| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - 4 robi "a kuku"
Igi - |10 Mar 2008|, 2008 23:06 Temat postu: 4 robi "a kuku" A już myślałem, że moja skrzynia jest inna niż wszystkie
Krótko mówiąc - po rozgrzaniu skrzyni, nie zapina 4, lub zapina na chwilę i zaraz zrzuca i tak w kółko.
A dokładniej to wygląda tak. Auto kupiłem późną jesienią i jak do tej pory nie zauważyłem problemów z załączaniem 4. Jedynie co, to na zimnym silniku załącza mi 4 (przy delikatnym przyspieszaniu) dokładnie przy 80km/h i ani trochę później, natomiast po rozgrzaniu silnika i skrzyni załączanie następuje przy 85 do 90km/h.
W ostatnim czasie mamy trochę cieplejsze dni i zaczęły się jaja z brakiem 4. Tzn. na zimnym nadal zapina bezbłędnie i zdecydowanie, ale po dłuższej jeździe po mieście już pojawiają się problemy z 4, tzn. albo jej nie zapina w ogóle, albo zapina dopiero przy ok. 120km/h, albo trzeci przypadek, zapina przy ok 120km/h ale tylko na chwilę i zaraz ponownie obroty idą w górę, by znowu na chwilkę wpadła 4 i tak w koło. Przy tym wszystkim zdarzy się, że zacznie migać OD, ale nie dzieje się to często, powiedział bym, że OD miga dopiero po naprawdę dłuższej jeździe na 3ce (ok 10-15 km).
Trochę poczytałem o tej nieszczęsnej 4ce i coś mi się wydaje, że mój problem to zawyżona temperatura skrzyni. Dodatkowym faktem świadczącym o przegrzewaniu może być to, że nawet jak już stracę 4kę podczas kulania się po mieście to po wyjechaniu na jakąś szybszą trasę po pewnym czasie 4ka wraca i zostaje. Tak więc wynikało by, że podczas lepszego chłodzenia w trasie, temp skrzyni spada i 4ka sie zapina. Aha, płyn chłodzący wymieniony przed zimą na Shell, nie ma problemów z przegrzewaniem silnika, płynu nie ubywa.
Teraz jestem przed wymianą oleju i filtra. Poziom oleju jest ok, kolorek klarowny, zapachu spalenizny nie czuję, ale wymieniam na świeży profilaktycznie (fordowski WSS M2C- 202B).
I tutaj mam pytanie - tak, czy siak, poszukam jakiegoś warsztatu ASB u mnie w Częstochowie, ale czy przy okazji wymiany oleju/filtra, zdejmowania miski mogę zwrócić na coś uwagę odnośnie działania tej mojej 4ki, czy jest coś co mogę we własnym zakresie sprawdzić?
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2008|, 2008 23:09
sprawdz droznosc chlodnicy od skrzyni, taka mala na dole pod zderzakiem.
Struna - |10 Mar 2008|, 2008 23:10
jedź na regulację taśm hamulcowych.
bigdaaddy - |10 Mar 2008|, 2008 23:11
Sprawdź drożnoć chłodnicy oleju. Spróbuj obejsć ją i zobaczyć czy będzie poprawa.
Igi - |10 Mar 2008|, 2008 23:15
| bigdaaddy napisał/a: | | Sprawdź drożnoć chłodnicy oleju. Spróbuj obejsć ją i zobaczyć czy będzie poprawa. |
No tak, mówicie o drożności chłodnicy - trza to będzie sprawdzić, ale czy jeśli obejdę chłodnicę to czasami całkiem chłodzenie sie nie straci? Czy dobrze myślę? No chyba, że przepustowość tej chłodnicy jest bliska zeru, ale czy to możliwe?
Czy tą regulację taśm to mam zlecić w warsztacie, czy też raczej poddać się "doświadczeniu i wiedzy" mechaniorów?
Struna - |10 Mar 2008|, 2008 23:20
| Igi napisał/a: | | ale czy jeśli obejdę chłodnicę to czasami całkiem chłodzenie sie nie straci? | masz zawsze chłodzenie przez chłodnicę cieczy jeszcze więc spokojnie, nic się nie stanie. | Igi napisał/a: | | czy też raczej poddać się "doświadczeniu i wiedzy" mechaniorów? | jak kumate automaciarze to będą wiedzieć, jak nie to trzeba bacznie na ręce patrzeć i powiedzieć co i jak.
Igi - |10 Mar 2008|, 2008 23:29
Oki, znalazłem krótki opis sprawdzania drożności chłodnicy sporządzony przez Bodzia
A gdyby okazało się, że wadliwa praca elzaworu 4ki spowodowana była przegrzewaniem skrzyni to czy na odczycie błędów skrzyni wykaże mi to czy też raczej nie koniecznie?
I jeszcze jedno, czy jest taka możliwość, aby jeśli w skrzyni jest zalany jakiś bardzo kiepski olej, lub w wyniku wyeksploatowania stracił swoje właściwości "chłodzące" w takim stopniu, aby wzrost temperatury skrzyni mógł powodować taki problem. Czy możliwe aby jakość lub stan oleju miał taki znaczący wpływ na temperaturę krzynki?
Rafał A.(antek) - |10 Mar 2008|, 2008 23:36
mozliwe, skrzynia ma czujnik temp, miganie O/D swiadczy wlasnie prawdopodobnie o przegrzaniu. Pytanie czemu nie zapina 4 po przegrzaniu.
Igi - |10 Mar 2008|, 2008 23:39
OK, dzięki wielkie za - jak zwykle - cenne podpowiedzi
Wymienię ten olej, podjadę gdzieś na kompa i zobaczymy co dalej.
Adam_2000 - |10 Mar 2008|, 2008 23:51
Igi, pamiętaj że skrzynia może świrować też od MAF-a i TPS-a.
Więc zanim rozbierzesz pół auta, proponowałbym sprawdzenie (ew. wyczyszczenie) tych elementów.
Igi - |10 Mar 2008|, 2008 23:58
| Adam_2000 napisał/a: | Igi, pamiętaj że skrzynia może świrować też od MAF-a i TPS-a.
Więc zanim rozbierzesz pół auta, proponowałbym sprawdzenie (ew. wyczyszczenie) tych elementów. |
Ooooooooo! To jedne z pierwszych informacji jakie wyczytałem na forum od czasu gdy mam scorpio, a teraz wyleciały mi z głowy - od tego zacznę, dzięki za przypomnienie
[ Dodano: 2008-03-11, 18:26 ]
A tak na marginesie, powiedzcie laikowi - dlaczego to pierniczenie się 4ki to prawie już norma? Czy ten nadbieg to forma jakiegoś kiepskiej jakości gratisu w tej skrzyni czy co?
[ Dodano: 2008-03-12, 17:46 ]
Właśnie dzisiaj posiedziałem w kanale i ku mej wielkiej radości stwierdzam, że wiązka do skrzyni jest na 99,99% zrobiona nowa (podobnie jak w komorze silnika, o czym wspominałem na początku mojej przygody z scorpio) - odwinąłem nieco peszelka i kabelki są jak cukiereczki, czyli z tego to powinienem się cieszyć
Dzisiaj jeszcze czyszczenie tego MAFa, potem chyba regulacja taśm (klucz dobry bym pożyczył, końcówkę w kwadrat dorobił, ale jak tam dojść to nie wiem), potem wymiana oleju i zobaczymy co dalej.
[ Dodano: 2008-03-12, 19:40 ]
Co do tej regulacji taśm, to czytam sobie na forum, jakie cuda wymyślają czasami fachury w warsztatach i myślę, że spróbował bym sam. Martwi mnie jednak dostęp. Czy muszę wyciągać katalizator? Przymierzałem do tych śrub regulacyjnych zwykłą grzechotkę i ciężko mi jest ją wsunąć pomiędzy czoło tej śruby, a blachę okalającą skrzynię, a co dopiero jakiś klucz dynamometryczny z dorobioną nasadką, a do tego wszystkiego jeszcze ten wydech. Czy komuś udało się to zrobić bez wycigania katalizatora? Dużo już o tym było pisane, ale czy macie jakieś patenty na tą ciasnotę? Mam pewien pomysł na wykorzystanie kawałka klucza płasko-oczkowego 9ki przyspawanego do kawałka maksymalnie "skróconego" klucza nasadowego np. 10ki, ale jak to potem włożyć na dynamometr i na tą śrubę to nie wiem.
Aha, jeśli dobrze pamiętam to Adam2000 wspomniałeś gdzieś, że zrobiłeś to dociągnięcie śrub "na oko" i jakoś jeździło.
Zakładam, że kiedyś ktoś dociągnął je 13Nm i odkręcił dwa zwoje, zakontrował. Gdybym teraz dokręcił śruby "ręką" tyle ile się da, bo jeśli pojawił się luz na taśmach to teoretycznie coś by się dokręciło, potem na oko te 13Nm zwykłym głębokim oczkowym 9 (ale cheba musiał bym se potrenować wcześniej te 13Nm ) to myślę, że za słabo naciągnięte by taśmy nie były. A co jeśli były by naciągnięte za mocno, jakie mogą być tego skutki?
Struna - |13 Mar 2008|, 2008 09:41
UP
Boni - |14 Mar 2008|, 2008 10:22
Tak, 4 to slaby gratis dolozony przez Ford do skrzyni C3
Nie polecam regulowania tasm na wyczucie szczegolnie w ciasnocie, w Explo tak zrobilem raz ale tam jest w pyte miejsca, a i tak bylo to na dwa dni, zanim nie pozyczylem klucza dynamometrycznego.
Zle ustawione tasmy to predzej czy pozniej zniszczenie tasm albo tasm i innych rzeczy w skrzyni; jak po ustawieniu jest zle czy nie jedzie to kazdy gupi wie ze zle, najgorzej jak pojedzie pozornie lepiej, tylko po pierwszej dluzszej jezdzie beda skwarki...
Do tego trzpienia od tasm dobrze pasuje 12-katowa nasadka 10mm (taki klucz nasadowy ktory ma "gwiazde" a nie szesciokat)
Igi - |15 Mar 2008|, 2008 19:15
| Adam_2000 napisał/a: | Igi, pamiętaj że skrzynia może świrować też od MAF-a i TPS-a.
|
Hehe, ale jaja Właśnie z tytułu tej skrzyni sobie pomierzyłem TPSa i chyba raczej wszystko jest OK, ładnie liniowo wzrasta napięcie. Potem wyczyściłem MAFa i normalnie gołym "uchem widzę" różnice w pracy na wolnych. Do tej pory też chodził w miarę, ale tak mniej więcej co 5-15 sek miał taką minimalną dylirkę trwającą może z 1 sek, było to mało zauważalne więc nie skusiłem się na czyszczenie tego MAFa, dopiero teraz z tytułu tej 4ki. Po czyszceniu nie mogę się dosłuchać nawet z nosem pod maską jakichkolwiek zaburzeń w pracy na wolnych, cyka jak wiosenna pszczółka
Ciekaw jestem czy będzie to miało jakiś wpływ na moją 4kę. Trochę wątpię, ale zobaczy się dopiero jutro bo dzisiaj już nie prowadzę
[ Dodano: 2008-03-28, 18:43 ]
Co do tych taśm to niestety jeszcze nie było mi dane ich wyregulować, ale za to mam jakieś jaja z olejem asb.
Ostatnio sprwadzałem stan gdzieś tak chyba przed sylwestrem i było na max. Dzisiaj po dłuższej jeździe sprawdzam i się lekko zdziwiłem - stan oleju jest na miarce jakieś 15mm ponad tą plastikową końcówką bagnetu, czyli chyba sporo za dużo. Trzy razy mierzyłem bo nie wierzyłem. Robiłem to tak: nie wyłączając silnika kilka razy wajchowałem po przełożeniach, potem na P i sprawdzam, czyli chyba prawidłowo.
Nie wiem co tam jeszcze z czym jest powiązane, ale oleju w silniku nie ubywa, ani nie przybywa, płyn chłodniczy nie ubywa, nie przybywa i jest czysty.
Czy jest jakieś wytłumaczenie ???????
Adam_2000 - |28 Mar 2008|, 2008 21:13
Pewnie auto stało pod kątem. Wystarczy mały spadek i poziom jest niższy, albo wyższy.
Sprawdź na równej, poziomej nawierzchni.
Igi - |28 Mar 2008|, 2008 23:22
Hmm, może minimalnie tył był niżej, ale naprawdę nie wiele.
A jeśli na równym też będzie za wysoki poziom to chyba odciągnę trochę oleju przez bagnet...
Byniek - |29 Mar 2008|, 2008 01:36
UP
Boni - |29 Mar 2008|, 2008 14:26
Igi, nie panikuj. Sprawdź jeszcze raz na ciepło i na poziomym, jak będzie zdecydowanie za dużo, to odciągnij. Ta różnica w pomiarach to najpewniej albo krzywo stojący samochód wtedy i/lub teraz, albo różnica temperatury wtedy i/lub teraz, zdarza się.
Rafał A.(antek) - |29 Mar 2008|, 2008 22:55
bagnetem to se mozna zmierzyc... o tyle powiem ja odessalem litr i bylo tak samo
Igi - |30 Mar 2008|, 2008 13:44
| Rafał A.(antek) napisał/a: | bagnetem to se mozna zmierzyc... o tyle powiem ja odessalem litr i bylo tak samo |
Ło, to czym mam zmierzyć jak nie bagnetem?
p.s.1
pomiar na poziomej posadzce również pokazuje na bagnecie ok. 15mm ponad plastik
p.s.2
w sobotę była regulacja taśm i niestety nie ma najmniejszej poprawy - 4ki brak. Jedyne co zauważyłem to tuż po regulacji, podczas kilku pierwszych zmian 3-4 (kiedy silnik był jeszcze zimny) słychać było dźwięk będący połączeniem lekkiego szumu i czegoś w rodzaju cichego wycia, takiego jak np. w lekko zużytym już dyfrze. Potem już zmiany 3-4 odbywały się bezgłośnie, a jak się krzynka rozgrzała to oczywiście zmiany się już nie odbywały
Zaczyna mnie ta skrzynia irytować, coś mi przez myśl przeszło wczoraj szukanie angola w manualu...
Boni - |30 Mar 2008|, 2008 17:10
Z zewnątrz to można jeszcze sprawdzić zasilanie i sam EZ, żeby wykluczyć jakieś pękające kable czy głupoty z elektryką, no i ew. zacięty/luźny siłownik taśmy, ale to już z wielki trudem. Po tym to już bebechologia, od płyty zaczynając na bębnie i taśmie OD kończąc...
Igi - |30 Mar 2008|, 2008 20:39
| Boni napisał/a: | | Z zewnątrz to można jeszcze sprawdzić zasilanie i sam EZ... |
Tak na mój cienki w temacie ASB rozumek to EZ chyba działa, bo gdy skrzynia jest zimna to nie ma takiej sytuacji aby nie załączyła 4ki. Może ewentualnie coś ze szczelnością tego tłoka, tzn. jak temperatura rośnie to szczelność się pogarsza, sam nie wiem... LockUp się zapina...
Naprawdę się zastanawiam, czy pakować się w koszty z ASB, czy może póki jeszcze kasa w kieszeni wsadzać manuala
1Bodzio - |30 Mar 2008|, 2008 21:15
Wsadzić inną ASB taniej wyjdzie.
Igi - |30 Mar 2008|, 2008 23:49
| 1Bodzio napisał/a: | Wsadzić inną ASB taniej wyjdzie. |
Wsadzić ASB pewnie wyjdzie taniej, ale w perspektywie przebiegu rzędu 100-150kkm jaki chciał bym jeszcze zrobić tym kombikiem to może się okazać, że przejechać ten dystans na ASB (kolejnej lub kolejnych) to już tak tanio wcale nie będzie. W przypadku manuala jest większe prawdopodobieństwo, że jazda będzie jednak bardziej bezstresowa.
Myślę, że ewentualną przekładkę zrobił bym we własnym zakresie, no i oczywiście z wykorzystaniem Waszych bezcennych rad .... ale to jeszcze muszę przemyśleć.
Rafał A.(antek) - |31 Mar 2008|, 2008 01:24
4 to czujnik obrotow i temperatury i nic innego raczej.
Boni - |31 Mar 2008|, 2008 07:16
Zanim Igi wymienisz skrzynię, nie filozofuj o EZ, tylko jak pisałem, sprawdź EZ czwórki, np. miernikiem, potem podepnij jakieś przewody do kabiny, przez drzwi nawet, z malutką żarówką 12V i zobacz czy EZ dostaje prąd na ciepło, bo z powodów jakie Antek podaje, albo przez jakieś durne wiązki, może nie działać. A najlepiej w ogóle to nie żarówkę równolegle z EZ, tylko amperomierz szeregowo z EZ, jeśli wiesz o czym mówię, to już będziesz wiedział wszystko o EZ. Potem dopiero kombinuj dalej.
Rafał A.(antek) - |31 Mar 2008|, 2008 07:28
nono a tak wogole jak mryga ci O/D to moze by tak odczytac błedy ze skrzyni
Igi - |31 Mar 2008|, 2008 16:49
Ok, dzięki chłopaki - posprawdzam to co podpowiadacie i błędy też gdzieś podjadę czytać, tylko muszę poszukać na forum gdzie te EZ i czujniki są bo nie mam pojęcia.
Struna - |31 Mar 2008|, 2008 16:56
| Igi napisał/a: | | tylko muszę poszukać na forum gdzie te EZ i czujniki są bo nie mam pojęcia. | w skrzyni, trzeba michę zwalać żeby sie do nich dostać.
mariusz_technik - |31 Mar 2008|, 2008 17:12
Jeśli to sprawa związana gdzieś z prądem, to diagnoskop powinien wykazać błędy
Boni - |31 Mar 2008|, 2008 19:42
| Struna napisał/a: | | Igi napisał/a: | | tylko muszę poszukać na forum gdzie te EZ i czujniki są bo nie mam pojęcia. | w skrzyni, trzeba michę zwalać żeby sie do nich dostać. |
Dlatego trza zacząć od wtyczki na skrzyni, i obmierzenia co się da z zewnątrz.
1Bodzio - |31 Mar 2008|, 2008 19:56
Stawiam na przegrzewanie się skrzyni. Czujnik temp. oleju sygnalizuje jej przekroczenie, a komp wprowadza tzw tryb awaryjny pracy skrzyni, który charakteryzuje się brakiem zasilania elektrozaworow, a to odpowiada stanowi pracy skrzyni na III biegu. Gdy temp oleju w skrzyni jeszcze sie trochę podniesie (na III), zaczyna mrugać OD/OFF. Natomiast na trasie, gdy chłodzenie jest lepsze i temp. oleju spadnie do wlaściwego poziomu to IV zaczyna normalnie działać.
Odczytaj błędy skrzyni. Jak mruga OD/OFF to napewno są jakieś zapisane. Sprawdź koniecznie przepływ oleju przez chłodnicę. Odkręć rurkę powrotu oleju do skrzyni i zaślep ją, a do wyjścia z chłodnicy podłącz elastyczny wąż i włóż do rury bagnetu. Odpal silnik i potem obserwuj jaki jest przeplyw oleju na wlocie do rury bagnetu. Powinien być równomierny i spory.
Elektrozawory zostawiłbym w spokoju, gdyż moim zdaniem to nie będzie powodem.Natomiast przedmuchałbym sprężonym powietrzem żeberka dodatkowej chłodnicy oleju skrzyni, a także i chlodnicy wody.
Igi - |31 Mar 2008|, 2008 20:19
Bodzio bardzo trafnie opisał objawy mojej krzynki - OD/OFF zaczyna mrugać dopiero po jakimś czasie od zaniku 4ki, no i gdy były jeszcze takie temperatury, że świeciła mi albo czerwona albo pomarańczowa śnieżynka to 4ka wchodziła jak marzenie.
Zobaczymy błędy skrzyni, tylko nie wiem czy sie uda, bo RafałA.(antek) gdy podpinał sie pod tą moją scorupę to były problemy z komunikacją
p.s.
A tak mi teraz przyszło do głowy, że jeszcze nie słyszałem u siebie nigdy elektrowentylatora - kurde przecie stałem w korkach i nie załączały się, ale też wskaźnik temp cieczy nie wychylał się nigdy bardziej niż standardowo - kurde lece to obadać
Struna - |31 Mar 2008|, 2008 21:21
Igi, jeśli masz klimę to ją włącz, to powinno odpalić wiatraki w trybie cichym, przekonasz sie czy działają.
Rafał A.(antek) - |1 Kwi 2008|, 2008 01:21
| Struna napisał/a: | Igi napisał/a:
tylko muszę poszukać na forum gdzie te EZ i czujniki są bo nie mam pojęcia.
w skrzyni, trzeba michę zwalać żeby sie do nich dostać. |
no ale po co, jak mozna na wtyczce?
Rafał A.(antek) - |1 Kwi 2008|, 2008 01:25
Generalnie u mnie tez pojawial sieproblem z temperatura ( wtedy mygala O/D) jak i z 4, zanik 4 jest glownie spowodowany uszkodzeniem czujnika obrotow skrzyni. Ale i moze tem tu mieszac bardzo. Te male chlodnice lubia sie zapychac, najlepiej by bylo sprawdzic jaki ona ma przepływ.
Struna - |1 Kwi 2008|, 2008 12:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | no ale po co, jak mozna na wtyczce? | jak chcesz sie fizycznie dostać do zaworu poprzez wtyczkę to gratuluję
Rafał A.(antek) - |1 Kwi 2008|, 2008 21:14
a po co chcesz sie dostawac fizycznie do zaworu jak pomierzyc i sprawdzic go mozna przez wtyczke? zreszta skoro 4 sie wogole zapina to nie wina EZ
Struna - |1 Kwi 2008|, 2008 22:36
nie chodzi o to po co tylko o sformułowanie
Igi - |5 Kwi 2008|, 2008 09:55
No i tak: wczoraj byłem na czytaniu błędów i gościu nic nie wyczytał, ale przejechał się gdy już nie było 4ki i zaproponował zostawienie auta na dokładniejszy przegląd, bo - jak stwierdził - przyczyn może być wiele Na razie podziękowałem. Zaraz idę sprawdzić wydajność przepływu przez chłodniczkę.
p.s.
Tak sobie myślę - czy na tą moją awarię mogło mieć jakiś wpływ holowanie na odcinku 15-20km z prędkością nie przekraczającą 50km/h?
[ Dodano: 2008-04-06, 20:38 ]
Od soboty jadąc ze stałą prędkością na 3ce czuć delikatne "poszarpywanie" tzn. objaw jest taki jak by np. silnik gubił na jednym garku zapłon, jest to na tyle delikatne, że np. na dziurawej drodze prawie nie wyczuwalne, przy przyspieszaniu na 3ce też tego nie czuć, ale jadąc stałą prędkością czuć. Bankowo nie jest to wina ukł zapłonowego (nawiasem trzy tygodnie temu założone nowe świeczki i kable, filtr motorcraft). Objaw ten nie występuje na innych biegach. Jeszcze raz podkreślam, że jest to bardzo delikatnie wyczuwalne, ale jest.
Michu - |7 Kwi 2008|, 2008 21:26
Witam..
Mam podobny kłopot, ale auto i skrzynia troche inna...
Mianowicie ISUZU Trooper 2,6i automat.
Czasami zapina 4 bieg, czasami nie, dziś jechałem do Lęborka i było OK, jak wracałem, to piłował na 3 biegu i 3500rpm przy 100kmh, spalił 2 razy tyle, co zwykle
i teraz zapytanie, czy taki sam objaw może powodować przyczyna opisana we wcześniejszych postach? Nie miałem nigdy automatu i to pierwszy automaciak, jakim się zajmuję..
sory za OT.....
Igi - |16 Kwi 2008|, 2008 21:49
No i klamka zapadła - mam już zestaw do podmiany ASB na MSB i w najbliższym czasie robię przekładkę. Trochę mi szkoda tego ałtomata, ale wykazałem się brakiem cierpliwości i w zasadzie nie ponosząc istotnych kosztów związanych z diagnostyką i naprawą ASB przesiadam się na MSB i mam nadzieję, że nie rozleci się ona za szybko
Rafał A.(antek) - |16 Kwi 2008|, 2008 22:53
no fakt brak cierpliwosci.
1Bodzio - |27 Kwi 2008|, 2008 15:16
| Igi napisał/a: | | przesiadam się na MSB i mam nadzieję, że nie rozleci się ona za szybko | Zobaczysz że bedziesz żałował
Igi - |27 Kwi 2008|, 2008 19:48
| 1Bodzio napisał/a: | | Igi napisał/a: | | przesiadam się na MSB i mam nadzieję, że nie rozleci się ona za szybko | Zobaczysz że bedziesz żałował |
Pewnie, że będę żałował - w końcu przeca szukałem wielorybka z automatem. Zdecydowałem się na ASB bo trochę jeżdżę autkiem z roboty na ASB, z tysiąc kilosów przejechałem Chevroletem Astro, więc zasmakowałem jazdy automatem i mi się spodobało, poza tym kiedyś wujcio zachwalał swoje audi 100 (lata 80te), kumpel ojca śmigał VW Jetta na ASB i wszyscy sobie chwalili. Szkoda, że w wielorybkach te skrzynki się tak stosunkowo często pieprzą.
Mam nadzieję, że jedyne co mnie będzie cieszyć z wymiany na MSB to większa pewność co do mniejszej awaryjności.
p.s.
zabieram się do roboty i może do końca majowego weekendu uda mi się coś zdziałać z wymianą
[ Dodano: 2008-04-29, 22:44 ]
Czy w mt75 pomiędzy tym plastikowym gniazdem pod wtyczkę wstecznego a korpusem skrzyni powinna być jakaś uszczelka? Pytam w mojej MSB szykowanej do podmiany coś trochę się olej sączy w tych okolicach a uszczelki nie widać.
Struna - |30 Kwi 2008|, 2008 12:27
up
Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2008|, 2008 12:37
Nie ma albo jest z włacznikikem razem. odkrecic silikon zakrecic.
Igi - |3 Maj 2008|, 2008 15:06
No więc wymiana na MSB trwa, zalożyłem już zamach i sprzęgło, oraz zamontowałem pedalstwo (to jak dotąd było najbardziej upierdliwe, kamasutra nie przywiduje takich pozycji jakie trzeba wykonywać przy wymianie pedałów ), podłączyłem przewód hydrauliczny i wszystko jak narazie fajnie pasuje, serwo od automata także pasuje.
Na chwilę obecną szukam wału jednopodporowego od krokodyla, bo jak pisał kiedyś WTOM taki będzie pasował bez przespawywania mocowania jednej z podpór. Poprostu kasta wieloryba manuala ma tuż za skrzynią mocowania pierwszej podpory, a kasta wieloryba automata tych mocowań nie ma.
Teraz muszę jakoś podłączyć wiązkę skrzyni, a ponieważ z kabelkologii jestem cieńki to mam kilka pytań jak to wykonać.
1)
Mam dwie wiązki skrzyń, z automatu i z manuala.Czy mogę wykorzystać do MSB wiązkę z automatu po to aby pasowała ta duża wtyczka do gniazda umieszczonego w komorze silnika przy podłużnicy?
2)
Te małe trójkątne wtyczki od VSS (chyba od VSS??) (na foto mają nr 2) są w MSB i ASB takie same. Czy wystarczy tylko podpięcie tej trójkątnej wtyczki z wiązki ASB do gniazda skrzyni mt75 i będzie OK?
Oraz jeszcze jeden dylemat dotyczący wtyczek nr 1 występujących w obydwu wiązakch.
U mnie zarówno w ASB jak i MSB wtyczki te nie były podłączone. Od czego one są?
3)
Jak pisał kiedyś Adam_2000 światło cofania jest załączane w ASB TRS'em, do którego podpięta jest czerwona owalna wtyczka. Odpowiada za to kabelek koloru fioletowo-niebieskiego. Jak rozwiązać podłączenie tego kabelka? Czy poprostu odciąć tą owalną wtycznę od wiązki ASB i podłączyć do tego fioletowo/niebieskiego kabelka tą płaską wtyczkę od MSB? Jeśli tak to co z pozostałymi trzema kabelkami od tej płaskiej wtyczki MSB, za co one odpowiadają?
Czy wogóle koncepcja z wykorzystaniem wiązki od ASB jest słuszna? Czy też należało by to wykonać w zupełni inny sposób?
Rafał A.(antek) - |5 Maj 2008|, 2008 01:49
pkt 1 mozesz
pkt 2 prostokatna wytczjka - sonda lambda powinna byc wpieta. trojkatne VSS, mozna wpinac 1:1
pkt 3 trzebaspojzec na schemat po co reszta kabelkow i do czego ida.
Igi - |5 Maj 2008|, 2008 23:32
OK, dzięki
A czy są gdzieś online schematy, abym mógł porównać wiązki ASB i MSB, bo np. na tej ruskiej stronce mi nie wchodzą schematy
Aha, jeszcze zrobiłem taki myk - wymieniłem taką krótką wizkę tempomatu zakończoną dwoma wtyczkami (wersja ASB) pod czujniki przy pedałach
na taką samą tylko zakończoną trzema wtyczkami pod czujniki pedałów pochodzącą z MSB (doszedł czujnik przy pedale sprzęgła) - jak myślicie, czy to wystarczy aby sprzęgło rozłączało temp?
Rafał A.(antek) - |6 Maj 2008|, 2008 00:36
+ czujnik na sprzeglo, wystarczy.
Igi - |6 Maj 2008|, 2008 08:16
tak, tak, czujnik dołożyłem
pablo19 - |6 Maj 2008|, 2008 09:05
| Igi napisał/a: | ... bo np. na tej ruskiej stronce mi nie wchodzą schematy
... |
To zamiast je otwierać spróbuj je ściągnąć na kompa.
blaz - |6 Maj 2008|, 2008 16:10
a ja przepraszam ze sie wtrace w innej sprawie ale co moze byc przyczyna że dziwnie mi jakos jedzie fura na 2 biegu? jak np kick downem ja potraktuje przy wyprzedzaniu, to wbije 2 i tak trzyma chwile ta 2 ale wogóle praktycznie nie przyspiesza, dopiero po chwili wchodzi 3 i jedzie ale ta 2 ewidentnie za długo ciagnie, nawetpodczas rozpedzania bez redukcji, sory za OT
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2008|, 2008 11:11
blaz, jak dla mnie tak to napisales ze nie wiem o co chodzi.
blaz - |7 Maj 2008|, 2008 11:51
o to że jak daje gaz do dechy na 4 i redukuje mi na 2 to ta dwójka wogóle praktycznie przyspieszenia nie ma, właczy sie 2 wejdzie powiedzmy na ok 4,5tys obr i tak trzyma chwile, i włacza 3 bieg. Wogóle 2 jako jedyna jakos za długo jest zapięta, przeciaga poprostu, inne biegi normalnie sie zmieniaja, nie wiem jak to inaczej wyjasnic
pablo19 - |7 Maj 2008|, 2008 11:54
Znaczy, że dwójka się ślizga?
blaz - |7 Maj 2008|, 2008 12:52
tak jakby sie slizga, glownie jak depne i redukuje, cos podobnego jak jakis kolega napisal teraz w nowym temacie widzialem, cos o 2 biegu ze nie wchodzi, jakis zawor czy cos? nie znam sie na automatach
Igi - |7 Maj 2008|, 2008 22:39
Koledzy TIS jest super - właśnie zaczynam go rozgryzać i chociaż wcześniej nigdy nie miałem okazji się tym posługiwać (gdzieś tam tylko w serwisach kontem oka widziałem) i choć jestem z elektryki/oniki i schematów lewy to powoli zaczynam kumać
Zdecydowałem, że jednak wykorzystam w całości wiązkę z manuala a jedynie zamienię tą małą zbiorczą wtyczkę od manuala na tą 40to ileś pinową od automata. Na chwilę obecną mam już rozpracowane gdzie w tej dużej wtyczce umieścić poszczególne piny wiązki manualnej poza jednym kablekiem od wtyczki Transmission Switch. Wszystko się fajnie zgadza, wtyczka Lambdy pasuje, wtyczka VSS pasuje i w zasadzie wtyczka Transmission Switch też pasuje, ale mam prośbę do kogoś kto w miarę kuma TISa, bo ja nie mogę wybrnąć.
Mianowicie - Do wtyczki Trans Switch (C807) przychodzi czarno/biały kabelek (91S-PF22) i nie wiem co za funkcję on pełni i gdzie go umiejscowić w tej dużej wtyczce od wiązki ASB (u mnie C112). Bardzo bym prosił o pomoc co z nim zrobić, bo robota mi trochę stanęła w miejscu.[/i]
Rafał A.(antek) - |7 Maj 2008|, 2008 22:53
w nocy postaram ci sie zerknac, chyba ze masz tanie gadanie w dzien to mnie przyatakuj miedzy 11 a 17 to w pracy mam wiecej czasu.
Igi - |7 Maj 2008|, 2008 22:59
O to super, a jak by co to zadzwonię jutro:)
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2008|, 2008 02:49
Jak to co, podłaczyc Masz przeciez napisane na schemacie, ze to do czujnika polozenia neutralnego skrzyni biegów. U ciebie we wtyczce C 112 masz podlaczyc tak:
Czarny z białym paskiem (91S-PF22) masz podlaczyc do pinu 8 we wtyczce C112 a powinienes miec jeszcze w tej wiązce z manualnej skrzyni, w tej wtyczce (C807) kabelek Brązowy z białym badź czerwonym paskiem, i on powinien byc podłaczony do pinu 30 wtyczki C112 (prawdopodobnie cos tam juz moze byc podłaczone).
Masz to na schematach:
˛ Wiring Diagrams - Engine >>> ˛ Engine Management >>> ˛ Engine Control 2,0 l 8V/16V EFI (Manual Transmission) strona: 29-02-006
oraz z automatu
˛ Wiring Diagrams - Engine >>> ˛ Engine Management >>> ˛ Engine Control 2,0 l 16V EFI (Automatic Transmission) strona: 29-03-007 (wtyczka C645) kable 8-PF-18 i 9-PF-1 a potem 9-PF-18
Igi - |8 Maj 2008|, 2008 16:45
Dzięki wielkie jak nie wiem co
Nie mogłem wczoraj dość co z tym czarno/białym. Pin 30 mam już obsadzony tak jak piszesz brązowo/białym i dochodzi tam jeszcze brązowo/niebieski z wtyczki Lambdy. Reszta kabelków rozpracowana.
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Idę dalej wiązać kable i zakładam krzynkę:)
[ Dodano: 2008-05-08, 22:54 ]
Wiązka zrobiona.
Skrzynia zawisła i wpadła jak w masło pomimo, że tarcze centrowałem na oko
Jutro robim dalej:)
p.s.
Na jakiego kolesia trafiłem w serwisie forda w cz-wie to szok. Wynalazł mi łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego po wielkich tłumaczeniach z mojej strony o co chodzi, po czym przyniósł woreczek z dwoma zapakowanymi sztukami i sam do siebie stwierdza "tam idą 2 sztuki", a chwilę wcześniej patrzał na rysunek A ja dałem ciała, że nie potwierdziłem tylko zaprzeczyłem bo miał bym teraz jedno w nadmiarze. Ja nie wiem, czy to jakiś portier w zastępstwie był czy jak
Rafał A.(antek) - |10 Maj 2008|, 2008 00:09
eh fajtalapa, a pare zlotych by bylo darmo
Igi - |10 Maj 2008|, 2008 00:35
Jeszcze mam parę duperelków do rozwiązania:
1. Nie ma ktoś czasem jakiejś fotki jak powinna być ułożona wiązka skrzyni manualnej na odcinku od kostki na podłużnicy do pierwszego mocowania na skrzyni, bo na tym odcinku mi dosyć sporo zwisa (prawie do trawersu) i chyba gdzieś jeszcze powinienem ją podwiesić.
2. Idzie sobie stalowy przewód od pompki przy pedale sprzęgła na drugą stronę komory silnika, wchodzi w uchwyt mocowany na ścianie grodziowej, dalej przechodzi w przewód giętki, a dalej giętki jest podłączony do stalowego wchodzącego do skrzyni i właśnie to połączenie giętki-stalowywchodzącydoskrzyni powinno być także gdzieś podparte, ale nie wiem za bardzo gdzie. Mam taki blaszany wsporniczek z wcięciem na to połączenie oraz z otworem na śrubkę ale za holerę nie mam pomysłu na miejsce zamocowania tego.
Wiem, że to drobiazgi, ale wolał bym jak by to leżało tak jak powinno, więc jak by ktoś gdzieś wyszperał jakąś fotkę to bardzo bym prosił
Struna - |10 Maj 2008|, 2008 12:06
| Igi napisał/a: | | Mam taki blaszany wsporniczek z wcięciem na to połączenie oraz z otworem na śrubkę ale za holerę nie mam pomysłu na miejsce zamocowania tego. | na śrubie od skrzyni biegów może.
Igi - |10 Maj 2008|, 2008 14:40
no wyglda jak by miało być na śrubę skrzyni ale nie mogę na żadną dopasować:(
[ Dodano: 2008-05-11, 00:28 ]
Wszystko już ułożyłem tak jak ma być, tylko znowu ten matoł z serwisu sprzedał mi nie te co trzeba spinki do łączenia przewodu hydrauliki sprzęgła.
Chciał bym jeszcze wrócić do kwestii PCMa, póki autko ma jeszcze trochę rozbebeszone. Jedni mówią zdecydowanie, że tylko żarówkę OD/OFF wyciągnąć i luzik inni, że zrobi się tryb awaryjny i najlepiej wymienić PCMa na takiego z manuala - czyli jak to jest, czy jeśli zostawię PCMa od ASB to coś muszę grzebać innego w elektryce, czy jak? Kurde wydaje mi się, że kupa roboty jest z wydłubaniem z pod deski tego kompa. A tak poza tym to po czym poznam, że silnik wszedł w tryb awaryjny?
Rafał A.(antek) - |12 Maj 2008|, 2008 08:47
| Igi napisał/a: | | że silnik wszedł w tryb awaryjny? | Wierz mi, poznasz
PS jak masz kompa od manuala to przełuz, nie ma az tyle roboty.
Igi - |12 Maj 2008|, 2008 12:28
Tak, kompa manualnego mam, to chyba przełożę od razu.
Ale mam koledzy problem - nie mogę dostać nigdzie tych spinek do przewodu hydrauliki sprzęgła, nie mam tego czym spiąć.
W sobotę w serwisie w cz-wie kupiłem spinki ale nie te co potrzeba. Dzisiaj trafiłem na szokujące zjawisko w tym serwisie. Przyszedłem ponownie z zamiarem kupna właściwych spinek i trafiłem na tego samego kolesia co w sobotę. Patrzymy w kompa na rysunki, ale coś mi się nie podoba wygląd tej całej pompy i wężyków, ale trudno... innych spinek nie ma i na tym rysunku rzeczywiście nie było spinek o innym numerze niż te które kupiłem w sobotę. OK, myślę jest problem, a ten gość mi pokazuje, że nic innego nie ma na tych rysunkach, że "są tylko takie pompy i przewody jak tu widać, czyli RHD tylnionapędowy i LHD przednionapędowy" - ja patrzę na niego jak krowa w miedzę, a on, że przed 94' były przednionapędowe. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie o mało nie spadłem z krzesełka na te ich marmurową podłogę, kierownika nie było, ale nerwy mi puściły i zawołałem innych z magazynu i pytam się co się tu dzieje i gdzie jestem SZOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodam tylko, że model wieloryba był prawidłowo wybrany, ale rysunki do dupy nie podobne.
Bardzo proszę o jakąś pomoc bo autko stoi przez taką duperelkę, gdzie mogę tego szukać, a może ktoś ma w nadmiarze taką spinkę i mógł by mi opchnąć.
Poniżej foto tych złych spinek, które kupiłem i schemacik jak powinna mniej więcej wyglądać odpowiednia spinka oraz połączenie o które mi chodzi.
Igi - |12 Maj 2008|, 2008 18:54
Taaaaaaa, zmyliło - takie coś zmyliło gościa w serwisie??? i gada, że były scorpiony przednionapędowe, to tak jak bym usłyszał w serwise Dałeło, że były matizy ze sztywnym mostem na piórach! Pierdziolone autoryzowane serwisy! Już nie chcę się rozwijać, ale kiedyś puścił simering w skrzyni w Punto i olej poszedł na tarczę i ją przypaliło, kupiłem nową w serwisie i założyli odwrotnie ten nowy siemering i znowu powtórka z rozrywki, nowa tarcza wyślizgana, przyjarana i w ramach reklamacji znowu rozbieranie i dobrze że gościowi patrzałem na łapy bo się zabrał za mycie tej zjaranej tarczy benzynką! Nie ma to jak mieć sprawdzonego solidnego Pana Henia. Co z tego, że mi w takim serwisie zrobią po naprawie gratis mycie, że poobwieszają całą budę kolorowymi dywanikami zabezpieczającymi, że fotele dostaną tymczasowe foliowe pokrowce, że se moge kawke pierdyknąć - kończe, ale nerwi mi dzisiaj puściły
Błagam o pomoc z tą spinką bo objechałem całe miasto i nic nie dopasowałem
Rafał A.(antek) - |13 Maj 2008|, 2008 09:34
no zapinek jako samych nie widze, poszukam w uzywce, popytaj zztopa moze ma.
Igi - |13 Maj 2008|, 2008 20:46
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | popytaj zztopa moze ma. |
Dzięki koledzy za pomoc, spinkę skołował mi zztop
p.s.
"taka luźna refleksja"
zauważyłem coś takiego: po wymianie skrzynki po odpaleniu silnik chodził na kompie od automatu w miarę, tylko, że po przegazowaniu chwilę zostawał na obrotach ok. 1500 (tak ze 2-3s) i dopiero schodził - myślałem, że może to coś z linką gazu bo wywaliłem wyłącznik kickdown i tak sobie wydumałem, choć na razie bliżej się nad tym nie zastanawiałem. Dzisiaj wymieniłem kompa na tego z manuala i OD/OFF przestało migać (normalne) oraz nie ma już tego zatrzymywania się po przegazowaniu na tych wyższych obrotach tylko od razu spada tak jak potrzeba. Czy to zatrzymywanie się na chwilę na wyższych obrotach mogło być wynikiem pracy na kompie z automatu, czy to mogło być coś związanego z tym słynnym trybem awaryjnym?
Aha, czy po wymianie kompa powinienem w związku z tym coś jeszcze wykonać, jakieś regulacje czy coś innego, czy też nowy komp "przyjmie się" raczej bez problemów?
|
|