Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Wskazania spalania gazu

jaroz - |2 Cze 2008|, 2008 01:50
Temat postu: Wskazania spalania gazu
Hej,
zastanawia mnie fakt, że komp pokładowy przy prędkości 100km/h (trasa, poziomy odcinek szybkiej trasy) pokazuje zużycie gazu ok. 5-6L (!), gdy w identycznej sytuacji, po przełączeniu na benzynę wskazuje bardziej realne (wg mnie zgodne z rzeczywistością) 9-10l.
Dlaczego tak jest?
Wspomnę, że średnie spalanie komp na odcinku 200km wskazał ok.12l gazu na 100km, a rzeczywiste wyszło ok.16l gazu na 100km. Warunki: 50%/50% trasa/miasto i cały czas pełen gaz :) Dlaczego takie różnice wskazań, zwłaszcza to opisane na początku? O czym to może świadczyć?

grzechu913 - |2 Cze 2008|, 2008 05:26

to dziwnie bo u mnie na gazie jak jezdze to albo pokazuje wiecej i musze troche odjac,albomniej i dodaje ,ale wszsytko oscyluje w granicach do plus minus 10%
Struna - |2 Cze 2008|, 2008 11:17

jaroz napisał/a:
Dlaczego tak jest?
bo masz źle ustawiony gaz, za bogata mieszanka.
jaroz - |3 Cze 2008|, 2008 01:32

Struna napisał/a:
bo masz źle ustawiony gaz, za bogata mieszanka.
Czyżby przesadził gaziarz z mieszanką? Bo ja mówiłem mu, że słabo idzie i żeby podciągnął mi "dół". No i osiągi nadal słabsze, a mieszanka, jak piszesz, za bogata :( Czy to wina średnicy dysz, czy ten wspomniany przeze mnie przepływomierz? A może jednak świece?
Nie mam już koncepcji :(

qantan - |3 Cze 2008|, 2008 07:01

tak jak pisal struna jest zle ustawiony gaz.jaka masz instalke?
jaroz - |3 Cze 2008|, 2008 09:08

Instalka KME, listwy focus, wtryskiwcze PLANJet

[ Dodano: 2008-06-09, 14:38 ]
Panowie,

wracając do tematu zużycia i bogatej mieszanki - pojeździłem jakieś 2 tygodnie na nowych wtryskach PLANJet. Pisaliście, że skoro wskazania są zaniżone, to oznacza za bogatą mieszankę gazu. Dlatego po tym czasie liczę zużycie i wychodzi mi, że fizycznie zużywa ok. 15,5 - 16,5l gazu na 100km (podczas gdy komp wskazuje ok.10,5l/100km).
Oczywiście trasa - 50%miasto/50%trasa, dość spokojnie, momentami ostro (czyli jak większość). I moje pytanie jest takie - czy to normalne zużycie? (wspomnę tylko, że problemy z gazem jakby się uspokoiły - falowanie obrotów i gaśnięcie, co wg mnie spowodowała naprawa ukł. wydechowego. Teraz jest całkowicie szczelny, a miał wcześniej 3 spore dziury i silnik pracuje obecnie zupełnie inaczej. Aczkolwiek na zimno ciut się czasem zakrztusi na gazie).