Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Demontaż deski rozdzielczej MK2

robkom - |1 Mar 2008|, 2008 20:31
Temat postu: Demontaż deski rozdzielczej MK2
co trzeba zdemontować aby wyciągnąć deskę z mk2?? i czy ona jest z dwóch części (góra i dół osobno) jak w mk1??
Waski - |1 Mar 2008|, 2008 21:22

wszystko w sumie :)
deska jest w jednym kawałku
jak ja sciagam deche to wypinam tą listwe przy szybie - odkrecam imbusy
zdejmuje podlokiec, schowek, popiolkę, licznik, wszystkie radio i te srodkowe rzeczy
mocowania są w schowku po bokach i na srodku oczywiscie
nie sciagam kiery
a gdzie jest poskrecana to zobaczysz bo fajnie i lekko schodzi wiec jesli cos nie idzie to znaczy ze jest gdzies jeszcze przymocowana

jak to robią inni niech się pochwalą

Pozdrawiam
Wąski

gw21 - |1 Mar 2008|, 2008 21:50

Ja jak zwalałem to też kiery nie ściągałem, ale następnym razem już ją zdejmę :) Może jak się tą deskę ściągnie x-razy to już kiera nie przeszkadza (wiadomo jak ją układać itd.) na pierwszy raz proponuję zdjąć zwłaszcza, że to 5min. Przy składaniu trzeba uważać na nawiewy żeby dobrze powchodziły, bo później wieje z każdej szczeliny tylko nie z kratek ;) Operacja jest bardziej praco i czasochłonna niż skomplikowana, trzeba tylko jak coś nie idzie to sprawdzać dla czego, a nie szarpać na siłę.
Luke - |1 Mar 2008|, 2008 22:48

w większości tak jak Wąski pisze tylko nie szarp niczego na siłę, jeżeli wszystko poodkręcasz sama zleci Ci na nogi :)
do odkręcenia będziesz miał po dwie śruby na bokach, które trzymają deską ze słupkami. Do lewych jest dojście od strony nawiewu a do prawych musisz zdemontować to pseudo-drewno nad schowkiem :)

robkom - |2 Mar 2008|, 2008 17:03

deskę zdjąłem bez większych problemów :) dzięki chłopaki :) faktycznie trzeba było wszystko zdejmować.... no i pytania: 1. linka regulująca kierunki nawiewu (szyba, nogi, kratki) jest zakończona pętelką i jak kręcę pokrętłem to nie reguluje mi kierunku, gdzie ona powinna być zachaczona?? 2. jak się dowiedziałem (dzięki zdjęciu dechy) mam alarm alcatraz ac 300 hc, czy ten alarm jest na pilota?? 3. nie mam awaryjnych tzn. kierunki są ale jak włączę awaryjne to awaryjnych nie ma i nie działają wtedy kierunki, ale jak się włączy alarm to obie strony kierunków działają.. .czy to ma związek z alarmem?? czy może jakoś inaczej się włącza awaryjne w mk2??
KubusWariat - |20 Sie 2008|, 2008 19:09

odświeżę temat... W moim cossim mkII kontrolka alarmu miga, jakby alarm był aktywny (po zamknięciu auta kluczykiem). Jednak w żaden sposób nie idzie wzbudzenia alarmu :( Na środkowych słupkach sa co prawda czujniki ruchu, ale przy otwartej szybie mogę przed nimi robic co chcę, a i tak cisza... jakby alarmu w ogóle nie było :( Co jest nie halo???

[ Dodano: 2008-08-20, 19:14 ]
aha i jeszcze kwestia drgania dechy... Możliwe, że dzieje się to za sprawą poluzowania śrub deska/nadwozie???

Struna - |22 Sie 2008|, 2008 14:49

zamknij auto z niedomkniętą maską, poczekaj z 2 minuty aż się alarm uzbroi i otwórz wtedy maskę - powinien zacząć ryczeć, jeśli nie to coś nie halo z alarmem, lub poprostu ktoś odpiął trąbę od niego ( częsta praktyka ) - trąba jest za akumulatorem.
bingo - |22 Sie 2008|, 2008 18:49

jak czujniki w środku nie działają, alarm też się uzbroi. nie uzbroi się tylko wtedy, gdy nie masz zamknietych obwodów drzwi, maski i bagarznika.
Orzel666 - |22 Sie 2008|, 2008 18:54

a jak wyglada sprawa w wielorybie z alarmem ?
gdzie jest wyjec i co sprawdzic w pierwszej kolejnosci ?

Struna - |25 Sie 2008|, 2008 12:14

Orzel666 napisał/a:
a jak wyglada sprawa w wielorybie z alarmem ?
gdzie jest wyjec i co sprawdzic w pierwszej kolejnosci ?
to samo co mk2, wyjec za akumulatorem. A co sprawdzić - przede wszystkim czujnik pod maską.
rorobert - |17 Lis 2008|, 2008 10:07

Witam.

Posiadam Scorpio '92 DOHC ASB GHIA
Demontuję deskę, jestem na etapie wyciągania zegarów i mam kłopot ze zdjęciem linki prędkościomierza. Próbuję wciskać ten biały plastik do siebie, do zegarów, ale linka nie wyskakuje, przesuwa się o około 2 -3 mm.
Czy to właściwy kierunek ?
Czy powinienem ją obracać ?
Czy pchać od siebie w kierunku silnika ?

Oli - |17 Lis 2008|, 2008 10:10

rorobert napisał/a:
Próbuję wciskać ten biały plastik do siebie, do zegarów, ale linka nie wyskakuje, przesuwa się o około 2 -3 mm.

Biały plastyk masz ścisnąć i ciagnąć w kierunku silnika

rorobert - |17 Lis 2008|, 2008 10:39

Dzięki.
Wystarczy ścisnąć dłonią, czy trzeba kombinerkami ?

Oli - |17 Lis 2008|, 2008 11:52

rorobert napisał/a:
Wystarczy ścisnąć dłonią, czy trzeba kombinerkami ?

Paluszkami.....

Aczkolwiek zalezy jakim uściskiem dysponujesz.... ;) :P

rorobert - |20 Lis 2008|, 2008 19:53

Oczywiście, opreacja zkończona sukcesem.
Dzięki.