Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Pytanie praktyczne

slawektg - |19 Maj 2008|, 2008 22:42
Temat postu: Pytanie praktyczne
Mam pytanie dla lubiacych dociekliwosc.czy turbodiesel bez turbiny jedzie tak jak diesel?teoretycznie powinien,bo porownywanie charakterystyk silnikow bazowych wyglada tak samo,ale czy napewno? ;)
Luke - |20 Maj 2008|, 2008 00:08

nie wiem czy można to nazwać jazdą :twisted: , jak kiedyś w peugeocie 405 SRTD z jakiegoś powodu szlak trafił turbine to auta nie dało się rozpędzić powyżej 110km/h o wyprzedzaniu można było zapomnieć, to był totalny muł, a mam porównanie bo jeździłem 405 ze zwykłym dieslem pod maską i turbo (ta sam pojemność 1.9)
Rafał A.(antek) - |20 Maj 2008|, 2008 00:19

nie, turbo bez turba nie bedzie jeździło jak zwykly diesel. Inne parametry pracy silnika sa.
Pershing - |20 Maj 2008|, 2008 00:33

Pod turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie
grand funk - |20 Maj 2008|, 2008 04:56

zwykły diesel fabrycznie bez turbiny jedzie całkiem spoko, diesel z padniętą turbiną nie chce jechać w ogóle. na bank nie będzie miał tyle mocy co ten fabrycznie bez turbiny.
GREGOR T - |20 Maj 2008|, 2008 06:09

turbo diesel bez turbiny nie chcce jechac wogule.

a silniki wbrew pozorom nie sa takie same mimo iz wygladaja pod maska bardzo podobnie.nawet jak turbina sie konczy i daje mniejsze cisnienie do kolektora to juz jest to zauwazalne.
jesli diesel jest do tego jeszcze z elektronicznym sterowaniem zaplonem to juz jest kaplica calkowita.pol bara mnej i juz jest to odczuwalne dosc znacznym spadkierm mocy.

Platyn - |20 Maj 2008|, 2008 06:41

Pershing napisał/a:
od turbo silnik jest bardziej odprezony co samo przez sie rozumie ze jak padnie turbina to kaszel go objedzie
Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra.

Struna - |20 Maj 2008|, 2008 11:15

Platyn napisał/a:
Diesli do turbo się nie odpręża.
A ja przypuszczam że pewnie pod turbo jest inna dawka paliwa ( wkońcu turbo dostarcza więcej powietrza) i sterowanie ustawione pod inny skład mieszanki. Przypuszczam że diesel turbo bez turbo to tak jak polonez bez jednego cylindra.
idąc tym tokiem rozumowania to będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem )
Platyn - |20 Maj 2008|, 2008 17:48

Struna napisał/a:
będzie jechał dobrze do momentu w którym powinna napierać sprężarka, dopiero wtedy będzie średnio bo skład mieszanki będzie za bogaty ( pewnie będzie czarno za autem )
może być. Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś. I tak moim zdaniem jedno wyklucza drugie a w końcu zasilanie silników pod turbo są zmieniane w stosunku do wolnossących.
Ja cię!! Ale się zakręciłem :P

[ Dodano: 2008-05-20, 17:56 ]
slawektg, więcej takich tematów :-d . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach :one:

Struna - |20 Maj 2008|, 2008 18:02

Platyn napisał/a:
Choć pompy wtryskowe mają różne wehikuły które to korygują ustawienia w momencie podawania przez turbo odpowiedniego ciśnienia. A jeżeli nie ma odpowiedniego ciśnienia to się nic tam nie załączy i coś tam nie zmieni czegoś.
tylko czy w VM akurat tak jest ?
Platyn - |20 Maj 2008|, 2008 18:15

Przynajmniej moja pompa starszego typu ma taki cuś. Membrana zwana również ?boosterem?. Nowsze mają elektroniczne sterowanie
pavlo88 - |20 Maj 2008|, 2008 19:30

ja ostawiam że objawy beda podobne jak przy padniętym przepływomierzu chociaż ręki sobie uciać nie dam bo nigdy nie spotkałem sie z takim przypadkiem ale z tego co sie orientuje to nawet na niskich obrotach TD bez T nie jedzie ;p
slawektg - |20 Maj 2008|, 2008 20:44

Platyn napisał/a:
slawektg, więcej takich tematów :-d . Przynajmniej się żywo zrobiło na ropniakach :one:
No i o to chodzilo!!mam jeszcze kilka tematow do rozwazan.bede zapodawal.co do tematu-potwierdzam.TD bez turbo nie jedzie.jednakze nie chodzi o pompe wtryskowa,ani odprezenie,bo takowego w turbodieslu nie ma.najistotniejsza roznica jest zmiana faz rozrzadu do wumuszonego napelniania cylindrow
GREGOR T - |20 Maj 2008|, 2008 21:43

no dobra-

ale w ktorym starym turbo dieslu z mechaniczna pompa wtryskowa sa zmienne fazy rorzadu???

chyba ze chodzi o ksztalt krzywek na walkach ktore zmieniaja moment otwarcia zaworu??przez co sa poprostu inne walki do TD i do zwyklego diesla...i ten rozrzad jest tak jakby innaczej ustawiony...
no ale w tedy zeby zwyklemu dizlowi dolozyc turbo to wystarczylo by :
zmienic kolektor wydechowy i ssacy
zalozyc zailanie olejem i jakis odplyw
i jadac tym tokiem rozumowania zmienic walek i powinien diesel smigac z turbo
ale przeciez tak sie nie da.

np:citroen c15
1.9 d ma taki sam walek rozrzadu i ustawienie rozrzadu jak citroen c 15 1.9 td
to jest jeden z najpopularniejszych motorow francuskich i pakowali go w roznych wersjach gdzie sie dalo :-d

wiec ponawiam pytanie czemu:
motor z turbina nie jedzie jak mu turbina padnie tak jak jego prawie identyczny brat ktory byl bez turba od urodzenia???? :695:

Rafał A.(antek) - |20 Maj 2008|, 2008 22:33

raczek kąt wyprzedzenia wtrysku jezst zmienny a i zarazem zapłonu
GREGOR T - |20 Maj 2008|, 2008 23:06

czyli tak jakby rozrzad przestawic na kole zebatym pompy wtryskowej??

mnie sie wydaje ze silniki te roznia sie jakos komorami spalania.wtryskami i cisnieniem pod jakim jest wtryskiwane paliwo.+ilosc tego paliwa. a turbina poprostu laduje wiecej powietrza w ssacy kolektor niz silnik sam bylby w stanie sobie zassac.

roznica jest tez w wytrzymalosci materialow z jakich zrobiony jest silnik.ma znaczenie jesli idzie o trwalosc a nie o moc.

czyli jak by silnikowi bez turba dolozyc turbo.zmienic pompe,wtryski to byc moze by to jakos jezdzilo tylko by szybko padlo...
ale o flaszke bym sie nie zalozyl czy to by dzilalo....

Platyn - |21 Maj 2008|, 2008 18:47

Co do komór spalania to nie wiem. Nie rozbierałem innych diesli ale z widzenia komory spalania w tych silnikach - przynajmniej w głowicy - są płaskie jak stół. Ale różne są konstrukcje tłoków. Jedne mają tłoki z wgłębieniem i stożkiem w denku (jak cytryna) a inne są niemal płaskie (jak VM). VM ma tylko frez na zawory i malutkie wgłębienie a i tak śmieszne sprężanie (jak na diesla). Przypuszczam że w dizlu komorę spalania przejmuje tłok.