| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Znowu maglownica...
dvd79 - |27 Kwi 2008|, 2008 11:50 Temat postu: Znowu maglownica... Witam !!
Szukałem po forum, ale nie znalazłem lub przeoczyłem...
Otóż potrzebuję fachowej porady co z tym zrobić.
Mam luz na prawym drążku kierowniczym. Objawem w czasie jazdy jest drganie prawego koła przy prędkości 50-60 km/h i jak jadę po autostradzie przy prędkości powyżej 130 km/h przy delikatnym skręcie w lewo, w prawo się nic nie dzieje. Myślałem że gumy na wahaczu i stabilizatorze więc je wymieniłem, ale w trakcie wymiany zauważyłem że mam luz na tym właśnie drążku. Po wymianie gumek troszkę te drgania "przycichły", ale dalej są. Wczoraj wymieniałem jeszcze z drugiej strony, ale na drążku nie zauważyłem żadnego luzu.
Czy to może być wywalony przegub kulowy na drążku?
Kevin Xy - |27 Kwi 2008|, 2008 12:46
no jak wywalony to wywalony
szrpiac za caly drazek wyczujesz luz
wymien to i po klopocie
dvd79 - |27 Kwi 2008|, 2008 12:54
tak. czuję luz na drążku. a może być luz w maglownicy czy tyla tym przegubie? z drugiej strony nie mam luzu...
Luke - |27 Kwi 2008|, 2008 13:39
luz na przegubie tym na drążku pod ta gumowa osłoną, kupiłem właśnie je i będę wymieniał, dałem za jeden coś koło 60zł + 35za końcówkę wymieniam cały komplet po obu stronach żeby mieć spokój na przyszłość pamiętaj, że zawsze dochodzi do tego zbieżność
dvd79 - |5 Maj 2008|, 2008 15:46
próbowałem dzisiaj to wymienić, ale coś mi nie szło bo za mocno dokręcone, a tam nie mam nacięcia na klucza. próbowałem żabką, ale boję się że coś pourywam lub ukręcę. zauważyłem że ten "wałek" który siedzi w maglownicy ma luz wokół własnej osi, tak jakby się obkręcał troszkę. nie wiem jak to wytłumaczyć... nie jest to duży obrót... czy to jest normalne?
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 16:02
tam jest przegub kulowy więc się ma nieco obracać.
dvd79 - |5 Maj 2008|, 2008 16:38
może się nie zrozumieliśmy, ale chodziło mi o ten "wałek" do którego ten przegub jest przykręcony
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 17:26
| dvd79 napisał/a: | | może się nie zrozumieliśmy, ale chodziło mi o ten "wałek" do którego ten przegub jest przykręcony | przegub nie jest do wałka przykręcony, to jest całość, wałek jest zakończony z jednej strony gwintem do przykręcenia gałki kierowniczej a z drugiej ma przegub kulowy ( tzw. jabłko ) i dopiero na tym przegubie jest gwint, który się wkręca w magiel.
dvd79 - |5 Maj 2008|, 2008 17:58
| Struna napisał/a: | | dvd79 napisał/a: | | może się nie zrozumieliśmy, ale chodziło mi o ten "wałek" do którego ten przegub jest przykręcony | przegub nie jest do wałka przykręcony, to jest całość, wałek jest zakończony z jednej strony gwintem do przykręcenia gałki kierowniczej a z drugiej ma przegub kulowy ( tzw. jabłko ) i dopiero na tym przegubie jest gwint, który się wkręca w magiel. |
chodzi mi o "wałek" który siedzi w maglu do którego jest przykręcony przegub kulowy od drążka kierownicy. właśnie drążek chciałem wymienić czyli to:
ale ten "wałek" do którego jest przykręcony troszkę się obraca wokół własnej osi. nie wiem czy to tak ma być...
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 18:03
| dvd79 napisał/a: | | właśnie drążek chciałem wymienić czyli to: | no i sam widzisz, że jest jak napisałem, z jednej strony drążka masz gwint na gałkę a z drugiej masz przegub kulowy i na nim gwint do magla.
dvd79 - |5 Maj 2008|, 2008 18:09
| Struna napisał/a: | | dvd79 napisał/a: | | właśnie drążek chciałem wymienić czyli to: | no i sam widzisz, że jest jak napisałem, z jednej strony drążka masz gwint na gałkę a z drugiej masz przegub kulowy i na nim gwint do magla. |
i właśnie chodzi mi właśnie o ten przegub kulowy. jak go próbowałem odkręcić (nie udało mi się) to zauważyłem że magiel się troszkę obraca wokół własnej osi. i nie wiem czy tak ma być. ..
Luke - |5 Maj 2008|, 2008 20:47
a tak na marginesie, oryginalny drążek ma nacięcia na klucz?
jak nie to czym go odkręcać?
Kevin Xy - |5 Maj 2008|, 2008 20:57
kluczem hydraulicznym
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 21:01
taki do rur, samozaciskający się.
Luke - |5 Maj 2008|, 2008 22:17
oki, dzięki
a tak jeszcze czy w obydwu drążkach gwinty są normalne tz. prawe? bo głupio by było kręcić nie w tą stronę
dvd79 - |6 Maj 2008|, 2008 07:53
tylko czy przy tej operacji nie pourywam czegoś? maglownica jest przecie ze stopu aluminium no i czy nie ukręcę "flaków" od maglownicy.
Struna - |6 Maj 2008|, 2008 11:47
| dvd79 napisał/a: | | maglownica jest przecie ze stopu aluminium | tylko obudowa, wewnątrz stalowa jest. Nic nie urwiesz. Przecież to jest część wymienna i należy to wymienić jak się zużyje.
marcys - |6 Maj 2008|, 2008 12:12
| Struna napisał/a: | może się nie zrozumieliśmy, ale chodziło mi o ten "wałek" do którego ten przegub jest przykręcony
przegub nie jest do wałka przykręcony, to jest całość, wałek jest zakończony z jednej strony gwintem do przykręcenia gałki kierowniczej a z drugiej ma przegub kulowy ( tzw. jabłko ) i dopiero na tym przegubie jest gwint, który się wkręca w magiel.
_________________ |
Jurek mieszasz. Kolega mial na mysli listwe zebatą w przekladni do ktorej sie przykreca przegub osiowy zwany potocznie drązkiem kierowniczym. lekki luz tam jest ale nie powiniem byc widoczny
Struna - |6 Maj 2008|, 2008 12:46
| marcys napisał/a: | | Jurek mieszasz. | nie sądzę, raczej kolo opisuje tak że hgw o co chodzi
dvd79 - |6 Maj 2008|, 2008 19:48
| Struna napisał/a: | | marcys napisał/a: | | Jurek mieszasz. | nie sądzę, raczej kolo opisuje tak że hgw o co chodzi |
marcys dobrze to opisał. właśnie chodziło mi o tą listwę zębatą. ona się lekko wokół własnej osi obraca. ale tylko lekko...
marcys - |7 Maj 2008|, 2008 12:22
| Struna napisał/a: | | nie sądzę, raczej kolo opisuje tak że hgw o co chodzi |
e no o steeringu to ja troche wiem
|
|