Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Obniżone zawieszenie

luki34 - |7 Mar 2008|, 2008 14:52
Temat postu: Obniżone zawieszenie
Witam.
Pewnie wielu z was skarci mnie za ten temat ale co tam :)
Potrzebuję się dowiedzieć czy jest możliwość obniżenia i utwardzenia zawieszenia w wielorybie.
Chciałbym obniżyć zawieszenie o jakieś 40- 50mm. Nie chciałbym nic obcinać i kombinować.
Czy można kupić jakieś sportowe sprężyny i amorki do scorpio? Najlepsze byłoby gwintowane. Czy ktoś z was spotkał się z takimi częściami? Pozdrawiam

Struna - |7 Mar 2008|, 2008 16:48

z amorami obecnie raczej żaden problem, sprężynki na zamówienie też spoko dostaniesz, cenowo powinno wyjść przyzwoicie. A z racji że na zamówienie to możesz się na progresy pokusić nawet :)
luki34 - |8 Mar 2008|, 2008 23:51

Struna, daj jakiś namiar na kogoś kto się tym zajmuje jak masz oczywiście :)
gufer-posepny - |9 Mar 2008|, 2008 09:10

Weź ode mnie ... ja już max nisko jak się da ... i to fabrycznie :) . Z drugiej strony każdy zakręt szybciej przez koleiny i masz rozszarpane nadkole . Lub uszkodzoną oponę .
luki34 - |9 Mar 2008|, 2008 09:14

dlatego musi być usztywnione odpowiednio i nic nie będzie ocierać.
Szuler - |10 Mar 2008|, 2008 09:26

Ja mam przód obniżony z racji sprasowanych sprężyn (kwestia zużycia - nie tuningu :) ). Efekt taki, że belka wzmacniająca pod silnikiem przyjeła kilka takich strzałów, że aż strach. Belka od przodu składa się z dwóch kawałków blachy sprasowanych razem, dolny kawałek blachy wygiął i zawinął mi się w dół :) . Może piszę nieco mało precyzyjne, jak będę miał czas to zrobię zdjęcie - to więcej wyjaśni. Jak Ty obniżysz samochód jeszcze bardziej to nie widzę tego jak Ty będziesz jeździł. Przykładowo Cosma ma samochód obniżony (vectra) i u niej problemem jest standardowo krawężniki itp czyli jak gdzieś zahaczy to przednim zderzakiem bądź progami. NIGDY nie zahaczyła o nic spodem podwozia, a mnie to zdarza się często (np. śpiący policjant) - boję się myśleć jak u Ciebie będzie wyglądała ta belka wzmacniająca.. No chyba, że jeździsz po niemcowni i Twoj wieloryb nie widzi nigdy nierówności, kolein, progów zwalniających itp :)

PS. Ale niezależnie od tego co piszę jak już obniżysz zawieszenie to zrób koniecznie zdjęcia bo jestem bardzo ciekaw jak to będzie wyglądało - wizualnie sądze, że będzie to bardzo przyjemny widoczek, szczególnie jak jeszcze jakieś przyzwoite felgi dojdą do tego :D

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |10 Mar 2008|, 2008 22:01

luki34, Jamex napewno robi, pod tarnowem też jest koleś co nawija sprężyny wg. życzenia klienta.
luki34 - |11 Mar 2008|, 2008 08:14

Właśnie odwiedziłem stronę Jamex i nie robią do scorpio sportowych sprężyn, ale jeszcze wysłałem do nich email.
Kuzyn - |11 Mar 2008|, 2008 08:31

Jak coś chcesz na poważnie załatwić to dzwoń a nie meile wysyłaj. Wleci to komuś do skrzynki i będziesz obniżał pół roku bo sprężyn nie da się znaleźć.