| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Podłączenie układu wtryskowego
diabolo - |20 Lut 2008|, 2008 14:39 Temat postu: Podłączenie układu wtryskowego Czy mogę tak zakombinować, żeby aparat zapłonowy zostawić stykowy, ale żeby komputer wyciągnięty z silnika który pracował na aparacie bezstykowym obsługiwał wtryski? Chyba jasno to opisałem?
Sorry, pomyliłem się z działem. Sprobuję przenieść, ale nie wiem czy dam radę.
Mysza - |22 Lut 2008|, 2008 13:50
Nie zrobisz tak. Wtryski muszą miec sygnał odniesienia, a ten komputer dostaje z aparatu zapłonowego. Pomijam kwestię utrudniania sobie zycia i pytan DLACZEGO taki plan? Aparat do komputera to nie jest zwykly aparat. Nie ma wbudowanych mechanicznych regulatorow kata zaplonu. Do silnikow v6 byly jakby 4 typy zapłonów:
-stykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym (dawno i nie prawda)
-bezstykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym(to sie chociaż nie psuje)
-bezstykowy sprzężony z komputerem, bez regulatorów mechanicznych, ze zintegrowanym czujnikiem polozenia walu (posrednio - od walka rozrządu) i ze zintegrowanym modulem zaplonowym TFI. (Ale TFI sie przegrzewa od silnika i lubi się zjarcac.)
-EDIS, czyli elektroniczny "aparat zapłonowy", taki wirtualny, sprzężony z zewnętrznym czujnikiem położenia wału. (Komoletnie bezobslugowy.)
Był jeszcze jeden typ zapłonu w DOHC 8v - klasyczny rozdzielacz bez regulatorów, do tego zewnętrzny czujnik położenia wału i osobno TFI, czyli elektroniczny uklad sterowania kątem zapłonu.
|
|