| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Skorzane fotele przednie (MkIII) - wymiana tapicerki
Igi - |16 Kwi 2008|, 2008 22:38 Temat postu: Skorzane fotele przednie (MkIII) - wymiana tapicerki Tak jak w temacie i opisie - czy da się zrobić taką przekładkę?
Konkretnie chodzi mi o następujący manewr:
- moje fotele przednie to skórka, pasażer manual, kierowca elektryka tylko góra/dół
- mogę wysępić fotele skórka z full elektryką (ustawienia wszystkie, pompki elektryczne, pamięć, grzanie)
- skórka na moich fotelach jest super, a na tych z full elektryką dosyć zniszczona
I tu pytanie - czy da radę przełożyć samo skórzane poszycie z moich na te "elektryki"?
Michal2110 - |16 Kwi 2008|, 2008 22:51
Da sie. 36h pracy na 1 fotel zeby dokladnie spasowac. Zestaw cienkich i roznych kombinerek i przelozysz.
Przekladalem skore i wiem, ze sie da...drug raz bym tego nie zrobil. POWODZENIA
Rafał A.(antek) - |16 Kwi 2008|, 2008 22:52
da sie, acz dobrze miec zdolnosci tapicera.
Julek - |16 Kwi 2008|, 2008 23:55
Igi, wysęp te podniszczone, kup za 30 zyli URAD na allegro i jak będa na zewnątrz to je nim przetrzyj - roboty na godzinę, a efekt może Cię zdziwić (pozytywnie..). A swoje golasy na allegro spuść i wszyscy będą szczęśliwi;]
Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 16:39
Serio ten URAD pozwala uzyskać takie efekty jak na tych fotkach? Rzeczywiście tak skutecznie barwi wytarcia? Czy nie ma potem problemu z brudzeniem tyłka od tego kremu?
Struna - |17 Kwi 2008|, 2008 16:41
Igi, środek sprawdzony, używany i polecany - poszukaj na forum. Ogólnie miodzio środek.
Julek - |17 Kwi 2008|, 2008 16:44
Igi, nie mam dziś aparatu, ale porobię przy okazji zdjęcia tych skór, które smarowałem - efekt naprawde super. Zwłaszcza, że fotele do kremacji masz na zewnątrz - będzie Ci łatwiej, a i dokładniej to zrobisz.
5 godzin po "zabiegu" wiozłem dziewcyznę (jasna bluzka) i mamę (biały płaszcz). Nie było mowy o jakimś brudzeniu, słyszałem raczej ochy i achy jak tu ładnie w skorpiaku teraz.
Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 20:38
| Julek napisał/a: | | Igi, nie mam dziś aparatu, ale porobię przy okazji zdjęcia tych skór, które smarowałem |
Jak byś mógł te fotki wlepić to był bym wdzięczny.
Aha, mam jeszcze pytanko - skórka jest w tym wielorybku taki ciemny granat (nie czarna), czyli chyba raczej ten bezbarwny krem wziąć i może jeszcze ten szampon do mycia?
p.s.
Mimo wszystko przymierzę się chociaż do zmiany tej tapicery bo w tych elektrykach jest ona dosyć "poryta".
Struna - |17 Kwi 2008|, 2008 20:39
| Igi napisał/a: | | Aha, mam jeszcze pytanko - skórka jest w tym wielorybku taki ciemny granat (nie czarna), | wieloryby mają właśnie taką "czarną" skórę co to nie do końca wygląda na taką czerń, kup czarny URAD - będzie ok.
pepi - |17 Kwi 2008|, 2008 20:42
| Struna napisał/a: | | mają właśnie taką "czarną" skórę co to nie do końca wygląda na taką czerń | - bo to grafit
Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 21:40
| Struna napisał/a: | | kup czarny URAD - będzie ok. |
kurde, no nie wiem czy czarny - fotele zasmaruje na czarno, a deska i boczki zostaną granat/grafit? bardzo widoczna jest różnica po nasmarowaniu tym czarnym?
Marcin - |18 Kwi 2008|, 2008 07:34
Nie ma wielkiego kontrastu, nadal wszystko ladnie sie komponuje, za to skóra superancko zaczyna wyglądać w tej glębokiej czerni.
Struna - |18 Kwi 2008|, 2008 12:41
| Marcin napisał/a: | | za to skóra superancko zaczyna wyglądać w tej glębokiej czerni. | otóż to bo to co jest z fabryki to jakieś nijakie jest, choć bywają różne odcienie tej czarno/szarości.
Igi - |21 Kwi 2008|, 2008 16:52
a powiedzcie mi jeszcze jak rozdłubać te plastikowe kółeczka, w które wchodzą zagłówki tak aby ich nie połamać? jest jakaś sprytna metoda?
[ Dodano: 2008-04-21, 20:45 ]
byłem obadać te fullelektryki fotele i w zasadzie to nie wiele widać bez odkręcenia ich, ale zauważyłem, że silniczki od przesuwania przód/tył oraz od pochylania siedziska są z całym osprzętem mocowane chyba tylko do sanek, a sanki chyba są mocowane dalej dopiero do fotela, więc może jest możliwość przełożenia samych sanek do tych moich golasków. Pozostaje pytanie jak jest rozwiązane pochylanie oparcia - czy silniczek jest też gdzieś przy sankach czy może w oparciu? Czy bez przekładania tapicerek da radę coś wykombinować aby oparcie też było elepstryczne? Bo popmpowanie i grzanie to już bez zdejmowania tapicerki chyba nie przejdzie?
Aha, jeszcze coś - fotele te są z pamięcią i przy fotelu pasażera są tylko silniczki i napinacz pasów, natomiast przy fotelu kierowcy jest poza tym jeszcze taka czarna skrzyneczka zaraz na przodzie - czy to jest może ten moduł pamięci? Czy jest szansa przełożyć ten moduł do golasa tak aby pamięć działała?
[ Dodano: 2008-04-21, 21:25 ]
OK, dobra, już doczytałem na forum, że ta krzyneczka pod fotelem to nie pamiec tylko multiplex, że silnik oparcia i pompka jest w oparciu, czyli z przełożenia samych sanek uzyskam jedynie regulacje całego fotela przód/tył i pochylanie siedziska - szkoda
Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2008|, 2008 01:28
pamiecpamiec jest pod fotelem, a to ze to czesc multiplexu to inna bajka.
Igi - |22 Kwi 2008|, 2008 08:15
OK, dam se siana z tym rzeźbieniem - może kiedyś znajdę jakieś ładne elektryki.
Oli - |22 Kwi 2008|, 2008 09:15
| Igi napisał/a: | | a powiedzcie mi jeszcze jak rozdłubać te plastikowe kółeczka, w które wchodzą zagłówki tak aby ich nie połamać? jest jakaś sprytna metoda? |
tego sie nie rozdłubuje - przekreca się o 45 ' i wyjmuje
Igi - |22 Kwi 2008|, 2008 09:55
| Oli napisał/a: | tego sie nie rozdłubuje - przekreca się o 45 ' i wyjmuje |
dzięki
Struna - |22 Kwi 2008|, 2008 10:25
Igi, silniki do podnoszenia, opuszczania i przód tył masz w sankach, można spokojnie przełożyć, natomiast jest jeszcze jeden silnik w oparciu do jego pochylania, i tego trzeba przełożyć ewentualnie, no i jeśli pompka do lędźwia jest to silnik od niej też.
Robiłem fotel z pamięcią z fotela bez pamięci - w zasadzie dość nieskomplikowana robota, trochę czasu i działa.
Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2008|, 2008 23:54
za ladne skorki elektryki to 900zł trzeba dac
Igi - |23 Kwi 2008|, 2008 00:40
te elektryki niestety mają nieładne skórki, a właściwie to nieładna jest tylko skórka kierowcy, bo ma kilka pęknięć i jedno przetarcie 30x30mm na boczku siedziska, ale na razie wrzuciłem je do piwnicy i może mnie kiedy najdzie na zmiane tej tapicery
pepi - |23 Kwi 2008|, 2008 07:42
| Struna napisał/a: | | Robiłem fotel z pamięcią z fotela bez pamięci - w zasadzie dość nieskomplikowana robota, trochę czasu i działa | -??????????????????????? no ja zamontowałem fotele z takowe i jakoś bym powalczył z tą pamiecią mam wiązke w dzrzwi tylko jak ty podłoczyłeś te 3 kabelki z których jeden to cofanie ?????????????????????? a dwa do modułu w drzwiach
Struna - |23 Kwi 2008|, 2008 12:36
| pepicosi napisał/a: | tylko jak ty podłoczyłeś te 3 kabelki z których jeden to cofanie ?????????????????????? a dwa do modułu w drzwiach | to może tak - auto samo w sobie miało pamięć ale wkładałem fotele z angola więc moduł pamięci był nie w tym fotelu co trzeba. I tu robiłem przekładki żeby mieć pamięć tam gdzie trzeba.
pepi - |23 Kwi 2008|, 2008 20:57
| Struna napisał/a: | | fotele z angola więc moduł pamięci był nie w tym fotelu co trzeba | - szkoda bo ja walcze i jak narazie
Struna - |24 Kwi 2008|, 2008 11:03
| pepicosi napisał/a: | szkoda bo ja walcze i jak narazie | Antek coś wspominał, że sie daje zrobić.
pepi - |24 Kwi 2008|, 2008 14:21
| Struna napisał/a: | | Antek coś wspominał, że sie daje zrobić. | - tak i miał mi schemat podesłać tylko jakoś się niemoge doczekać
[ Dodano: 2008-04-24, 14:22 ]
ze sie da to wiem bo robiłem tylko ja przekładałem z auto do auta a teraz brak mi wzorca
Struna - |24 Kwi 2008|, 2008 14:25
w TIS-ie nie ma ?
pepi - |24 Kwi 2008|, 2008 18:57
| Struna napisał/a: | | w TIS-ie nie ma ? | - może i jest ale ja nie mam ale i tak ten schemat to ideowy o ,,,,,, sie nada
Struna - |25 Kwi 2008|, 2008 10:58
| pepicosi napisał/a: | | ale i tak ten schemat to ideowy | no coś Ty, jaki tam ideowy, elegancki schemat, owszem trzeba się nieco nauczyć go czytać ale jak zakumasz to spoko jest.
|
|