Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - przeguby, półosie, rozmiary...

leo - |3 Kwi 2008|, 2008 22:40
Temat postu: przeguby, półosie, rozmiary...
Chciałbym podzielić się swoimi ostatnimi doświadczeniami w zakresie rozmiarów przegubów, półosi, itp.
Otóż życie (a właściwie uszkodzona guma) zmusiła mnie do wymiany przegubu zewnętrznego lewego. Wiedząc że jakieś 65 km ode mnie koleś ma całe tylne zawieszenie z dyfrem, półosiami i piastami też od kombi przejściówki, wsiadłem w pożyczone auto, zanabyłem i przywiozłem w/w kompletny tył.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przywiezieniu i pierwszych przymiarkach okazało się że półosie w moim kombiasku mają średnicę 28 mm a te przywiezione 32 mm. To niestety nie koniec, albowiem przeguby moje mają średnicę 102 mm, a te nowe 108 mm. Nawet wieloklin wchodzący w dyfer czy piastę koła ma inną średnicę...
Jednym słowem - totalna porażka :(
Okazało się że zakupiony tył pochodził z diesla i pewnie dlatego miał "mocniejsze" elementy (większy moment czy jak...?)
Tak czy inaczej dla wszystkich, którzy będą chcieli kiedyś wymieniać wspomniane elementy, radzę najpierw z suwmiarką powalczyć, zanim się ze zakup zabierzecie ;)

A tak na marginesie (choć to nie ten dział) to mam do sprzedania dyfer, półosie z przegubami i piasty od diesla przejściówki w kombi ;) wszystko nie wyciuchane i bez luzów, a do tego za niewielką opłatę - chętnych zapraszam na PW.

gufer-posepny - |4 Kwi 2008|, 2008 19:03

Trza było kupić jakąkolwiek półoś za pare zeta albo samą gumę :) . 50 zeta .

Chyba są jeszcze różne długości półosiek :D . No i oczywiscie dyfer nie nadaje się do twojej scorupki ( pomijając rozstaw śrób półosi ) bo ma inne przełożenie .

Rafał A.(antek) - |13 Kwi 2008|, 2008 02:07

drobiazgi :) sa ze 3 rodzaje dlugosci polosiek i grubosci, pasuja niektore ze sierrek a ludzie podmieniaja ogolnie lipa. Generalnie zasada DIESEL i COSS czasem 2.9 maja grubsze poloski i wieksze przeguby, co za tym idzie i wielokliny sa inne.