napisał/a: | | silnik pracował w sumie może 10 minut i pewnie nie stworzyło się jeszcze odpowiednie ciśnienie w układzie |
odpowiednie ciśnienie w układzie masz po jakiś 20 - 30 sekundach pracy ....
Jankes - |10 Cze 2008|, 2008 11:54
bingo, ty chyba mylisz mk2 z mk3
[ Dodano: 2008-06-10, 11:56 ]
W mk3 nigdy nie miałes dodatkowego wentyla z przodu, tak jak miało to miejsce w mk2
bingo - |10 Cze 2008|, 2008 12:15
| Struna napisał/a: | | Mówił, że tak jest o wiele wydajniej niż załączanie presostatem |
jak już pisałem, w upały tak - masz ciągłość strugi ciekłego czynnika, i nawet brak czynnika (niewielki) nie spowoduje spadku wydajności. Dodatkowo czynnik jest lepiej przechłodzony. Kłopoty mogą się pojawic prz niższych temp. jak uzywamy klimy do odparowania szyby - można zalać sprężarkę ciekłym czynnikiem. Wszystkie instalacje profesjonalne są sterowane ciśnieniem, ale jest to tez związane z ciągłą pracą nawet przy tempo. grubo ponizej 0.
[ Dodano: 2008-06-10, 12:16 ]
| Jankes napisał/a: | | W mk3 nigdy nie miałes dodatkowego wentyla z przodu, tak jak miało to miejsce w mk2 |
czytaj wyraźnie:
Dotyczy to wszystkich marek i aut
Struna - |10 Cze 2008|, 2008 12:17
| bingo napisał/a: | | Wszystkie instalacje profesjonalne są sterowane ciśnieniem, ale jest to tez związane z ciągłą pracą nawet przy tempo. grubo ponizej 0. | no ale w mk3 to jakoś inaczej zrobili. Najwyraźniej nieprofesjonalnie Co zresztą co i rusz można w mk3 potwierdzić
bingo - |10 Cze 2008|, 2008 12:25
ogólnie klima w aucie, podobnie jak lodówka w domu, to nie jest profesjonalne rozwiązanie - założenie - układ pracuje w niewielkim zakresie temp. zewnetrznych, nie ma wymogu dokładnej temp. itp. a to wpływa na cenę. Lepiej pewnie zrobić uproszczenia w klimie nie widoczne do przecietnego zjadacza chleba i w zamian to dać coś, co widać. No i specyfikacja klimy samochodowej. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem mozna załozyc, że gdy załączymy klime, to temp. w chłodnicy i tak wymusi załączenie wentyli. Daltego też spotyka się, że skraplacz nie jest montowany przed chłodnicą, tylko obok, a wentyl od chłodnicy i od skraplacza sa wtedy zupełnie niezależne, a jeden układ nie wpływa na pracę drugiego.
Mysza - |11 Cze 2008|, 2008 06:37
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | jesli mowa o wieloryba (z wyjatkiem 2.9 12V) wentylatory sterowane sa porprzez PCM silnika za pomoca tego duzego zielonego przekaznika koło prawej lampy | A w rzeczonym wyjątku sterowane są dwustopniowym czujnikiem w chłodnicy, równiez poprzez zielony przekaźnik przy prawej lampie.
bingo - |11 Cze 2008|, 2008 08:52
| Mysza napisał/a: | | w rzeczonym wyjątku sterowane są dwustopniowym czujnikiem w chłodnicy |
jest to dodatkowe sterowanie,
Mysza - |11 Cze 2008|, 2008 11:39
| bingo napisał/a: | | jest to dodatkowe sterowanie | A właśnie ze główne.
bingo - |11 Cze 2008|, 2008 12:24
| Mysza napisał/a: | | A właśnie ze główne |
chodziło o to, że mimo sterowania wentyli na podstawie pomiaru płynu w chłodnicy, jest też zawsze pomiar ciśnienia w klimie. Co do tego, który układ jest główny, to raczej bym powiedział, że są równorzędne - niezależnie który układ potrzebuje pracy, to go wymusza, a żaden z układów nie blokuje pracy wentyli.
Mysza - |13 Cze 2008|, 2008 00:30
| bingo napisał/a: | | mimo sterowania wentyli na podstawie pomiaru płynu w chłodnicy, jest też zawsze pomiar ciśnienia w klimie | Czyzby? Przeciez bylo pisane, ze w wielorybie (przynajmniej 2.9 12v) wiatraki wlaczaja sie na 1 tryb niezaleznie od preso, i niezaleznie od sprawnosci klimy. A dalej to temp. chłodziwa.
WTOM - |13 Cze 2008|, 2008 08:10
dokładnie to są to układy równorzędne! załączenie klimy skutkuje wymuszeniem załaczenia wentyli na półgwozdka. dalej to już w zależności który z układów (chłodzenie czy klima) bedzie pierwszy w kolejce to załączy na maxa, moment powrotu do stanu pierwotnego warunkuje "zgoda" któregoś z nich. nie jest więc prawdą, że od klimy jest nadrzedny. to ze przy załaczeniu klimy wentyle ruszają, należy to interpretować jak stały, niezbędny warunek pracy klimatyzacji.
Jankes - |13 Cze 2008|, 2008 13:39
Jeszcze jedno pytanko.
Czy na wentylach/przekaźniku, zasilanie jest dopiero przy zapłonie czy cały czas??
Struna - |13 Cze 2008|, 2008 14:09
| Jankes napisał/a: | | Czy na wentylach/przekaźniku, zasilanie jest dopiero przy zapłonie czy cały czas?? | wentyle nie chodzą po zgaszeniu auta więc pewnie tylko na zapłonie jest zasilanie - ale to tylko takie moje domniemanie.
bingo - |13 Cze 2008|, 2008 16:20
| Mysza napisał/a: | | A dalej to temp. chłodziwa |
lub ciśnienie w klimie
[ Dodano: 2008-06-13, 16:21 ]
| WTOM napisał/a: | | dokładnie to są to układy równorzędne |
dokładnie o to mi chodziło
[ Dodano: 2008-06-13, 16:22 ]
| Jankes napisał/a: | | Czy na wentylach/przekaźniku, zasilanie jest dopiero przy zapłonie czy cały czas?? |
coś kiedyś w instrukcji widziałem, że mogą się załączyć po wyłączeniu silnika, więc moga mieć stałe zasilanie, ale sa to tylko moje przypuszczenia. W innych markach często tak jest.
Struna - |13 Cze 2008|, 2008 16:25
w Scorpio nie działają po wyłączeniu zapłonu.
bingo - |13 Cze 2008|, 2008 17:07
sprawdziłem, w instrukcji zalecają wyłączyć zapłon, więc struna ma racje - wentyle po wyłączeniu zapłonu stają.
Rafał A.(antek) - |13 Cze 2008|, 2008 18:14
ale zasilanie pozostaje. sterowanie umiera po stacyjce.
Jankes - |13 Cze 2008|, 2008 19:15
dzięki Panowie za info.
Czyli teoretycznie mostkując kable BK/YE z OG\GN będą sie załączały wentyle po zapłonie i kręciły z połową prędkości.
Mysza - |14 Cze 2008|, 2008 23:07
| Struna napisał/a: | | w Scorpio nie działają po wyłączeniu zapłonu. | W scorpio ze sprawną wiązką chciałeś powiedzieć?
Jankes - |15 Cze 2008|, 2008 09:08
Myślałem ze jak zmostkuje się dwa kable zeby wentyle kręciły się oba z połowa prędkości to będą się załączały po zapłonie, ale niestety kręcą się cały czas
Rafał A.(antek) - |15 Cze 2008|, 2008 10:15
przeciez pisalem ze zasilanie jest na stale a sterowanie po stacyjce tylko.
Jankes - |15 Cze 2008|, 2008 10:21
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | przeciez pisalem ze zasilanie jest na stale a sterowanie po stacyjce tylko. |
ooo, dopiero teraz to doczytałem, ale chyba coś jest z forum bo w temacie nie wszystkie posty za każdym razem mi się wyświetlają, tak samo z PW
maross442 - |18 Cze 2008|, 2008 16:33
UP
Jankes - |18 Cze 2008|, 2008 16:38
Mam taką sprawę, mógłby mi Ktos w wolnym czasie sprawdzić na których pinach jest zasilanie(włączony silnik i klima na AUTO) na wtyczce od czujnika presostat i na sprężarce??
Z góry dzięki za pomoc.
maross442, dzięki za UP
Rafał A.(antek) - |19 Cze 2008|, 2008 00:56
Sprezarka, na wtyczce kabel fioletowo zółty, z tym ze zasilanie bedzie sie tam pojawiac tylk owg sygnalow cisnienia z presostatu, sprezarka nie pracuje caly czas tylk ocyklami
Presostat: pin 3 kabel fioletowy, przy czym zasilanie tez dochodzi wg syglanow z przekaznika otwarcia przepustnicy i z czujnika oblodzenia parownika.
PS przecie u ciebie ponoc wszystko dzialalo juz
Jankes - |19 Cze 2008|, 2008 08:53
| Rafał A.(antek) napisał/a: | PS przecie u ciebie ponoc wszystko dzialalo juz |
Raz działa, raz nie działa, jak się zdenerwuje to przyjadę do Ciebie
Rafał A.(antek) - |19 Cze 2008|, 2008 10:12
sprawdz czy ci sie pojawiaja juz prady blądzące na karoserii
Jankes - |19 Cze 2008|, 2008 10:15
heh, jeszcze nic mnie nie kopie, raczej ja go kopne jak sie zdenerwuje
Rafał A.(antek) - |19 Cze 2008|, 2008 10:19
jak narazie to ja nie wiem w koncu co dziala co nie i wogole no ale owocnej walki zycze
Jankes - |19 Cze 2008|, 2008 10:29
| Rafał A.(antek) napisał/a: | jak narazie to ja nie wiem w koncu co dziala co nie i wogole no ale owocnej walki zycze |
heh, dzięki, najbardziej szczegółowo opisałem na FCP, bo tam nic sie nie stanie jak zrobimy OT'a
Struna - |19 Cze 2008|, 2008 13:21
| Jankes napisał/a: | | heh, jeszcze nic mnie nie kopie, | 12V nie kopie.
Mysza - |19 Cze 2008|, 2008 13:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | prady blądzące na karoserii | mikroogniwa, reakcje, tlenki, perforacje
Zysio - |19 Cze 2008|, 2008 14:10
| Struna napisał/a: | | 12V nie kopie. |
no 12V nie, ale kosłort to może oddać
Jankes - |19 Cze 2008|, 2008 14:13
| Zysio napisał/a: | | Struna napisał/a: | | 12V nie kopie. |
no 12V nie, ale kosłort to może oddać |
Niech tylko spróbuje to go zepchnę do Pisi(rzeka w Żyrardowie) dobra, ale koniec z oftopem
Struna - |19 Cze 2008|, 2008 14:14
| Jankes napisał/a: | | Niech tylko spróbuje to go zepchnę do Pisi(rzeka w Żyrardowie) dobra, ale koniec z oftopem | e nieeee, przyjedź na zlot - spalimy paścia komisyjnie
Jankes - |19 Cze 2008|, 2008 14:17
| Struna napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | Niech tylko spróbuje to go zepchnę do Pisi(rzeka w Żyrardowie) dobra, ale koniec z oftopem | e nieeee, przyjedź na zlot - spalimy paścia komisyjnie |
heh, to nie jest śmieszne, tylko denerwujące, bo raz z nawiewów leci zimne powietrze i jest ok, a raz gorące takie od silnika, a w nim ze skóra przy takich temperaturach idzie się ugotować, muszę to jak najszybciej naprawić.
Tu opisałem to bardziej szczegółowo http://forum.fordclubpols...hp?f=20&t=56386
|
|