Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - porysowana przednia szyba

Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 10:30
Temat postu: porysowana przednia szyba
witam.mam pytanie. mam porysowana całą przednią szybe.są wszędzie małe kropki.chyba miliony.czy moge to jakoś wypolerowac.moze papierem o granulacji 2000 lub 2500 ( wodnym)?czy tym sie nie da czy jeszcze bardziej bym porysował?
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:08

wymień szybę.
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 11:11

nie będe wymieniał bo to grzana i kosztowało by mnie to z 1000 zł.a jesli da sie jakos wypolerowac to wole poswiecic pół dnia pracy niz 1000 zł
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:12

jesli już to grzaną z wymianą zrobisz za 700 zeta.
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 11:26

nawet 700 to jednak troszke.ale ja spytałem czy mozna to wypolerować? jesli sie nie da to napewno kupie wtedy nową.
Struna - |20 Lut 2008|, 2008 11:36

podjedź do szybiarzy i zapytaj.
KaZet - |20 Lut 2008|, 2008 13:54

a co powie szybiarz? Myślę, że wiem :-)
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:27

oczywiscie powie że trzeba wymienić. a ja chce sie dowiedzieć czy można wypolerować zanim sie zdecyduje na kosztowna wymiane
Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 14:29

niby na allegro były takie zestawy do polerowania ale czy to rzeczywiście taka rewelacja... ;)

[ Dodano: 2008-02-20, 14:31 ]
o czymś takim mowie http://moto.allegro.pl/it...wys_gratis.html

Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:34

wiem.ale to kosztuje z 50zł (chyba).a mi chodzi o papier scierny granulacji 2000 lub 2500.czy tym mozna?z woda pomoczyc i spróbowac? stefen mam zablokowane allegro w pracy wiec nie wiem ile dokladnie to kosztuje.ale kiedys widziałem
Szuler - |20 Lut 2008|, 2008 14:42

Kiedyś kupiłem w jakimś sklepie specjalistycznym jakiś super hiper środek do polerowania szyb. Też mam drobne ryski i punkciki od kamyczków, i też mam podgrzewaną szybę. Albo mi zabrakło cierpliwości albo umiejętności ale ja nie widziałem ŻADNEJ różnicy przed i po polerowaniu. Próbę robiłem na małym odcinku, pastwiłem się nad tą szybą i dalej mam punkciki po kamyczkach. Na razie nie szaleję i jej nie zmieniam, te 700zł wolę wydać na np. wymianę skrzyni, EBJ itp...

Pozdrawiam
Szuler

Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 14:51

chyba lepiej wydać 50zł niz 700zł, papierem ściernym nawet 2000 to ta szybę jeszcze bardziej zmatowisz, spróbuj na innej szybie jakiejś starej lub aucie sąsiada :-D
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 14:58

sproboje i zobacze.wezme papier 2500 i zobacze na małej powierzchni czy to coś daje wogole.tylko trzeba czas znaleźć. a z autem sąsiada to niezły pomysł. :-d
mariusz_technik - |20 Lut 2008|, 2008 15:03

szybe mozna trochę wypolerować, tylko trzeba miec do tego sprzęt, i trochę umiejętności. Chodzi o to, aby nie zmienic kształtu/profilu szyby np przez punktowe wytarcie jej powierzchni. Wtedy np będą problemy z niemyjącymi szyby wycieraczkami
Niesiu - |20 Lut 2008|, 2008 15:09

no to chyba sobie odpuszcze.nie chce miec eszcze kółek jak bedzie sie patrzyło pod słońce
maup - |20 Lut 2008|, 2008 15:15

Są firmy, które oferują klejenie rys, polerowanie etc.
Widziałem efekty ich działań. Pod słońce widzisz tylko olimpiadę - już lepsze te punkciki i drobne ryski albo - jak już faktycznie niewiele widać - sprawić sobie nową szybkę nawet bez drucików.

Stefen - |20 Lut 2008|, 2008 17:18

Niesiu napisał/a:
no to chyba sobie odpuszcze.nie chce miec eszcze kółek jak bedzie sie patrzyło pod słońce

to po papierze na 100% będziesz takie miał :)

Rafał A.(antek) - |20 Lut 2008|, 2008 23:00

kamyki toodpryski dosc glebokie, nie spolerujesz tyle.
olcha20 - |21 Lut 2008|, 2008 08:08

Jak powiem że się troszkę wszyscy mylicie to dostanę bana? :P

http://www.tedrex.pl/

U takich kolesi jak ten. - tego mogę z całego serca polecić po 100-kroć.

Koleś jest znany, klientów ma z pół Polski :)

1) Polerowałem u niego szybę w tej E32 (mocowanie od wycieraczki zrysowało strasznie, - poprzedni właściciel to olał, rysy głębokie, jedna koło drugiej, praktycznie nieprzejrzyste)

Robił to ponad 2h - specjalne pasty + wolnoobrotowa szlifierka (takie białe jakby cif :) ) (całą polerował) skasował 150 pln.

Efekt: - tak gdzie było mega porysowane, to wygląda jakby ktoś kilka nitek od pajęczyny położył - najgłębsze rysy. A reszta szyby o niebo lepiej.

2) Kleiłem u niego szybe jeszcze w escorcie, a kilientów mu nagoniłem potem aż spod bielska :) - wszyscy zadowoleni.

[ Dodano: 2008-02-21, 08:16 ]
To taki mały OT strzele:

Koleś to taki troche profesorek gaduła. - ogląda taką lupką jak złotnik/grawernik każdą rysę i dużo opowiada.

Przez te 2h nasłuchałem sie o tym całym polerowaniu, i ogólnie ze powinno się raz na parę lat zrobić taką polerkę, że najlepsze nawet pióra na starej zmatowiałej i porysowanej szybie cudów nie zrobią, + plus te mikro odpryski pod słońce co przeszkadzają itd itp.
I że wycieraczki zdecydowanie lepiej zbierają wode, która też zupełnie inaczej po polerce spływa..)

(kto jeździł nowymi autami to prawdopodobnie widzi od razu różnice w szybie 10-letniej a nowej - to chyba bezdyskusyjne)

Koleś ma autograf od Czerkawskiego, i chwalił sie jakimiś tam sławami co im robił szyby (Szczególnie w jakiś dziwnych autach co szyba kosztuje pół auta - amerykańce, i mało popularne modele)

Jak ktoś ma w miarę blisko i chce polepszyć widoczność, lub dostanie jakimś kamykiem w szybę - to naprawdę polecam.

Niesiu - |21 Lut 2008|, 2008 08:24

u mnie szyba jest w kropkach nie od kamyczków raczej tylko moze ktos nieumiejętnie polerował maske albo cos i myslę że to od tego.poprostu przy robieniu maski ,szlifowaniu moze ,leciały odpryski na szybe.i to chyba stąd.
maup - |21 Lut 2008|, 2008 09:12

olcha20 napisał/a:
że się troszkę wszyscy mylicie to dostanę bana?

Ja widziałem co widziałem ale całkiem możliwe, że ktoś - mając takie a nie inne podejście do roboty, wiedzę, cierpliwość i złote ręce może zrobić cuda.
Nie przeczę, że można skleić pęknięcia, są na to rozmaite sposoby, na ogół optyka w tym miejscu jest zniekształcona ale w zaniedbywalnym stopniu.
Co do polerki - kiedyś z ciekawości spytałem w jednym z zakładów, które to robią, czy zrobią (oczywiście tak), czy będzie po robocie pierwotna przejrzystość i brak olimpiady (no pewnie, panie lepsze niż nowe) i czy udzielą mi na piśmie gwarancji sukcesu z zastrzeżeniem że jak pogorszy się przejrzystość to sponsorują mi szybkę z montażem (eee....:shock: no wie pan, nie ma takiej praktyki, nie robimy takich rzeczy etc...).

Jeszcze co do kropek - jeżeli te kropki to po szlifierce to raczej marne szanse na spolerowanie czymkolwiek bo to dość głębokie wżery. Jedna z moich szyb została tak potraktowana przez bałwana blacharza - nie do uratowania, kupował nową.

Rafał A.(antek) - |21 Lut 2008|, 2008 09:36

za 150 to juz prawie nowa szyba :)
Struna - |21 Lut 2008|, 2008 10:29

Rafał A.(antek) napisał/a:
za 150 to juz prawie nowa szyba :)
ale tu kolega o grzanej prawi.
mariusz_technik - |21 Lut 2008|, 2008 11:35

Cytat:
u mnie szyba jest w kropkach nie od kamyczków raczej tylko moze ktos nieumiejętnie polerował maske albo cos i myslę że to od tego.poprostu przy robieniu maski ,szlifowaniu moze ,leciały odpryski na szybe.i to chyba stąd.

Albo ktoś spawał, albo tarczówką coś ciął, szkła byle czym tak łatwo nie podziobiesz, ale gorące drobinki metalu lecące z prędkością kilkuset km/h-to co innego

Mysza - |28 Lut 2008|, 2008 08:54

mariusz_technik napisał/a:
Chodzi o to, aby nie zmienic kształtu/profilu szyby np przez punktowe wytarcie jej powierzchni. Wtedy np będą problemy z niemyjącymi szyby wycieraczkami
Wycieraczkami bym się nie przejmował, bo szyba nie jest płaska fabrycznie, a konstrukcja wycieraczki umożliwia zbieranie ze sporych krzywizn. Najbardziej martwiłbym się, że polerując właśnie "punktowo" narobisz sobie na szybie soczewek.

Struna napisał/a:
Rafał A.(antek) napisał/a:
za 150 to juz prawie nowa szyba
ale tu kolega o grzanej prawi.
Za 250 nie ma komu kupić ;) Tak więc idzie do mojego, razem z całą oryginalną wiązką.
Struna - |28 Lut 2008|, 2008 10:20

Mysza napisał/a:
Za 250 nie ma komu kupić
ignoranci :)