Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Nie przelacza na 2 bieg, migajace OD/OFF-kody bledow ASB

ROJSON - |7 Maj 2008|, 2008 10:08
Temat postu: Nie przelacza na 2 bieg, migajace OD/OFF-kody bledow ASB
Czesc. Jak w temacie mam problem z 2-gim biegiem. Ruszajac autem nie zmieni biegu do chwili az spuszcze noge z gazu,obroty spadna i zalaczy 3,natomiast jak wcisne pedal gazu,zeby sobie zredukowal na 2 to rozlacza bieg i tylko wchodzi na obroty. Bylem podl.sie pod kompa i pokazal nast bledy: PRZELOZENIE BIEGU 2
ELEKTROZAWOR WYBORU 2-GO BIEGU WADLIWY

Zdjalem miske od skrzyni i podlaczajac na krotko slychac ze sie zalaczaja elektrozawory,jak rowniez jest prad w kazdej kostce doprowadzonej do elektrozaworu. Zadnego syfu w postaci opilkow,itp tez nie bylo widac po zdjeciu miski.

Boni - |7 Maj 2008|, 2008 10:30

Jakie konkretnie ci pokazało kody (cyferki)?
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2008|, 2008 11:09

przycina sie pewnie tloczek el zaworu 2 w najlepszym wypadku.
ROJSON - |7 Maj 2008|, 2008 23:25

Kody bledow:P0732 P1756 P1270

[ Dodano: 2008-05-08, 21:58 ]
Dzisiaj jak jezdzilem zauwazylem ze skrzynia weszla chyba w tryb awaryjny bo nie chciala zredukowac biegu. Dopiero po zatrzymaniu i ponownym uruchomieniu zmieniala. A tak wogule to ta dwojka wydaje mi sie jakby byla czasami tylko nie ma sily ciagnac

gw21 - |11 Maj 2008|, 2008 11:37

ROJSON napisał/a:
jak rowniez jest prad w kazdej kostce doprowadzonej do elektrozaworu
tylko, że one są sterowane masą, a +12 mają na stałe. Ja proponuję wciąć się w wiązkę i wyciągnąć "monitoring" do kabiny. Będziesz też mógł wtedy ręcznie spróbować wymusić zapięcie "2". Trzeba najpierw sprawdzić czy to jest wadą elektroniki czy mechaniki skrzyni. Ja mam (miałem) podobnie, po zmianie skrzyni i oleju (wcześniej to chyba nikt go nie zmieniał) nie miałem "2" i "4" (no i lock-up) po około 500km nie zawsze jeszcze wchodzi "4" i lock-up. Ale u mnie wiedziałem, że "od kompa" jest ok.
W jakim stanie masz olej?

puffer - |17 Lip 2008|, 2008 22:23
Temat postu: mam identyczny problem
czy coś poradziłeś na ten problem? jeśli tak opisz co robiłeś, u mnie wszyscy ręce rozkładają, pozdrawiam.

u mnie było tak:
Scorpio 2.9 v6 24v, automat oczywiście rok 94/95 (wieloryb). Problem: nie przełącza między 1-2 przy normalnym przy wolnym i szybkim przyspieszeniu, dochodzi do 7,5 tys i odcina zapłon, jak popuszczę delikatnie gazu nawet na 3 tysiącach, przełączy. Da się jeździć ale dość to uciążliwe. Przy dłuższej jeście mruga ta kontrolka od 4 biegu, ale wszystkie biegi są 200km/h mozna leciec i jest git, tyle że mruga. Sporadycznie po dłuższej jeździe przełączy.

Wymienione/sprawdzone: dwie sondy lambda te bliżej silnika, sprawdzony TPS i wyczyszczony, wymieniona przepływka na używaną (stara była zawalona, po wyczyszczeniu bez zmian, mam teraz dwie "jedna w schowku rzecz jasna"). Olej jest wymieniony grudzień. Czyszczony krokowiec.

Z tego co wyczytałem to może jeszcze prądniczka przy skrzyni, tylko nie wiem gdzie to, i governor tylko nie wiem czy przy wielorybach był. Proszę o propozycję pomysły, cokolwiek.

Mysza - |17 Lip 2008|, 2008 22:32

A co to za skrzynia? Bo w którejs odmianie elektronicznych hybryd A4LD wydumali sobie, ze dwójka to będzie jedynka + OD. Moze problem tkwi właśnie w samym OD.
puffer - |17 Lip 2008|, 2008 22:49

a bądź tu mądry, zielonego pojęcia nie mam, jak to wogule spradzić? A gdyby OD to co robić?
Mysza - |17 Lip 2008|, 2008 22:57

A jak juz pozniej jedzie na IV biegu, to wszystko OK? Zadnych drgan, szarpnięć, rozłączeń IV biegu? Przycisk OD działa?
puffer - |17 Lip 2008|, 2008 23:03

ideał, nic się nie dzieje powyżej 2 biegu, tyle że kontrolka później mruga, ale biegi bez zmian tylko 1-2 problem, a co z regulacją taśm w takim przypadku, dałoby coś
Mysza - |17 Lip 2008|, 2008 23:11

Spróbuj pierwszą, od OD. Najblizej dzwona. Na obudowie planetarki jest czujnik, jeśli będzie uslizg to wykryje to elektronika. Na samym OD nie ma juz takiego momentu jak przy ruszaniu, więc moze daje radę.
puffer - |17 Lip 2008|, 2008 23:21

dobra dzieki, bede próbował, właśnie czytam o tym, ciekaw jestem jaki dostęp będzie akurat do tej śruby

[ Dodano: 2008-07-17, 23:53 ]
wcześniej ktoś napisał że, ELEKTROZAWOR WYBORU 2-GO BIEGU WADLIWY, gdzie to znaleźć można?

gw21 - |25 Lip 2008|, 2008 17:01

puffer napisał/a:
ideał, nic się nie dzieje powyżej 2 biegu, tyle że kontrolka później mruga, ale biegi bez zmian
Miga ci kontrolka i zapina IV? Jeśli tak to coś nie do końca masz z elektryką, bo przy migającym OD IV jest blokowana. Jakie masz obroty przy 100km/h?
puffer - |25 Lip 2008|, 2008 19:32

mruga ale 4 jest, tylko 2 nie wchodzi tak normalnie tylko przy puszczonym gazie, obroty 2100 przy jednostajnej jeździe 100 km/h.
1Bodzio - |25 Lip 2008|, 2008 21:41

Pewnie padł Ci tłok taśmy hamulcowej II biegu, lub sama tasma już nie ma czym trzeć. Sprawdziłbym to w pierwszej kolejności. Pisałeś że w misce olejowej było czysto, więc postawiłbym raczej na tłok, gdyż zuzycie tasmy dałoby trochę szlamu w misce. Dodatkowo koniecznie regulacja tasmy II biegu ( druga śruba regulacyjna od konwertora).
puffer - |25 Lip 2008|, 2008 22:07

druga śruba od dzwona tak? jeśli to taśma to dlaczego ta 2 chodzi, przy zużytej taśmie byłby drugi bieg?
1Bodzio - |25 Lip 2008|, 2008 23:45

Dlatego napisałem że bardziej stawiam na tłok siłownika taśmy, niż na samą tasmę. Jednakże poślizgi podczas prób załączania II biegu napewno i ją naruszyły, więc regulację naciągu bym zrobił.
puffer napisał/a:
jeśli to taśma to dlaczego ta 2 chodzi
Jak odpuścisz gaz zmienia się trochę ciśnienie liniowe, i zachodzą korzystniejsze warunki do zadziałania siłownika tasmy, wiec i II się załącza. Tak myślę....
1Bodzio - |26 Lip 2008|, 2008 00:39

Widzialem byka, ale już nie chciało mi się poprawiać. ;) :) :)
puffer - |27 Lip 2008|, 2008 22:40

1Bodzio, mógłbym się zgodzić z tą hipotezą, ale dzisiaj mnie tknęło coś, i zdjąłem wtyczkę od TPSa i bieg przeżuciło na II tylko po kontynuowaniu jazdy i dodaniu gazu wżuciło spowrotem na I (i tak za kazdym razem wrzuca II)
1Bodzio - |27 Lip 2008|, 2008 22:49

Zacznij zatem od dokładnego sprawdzenia wiązki skrzyni, silnika i podłużnicy. Całkiem możliwe że jest jakieś zwarcie w kablach którejś z wiązek, no i komp głupieje. W cossim to dość nieprzyjemna robota, ale niestety konieczna do zrobienia.
pepi - |28 Lip 2008|, 2008 07:55

1Bodzio napisał/a:
W cossim to dość nieprzyjemna robota, ale niestety konieczna do zrobienia.
- a co tam jest łatwo zrobić chyba tylko olej wymienić :/