| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - porysowana przednia szyba
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 10:30 Temat postu: porysowana przednia szyba witam.mam pytanie. mam porysowana całą przednią szybe.są wszędzie małe kropki.chyba miliony.czy moge to jakoś wypolerowac.moze papierem o granulacji 2000 lub 2500 ( wodnym)?czy tym sie nie da czy jeszcze bardziej bym porysował?
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:08
wymień szybę.
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 11:11
nie będe wymieniał bo to grzana i kosztowało by mnie to z 1000 zł.a jesli da sie jakos wypolerowac to wole poswiecic pół dnia pracy niz 1000 zł
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:12
jesli już to grzaną z wymianą zrobisz za 700 zeta.
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 11:26
nawet 700 to jednak troszke.ale ja spytałem czy mozna to wypolerować? jesli sie nie da to napewno kupie wtedy nową.
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:36
podjedź do szybiarzy i zapytaj.
KaZet - |20 Lut 2008|, 2008 13:54
a co powie szybiarz? Myślę, że wiem
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:27
oczywiscie powie że trzeba wymienić. a ja chce sie dowiedzieć czy można wypolerować zanim sie zdecyduje na kosztowna wymiane
Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 14:29
niby na allegro były takie zestawy do polerowania ale czy to rzeczywiście taka rewelacja...
[ Dodano: 2008-02-20, 14:31 ]
o czymś takim mowie http://moto.allegro.pl/it...wys_gratis.html
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:34
wiem.ale to kosztuje z 50zł (chyba).a mi chodzi o papier scierny granulacji 2000 lub 2500.czy tym mozna?z woda pomoczyc i spróbowac? stefen mam zablokowane allegro w pracy wiec nie wiem ile dokladnie to kosztuje.ale kiedys widziałem
Szuler - |20 Lut 2008|, 2008 14:42
Kiedyś kupiłem w jakimś sklepie specjalistycznym jakiś super hiper środek do polerowania szyb. Też mam drobne ryski i punkciki od kamyczków, i też mam podgrzewaną szybę. Albo mi zabrakło cierpliwości albo umiejętności ale ja nie widziałem ŻADNEJ różnicy przed i po polerowaniu. Próbę robiłem na małym odcinku, pastwiłem się nad tą szybą i dalej mam punkciki po kamyczkach. Na razie nie szaleję i jej nie zmieniam, te 700zł wolę wydać na np. wymianę skrzyni, EBJ itp...
Pozdrawiam
Szuler
Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 14:51
chyba lepiej wydać 50zł niz 700zł, papierem ściernym nawet 2000 to ta szybę jeszcze bardziej zmatowisz, spróbuj na innej szybie jakiejś starej lub aucie sąsiada
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:58
sproboje i zobacze.wezme papier 2500 i zobacze na małej powierzchni czy to coś daje wogole.tylko trzeba czas znaleźć. a z autem sąsiada to niezły pomysł.
mariusz_technik - |20 Lut 2008|, 2008 15:03
szybe mozna trochę wypolerować, tylko trzeba miec do tego sprzęt, i trochę umiejętności. Chodzi o to, aby nie zmienic kształtu/profilu szyby np przez punktowe wytarcie jej powierzchni. Wtedy np będą problemy z niemyjącymi szyby wycieraczkami
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 15:09
no to chyba sobie odpuszcze.nie chce miec eszcze kółek jak bedzie sie patrzyło pod słońce
maup - |20 Lut 2008|, 2008 15:15
Są firmy, które oferują klejenie rys, polerowanie etc.
Widziałem efekty ich działań. Pod słońce widzisz tylko olimpiadę - już lepsze te punkciki i drobne ryski albo - jak już faktycznie niewiele widać - sprawić sobie nową szybkę nawet bez drucików.
Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 17:18
| Niesiu napisał/a: | | no to chyba sobie odpuszcze.nie chce miec eszcze kółek jak bedzie sie patrzyło pod słońce |
to po papierze na 100% będziesz takie miał
Rafał A.(antek) - |20 Lut 2008|, 2008 23:00
kamyki toodpryski dosc glebokie, nie spolerujesz tyle.
olcha20 - |21 Lut 2008|, 2008 08:08
Jak powiem że się troszkę wszyscy mylicie to dostanę bana?
http://www.tedrex.pl/
U takich kolesi jak ten. - tego mogę z całego serca polecić po 100-kroć.
Koleś jest znany, klientów ma z pół Polski
1) Polerowałem u niego szybę w tej E32 (mocowanie od wycieraczki zrysowało strasznie, - poprzedni właściciel to olał, rysy głębokie, jedna koło drugiej, praktycznie nieprzejrzyste)
Robił to ponad 2h - specjalne pasty + wolnoobrotowa szlifierka (takie białe jakby cif ) (całą polerował) skasował 150 pln.
Efekt: - tak gdzie było mega porysowane, to wygląda jakby ktoś kilka nitek od pajęczyny położył - najgłębsze rysy. A reszta szyby o niebo lepiej.
2) Kleiłem u niego szybe jeszcze w escorcie, a kilientów mu nagoniłem potem aż spod bielska - wszyscy zadowoleni.
[ Dodano: 2008-02-21, 08:16 ]
To taki mały OT strzele:
Koleś to taki troche profesorek gaduła. - ogląda taką lupką jak złotnik/grawernik każdą rysę i dużo opowiada.
Przez te 2h nasłuchałem sie o tym całym polerowaniu, i ogólnie ze powinno się raz na parę lat zrobić taką polerkę, że najlepsze nawet pióra na starej zmatowiałej i porysowanej szybie cudów nie zrobią, + plus te mikro odpryski pod słońce co przeszkadzają itd itp.
I że wycieraczki zdecydowanie lepiej zbierają wode, która też zupełnie inaczej po polerce spływa..)
(kto jeździł nowymi autami to prawdopodobnie widzi od razu różnice w szybie 10-letniej a nowej - to chyba bezdyskusyjne)
Koleś ma autograf od Czerkawskiego, i chwalił sie jakimiś tam sławami co im robił szyby (Szczególnie w jakiś dziwnych autach co szyba kosztuje pół auta - amerykańce, i mało popularne modele)
Jak ktoś ma w miarę blisko i chce polepszyć widoczność, lub dostanie jakimś kamykiem w szybę - to naprawdę polecam.
Niesiu - |21 Lut 2008|, 2008 08:24
u mnie szyba jest w kropkach nie od kamyczków raczej tylko moze ktos nieumiejętnie polerował maske albo cos i myslę że to od tego.poprostu przy robieniu maski ,szlifowaniu moze ,leciały odpryski na szybe.i to chyba stąd.
maup - |21 Lut 2008|, 2008 09:12
| olcha20 napisał/a: | | że się troszkę wszyscy mylicie to dostanę bana? |
Ja widziałem co widziałem ale całkiem możliwe, że ktoś - mając takie a nie inne podejście do roboty, wiedzę, cierpliwość i złote ręce może zrobić cuda.
Nie przeczę, że można skleić pęknięcia, są na to rozmaite sposoby, na ogół optyka w tym miejscu jest zniekształcona ale w zaniedbywalnym stopniu.
Co do polerki - kiedyś z ciekawości spytałem w jednym z zakładów, które to robią, czy zrobią (oczywiście tak), czy będzie po robocie pierwotna przejrzystość i brak olimpiady (no pewnie, panie lepsze niż nowe) i czy udzielą mi na piśmie gwarancji sukcesu z zastrzeżeniem że jak pogorszy się przejrzystość to sponsorują mi szybkę z montażem (eee....:shock: no wie pan, nie ma takiej praktyki, nie robimy takich rzeczy etc...).
Jeszcze co do kropek - jeżeli te kropki to po szlifierce to raczej marne szanse na spolerowanie czymkolwiek bo to dość głębokie wżery. Jedna z moich szyb została tak potraktowana przez bałwana blacharza - nie do uratowania, kupował nową.
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2008|, 2008 09:36
za 150 to juz prawie nowa szyba
Struna - |21 Lut 2008|, 2008 10:29
| Rafał A.(antek) napisał/a: | za 150 to juz prawie nowa szyba | ale tu kolega o grzanej prawi.
mariusz_technik - |21 Lut 2008|, 2008 11:35
| Cytat: | | u mnie szyba jest w kropkach nie od kamyczków raczej tylko moze ktos nieumiejętnie polerował maske albo cos i myslę że to od tego.poprostu przy robieniu maski ,szlifowaniu moze ,leciały odpryski na szybe.i to chyba stąd. |
Albo ktoś spawał, albo tarczówką coś ciął, szkła byle czym tak łatwo nie podziobiesz, ale gorące drobinki metalu lecące z prędkością kilkuset km/h-to co innego
Mysza - |28 Lut 2008|, 2008 08:54
| mariusz_technik napisał/a: | | Chodzi o to, aby nie zmienic kształtu/profilu szyby np przez punktowe wytarcie jej powierzchni. Wtedy np będą problemy z niemyjącymi szyby wycieraczkami | Wycieraczkami bym się nie przejmował, bo szyba nie jest płaska fabrycznie, a konstrukcja wycieraczki umożliwia zbieranie ze sporych krzywizn. Najbardziej martwiłbym się, że polerując właśnie "punktowo" narobisz sobie na szybie soczewek.
| Struna napisał/a: | Rafał A.(antek) napisał/a:
za 150 to juz prawie nowa szyba
ale tu kolega o grzanej prawi. | Za 250 nie ma komu kupić Tak więc idzie do mojego, razem z całą oryginalną wiązką.
Struna - |28 Lut 2008|, 2008 10:20
| Mysza napisał/a: | | Za 250 nie ma komu kupić | ignoranci
|
|