Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Kłopoty na paliwie

Zbyszek_WW - |12 Maj 2008|, 2008 23:20
Temat postu: Kłopoty na paliwie
Witam mam problem w mojej przejściówce już od jakiegoś czasu na benzynie mi przerywa szarpiąc autem coś na styl np jakby paliwo ktoś odłączał na sekunde i potem załączał dziś jechałem obwodnicą i było coś takiego że jak wciskałem pedał gazu to było ok a jak chciałem jechać z jednakową prędkością to właśnie szarpało nim co chwilę nie regularnie pomużcie może ktoś wie co to może być
Struna - |13 Maj 2008|, 2008 16:48

zapieczone wtryski, uwalony MAP, zwalony TPS, uwalona sonda itp.
kat - |13 Maj 2008|, 2008 19:05

no i na koniec dogorywajaca pompa paliwa
jaroz - |13 Maj 2008|, 2008 19:42
Temat postu: Re: Kłopoty na paliwie
Zbyszek_WW napisał/a:
Witam mam problem w mojej przejściówce już od jakiegoś czasu na benzynie mi przerywa szarpiąc autem coś na styl np jakby paliwo ktoś odłączał na sekunde i potem załączał dziś jechałem obwodnicą i było coś takiego że jak wciskałem pedał gazu to było ok a jak chciałem jechać z jednakową prędkością to właśnie szarpało nim co chwilę nie regularnie pomużcie może ktoś wie co to może być

U mnie podobnie, ale na gazie. Podejrzane wtryski gazu>być może dają fałszywe dane dla beni, bo wolne też szwankują. Lub przepływomierz....

Zysio - |13 Maj 2008|, 2008 19:55

jaroz napisał/a:
Lub przepływomierz....

ale to w DOHCu kolegi założyciela tematu raczej odpada ;)

W zasadzie cały układ paliwowy do przepatrzenia, miło by było odczytać błędy - wtedy by przynajmniej wstępnie można było wykluczyć TPSa, MAPa czy sondę, a skupić się na wtryskach, pompie czy regulatorze ciśnienia.

jaroz - |13 Maj 2008|, 2008 20:21

Zysio napisał/a:
ale to w DOHCu kolegi założyciela tematu raczej odpada

O czymś nie wiem? ;)

Zysio - |13 Maj 2008|, 2008 20:34

no ja się np. przez prawie 4 lata przepływomierza nie doszukałem :P
Zbyszek_WW - |13 Maj 2008|, 2008 21:36

a najbardziej to mnie nurtuje że to tylko na paliwie a z wolnymi nie ma problemu jak i z odpalaniem nawet w zimie i że tylko przy płynnej jeżdzie bo jak się go ciśnie to tego nie ma
__Robert__ - |13 Maj 2008|, 2008 22:46

Tak właśnie mają auta na "kuchence", na gazie jedzie świetnie a na paliwie ciulowo. Zbyszek olej to, przecież na benzynie i tak nie jeździsz. Podejrzewam wtryski, możesz spróbować wlać specyfik do wtrysków i pojeździc troche na benzynce, może puszczą.
Zysio - |14 Maj 2008|, 2008 08:49

__Robert__ napisał/a:
Tak właśnie mają auta na "kuchence"

a nieprawda, jak się nie pomyka x lat na paliwku - to niestety, jak od czasu do czasu przegonisz, a do tego nie trzymasz Sahary w baku - to i na paliwie pojedzie z dobrym skutkiem.

Struna - |14 Maj 2008|, 2008 11:01

jaroz napisał/a:
Podejrzane wtryski gazu>być może dają fałszywe dane dla beni,
tak jakby wtryski gazu dawały jakeiś dane dla beni :)

[ Dodano: 2008-05-14, 11:02 ]
__Robert__ napisał/a:
Tak właśnie mają auta na "kuchence", na gazie jedzie świetnie a na paliwie ciulowo.
tiaaaa, to że tak masz nie znaczy że jest to regułą, mój jakoś na beni chodzi bezproblemowo, za to na gazie czasem przebiera nieco ale to wina lejącego wtrysku, który musze wymienić.
Adam73 - |14 Maj 2008|, 2008 18:00

__Robert__ napisał/a:
Podejrzewam wtryski, możesz spróbować wlać specyfik do wtrysków i pojeździc troche na benzynce, może puszczą.

Mam to samo,specyfik już zalany i chyba odpuszcza bo muli tylko przy odpaleniu rano w zimny dzień.Po rozgrzaniu chodzi cacy.

jaroz - |15 Maj 2008|, 2008 19:58

Struna napisał/a:
tak jakby wtryski gazu dawały jakeiś dane dla beni :)

No własnie takie glupoty gadał niby spec od Forda!!!
Dopiero gaziarz mnie wyprowadzil z bledu! Sterownik gazu tylko pobiera dane z kompa ben i przelicza zapotrzebowanie na gaz. Sondę Lambda mam nie podłączona, tj. gaz z niej nie czyta. Czy tak może być, cy nie polecacie?
Instalka KME, listwy Focus, wtryski Valtek (wczoraj miały być wymienione na Focusy, bo Valteki miały wadliwą partię, ale okazało się, że przewody do kolektorów dolotowych są za krótkie, więc czekam za sprawnymi Valtekami - żeby nie rozbierać kolektora dolotowego)

Adam73 - |15 Maj 2008|, 2008 20:29

Dzisiaj doszedłem do wniosku ze to wina pompy,na "dzień dobry" chodził OK a po kilku przygazówkach zaczeło sie znowu.Po przejechaniu kilkunastu metrów na LPG i przełączeniu na benie chodził jak nowy. :shock:
pablo19 - |15 Maj 2008|, 2008 20:40

A filtr paliwa nie będzie temu winny?
Adam73 - |15 Maj 2008|, 2008 21:12

pablo19 napisał/a:
A filtr paliwa nie będzie temu winny?

No patrz ,nie pomyslalem. Trzeba będzie i to sprawdzić ,dzienx za przypomnienie (mam jeszcze orginała).

Struna - |16 Maj 2008|, 2008 10:59

Cytat:
Sondę Lambda mam nie podłączona, tj. gaz z niej nie czyta. Czy tak może być, cy nie polecacie?
apokalipsa normalnie, to jak ma niby sie gaz ustawiac skoro nie wie czy mieszanka uboga czy bogata ?
jaroz - |16 Maj 2008|, 2008 19:24

Struna napisał/a:
to jak ma niby sie gaz ustawiac skoro nie wie czy mieszanka uboga czy bogata ?
No gazowiec twierdzi, że on nie podłączał się pod sondę bo komp od gazu czyta co co wygeneruje komp sterujący silnika (wydaje mi się to logiczne - bo skoro komp odczyta np. że mieszanka uboga to ją wzbogaci i taki właśnie sygnał odczyta komp gazu i wysteruje odpowiednią mieszankę). Ale może się mylę. Jeśli tak, to zjadę gościa!!!
Zbyszek_WW - |17 Maj 2008|, 2008 16:39

adam kubiak napisał/a:
Dzisiaj doszedłem do wniosku ze to wina pompy,na "dzień dobry" chodził OK a po kilku przygazówkach zaczeło sie znowu.Po przejechaniu kilkunastu metrów na LPG i przełączeniu na benie chodził jak nowy. :shock:

Ale to piszesz do mojej usterki czy do swojej
PO drugie pisze tu do tych co piszą że tak jest jak się na benzin nie jeżdzi po pierwsze ja bez beni nie zapale a od czsu do czasu jak lpg braknie to na niej jeżdze więc jeżdzi na beni regularnie
Dzisiaj będę chyba djagnozował kompa to zobaczymy co kody pokażą

Adam73 - |17 Maj 2008|, 2008 20:31

Zbyszek_WW napisał/a:
ja bez beni nie zapale a od czsu do czasu jak lpg braknie to na niej jeżdze więc jeżdzi na beni regularnie

Ja także ale to i tak widać że za mało.
Dzisiaj byłem u pana speca, diagnoza, 3 wtrysk lekko zapieczony (ślady korozji na powierzchni).
Pan przeczyścił ,posmarował,sprawdził,działa :-D
A teraz jego porada: Tankować na dobrych stacjach i uzywać raz na miesiąc dodatku do paliwa dla silników zasilanych gazem.
Znalazłem takowy (juz wcześniej) firmy STP za cale 17 zeta wystarczające na 50-60 litrów Pb.

1Bodzio - |17 Maj 2008|, 2008 21:47

jaroz napisał/a:
Ale może się mylę. Jeśli tak, to zjadę gościa!!!
Nie mylisz się. W sekwencji sonda nie musi być podłączona. Gaziarz tym razem nie naklamał. To żadkość. Może w końcu się trochę doszkolili?
Struna - |19 Maj 2008|, 2008 12:47

1Bodzio napisał/a:
Nie mylisz się. W sekwencji sonda nie musi być podłączona. Gaziarz tym razem nie naklamał. To żadkość. Może w końcu się trochę doszkolili?
ale podpięcie sondy jest bardzo praktyczne, bo wtedy masz w interfejsie odczyt i zmieniając widzisz od razu czy mieszanka leci w ubogą czy w bogatą. Oczywiście można to również rozkminiać na podstawie odczytu czasów otwarcia wtryskiwaczy - trudniejszy wariant :) a przy silniku z wtryskiem typu full-group to moim zdaniem nieco średni patent, no ale może gazownik akurat woli inaczej.
jaroz - |21 Maj 2008|, 2008 23:07

Struna napisał/a:
ale podpięcie sondy jest bardzo praktyczne, bo wtedy masz w interfejsie odczyt i zmieniając widzisz od razu czy mieszanka leci w ubogą czy w bogatą. Oczywiście można to również rozkminiać na podstawie odczytu czasów otwarcia wtryskiwaczy - trudniejszy wariant :) a przy silniku z wtryskiem typu full-group to moim zdaniem nieco średni patent, no ale może gazownik akurat woli inaczej.

Hmmm, to mi teraz zadałeś. Mi też wydaje się, że lepiej i nawet ostatnio chciałem spojrzeć jak to jest ze stanem mieszanki, a tu dupa...
Dla gaziarza to nie żaden problem podłączyć mi sondę więc namówię go na to w poniedziałek.

Zbyszek_WW - |22 Maj 2008|, 2008 13:23

Kuna mieliście mi pomagać a nie pisać o sondach i innych pierdołach
1Bodzio - |22 Maj 2008|, 2008 15:21

Zbyszek_WW napisał/a:
Kuna mieliście mi pomagać a nie pisać o sondach i innych pierdołach
Ja bym TPS sprawdził, czy nie ma gdzieś przerwy sygnału.
Slyu - |13 Paź 2008|, 2008 22:55

Witam po dłuższej przerwie (brak netu w wakacje itp)...
Więc znowu problem :P CO by było gdyby nie one.
Scorpio działa pięknie na gazie (no ale idzie zima, wrrr) ale na benzynie zaraz po odpaleniu gaśnie, więc wyczyściłem EBJ, poczyściłem wszystkie przewody itd, dalej nic nie działa...
Wymiana filtra paliwa nic nie dała.
Więc przypuszczam, że to coś z pompą paliwową albo z wtryskami? Może byc cos takiego? No i jak mam to sprawdzic? Kto mógłby mi sprawdzic cisnienie benzyny?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz

ford2fast - |13 Paź 2008|, 2008 23:02

Ciśnienie paliwa może sprawdzić każdy mechanik , który posiada taki przyrząd :)
W Twoim silniku jest nawet na listwie wtryskowej specjalny zaworek do pomiaru

pablo19 - |14 Paź 2008|, 2008 10:04

Może, ale nie musi być temu winien MAPsensor, pomigaj diodą.
--Marcin-- - |14 Paź 2008|, 2008 11:31

W moim przypadku odpalał na benzynie jak był zimny silnik normalnie, jak się rozgrzał to na benzynie taka jazda przerywana, jak by co jakiś czas paliwa brakowało. Wymieniłem wtryskiwacze na inne (używane) jakiś czas było dobrze. Pojeździłem ze dwa lata na tych wymienionych ( oczywiście od czasu do czasu, bo głównie na gazie) i znowu nie jest idealnie. Wlewam nieraz do paliwa specyfik do czyszczenia wtrysków benzynowych, jeżdżę na benzynie żeby trochę ruszyć wtryskiwacze, ale to chyba za mało żeby było idealnie biorąc pod uwagę wiek wtryskiwaczy (ok.19 lat) i przerwy w pracy związane z jazdą na gazie.
Struna - |14 Paź 2008|, 2008 11:32

--Marcin-- napisał/a:
jeżdżę na benzynie żeby trochę ruszyć wtryskiwacze
ile jeździsz ? zrób od czasu do czasu traskę ze 100 km i daj mu nieco w palnik to będzie ok .
pepi - |14 Paź 2008|, 2008 12:33

teraz robie scorpio które ma lpg z holandi :) na zegarach jest 180 tys -tylko że to scorpio było u mnie kiedyś i miało coś koło 300 :P i też na paliwie to chodzi jak dejzel :) jazda na lpg zle wpływa na wtryski :/ jesli ktoś przynajmniej wypala paliwo w baku -bo ono też się psuje i takie mentne się robi to wtedy wtryski umierają
patryk75jojo - |14 Paź 2008|, 2008 19:48

Slyu napisał/a:
Witam po dłuższej przerwie (brak netu w wakacje itp)...
Więc znowu problem :P CO by było gdyby nie one.
Scorpio działa pięknie na gazie (no ale idzie zima, wrrr) ale na benzynie zaraz po odpaleniu gaśnie, więc wyczyściłem EBJ, poczyściłem wszystkie przewody itd, dalej nic nie działa...
Wymiana filtra paliwa nic nie dała.
Więc przypuszczam, że to coś z pompą paliwową albo z wtryskami? Może byc cos takiego? No i jak mam to sprawdzic? Kto mógłby mi sprawdzic cisnienie benzyny?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz

moze tak jak u mnie gaziarz cos spieprzył i na beni nie chodzi krokowiec ,tylko na gazie
jaką masz instalkę gazu?

pepi - |15 Paź 2008|, 2008 15:35

patryk75jojo napisał/a:
na beni nie chodzi krokowiec ,tylko na gazie
- o :P fajnie tylko pytanie dlaczego tak zrobili fachowcy :lol:
patryk75jojo - |15 Paź 2008|, 2008 18:41

tego niestety nie wiem ale są z okolic lublina
pepi - |15 Paź 2008|, 2008 19:53

patryk75jojo napisał/a:
są z okolic lublina
-o nasi szaleją :)
Ronald - |17 Paź 2008|, 2008 11:43

Slyu napisał/a:

Scorpio działa pięknie na gazie (no ale idzie zima, wrrr) ale na benzynie zaraz po odpaleniu gaśnie

Odpala pewnie dlatego ze w przewodach jest jeszcze troche gazu. Potem gasnie bo benzyna nie dochodzi. To samo jest u mnie :/