Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Problem z otwarciem maski

Sk@tty1 - |25 Maj 2008|, 2008 14:32
Temat postu: Problem z otwarciem maski
Mam dość poważny problem z otwarciem maski. Wsiadam do samochodu ciągnę za dźwignię a tu nic. Dźwignia jest luźna w takiej pozycji jakby maska była otwarta. Myślałem, że może linka się urwała i rozebrałem obudowę kolumny kierowniczej ale od środka linka jest dobra... Kleszczykami nie da się jej wyciągnąć więc chyba się nie zerwała. Ojciec powiedział, że może wypadła z tego zatrzasku już pod samą maską. :633: . Wczoraj kiedy wróciłem do domu i chowałem samochód podczas zamykania maski niechcący ją upuściłem i dość mocno rąbnęła, ale ojciec zawsze zamykał ją upuszczając więc nie wiem czy to może być powodem. W każdym razie nie mam pojęcia jak ją teraz otworzyć!! POMOCY!!!!
Byniek - |25 Maj 2008|, 2008 14:54

Niech jedna osoba ciągnie za linkę w kabinie, a druga nagniata i pociąga maskę. Może coś pomoże. Jesli odczepiła sie od zamka to trochę będzie zonk... Może srubokrętem jakoś da sie od przody pogrzebać i otworzyć.
Mysza - |25 Maj 2008|, 2008 15:44

Jak się zerwała, to generalnie problem. Na kanale trza od dołu, ale kombinacji będzie sporo.
sobolaqe - |25 Maj 2008|, 2008 16:02

w mk1 otwieralem srubokretem jak mi spadala linka pod maska.
ale mialem jedno ulatwienie, dosc latwo demontowalnego "grilla" :-d
wtedy dostep masz przez otwory w pasie przednim, wkladasz srubokret w odpowiednia dziure i przesuwajac go w prawo otwierasz maske:)
latwo i szybko, mialem niezla wprawe w tym:)

ale normalnie jak "grill" caly i ma wszystkie zaczepy to ciezko sie go pozbyc bez otwarcia maski nie uszkadzajac go.

--
pzdr
piotrek

gufer-posepny - |25 Maj 2008|, 2008 16:49

Raczej bardziej niż pewne że linka spadła z zatrzasku . Grila zdjać i od lewej czymś długim i cienkim pchać zatrzask . Mi ( w sumie nie wiem jak ) udało się od spodu małym śrubokręcikiem to otworzyć . Ale zabawy było na 2-3 godziny . Dobra rada to na przyszłość obwiązać linkę na zaczepie drucikiem albo trytytkami .
Sk@tty1 - |25 Maj 2008|, 2008 19:08

gufer-posepny napisał/a:
Raczej bardziej niż pewne że linka spadła z zatrzasku

No miałeś rację ;)
Musiałem zdjąć grill a z tym było najwięcej problemu, wkrętów nie dało się za nic odkręcić normalnie więc musiałem odpiłować brzeszczotem uchwyty, wyjąłem grill, włożyłem śrubokręt do dzióry i za drugim razem cisza a nagle "pęęnk" ... i maska otwarta :) :D . Dzięki za pomoc!

Adam73 - |25 Maj 2008|, 2008 19:14

Sk@tty1 napisał/a:
Musiałem zdjąć grill
Coooooooo ????Ludzie idzie od dołu ( i to bez kanału) jak po maśle ,no chyba że masz klime to juz naprawde problem.

A tak apropo to już to kiedyś było opisywane nawet bardzo dokładnie.

Sk@tty1 - |25 Maj 2008|, 2008 21:56

:/ tak sobie teraz niemiłą rzecz uświadomiłem... rzeczywiście do tej samej dziury do,której wsadzuiłem śrubokręt żeby to otworzyć miałem dostęp od spodu auta bez zdejmowania grilla <olaboga> a wszystko to przez nerwy...
gufer-posepny - |26 Maj 2008|, 2008 18:15

No klima przeszkadza . A mi akurat udało się grila bez uszkadzania zdjać .
Sk@tty1 - |26 Maj 2008|, 2008 22:02

no ja go musiałem piłować ale się w głowę biłem potem bo zamiast w 1min otworzyć to od spodu to ja mimo, że leżałem pod autem i gapiłem się na tą dziurę, przez 4,5h babrałem się w tym to ja bezmózgo odpiłowałem grill... ale dzisiaj dorobiłem sobie nowe zaczepy :P
sobolaqe - |27 Maj 2008|, 2008 11:31

ja pisalem ze demontowalem grill bo mi bylo latwiej(sam prawie odpadal:)
a ze nie chcialem sobie zycia utrudniac to nie nurkowalem pod samochod w poszukiwaniu dostepu do otworu w pasie przednim :-d
wiec nie brac moich slow doslownie ze otworzyc maske przy zerwanej lince mozna tylko poprzez wyrwanie grilla :-d :-d :-d

Sk@tty1 - |27 Maj 2008|, 2008 11:37

Przynajmniej coś wiem o otwieraniu masek w samochodach :P ...niekoniecznie w swoich :027:
bingo - |27 Maj 2008|, 2008 21:49

jak jest klima, też to idzie zrobić, Niki mi ją otwoirzył (wielkie dzięki za to), bo ja niestety mam trochę za grube i niezgrabne rączki. Plastik od chłodnicy trza było zdjąc (2.9 - 12V) i pasek od klimy, reszta to była już drobnostka.
gufer-posepny - |30 Maj 2008|, 2008 20:17

bym zapomniał o takim bonusie jak osłona pod silnikiem , oraz chłodnica oleju ASB :) .
bingo - |30 Maj 2008|, 2008 22:58

no, u mnie osłony silnika nie ma, a chodnica ABS nie przeszkadza, za to osłona chłodnicy płynu tak, ale od dołu też ją można zdjąć ...

[ Dodano: 2008-05-30, 22:59 ]
a czy przy moim osłona silnika powinna być czy to tylko cosi miały?

Struna - |31 Maj 2008|, 2008 00:09

bingo napisał/a:
a czy przy moim osłona silnika powinna być czy to tylko cosi miały?
nie spotkałem osłon w innych niż kosy, ale oczywiście pasuje.
bingo - |31 Maj 2008|, 2008 21:40

no to moze założę zawsze to jakaś dodatkowa ochrona, tym bardziej, że po octawi mam dosyć wymiany misek olejowych .....
Julek - |31 Maj 2008|, 2008 21:44

Struna, ja zdjalem ostatnio z 2.0 16v i wygladala jakby siedziala tam od zawsze. No, ale moze ktos dolozyl se.
Kevin Xy - |1 Cze 2008|, 2008 16:00

mam podloge u siebie i problem wiazanek ginie
w 24V to zrozumiale, bo tam nie ma gdzie reki wlozyc, ale u mnie spory przeswit i wszystko sie da wyciagnac, jak upadnie

Slyu - |1 Cze 2008|, 2008 21:27

Witam. Ja mam z kolei kłopot z zamknięciem maski, z powodu częstego jej otwierania i zamykania blaszka mi sie wcisneła do środka i muszę ją odginac za każdym razem, i przy okazjii zauważyłem, że ciężko to zdjac, dorwałem scorpio na szrocie to mi gosc powiedział, że trzeba chłodnice zdjac żeby to wmontowac ... :/ nie ma innego sposobu?
gufer-posepny - |2 Cze 2008|, 2008 20:30

Slyu napisał/a:
Witam. Ja mam z kolei kłopot z zamknięciem maski, z powodu częstego jej otwierania i zamykania blaszka mi sie wcisneła do środka i muszę ją odginac za każdym razem, i przy okazjii zauważyłem, że ciężko to zdjac, dorwałem scorpio na szrocie to mi gosc powiedział, że trzeba chłodnice zdjac żeby to wmontowac ... :/ nie ma innego sposobu?

Mówisz o zamku ? tym zatrzasku w dziurze ? Ja stawiam na 3 śruby i wylezie .

Wracając do kręgów osłon silnika : w 12 V jak coś spadnie to się łatwo dostanie tam . Inne pytanie : mocowana jest na w sumie 6 śrubek . One nie są chyba wkręcane bezpośrednio w podłużnicę i belkę ? Bo widzę prostokątne otwory w podłużnicach . To pewnie jakieś zapinki trza . Jak znam świat to nie do dostania .

Struna - |2 Cze 2008|, 2008 20:42

żadne śrubki, specjalne korki są. przekręcasz je o 90 st. i zapiete.
Kevin Xy - |2 Cze 2008|, 2008 20:48

no ja niestety nie mam oryginalnych zapinek, natomiast kolki (prostakatne) w wraku sobie wydlubalem
no i oczywiscie mam wkrety

gufer-posepny - |2 Cze 2008|, 2008 20:55

Struna napisał/a:
żadne śrubki, specjalne korki są. przekręcasz je o 90 st. i zapiete.

Da się takie coś dokupić ?

pablo19 - |3 Cze 2008|, 2008 08:09

Kevin Xy napisał/a:
no ja niestety nie mam oryginalnych zapinek, natomiast kolki (prostakatne) w wraku sobie wydlubalem
no i oczywiscie mam wkrety

Ja wydłubałem z tego samego wraku i mam tak samo jak kev, gufer może idź na jakiś szrot i zapytaj czy za 2 zł możesz sobie wydłubać kilka.:)

Struna - |3 Cze 2008|, 2008 13:24

gufer-posepny napisał/a:
Da się takie coś dokupić ?
pewnie.
Platyn - |28 Cze 2008|, 2008 15:02

adam kubiak napisał/a:
Sk@tty1 napisał/a:
Musiałem zdjąć grill
Coooooooo ????Ludzie idzie od dołu ( i to bez kanału) jak po maśle ,no chyba że masz klime to juz naprawde problem.

A spróbuj to zrobić w VM-ce :-d . Ale mnie się jakoś udało. Tylko ręka wyglądała jakby ją tygrys dorwał :P

Miszcz - |28 Cze 2008|, 2008 15:58

Platyn napisał/a:
adam kubiak napisał/a:
Sk@tty1 napisał/a:
Musiałem zdjąć grill

A spróbuj to zrobić w VM-ce :-d . Ale mnie się jakoś udało. Tylko ręka wyglądała jakby ją tygrys dorwał :P

Problem dotyczył MK1, w którym ta osławiona jednostka nie występuje :) Chodzą głosy, że to dzięki temu MK1 cieszy się legendarną już bezawaryjnością :wink:

Platyn - |28 Cze 2008|, 2008 16:57

no fakt. Swoim starym miałem na blacie 380kkm. I zgnił. Jakby nie to to jeszcze by jeździł