Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Skorzane fotele przednie (MkIII) - wymiana tapicerki

Igi - |16 Kwi 2008|, 2008 22:38
Temat postu: Skorzane fotele przednie (MkIII) - wymiana tapicerki
Tak jak w temacie i opisie - czy da się zrobić taką przekładkę?

Konkretnie chodzi mi o następujący manewr:
- moje fotele przednie to skórka, pasażer manual, kierowca elektryka tylko góra/dół
- mogę wysępić fotele skórka z full elektryką (ustawienia wszystkie, pompki elektryczne, pamięć, grzanie)
- skórka na moich fotelach jest super, a na tych z full elektryką dosyć zniszczona

I tu pytanie - czy da radę przełożyć samo skórzane poszycie z moich na te "elektryki"?

Michal2110 - |16 Kwi 2008|, 2008 22:51

Da sie. 36h pracy na 1 fotel zeby dokladnie spasowac. Zestaw cienkich i roznych kombinerek i przelozysz.
Przekladalem skore i wiem, ze sie da...drug raz bym tego nie zrobil. POWODZENIA

Rafał A.(antek) - |16 Kwi 2008|, 2008 22:52

da sie, acz dobrze miec zdolnosci tapicera.
Julek - |16 Kwi 2008|, 2008 23:55

Igi, wysęp te podniszczone, kup za 30 zyli URAD na allegro i jak będa na zewnątrz to je nim przetrzyj - roboty na godzinę, a efekt może Cię zdziwić (pozytywnie..). A swoje golasy na allegro spuść i wszyscy będą szczęśliwi;]
Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 16:39

Serio ten URAD pozwala uzyskać takie efekty jak na tych fotkach? Rzeczywiście tak skutecznie barwi wytarcia? Czy nie ma potem problemu z brudzeniem tyłka od tego kremu?
Struna - |17 Kwi 2008|, 2008 16:41

Igi, środek sprawdzony, używany i polecany - poszukaj na forum. Ogólnie miodzio środek.
Julek - |17 Kwi 2008|, 2008 16:44

Igi, nie mam dziś aparatu, ale porobię przy okazji zdjęcia tych skór, które smarowałem - efekt naprawde super. Zwłaszcza, że fotele do kremacji masz na zewnątrz - będzie Ci łatwiej, a i dokładniej to zrobisz.

5 godzin po "zabiegu" wiozłem dziewcyznę (jasna bluzka) i mamę (biały płaszcz). Nie było mowy o jakimś brudzeniu, słyszałem raczej ochy i achy jak tu ładnie w skorpiaku teraz.

Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 20:38

Julek napisał/a:
Igi, nie mam dziś aparatu, ale porobię przy okazji zdjęcia tych skór, które smarowałem

Jak byś mógł te fotki wlepić to był bym wdzięczny.
Aha, mam jeszcze pytanko - skórka jest w tym wielorybku taki ciemny granat (nie czarna), czyli chyba raczej ten bezbarwny krem wziąć i może jeszcze ten szampon do mycia?

p.s.
Mimo wszystko przymierzę się chociaż do zmiany tej tapicery bo w tych elektrykach jest ona dosyć "poryta".

Struna - |17 Kwi 2008|, 2008 20:39

Igi napisał/a:
Aha, mam jeszcze pytanko - skórka jest w tym wielorybku taki ciemny granat (nie czarna),
wieloryby mają właśnie taką "czarną" skórę co to nie do końca wygląda na taką czerń, kup czarny URAD - będzie ok.
pepi - |17 Kwi 2008|, 2008 20:42

Struna napisał/a:
mają właśnie taką "czarną" skórę co to nie do końca wygląda na taką czerń
- bo to grafit :)
Igi - |17 Kwi 2008|, 2008 21:40

Struna napisał/a:
kup czarny URAD - będzie ok.

kurde, no nie wiem czy czarny - fotele zasmaruje na czarno, a deska i boczki zostaną granat/grafit? bardzo widoczna jest różnica po nasmarowaniu tym czarnym?

Marcin - |18 Kwi 2008|, 2008 07:34

Nie ma wielkiego kontrastu, nadal wszystko ladnie sie komponuje, za to skóra superancko zaczyna wyglądać w tej glębokiej czerni.
Struna - |18 Kwi 2008|, 2008 12:41

Marcin napisał/a:
za to skóra superancko zaczyna wyglądać w tej glębokiej czerni.
otóż to bo to co jest z fabryki to jakieś nijakie jest, choć bywają różne odcienie tej czarno/szarości.
Igi - |21 Kwi 2008|, 2008 16:52

a powiedzcie mi jeszcze jak rozdłubać te plastikowe kółeczka, w które wchodzą zagłówki tak aby ich nie połamać? jest jakaś sprytna metoda?

[ Dodano: 2008-04-21, 20:45 ]
byłem obadać te fullelektryki fotele i w zasadzie to nie wiele widać bez odkręcenia ich, ale zauważyłem, że silniczki od przesuwania przód/tył oraz od pochylania siedziska są z całym osprzętem mocowane chyba tylko do sanek, a sanki chyba są mocowane dalej dopiero do fotela, więc może jest możliwość przełożenia samych sanek do tych moich golasków. Pozostaje pytanie jak jest rozwiązane pochylanie oparcia - czy silniczek jest też gdzieś przy sankach czy może w oparciu? Czy bez przekładania tapicerek da radę coś wykombinować aby oparcie też było elepstryczne? Bo popmpowanie i grzanie to już bez zdejmowania tapicerki chyba nie przejdzie?
Aha, jeszcze coś - fotele te są z pamięcią i przy fotelu pasażera są tylko silniczki i napinacz pasów, natomiast przy fotelu kierowcy jest poza tym jeszcze taka czarna skrzyneczka zaraz na przodzie - czy to jest może ten moduł pamięci? Czy jest szansa przełożyć ten moduł do golasa tak aby pamięć działała?

[ Dodano: 2008-04-21, 21:25 ]
OK, dobra, już doczytałem na forum, że ta krzyneczka pod fotelem to nie pamiec tylko multiplex, że silnik oparcia i pompka jest w oparciu, czyli z przełożenia samych sanek uzyskam jedynie regulacje całego fotela przód/tył i pochylanie siedziska - szkoda :(

Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2008|, 2008 01:28

pamiecpamiec jest pod fotelem, a to ze to czesc multiplexu to inna bajka.
Igi - |22 Kwi 2008|, 2008 08:15

OK, dam se siana z tym rzeźbieniem - może kiedyś znajdę jakieś ładne elektryki.
Oli - |22 Kwi 2008|, 2008 09:15

Igi napisał/a:
a powiedzcie mi jeszcze jak rozdłubać te plastikowe kółeczka, w które wchodzą zagłówki tak aby ich nie połamać? jest jakaś sprytna metoda?

tego sie nie rozdłubuje - przekreca się o 45 ' i wyjmuje :-d

Igi - |22 Kwi 2008|, 2008 09:55

Oli napisał/a:
tego sie nie rozdłubuje - przekreca się o 45 ' i wyjmuje :-d

dzięki :-d

Struna - |22 Kwi 2008|, 2008 10:25

Igi, silniki do podnoszenia, opuszczania i przód tył masz w sankach, można spokojnie przełożyć, natomiast jest jeszcze jeden silnik w oparciu do jego pochylania, i tego trzeba przełożyć ewentualnie, no i jeśli pompka do lędźwia jest to silnik od niej też.

Robiłem fotel z pamięcią z fotela bez pamięci - w zasadzie dość nieskomplikowana robota, trochę czasu i działa.

Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2008|, 2008 23:54

za ladne skorki elektryki to 900zł trzeba dac :)
Igi - |23 Kwi 2008|, 2008 00:40

te elektryki niestety mają nieładne skórki, a właściwie to nieładna jest tylko skórka kierowcy, bo ma kilka pęknięć i jedno przetarcie 30x30mm na boczku siedziska, ale na razie wrzuciłem je do piwnicy i może mnie kiedy najdzie na zmiane tej tapicery
pepi - |23 Kwi 2008|, 2008 07:42

Struna napisał/a:
Robiłem fotel z pamięcią z fotela bez pamięci - w zasadzie dość nieskomplikowana robota, trochę czasu i działa
-??????????????????????? no ja zamontowałem fotele z takowe i jakoś bym powalczył z tą pamiecią mam wiązke w dzrzwi tylko jak ty podłoczyłeś te 3 kabelki z których jeden to cofanie ?????????????????????? :shock: a dwa do modułu w drzwiach :/
Struna - |23 Kwi 2008|, 2008 12:36

pepicosi napisał/a:
tylko jak ty podłoczyłeś te 3 kabelki z których jeden to cofanie ?????????????????????? :shock: a dwa do modułu w drzwiach
to może tak - auto samo w sobie miało pamięć ale wkładałem fotele z angola więc moduł pamięci był nie w tym fotelu co trzeba. I tu robiłem przekładki żeby mieć pamięć tam gdzie trzeba.
pepi - |23 Kwi 2008|, 2008 20:57

Struna napisał/a:
fotele z angola więc moduł pamięci był nie w tym fotelu co trzeba
- :oops: szkoda :sad: bo ja walcze i jak narazie :oops:
Struna - |24 Kwi 2008|, 2008 11:03

pepicosi napisał/a:
szkoda :sad: bo ja walcze i jak narazie :oops:
Antek coś wspominał, że sie daje zrobić.
pepi - |24 Kwi 2008|, 2008 14:21

Struna napisał/a:
Antek coś wspominał, że sie daje zrobić.
- tak i miał mi schemat podesłać :) tylko jakoś się niemoge doczekać :/

[ Dodano: 2008-04-24, 14:22 ]
ze sie da to wiem bo robiłem :) tylko ja przekładałem z auto do auta a teraz brak mi wzorca :sad:

Struna - |24 Kwi 2008|, 2008 14:25

w TIS-ie nie ma ?
pepi - |24 Kwi 2008|, 2008 18:57

Struna napisał/a:
w TIS-ie nie ma ?
- może i jest ale ja nie mam :/ ale i tak ten schemat to ideowy o ,,,,,, sie nada :neutral:
Struna - |25 Kwi 2008|, 2008 10:58

pepicosi napisał/a:
ale i tak ten schemat to ideowy
no coś Ty, jaki tam ideowy, elegancki schemat, owszem trzeba się nieco nauczyć go czytać ale jak zakumasz to spoko jest.