Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Ciepłe powietrze z nawiewu i zapach spalin

Thurd_Master - |7 Cze 2008|, 2008 02:30
Temat postu: Ciepłe powietrze z nawiewu i zapach spalin
Witam! Zdaje się, że nawiewnica zaciąga mi spod maski rozgrzane powietrze z silnika i spaliny. Mechanik powiedział, że spalinami czuć bo mam już częściowo wydmuchane uszczelki na kolektorze ale to chyba nie jest normalne że z nawiewu leci mi powietrze cieplejsze o 5-10st niż wynosi temp. powietrza. Czy powinienem uszczelnić jakoś przegródkę między komorą silnika i nawiewnicą czy może spreparować jakieś kształtki żeby ciągnął powietrze z nad maski. Pozdrawiam
Pershing - |7 Cze 2008|, 2008 07:07

Zobacz czy ciegno od ogrzewania sie nieurwalo, albo czy cos go nie blokuje. Jesli chodzi o zapach spalin to moze byc tak jak mechanik mowi
bingo - |7 Cze 2008|, 2008 12:07

co do spalin, może ci też lecieć z układu wydechowego, lub tak jak u mnie, z końcówki rury szło do środka. W czasie jazdy nic nie było czuć, a jak stanełem to makabra. Też mi się wydawało że nagrzewnica, ale okazało się , że właśnie przez tył wchodziły spaliny. Nakładka na rurę załatwiła sprawę.
Thurd_Master - |8 Cze 2008|, 2008 16:50

Wydaje mi się, że to nie cięgno bo ogrzewanie działa ok ale sprawdzę dla pewności tylko napiszcie jak. Sprawdzałem powietrze pod szybą gdzie są wloty do środka i faktycznie jest tam ciepło od silnika.

Jaką nakładkę zrobić na tą rurę? U mnie tłumik kończy się rurą zagiętą lekko w dół.

bingo - |8 Cze 2008|, 2008 17:27

popatrz od spodu, gdzie idą spaliny i czy rura wychodzi za zderzak
Vaux - |8 Cze 2008|, 2008 23:04

I sprawdź czy masz pod tylnym zderzakiem po bokach takie plastikowe wyloty powietrza z gumowymi "fartuchami" (lubią się też odkształcać) mającymi za zadanie blokować napływ powietrza do środka auta - u mnie nie było jednego i spaliny śmierdziały w środku, po założeniu śmród znikł jak ręką odjął ;)
Thurd_Master - |21 Cze 2008|, 2008 04:25

Oglądałem zderzak i nie widziałem żadnych wylotów ani gumowych fartuchów. W każdym Scorpiaku były?
Tomko - |21 Cze 2008|, 2008 07:26

One są widoczne od środka bagażnika po zdjęciu boczków tapicerki, ciśnienie w środku kabiny powoduje odchylenie fartuchów i upuszczenie powietrza lecz odwrotnie jest to niemożliwe
Vaux - |21 Cze 2008|, 2008 23:05

Tomko napisał/a:
One są widoczne od środka bagażnika po zdjęciu boczków tapicerki, ciśnienie w środku kabiny powoduje odchylenie fartuchów i upuszczenie powietrza lecz odwrotnie jest to niemożliwe

Niestety ze starości te gumy potrafią się zdeformować a wtedy już jest to możłiwe co czuć w środku...szczególnie jak się okno otworzy...

Struna - |23 Cze 2008|, 2008 11:53

Thurd_Master, to nie w zderzaku te fartuchy tylko na budzie pod zderzakiem.
Vaux - |25 Cze 2008|, 2008 00:45

Szukaj czegoś takiego, fartuch gumowy znajduje się z tyłu tego "wylotu":