Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - telepanie przy ruszaniu

ramzes - |27 Kwi 2008|, 2008 17:53
Temat postu: telepanie przy ruszaniu
Witam.
Jakiś czas temu padła mi skrzynka automat w 2,4 '89r. Chodził tylko wsteczny.Wymieniłem więc, niestety było mnie sta tylko na wstawienie drugiego automata, dostałem od 2,9.Wszystko po zamontowaniu dzialoło prawie idealnie.Wsteczny wchodził jak w masełko, bez najmniejszego szarpnięcia, biegi przednie troszkę gorzej, szarpnięcie było już dosyc mocno odczuwalne. Nie przejąłem się tym, bo ten typ widda tak już ma.Po przejechaniu kilku kilometrów, kiedy oliwka w skrzyni była już dobrze nagrzana zaczęły piętrzy się problemy z ruszaniem.Wsteczny bez problemu, natomiast biegi do przodu przy ruszaniu przez ok. 2-3 sek. mocno telepią samochodem i przy hamowaniu, tuż przed stanięciem jest to samo.test powtórzyłem dzisiaj rano na zimnej i ciepłej skrzyni jest dokładnie to samo.Poziom oleju jest ok, od zalania nową oliwką(mobil atf-220) przejechałem już ponad 200 km, także chyba już dobrze się zdążył się rozejśc.Co może by przyczyną?
Pozdrawiam

Mysza - |27 Kwi 2008|, 2008 21:08

zużyta skrzynia
pablo19 - |28 Kwi 2008|, 2008 10:27

Chyba masz pecha i trafiłeś w drugą taką jaką miałeś.
ramzes - |28 Kwi 2008|, 2008 11:26

A czy możliwe jest że konwerter jest zje.....Przyznam że stara skrzynia chwilę na nim wisiała przed wyjęciem, bo nie odkręciłem go od koła zamachowego, wiem, mój błąd, dopiero niedawno na forum doczytałem o prawidłowym demontażu ASB, a konwerter był dany mój stary

[ Dodano: 2008-04-28, 22:11 ]
chodziło mi oczywiście o zjechany konwerter :)

pablo19 - |29 Kwi 2008|, 2008 09:21

Jak sie spotkałem z uwalonym konwerterem to nic nie działało, więc to chyba nie jego wina.
ramzes - |30 Kwi 2008|, 2008 08:33

Zeby nie było tyle zagawy i troszkę taniej by bylo to nawet nie zastanawiał bym się nad manualem, ale wgłębiłem się w temat kosztów przeróbki i troszkę to drogo wychodzi niestety.
pablo19 - |30 Kwi 2008|, 2008 09:37

ramzes napisał/a:
Zeby nie było tyle zagawy i troszkę taniej by bylo to nawet nie zastanawiał bym się nad manualem, ale wgłębiłem się w temat kosztów przeróbki i troszkę to drogo wychodzi niestety.

Jeżeli masz sprawne auto i największą bolączką jest ASB to poszukaj drugiej i jeździj.

ramzes - |4 Maj 2008|, 2008 14:52

w sumie to postoi sobie z miesiąc pod domem, nazbieram na przeróbkę i nie będę się męczył z tym automatem, nie ma sensu, tym bardziej że dla mnie nie ma żadnej przyjemności z jazdy automatem, także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:)

[ Dodano: 2008-05-24, 10:31 ]
Dostałem trzecią już skrzynię, oczywiście automat, jednak tym razem nie ma w niej wstecznego. Sprawa ma się więc następująco: w jednej działa tylko wsteczny, w drugiej działa wzystko poza wstecznym a trzecia telepie przy ruszaniu i popuściła oliwkę i trzeba z nich złożyc jedną jeżdżącą skrzynię. Do tego mam 2 konwertery i trzeba wybrac lepszejszy.
A co do tej aktualnej skrzyni która wypluła olej to już wiem którędy ona to zrobiła. A więc nie miałem wcale ocoty wchodzic już pod spód nawet w celu rozpoznania usterki, jednak sprawa mocno mnie nurtowała i tyle nocy nieprzespanych i koszmarów sennych.Wpadlem jednak na pomysł.Otóż po prawej stronie skrzyni znajdują się dwa wyjścia, którędy płynie sobie gorąca oliwka pod jak podejrzewam sporym ciśnieniem.Jedna z rurek(górna jak dobrze pamiętam) była ukręcona i połączona zwykłym wężykiem na opaski zaciskowe, najprawdopodobniej zsuneło go.
W poniedziałek wejdę pod spód, zdemontuję skrzynię, złożę ze wszystkich jedną, dam normalnego węża ciśnieniowego i powinien jeździc przez parę dni:)