| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - CB radio
gunia - |2 Lut 2008|, 2008 19:04 Temat postu: CB radio Mam pytanko czy taki zestaw Cb jest dobry?
http://www.allegro.pl/ite...ia_wysylka.html
http://www.allegro.pl/ite...acz_gratis.html
Czy jednak słabe są to sprzęty i radzicie kupić coś lepszego?
mateo - |2 Lut 2008|, 2008 19:40
a czemu złe dobre przede wszystkim zależy tylko od anteny radio czy te za 400 czy za 200zl to samo róznicy prawie nie robi a czemu prawie bo te lepsze mniej szumią ale z drugiej strony odbierają tyle samych kanałów choć jest tylko jeden najczęściej stosowany kanał 19 bierz to co zapodałeś w linku albo cobre (można kupić zestaw cobry razem z anteną ) ja z bratem kożystamy z cobry !!! tanie i dobre !!!
olo - |2 Lut 2008|, 2008 20:01
moim zdaniem byle jaka antena i byle jakie radio
za podobne pieniadze uniden xl 510 i antena hustler
lub +50zł i uniden 520 xl i ml-145 i to jest juz ok bardzo.pozdr
gunia - |2 Lut 2008|, 2008 22:41
| mateo napisał/a: | | bierz to co zapodałeś |
Zapodałaś jakby coś oki tak myślę że to co jest w linku to kupię, nie drogo a może być dobre, mego znajomego ojciec kupił dziś CB za 530zł (antena, radio, podłączenie) jak na moje oko to bardzo dużo, a jak podłącza się CB? bo jak kupię to chciałabym se od razu podłączyć
Rafał A.(antek) - |3 Lut 2008|, 2008 02:12
nie bierz TTI... kup uniedena 510
Miszcz - |3 Lut 2008|, 2008 09:46
| gunia napisał/a: | | a jak podłącza się CB? |
To zależy jak chcesz poprowadzić zasilanie do radyjka. Jeśli na stałe, to musisz pociągnąć kabelki od radia i podłączyć najlepiej bezpośrednio pod akumulator (nie łapie wtedy zakłóceń z instalacji elektrycznej samochodu). Ale jeśli radyjko ma wtyczkę do zapalniczki, tak jak to z Twojego linku, to nic prostszego: podpinasz je pod gniazdko zapalniczki i radio ma już zasilanie Antenę to wiadomo: trzeba jakoś kulturalnie poprowadzić kabel i przykręcić do radia. Pamiętaj o tym, że optymalnym miejscem umieszczenia anteny CB jest sam środek dachu (Ty chcesz używać magnesówki, więc nie będziesz mieć problemu z montażem, a jakość działania bedzie większa). No i po podłączeniu tego zestawu podjedź guniu do jakiegoś punktu z CB radiami, żeby Ci sprawdzili, czy anteny nie trzeba zestroić No i to by chyba było tyle Dalej to już pozostaje się tylko cieszyć z możliwości nadawania w eter
Azz - |3 Lut 2008|, 2008 12:19
CB najlepiej podłączyć pod zapalniczke od tyłu przy pomocy przekaźnika załączanego potencjałem po przekręceniu kluczyka, odpalamy auto samo się włączy
Ja tak mam.
Co do radia to ja bym kupił Unidena 520 + jakaś montażówkę (ja mam LEMM AT-1700)
I wszystko śmiga miło.
gunia - |3 Lut 2008|, 2008 13:23
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nie bierz TTI... |
Swego czasu używałam właśnie to radyjko i nie jest takie jeszcze najgorsze, fajna prosta obsługa, jeszcze w tygodniu skoczę do sklepu z radyjkami, może tam coś ciekawego znajdę.
Struna - |4 Lut 2008|, 2008 14:58
| gunia napisał/a: | | Swego czasu używałam właśnie to radyjko i nie jest takie jeszcze najgorsze, fajna prosta obsługa | w CB nie chodzi tylko o obsługę, liczy się jakość nadajnika, modulaca, trzymanie zadanej czestotliwiści, wrażliwość na zakłócenia i wiele innych. Unidena polecam ( taki tańszy President ) Z drugiej strony jeśli TTI był dla Ciebie ok to i Cobra będzie miodzio.
grand funk - |4 Lut 2008|, 2008 19:30
ja kupiłem sobie ostatnio radyjko ala cobra, tylko sie inaczej nazywa. właśnie z najniższej półki za 200 zeta plus do tego antena sirio taka średnia za 130 i hula aż miło
kat - |6 Lut 2008|, 2008 14:46
ja mam midlanda 1001 + antena ok. 1,2m na klapie z tylu- Sirio
spoko,moze ma troche szumow,ale nie jezdze z nim codziennie wiec nie przeszkadza, a sciaga z 30 km
gunia - |6 Lut 2008|, 2008 15:00
Pod koniec tygodnia rozglądnę się za radyjkiem w sklepach i ogłoszeniach w suwalskiej gazecie, na razie zbieram opinie prowadzi uniedena, każdy chwali więc musi być dobre, tylko jaka cena, pewnie z anteną mogę szykować z 500zł
Struna - |6 Lut 2008|, 2008 15:01
gunia, a po co Ci CB ogólnie ?
gunia - |6 Lut 2008|, 2008 15:03
| Struna napisał/a: | | gunia, a po co Ci CB ogólnie ? |
A niech będzie zawsze się do czegoś przyda, bardzo często jeżdżę na Białystok, oraz każde dni wolne do Gdyni, więc na pewno zaoszczędzę na mandatach
Struna - |6 Lut 2008|, 2008 15:08
| gunia napisał/a: | | A niech będzie zawsze się do czegoś przyda | no niezłe podejście | gunia napisał/a: | więc na pewno zaoszczędzę na mandatach | znaczy nagminnie łamiesz przepisy ?
marcys - |6 Lut 2008|, 2008 15:15
| Struna napisał/a: | gunia napisał/a:
więc na pewno zaoszczędzę na mandatach
znaczy nagminnie łamiesz przepisy ? |
i kto to pyta
gunia - |6 Lut 2008|, 2008 15:17
| Struna napisał/a: | | znaczy nagminnie łamiesz przepisy ? |
Nie nie, ja jeżdżę ostrożnie, czasem tak jak każdy bardziej wcisnę gaz, ale to rzadko mi się zdarza
Struna - |6 Lut 2008|, 2008 18:13
| Cytat: | i kto to pyta | no wiesz, ja wiem po co mam i co mi to oszczędza bo że tak powiem często naginam, ale nieraz widze w trasie kolesia co jedzie jak ostatnia kobieta lekkich obyczajów ale twardo ma CB - normalnie zawsze się zastanawiam i mam ochotę takiego zapytać na grzyba mu to skoro nie ma się w sumie czego obawiać ze strony psów bo przecież w życiu takiej zawrotnej prędkości nie przekroczy
Rafał A.(antek) - |6 Lut 2008|, 2008 19:18
idea powstania i uzywania CB nie powstala po to by sie informowac o policji. CB ma rowniez inne zastosowania.
gunia - |6 Lut 2008|, 2008 20:15
Dla mnie podoba się CB, nawet jak drogi gdzieś znać nie będę dokładnie to zawsze można zapytać kogoś przez radyjko lub pogadać, ogólnie bardzo fajna sprawa to jest, dlatego myślę o kupnie
grand funk - |6 Lut 2008|, 2008 21:11
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | idea powstania i uzywania CB nie powstala po to by sie informowac o policji. CB ma rowniez inne zastosowania. |
dokładnie:) korki, wypadki, objazdy, na obcych terenach pomoc w dotarciu do celu... pewnych rzeczy najlepsza navi nie wie mam nie długo a już się zdążyło przydać kilka razy.
Oli - |7 Lut 2008|, 2008 08:46
| gunia napisał/a: | Struna napisał/a:
gunia, a po co Ci CB ogólnie ? |
no jak po co? ja codziennie pomykam do Ełku, więc będzie ze mną rozmawiać
Struna - |7 Lut 2008|, 2008 11:39
| gunia napisał/a: | | nawet jak drogi gdzieś znać nie będę dokładnie to zawsze można zapytać kogoś przez radyjko lub pogadać | pojeździsz trochę to się przekonasz choć kobietom to niejako na CB łatwiej się coś dowiedzieć, ale i zawsze się znajdą ciemniaki co to mądre docinki przykleją - norma.
gunia - |7 Lut 2008|, 2008 12:25
| Oli napisał/a: | no jak po co? ja codziennie pomykam do Ełku, więc będzie ze mną rozmawiać |
No to już mam bardzo dobry powód aby kupić CB
Rychol - |22 Lut 2008|, 2008 08:46
| Struna napisał/a: | mam ochotę takiego zapytać na grzyba mu to skoro nie ma się w sumie czego obawiać ze strony psów bo przecież w życiu takiej zawrotnej prędkości nie przekroczy | a może nie chodzi o prędkość, może być inny powód by uniknąć kontroli np. brak prawka lub poszukiwany przez psy - tak jak ja np. i wtedy wybiera się inna trasę
LYSYKON - |22 Lut 2008|, 2008 10:21
| Rychol napisał/a: | | brak prawka lub poszukiwany przez psy - tak jak ja |
gunia - |22 Lut 2008|, 2008 20:45
| Rychol napisał/a: | | [uniknąć kontroli np. brak prawka lub poszukiwany przez psy - |
No to naprawdę ciekawe powody
CB już zakupiłam, fajnie śmiga, elegancko słychać a kupiłam cobrę 19 ultra III i antenkę montażową lemm
Rychol - |22 Lut 2008|, 2008 21:16
| gunia napisał/a: | No to naprawdę ciekawe powody | poważne powody, a dzięki CB, jestem jeszcze dzisiaj na forum FST
gunia - |23 Lut 2008|, 2008 13:16
| Rychol napisał/a: | [poważne powody, a dzięki CB, jestem jeszcze dzisiaj na forum FST |
No to jak widać nie każdy kupuję CB aby uniknąć mandatu za prędkość
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 10:43
zastanawiam sie jakie kupić moze ktoś coś doradzi dzieki z góry pozdrawiam
Byniek - |24 Lut 2008|, 2008 15:49
kondzio508,
wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Zakup Presidenta.
Radio około 500-700zł. Do tego antena Colorado 1200.
Plus kabel, mocowania, dosrtojenie itp. Ale to jest sprzęt z wyższej półki i w sumie będzie kosztować około 1300-1400zł.
Coś tańszego? Radio Alan 100 (około 220zł) + dobra antena Presidenta.
Ale nawet najlepszy sprzęt nie będzie porządnie odbierał, jeśli nie będzie dobrze dostrojony.
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 16:08
| Byniek napisał/a: | kondzio508,
wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Zakup Presidenta.
Radio około 500-700zł. Do tego antena Colorado 1200.
Plus kabel, mocowania, dosrtojenie itp. Ale to jest sprzęt z wyższej półki i w sumie będzie kosztować około 1300-1400zł.
Coś tańszego? Radio Alan 100 (około 220zł) + dobra antena Presidenta.
Ale nawet najlepszy sprzęt nie będzie porządnie odbierał, jeśli nie będzie dobrze dostrojony. |
no raczej to bym sie interesował to drugą opcją tylko jaka antene bo sa różne rozbierznisci ale ja kombinuje kupic magnesówke jaka niedługa oczywiscie Presidenta. tak 60 cm .-to jaki ma zasięg??
gunia - |24 Lut 2008|, 2008 20:09
Z tego co wiem to antenka montowana Lemm at-1000 jest bardzo dobra, o radyjku nic nie powiem, bo nie znam sie na tym, ale tą antenkę mogę Ci polecić kumpla tata ma radio alana tylko nie wiem dokładnie jakie i chwali sobie, ja mam cobrę19 i też może być przy antence którą mam Lemm AT-1500 fajnie słychać.
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 20:12
gunia a ta antenka to magnesówka ile ona kosztuje? a i ile zaplacilas za radyjko te cobry?
pozdrawiam
gunia - |24 Lut 2008|, 2008 20:21
| kondzio508 napisał/a: | gunia a ta antenka to magnesówka ile ona kosztuje? a i ile zaplacilas za radyjko te cobry?
pozdrawiam |
Ja kupowałam w sklepie u siebie i za radio zapłaciłam 290zł a za antenkę montażową (nie na magnez) 120zł, na allegro jest dużo taniej, no ale nie chciałam czekać oczywiście w sklepie od razu mi zamontowali i dostroili niby gratis, ale i tak pewnie to było wliczone w cenę radia i anteny.
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 20:24
aha to spoko czyli w 380 sie wyrobie? a ija hce magnesówke bo jednak niechce zeby byla caly czas
gunia - |24 Lut 2008|, 2008 20:29
| kondzio508 napisał/a: | a ija hce magnesówke bo jednak niechce zeby byla caly czas |
Ja też nie mam na stałe zamontowaną, odkręca się antenkę i do domku ta są sekundowe sprawy
| kondzio508 napisał/a: | | aha to spoko czyli w 380 sie wyrobie? |
jak kupisz na allegro to taniej Ci wyjdzie, ja za wszystko zapłaciłam 410zł.
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 20:33
| gunia napisał/a: | | kondzio508 napisał/a: | a ija hce magnesówke bo jednak niechce zeby byla caly czas |
Ja też nie mam na stałe zamontowaną, odkręca się antenkę i do domku ta są sekundowe sprawy
| kondzio508 napisał/a: | | aha to spoko czyli w 380 sie wyrobie? |
jak kupisz na allegro to taniej Ci wyjdzie, ja za wszystko zapłaciłam 410zł. |
a kurat na alegro to wole niekupowac ale w sklepie to i za ponad 400 kupie dzieki gunia pozdrawiam
gunia - |24 Lut 2008|, 2008 20:39
| kondzio508 napisał/a: | w sklepie to i za ponad 400 kupie dzieki gunia pozdrawiam |
Kupisz napewno coś ciekawego za 400zł radyjko z tego co wiem nie musi być dobrej jakości tylko żeby antenka dobra była, jak kupowałam to właśnie gość mi tak powiedział, dlatego wzięłam tą cobrę i antenkę lepsiejszą powodzonka w kupowaniu życzę
kondzio508 - |24 Lut 2008|, 2008 20:48
dziekuje pozdrawiam
Struna - |25 Lut 2008|, 2008 14:11
| gunia napisał/a: | | ale tą antenkę mogę Ci polecić | a co w niej takiego godnego polecenia ?
Byniek - |25 Lut 2008|, 2008 19:59
Ja Lemna nie polecam
kondzio508 - |25 Lut 2008|, 2008 20:14
| Byniek napisał/a: | | Ja Lemna nie polecam |
to jaką polecasz???
Struna - |25 Lut 2008|, 2008 21:58
| Byniek napisał/a: | | Ja Lemna nie polecam | hmmm, ja posiadałem 5/8 fali na magnesie i o tej złego słowa nie powiem, ale to za dużo gadać, większości zjadaczom chleba styknie 50 cm Midland i będą w pełni szczęścia, do jakichś ocen to trzeba kilka lat poobracać się w tematyce, różny sprzęt poznać, trochę fizyki itd. a tak to tylko takie pieprzenie o szopenie.
Ogólnie użytkowanie w aucie to zupełnie inna bajka od stacjonarnego użytkowania ( ehhh stare dobre czasy, QSL. wstęgi itd ) najważniejsze to dobre zasilanie ( bez syfu generowanego przez obwody samochodu ) najlepiej wprost z aku, do tego jakakolwiek antena ale zestrojona i taki zestaw w aucie naprawdę jest już zadowalający, oczywiście jakieś tam ASC może być pomocne ale jednak ucina początki nośnej zazwyczaj, druga sprawa to też umiejętne komunikowanie sie przez CB, trzeba sobie zdać sprawę że SQL i ASC mają tendencję do obcinania początku nośnej i najlepiej najpierw postawić nośną a za powiedzmy niecałą sekunde zacząc mówić, wtedy SQL-e i ASC powinny być już odblokowane i jesteśmy zrozumiale słyszalni.
Kolejna sprawa to modulacja ( w CB używamy w 99% przypadku modulację amplitudy AM ) dobra modulacja ( czyli de facto dobry mikrofon może nawet ze wzmocnieniem ) daje nam niesamowitą słyszalność w eterze, dla przykładu: normalnie CB mają po około 4W mocy nadajnika, możemy to sobie zwiększyć do 10W ( czyli ponad 100% ) a efekt będzie mizerny, jednak wzmocnienie modulacji o 50% daje już potężny przyrost słyszalności. Czasem warto zainwestować w lepszej klasy mikrofon zamiast w jakieś hiper anteny bo nawet najlepsza antena będzie niczym jeśli będziemy w nią pchać sygnał o gównianej jakości.
Jak ktoś chce mieć fajnie to polecam Lincolna w wersji GOLD - dopiero zobaczycie co to CB-radio ( oczywiście z racji gabarytów nieco do auta się nie nadaje, choć jak sie uprzeć to czemu nie )
olo - |25 Lut 2008|, 2008 22:14
mi dzisiaj midland 18-244 spadl z dachu przy ok. 200 km/godz. malo mi szyby z tylu nie wywalil i napedzil mi niezlego stracha ( myslalem ze to opona ) polamal sie i teraz szukam na szybko jakiejs antenki. tylko jakiej?
LYSYKON - |25 Lut 2008|, 2008 23:42
| Struna napisał/a: | | dobry mikrofon może nawet ze wzmocnieniem daje nam niesamowitą słyszalność w eterze |
przede wszystkim ...
| Struna napisał/a: | | normalnie CB mają po około 4W mocy nadajnika, możemy to sobie zwiększyć do 10W ( czyli ponad 100% ) a efekt będzie mizerny |
nawet taki popularny "747" 100 W daje tylko 1 punkt santiago na wskaźniku odbiorcy, nie wspomnę o tym, co przeżywają wszyscy w okolicy nie ma to jak lampowe wzmaki o mocy np. 3 kW
| Struna napisał/a: | | warto zainwestować w lepszej klasy mikrofon zamiast w jakieś hiper anteny |
zgadzam się w 100%
| Struna napisał/a: | | Jak ktoś chce mieć fajnie to polecam Lincolna w wersji GOLD |
ale tylko z pierwszych rzutów( chociaż moim zdaniem trochę lipny odbiornik, ale ogólnie radyjko I klasa) , później jak we wszystkim oszczędności.
| Struna napisał/a: | | z racji gabarytów nieco do auta się nie nadaje |
gabarytowo mam to samo ( president jackson ) i się świetnie do schowka wpasował.
i na koniec trafna uwaga :
| Struna napisał/a: | | użytkowanie w aucie to zupełnie inna bajka od stacjonarnego użytkowania ( ehhh stare dobre czasy, QSL. wstęgi itd ) najważniejsze to dobre zasilanie, do tego jakakolwiek antena ale zestrojona i taki zestaw w aucie naprawdę jest już zadowalający |
Struna - |25 Lut 2008|, 2008 23:58
| LYSYKON napisał/a: | | gabarytowo mam to samo ( president jackson ) i się świetnie do schowka wpasował. | hmmm, gdzie Ci to wlazło ? mi też w domu leży jakiś stary dobry President ( zdaje sie też Jackson ) a wożę malutką onwę, która nawet nie ma odczytu santiago
LYSYKON - |26 Lut 2008|, 2008 00:07
| Struna napisał/a: | | gdzie Ci to wlazło ? |
na długość idealnie, a na szerokość jest jeszcze miejsce na mikrofon, co by go przed wścibskimi schować, jak się z auta wywlokę
gunia - |26 Lut 2008|, 2008 08:47
| Struna napisał/a: | | a co w niej takiego godnego polecenia ? |
Jest dobra i mam 3 znajomych którzy właśnie mają tą antenkę i chwalą, ja też mam antenkę lemn i nie narzekam póki co
LYSYKON - |26 Lut 2008|, 2008 10:38
| Speedo napisał/a: | | maszt na dachu ktorym bede haczyl o mosty i przelatujace zurawie? |
... jakieś 3 dni wstecz trafił mnie szlag, znaczy taki piorun przejeżdżałem koło potężnej rozdzielni we Wrocławiu i sruuuu, zrobiło mi się jasno przed oczami, jakby mi ktoś fleszem błysnął, usłyszałem głośne pukhh. ... nic się nie stało, ale miałem "sekundowegostracha"
| gunia napisał/a: | | ja też mam antenkę lemn i nie narzekam póki co |
i ja też, chociaż odradzali ( niby puszczają luty przy cewce i bat nie wytrzymuje ), miałem ją 6 lat ( w końcu zaiwanili skontrowane i zeszlifowane 2 nakrętki, miałem przyspawać ?) i teraz znowu ją kupiłem, ponieważ jest tania, nie rzuca się strasznie w oczy ( szczuplutka ), jak wjeżdżam na wielopoziomowy parking na samą górę i napieprzam w konstrukcję to nic się nie dzieję, pomijam hałas.
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 10:44
| LYSYKON napisał/a: | | jak wjeżdżam na wielopoziomowy parking na samą górę i napieprzam w konstrukcję to nic się nie dzieję, pomijam hałas. | niezła żenua z tym hałasowaniem
Dymitr88 - |26 Lut 2008|, 2008 14:02
Żenua to jest jak się jedzie za kimś na trasie kto ma kikuta 50cm i ja się zapytam raz na 20km a jeżeli się w tym czasie gdzieś się ustawią to usłyszę na radiu, a ten z kikutem co kilka minut tylko "jak dróżka, jak dróżka"
Dymitr88 - |26 Lut 2008|, 2008 14:16
Wiesz mi radyjko służy nie tylko do ochrony od miśków, a jest taki motyw że straż graniczna swoimi Defenderami po różnych terenach jeździ i w każdej chwili może na trasę wyskoczyć i capnąć Dlatego ja to muszę mieć stały pogląd na trasę, a jak jadę w normalnej trasie to też rzadko się pytam o dróżkę tylko nasłuchuję
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 14:20
antena anteną ale SQL-a też trzeba uzywac umiejętnie a nie wykosić prawie wszystko i zdziwiony że niby nikt mu nie odpowiada podczas gdy już ze 20 osób odpowiedziało
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 14:37
| Speedo napisał/a: | | i niektore czlekoksztaltne nie wiedza do czego... | no żeby nie szumiało
Gwelezemba - |26 Lut 2008|, 2008 15:05
A ja mam takie pytanie
niektórzy jak nadają przez CB to odbiera się z takim jak by echem
zupełnie jak ksiądz z ambony
niektórzy mówią przez radio normalnie a właśnie u niektórych słychać taki pogłos
na filmach jak ktoś zza światów mówi to tak samo
Co to może być?
jakaś niestandardowa grucha ze wzmocnieniem czy co?
Zdaje mi się że to niektóre TIR-y tylko tak mają
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 15:23
| Gwelezemba napisał/a: | | Co to może być? | mikrofon z pogłosem. Pogłos to jeden z wielu bajerów, które można zrobić dobrym i zaawansowanym mikrofonem.
Gwelezemba - |26 Lut 2008|, 2008 15:39
Aaa to czyli takie coś
a ja myślałem że to coś specjalnie zrobionego czyli np. za mocne radio lub mikrofon
a to taki bajer
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 15:40
bajer z regulacją stopnia pogłosu zazwyczaj.
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 17:25
jak dobry mikrofon cyfrowy to można nagrać cokolwiek do pamięci i ustawić jako roger-a, pogłos miał ustawiany do nieskończoności i wzmocnienie takie, że zbierał idealnie z całego pomieszczenia.
kondzio508 - |25 Mar 2008|, 2008 16:51
Witam , a czy coś takiego zda egzamin na odległość ok 15-18 km.
http://www.allegro.pl/ite...atis_tanio.html
bo noszę się z zamiarem kupna tego zestawu tylko potrzeba by antena sciągała z ok 20 km. aha i jak macie jakieś sprawdzone radia (ale tylko z niebieskimi wyświetlaczami ) to proszę powiedzieć jakie aha tylko cena by się zdała na podobe tego zestawu co pokazałem dzięki z góry
Dymitr88 - |25 Mar 2008|, 2008 18:46
Na antenie hustlera 20km to przy baaardzo, ale to baaardzo sprzyjających warunkach osiągniesz i nie wiem jeszcze jak te radyjko, ale ja na Unidenie 520 i Sirio ML145 taki zasięg mam i to nie zawsze (nie zawsze w trasie, bo w mieście naturalne, że nie) chociaż czasem i większy zdarzy się złapać sygnał i się dogadać
Michu - |25 Mar 2008|, 2008 20:47
testowałem w święta tti770 z hustlerem 100cm i unidena 510 też z hustlerem 100cm.... zasięg wyszedł ok 14km nadawanie/odbiór... ja na warszawkę śmignąłem a kumpel na poznań... [z Krośniewic]... na górkach lepiej łapało... i pewnie dałoby jeszcze dalej,ale odpuściliśmy, bo na granicy słyszalności było...
następnego dnia teścik tti770 z hustlerem i unidena 510 z magnum 165cm... wyszło nadawanie i odbiór jakieś 19km... kumpel słyszał mnie jeszcze, ale ja już nie, więc zawróciliśmy...
jestem zadowolony z tti... jutro nabywam
takie cuś miaałem do testów: link
trzeba tylko jeszcze dobrze podłączyć, bo z gniazda zapalniczki łapie zakłócenia od ukladu zapłonowego...
kondzio508 - |25 Mar 2008|, 2008 20:52
| Michu napisał/a: | | jestem zadowolony z tti... jutro nabywam |
a które takie samo jak ja pokazałem ???
o widze że edytowałes, to takie samo nabywasz tak ??
Michu - |25 Mar 2008|, 2008 20:57
tti 770 + hustler 100cm na magnes....
antena ma troszkę za krótki kabel, żeby sięgnął tak, coby antene przez bagażnik na dach wystawić... reszta OK....
dziś wracałem z Krośniewic do Mrzezina.... spisywało się super.... ma regulację czułości mikrofonu i odbieranego sygnału... do tego squelcz.... wystarczy
kondzio508 - |25 Mar 2008|, 2008 21:01
| Michu napisał/a: | tti 770 + hustler 100cm na magnes....
antena ma troszkę za krótki kabel, żeby sięgnął tak, coby antene przez bagażnik na dach wystawić... reszta OK....
dziś wracałem z Krośniewic do Mrzezina.... spisywało się super.... ma regulację czułości mikrofonu i odbieranego sygnału... do tego squelcz.... wystarczy |
aha czyli brać i nie wnikać tak ???
Michu - |25 Mar 2008|, 2008 21:29
jedyne co mogę jeszcze polecić, to uniden 520...
z tti zrobiłem prawie 700km przez święta.... spełnia swoje zadanie, jak należy...
maross442 - |25 Mar 2008|, 2008 23:16
chłopaki - wy wniknijcie w komentarze allegrowicza bo negatywy zbyt nie pocieszające , popsute radia , podmienione anteny z hustlera na zamienniki - jeśli chcecie od niego kupować
kondzio508 - |25 Mar 2008|, 2008 23:17
| maross442 napisał/a: | | chłopaki - wy wniknijcie w komentarze allegrowicza bo negatywy zbyt nie pocieszające , popsute radia , podmienione anteny z hustlera na zamienniki - jeśli chcecie od niego kupować |
oo dzieki maross442, nawet nie zaglądałem
gunia - |25 Mar 2008|, 2008 23:42
kondzio508, jeśli będziesz kupował na allegro takie radyjko to napewno znajdziesz jakiegoś rzetelnego sprzedawcę, wystarczy poszukać dokładnie
Dymitr88 - |26 Mar 2008|, 2008 06:19
| Michu napisał/a: | | testowałem w święta tti770 z hustlerem 100cm i unidena 510 też z hustlerem 100cm.... zasięg wyszedł ok 14km nadawanie/odbiór... ja na warszawkę śmignąłem a kumpel na poznań... [z Krośniewic]... na górkach lepiej łapało... i pewnie dałoby jeszcze dalej,ale odpuściliśmy, bo na granicy słyszalności było.... |
Co 14km, to już nie 20km jak chce zainteresowany I tym właśnie różnią się dłuższe anteny, bo na Hustlerze jeszcze do tych 15km złapiesz, ale dalej już nieciekawie, a na dłuższej 20km zasięg już łatwiej złapać, chociaż do długiej anteny trzeba się przyzwyczaić, bo więcej zakłóceń zbiera... Ale od czego jest regulacja na radyjku
Michu - |26 Mar 2008|, 2008 06:47
ten link z allegro, to tylko przykładowo podałem, dlazobrazowania sytuacji ja będę kupował od znajomego 2 miesięczną używkę na gwarancji.....
Struna - |26 Mar 2008|, 2008 15:54
| Michu napisał/a: | | jedyne co mogę jeszcze polecić, to uniden 520... | 510 ma prawie te same flaki więc w zasadzie też warte polecenia, z TTI akurat ja miałem średnie doświadczenia, zrywało modulację ale t był wczesny model, może teraz poprawili błędy młodości.
Michu, a gdybyś miał porównać TTI z Unidenem to wg. Ciebie które lepiej działa, w sensie czystość nadawania, odbioru, odporność na zakłócenia, sianie itd ?
Michu - |27 Mar 2008|, 2008 19:58
chyba Uniden.... w sumie, to ciężko powiedzieć, bo to zależy od wielu czynników, trza by testować radia na tej samej antenie, tym samym samochodem itd...
wszystkie moje firmowe auta jeżdżą z unidenami 520 i hustlerami 100.
Testy robiłem na unidenie 510 i myślę, że tti 770 jest lepsze... ma regulację czułości odbioru i czułości mikrofonu... squelcz też działa ok... przełącznik kanałów w gruszce to dodatkowa zaleta... niektórych tjuningofcuf uwodzi też niebieskie podświetlenie TTI...
Gdybym miał więcej kasiory, to może bym się pokusił o tti880.... a jakbym miał szaleć, to president oczywiście... ale nietety kasior ograniczony... a lepsze to, niż nic...
w unidenie 520 efektywniej działa squelcz... dokładniej nie miałem okazji sprawdzić....
Na razie jestem zadowolony z TTI... Szukam jakiegoś sensownego miejsca na zamocowanie radyjka, żeby na widoku za mocno nie było, bo szkoda szyby i radia...
Struna - |28 Mar 2008|, 2008 10:32
| Michu napisał/a: | | tti 770 jest lepsze... ma regulację czułości odbioru i czułości mikrofonu... | no sorry ,ale co to za wykładnik toż to w zasadzie zbędne wodotryski, mi tu chodzi o jakośc dźwięku, o odbiór, nadawania, odporność na zakłócenia a nie o duperelki
Michu - |28 Mar 2008|, 2008 21:24
to by trza panie kolego zapakować 2 CB do auta i podmieniać.. zrobić próbę nadawania i odbioru jednym i drugim na tej samej antenie....
jak ktoś jestw okolicy i ma Unidena, albo presidenta, to mogę się znim spotkać....i porównamy tylko potrzebny jest jeszczejeden tester... żeby se pojechał parę km i słuchał co i jak....
myśle, że to dobry pomysł na test....
więc oczekuje na propozycje....
Lord_W - |29 Mar 2008|, 2008 12:09
| Michu napisał/a: | | to by trza panie kolego zapakować 2 CB do auta i podmieniać... |
No chyba nie za bardzo da sie tak testowac bo antena musi buc zestrojona z radiem imho wiec na jednym radiu moglby byc lepszy odbior i nadawanie a na drugim gorszy, co niekoniecznie swiadczyloby o przewadze jednego odbiornika nad drugim. Poprawcie mnie jesli sie myle.
LYSYKON - |29 Mar 2008|, 2008 19:43
| Lord_W napisał/a: | | Poprawcie mnie jesli sie myle. |
mylisz się
antenę stroimy do miejsc w ktorym jest zamontowana z tego względu, że tworzy ona układ rezonansowy z karoserią auta, a pojemność tworzy się między promiennikiem a karoserią. I dlatego zmieniająć długość promiennika (czyli pojemności) zmieniamy częstotliwość rezonansową która w najlepszym przypadku pokrywa się z częstotliwością kanału 20 (wtedy wspólczynnik SWR najmniejszy na 20 a na 1 i 40 nieznacznie większy).
k0al4 - |31 Mar 2008|, 2008 00:41
a co powiecie na taki montaż anteny?
http://img291.imageshack....djcie032wc2.jpg
gunia - |31 Mar 2008|, 2008 00:51
Haha, bardzo pomysłowo zamontował antenkę, nie ma co
orzech_b - |31 Mar 2008|, 2008 02:51
Ktoś ma niezłe pomysły. Pozdrawiam orzech_b.
Miszcz - |31 Mar 2008|, 2008 14:05
Że gorzej już prawie nie można anteny umiejscowić
Azz - |31 Mar 2008|, 2008 21:54
Ja u siebie miałem z tyłu na rogu klapy w sedanie foto: http://www.sierrafan.pl/viewtopic.php?t=50203
SWR wypadł też świetnie
1 - 1
19 - 1
40 - 1,1
Ale taki montaż ze zderzaka to porażka według mnie, nie dość, że wygląda troszke dziwinie, to "masa" nie taka.
gunia - |1 Kwi 2008|, 2008 12:30
Ja też mam tak zamocowane radyjko jak Azz, i antenka też na rogu klapy.
Michu - |2 Kwi 2008|, 2008 08:25
to powiedzcie mi jeszcze taskie cuś, czy magnesówki się stroi?
zrobiłem sobie "przedłużacz" kabla do anteny, bo cb mam pod radiem w kieszeni, a kabla do tyłu, żeby antene przez bagażnik wyrzucić, nie starczyło...
mam wrażenie, że pogorszył się przez to odbiór, doszły jakieśbuczenia i inne dziwne dźwięki...... jest jakaś opcja, żeby to sprawdzić?
antene zawsze sadzam na dachu w tym samym miejscu, jakieś 20cm od końcadachu na środku...
Struna - |2 Kwi 2008|, 2008 23:25
| Michu napisał/a: | | to powiedzcie mi jeszcze taskie cuś, czy magnesówki się stroi? | oczwiście że się stroi. | Michu napisał/a: | | zrobiłem sobie "przedłużacz" kabla do anteny, | po takim zabiegu tym bardziej strojenie się kłania.
A jak ten przedłużacz zrobiłeś ? lutowałeś czy jak ?
Michu - |3 Kwi 2008|, 2008 20:53
kupiłem 3m kabla, 2 końcówki nakręcane, jak do CB [jedną kątową,bo mi 1cm radyjko nie właziło] z lutowanym "gorącym" i jedną beczke... i poskręcałem, żeby wszędzie ekran był.. pochowałem ładnie kabelek, ale zaczął się bałagan, przydźwięki i inne takie...
chyba se zainwestuje 3 dyszki w mienik SWR...
Struna - |3 Kwi 2008|, 2008 21:14
| Michu napisał/a: | | kupiłem 3m kabla, 2 końcówki nakręcane, jak do CB [jedną kątową,bo mi 1cm radyjko nie właziło] z lutowanym "gorącym" i jedną beczke... i poskręcałem, żeby wszędzie ekran był.. pochowałem ładnie kabelek, ale zaczął się bałagan, przydźwięki i inne takie... | no cóż, to było do przewidzenia, to jest sygnał o dość wysokiej częstotliwości i łączenie kabelka mu bardzo szkodzi, lepiej kup sobie ile tam potrzebujesz metrów kabla koncentryka o impedancji 50 omów i zarób ponownie.
Ogólnie długość kabla ma też znaczenie w strojeniu anteny, powinien on być krotnością długości fali ( jest taka tabela długości optymalnych )
Michu - |4 Kwi 2008|, 2008 07:26
to mam od razu do anteny sie przypiąć bez łączówek? nie dłubałem przy antenie i sie nie przyglądałem.... podstawa jest rozbieralna?
Struna - |4 Kwi 2008|, 2008 10:15
jaka antena ?
Michu - |4 Kwi 2008|, 2008 19:36
hustler 100 na magnes...
Struna - |7 Kwi 2008|, 2008 09:25
no to jak to rorkręcisz to się dostaniesz do łączówki anteny i tam wlutuj nowy kabel.
Slyu - |7 Kwi 2008|, 2008 17:12
Mhm odnośnie CB, nie wie ktos w jakich sklepach sprzedaja je po taniosci bo np w media marktcie jest do bani A szukam Unidena 510, albo 520)
Michu - |7 Kwi 2008|, 2008 21:01
| Struna napisał/a: | | no to jak to rorkręcisz to się dostaniesz do łączówki anteny i tam wlutuj nowy kabel. |
a jaką długość kabla dać, bo ponoć musi być proporcjonalnie do długości fali... jest jakiś wzór na to?
po wszystkiemu oczywiście pojadę na strojenie.....
Slyu kup na allegro, od jakiegoś supersprzedawcy,albo ze sklepu...
Struna - |8 Kwi 2008|, 2008 10:15
1. Kabel antenowy
Jako kabla antenowego użyjemy koncentryka o oporności falowej 50 Ohm. Istotna jest jego długość. Kabel antenowy ma długość będacą wielokrotnością połówki fali. Łaczna długość kabla zewnętrznego + wewnętrznego musi wynosić:
il. połówek [n] / dł. kabla [m]
1 / 3,64
2 / 7,28
3 / 10,92
4 / 14,56
5 / 18,20
-- Ucinamy wymagany odcinek dodając ~50cm na strojenie.
-- Dołaczamy sztuczną anteną czyli bezindukcyjny opornik 50 Ohm typu MŁT z jednej strony kabla a z drugiej poprzez miernik WFS do radia CB.
-- Stroimy przez ucinanie 5cm odcinków kabla na minimalne wskazania miernika WFS.
Nie dysponując miernikiem WFS, przycinamy kabel na potrzebną dlugośc (najbliższą większą z tabeli) bez dodatku na strojenie
zamieszczony opis jest pod kątem montażu CB na jachtach stąd mowa kablu zewnętrznym i wewnętrznym
Michu - |8 Kwi 2008|, 2008 21:16
wszystko ładnie i piknie i na pewno pomoże bardzo dziękować...
teraz tylko trza nabyć reflektometr....
Struna - |9 Kwi 2008|, 2008 22:52
za drobne na allegro kupisz.
Michu - |10 Kwi 2008|, 2008 18:44
kupić byle co, np.:
link
czy zaszaleć i wyczesać to:
link 2
i czy wykorzystam możliwości tego drugiego, czy to tylko bajer...?
Struna - |10 Kwi 2008|, 2008 18:48
to pierwsze jest już całkowicie OK.
Michu - |10 Kwi 2008|, 2008 18:56
no i problem zgłowy
właśnie zakupiłem...
[ Dodano: 2008-04-16, 00:06 ]
reflektometr już mam
jutro pierwsza lekcja strojenia...
[ Dodano: 2008-04-18, 21:00 ]
jestem świerzutko po strojeniu...
jest lepiej, ale nie dobrze... z "przedłużaczem" SWR był koło 2,5
Zestroiłem zgodnie z instrukcją Struny...
Kabla kupiłem 8m, z tego zrobiłem sobie 30cm kabelka do miernika... reszta do anteny...
i teraz najważniejsze:
Odcinałem, mierzyłem, odcinałem, mierzyłem i tak kilka razy... najlepszy wynik, jaki udało mi się osiągnąć to 1,4-1,5
potem obciąłem 5cm i sie zrobiło 1,6 i tak zostawiłem... W antenie odlutowałem "oryginalny" kabel i wlutowałem swój, starałem się, aby odcinki "gorącego" były jak najkrótsze bez ekranu...
Wiem, że idealny wynik to 1. Mam 7m kabla do anteny i pewnie to jest przyczyna, że nie udało mi sie zejść poniżej 1,4... ale czy mogę coś jeszcze poprawić? oprócz skrócenia kabla? Średnio mi sie uśmiecha wywalać kabel przez drzwi, przycina się i dynda w kabinie... a przez bagażnik jest mi wygodnie, zawsze można antenkę na mieściewrzucić do bagażnika, żeby nie zajumali, no i dzięki dachowi [antena ztyu] większy zasięg do przodu...
Wszelakie sugestie milewidziane....
[ Dodano: 2008-04-18, 21:45 ]
teraz mnie natchnęło...
a gdyby pomieszać długością anteny? zawsze kilka mm jest regulacja... da to coś?
pandy - |27 Kwi 2008|, 2008 00:52
| Michu napisał/a: |
a gdyby pomieszać długością anteny? zawsze kilka mm jest regulacja... da to coś? |
I tak sie to powinno robic - sposob opisany przez Strune (bez obrazy Struna) to bzdura - nie wiem kto wymyslil ze kabel zasilajacy antene ma byc antena, kabel zasilajacy ma miec taka dlugosc zeby wygodnie wyprowadzic sygnal z radia do anteny, regulacji dokonujemy poprzez wydluzanie/skracanie preta anteny - jesli trzeba przyciac to sie przycina pret anteny i tyle - zazwyczaj anteny sa ciut dluzsze niz potrzeba.
Poza tym wiekszosc SWR miarek ktore dostepne sa na allegro zazwyczaj sa niezbyt czule w interesujacym nas zakresie SWR czyli 1.3 - 2. Najlepiej poszukac krotkofalowca ktory bedzie posiadal wiedze i praktyczna umiejetnosc zestrojenia anteny (choc na dobra sprawe typowy hustler 100 wyjety z pudla i postawiony na dachu samochodu ma SWR 1.3 - 1.5 bez dostrajania - to calkiem sensowna wartosc). A porzadny pomiar dopasowania to sie robi analizatorem impedancji (antenowym) i dopiero tam uzyskujemy jakies wiarygodne wyniki SWR.
Przyklad pomiaru masz np tu
http://www.sp2swj.sp-qrp....W_by_SP2SWJ.htm
pandy - |27 Kwi 2008|, 2008 21:57
Energie Rf wypromieniowuje antena i tu chyba nikt watpliwosci nie ma, jesli ktokolwiek probuje "dostrajac" antene kablem to prosi sie o klopoty bo wtedy kabel staje sie antena a stad juz tylko krok do problemow z lapaniem zaklocen.
Wiekszosc osob dostraja anteny kablem wylacznie z lenistwa tak by klient mial na SWR ladny wynik - problem ze takie podjescie jest sprzeczne z zasada dzialania anteny.
To ze ktos dostanie na SWR miarce ladny wynik bo ma kabel bedacy wielokrotnoscia dlugosci fali elektromagnetycznej (znane ze szkoly podstawowej lambda) nie swiadczy o zestrojeniu anteny.
Nie chce tu nikogo nawracac ale przyjmijmy zasade ze to antena ma wypromieniowac energie a nie kabel (bo jesli kabel ma byc antena to po co antena?).
Struna - |27 Kwi 2008|, 2008 22:50
pandy, ok, powiedzmy że do auta kabel może sobie być jaki chce, natomiast ja lat ileśtam wstecz się trochę bawiłem stacjonarnie w CB, i tu wiele można było zyskać dobrym kablem, długością itd itp. Zresztą w wielu mądrych książkach o tym mowa.
Stacjonarnie miałem ( a pewnie nadal jeszcze stoi ) antenę na kopule windy 10-cio piętrowego bloku postawiona antenę 5/8 fali ( coś ze 6,5 metra wysokości) do tego radio rozbujane na mocy i modulacji no i się działało, teraz to tylko w aucie używam i akurat hustlera ostatnio kupiłem i unidena 520.
Z tym hustlerem to nie do końca że nowy jest ustawiony dośc dobrze, a to dlatego że bat dostajesz do ręki a cewkę z magnesem do drugiej, trzeba sobie poskładać, więc ciężko tu powiedzieć o jakimś default-owym ustawieniu bo jak sobie ktoś bata wkręci i ustawi tak ma.
[ Dodano: 2008-04-28, 11:23 ]
| pandy napisał/a: | | Najlepiej poszukac krotkofalowca ktory bedzie posiadal wiedze i praktyczna umiejetnosc zestrojenia anteny | żeby było ciekawiej to przytoczony przeze mnie opis pochodzi od krótkofalowca
pandy - |29 Kwi 2008|, 2008 00:10
| Struna napisał/a: | pandy, ok, powiedzmy że do auta kabel może sobie być jaki chce, natomiast ja lat ileśtam wstecz się trochę bawiłem stacjonarnie w CB, i tu wiele można było zyskać dobrym kablem, długością itd itp. Zresztą w wielu mądrych książkach o tym mowa.
|
Ekhm... mam iles porzadnych poradnikow do konstrukcji anten i w zadnym nie ma nawet slowa o tym by dopasowywac SWR anteny kablem... Jak czytam (i slucham) o takich radach to sie scyzoryk otwiera... a juz najbardziej wkurza mnie fakt ze panaceum na problemy z np siejacymi wtryskiwaczami w CDI ma byc wymiana radia...
| Struna napisał/a: |
Stacjonarnie miałem ( a pewnie nadal jeszcze stoi ) antenę na kopule windy 10-cio piętrowego bloku postawiona antenę 5/8 fali ( coś ze 6,5 metra wysokości) do tego radio rozbujane na mocy i modulacji no i się działało, teraz to tylko w aucie używam i akurat hustlera ostatnio kupiłem i unidena 520.
|
A ja mam TTI880 + Hustlera 100 i nie narzekam - slysze dobrze, sam jestem dobrze slyszany, z calego scorpio slysze spryskiwacze i wycieraczki (a i to bardzo delikatnie w sposob ktory nie zmusza mnie do odklocania), zrobilem wylacznie jedna rzecz - zastosowalem duzy rdzen ferrytowy torroidalny przez ktory przewleklem kilka razy przewody zasilajace radio tak by zredukowac ewentualne zaklocenie z instalacji elektrycznej samochodu - zrobilem to zanim podlaczylem radio do sieci bo tak sie to powinno robic.
Z tym hustlerem to nie do końca że nowy jest ustawiony dośc dobrze, a to dlatego że bat dostajesz do ręki a cewkę z magnesem do drugiej, trzeba sobie poskładać, więc ciężko tu powiedzieć o jakimś default-owym ustawieniu bo jak sobie ktoś bata wkręci i ustawi tak ma.
|
Ja po wyjeciu z pudla antenty, skrecilem ja, ustawilem na dachu, zapialem SWR miarke, zmierzylem wyszlo ze w zaleznosci od kanalu i miejsca ustawienia SWR waha sie miedzy 1.1 a 1.3 - podejrzewam ze gdybym zadal sobie trud i sprawdzil SWR analizatorem antenowym to mogloby byc gorzej ale i tak uwazam ze w wypadku magnesowki ktora stawia sie na dachu samochodu to nie ma wiekszej roznicy czy SWR jest 1.3 czy 1.5 - zwlaszcza ze moce z typowych radyjek nie sa imponujace.
[ Dodano: 2008-04-28, 11:23 ]
| pandy napisał/a: | | Najlepiej poszukac krotkofalowca ktory bedzie posiadal wiedze i praktyczna umiejetnosc zestrojenia anteny | żeby było ciekawiej to przytoczony przeze mnie opis pochodzi od krótkofalowca |
Heh... sa krotkofalowcy i krotkofalowcy... przepraszam ze sie odezwalem ale jak mowie - irytuje mnie fakt w ktorym probuje sie stroic antene dlugoscia kabla. Nie tedy droga...
Struna - |29 Kwi 2008|, 2008 00:13
| pandy napisał/a: | | irytuje mnie fakt w ktorym probuje sie stroic antene dlugoscia kabla. | to nie tyle o strojenie chodzi co o dopasowanie.
pandy - |29 Kwi 2008|, 2008 23:07
| Struna napisał/a: | | pandy napisał/a: | | irytuje mnie fakt w ktorym probuje sie stroic antene dlugoscia kabla. | to nie tyle o strojenie chodzi co o dopasowanie. |
stroic = dopasowac = uzyskac minimalne SWR = spowodowac sytuacje gdy impedancja anteny bedzie zblizona/rowna do impedancji nadajnika/odbiornika
Oczywiscie mozna stosowac rozne rozwiazania np konwertery impedancji ale to juz inna opowiesc.
Powtarzam raz jeszcze od poczatku chodzilo mi by nie robic z kabla anteny bo potem ludzie skarza sie na zaklocenia od czegokolwiek w samochodzie...wymieniaja radia itd a wystarczy jedynie dostroic antene i zadbac o poprawne (wolne od zaklocen) zasilanie radyjka.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820008.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic643940.html
Struna - |30 Kwi 2008|, 2008 14:09
wszystko spoko, tylko czemu książki mówią o długości kabla jako n*1/2 dł. fali - współczynnik skrócenia ? to tak sobie dla picu ? i to żeby to jakieś niepewne źródło to ok, ale to w niejednej książce wyraźnie napisane.
pandy - |30 Kwi 2008|, 2008 21:39
| Struna napisał/a: | | wszystko spoko, tylko czemu książki mówią o długości kabla jako n*1/2 dł. fali - współczynnik skrócenia ? to tak sobie dla picu ? |
rzuc zrodlem bo ja nie trafilem dotad na kombinowanie z dlugoscia kabla by poprawiac SWR anteny, chetnie doczytam - czlowiek uczy sie cale zycie
| Struna napisał/a: | | i to żeby to jakieś niepewne źródło to ok, ale to w niejednej książce wyraźnie napisane. |
Jak wroce do siebie na wies to poszukam w raz jeszcze czy jest opisane dostrajanie SWR kablem w tym co mam.
PS
nieporozumienia z dlugoscia kabla moga brac sie z tego tylko ze dalej proba poprawiania SWR anteny poprzez manipulowanie dlugoscia kabla zasilajacego powoduje ze pojawiaja sie pewne problemy znacznie dokuczliwsze niz SWR 1.5 czy 1.3
Struna - |1 Maj 2008|, 2008 21:23
| pandy napisał/a: | | rzuc zrodlem bo ja nie trafilem dotad na kombinowanie z dlugoscia kabla by poprawiac SWR anteny | powiem tak, cztałem kilka knig w szkole średniej więc tytułów nie przytoczę, niemniej pamiętam o tematyce długości kabla antenowego, nie spieram się że dotyczy ona strojenia SWR układu radio-kabel-antena, niemniej po coś tą długość jednak podają, po coś ten współczynnik skrócenia jest policzony dla danej impedancji itd.
pandy - |2 Maj 2008|, 2008 01:18
| Struna napisał/a: | | pandy napisał/a: | | rzuc zrodlem bo ja nie trafilem dotad na kombinowanie z dlugoscia kabla by poprawiac SWR anteny | powiem tak, cztałem kilka knig w szkole średniej więc tytułów nie przytoczę, niemniej pamiętam o tematyce długości kabla antenowego, nie spieram się że dotyczy ona strojenia SWR układu radio-kabel-antena, niemniej po coś tą długość jednak podają, po coś ten współczynnik skrócenia jest policzony dla danej impedancji itd. |
Sie zgadza po cos on jest - mozna zrobic transformator impedancji, albo odwrocic faze impulsu, tudziez szczegolnie w technice mikrofalowej budowac przedziwne rzeczy jak cyrkulatory, magiczne T (nazwa autentyczna) czy sprzegacze kierunkowe.
Ze swej strony podlubie w podrecznikach do projektowania anten i poszukam czy sie nie walnalem. Ale naprawde SWR o ile jest w normie (czyli powiedzmy do 1.5 a max 1.7) to nie ma zadnego uzasadnienia by kombinowac z liniami polfalowymi, wspolczynnikami skracania itd.
Krytyczne jest dobre zasilanie, krytyczne jest odklocenie siejacych zrodel zaklocen, wazne jest dostrojenie anteny.
Struna - |2 Maj 2008|, 2008 10:29
| pandy napisał/a: | | Ale naprawde SWR o ile jest w normie (czyli powiedzmy do 1.5 a max 1.7) to nie ma zadnego uzasadnienia by kombinowac z liniami polfalowymi | no a kto mówi że jest uzasadnienie nawet SWR do 2.0 w magnesówce jest zupełnie akceptowalny.
rufus-1975 - |2 Maj 2008|, 2008 14:32
Kupiłem radio Lafayette Ermes. Jaką antenę proponujecie do tego radia? Nie potrzebuję zasięgu na 20-30 km, wystarczy do 10-15 km, nie chcę żeby zbierała mi wszystkie śmieci, coś pośredniego pomiędzy zasięgiem a czystością sygnału. Raczej montażowa, ale magnes też doradźcie bo może zrezygnuje ze stałego montażu.
boggi77 - |3 Maj 2008|, 2008 11:40
Poczytaj sobie taki wątek,wogóle polecam ten portal zainteresowanym tematyką CB
http://www.cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?t=165
Struna - |3 Maj 2008|, 2008 23:27
rufus-1975, zwykłego Hustlera sobie kup, bdb stosunek jakości do ceny.
rufus-1975 - |4 Maj 2008|, 2008 21:34
| Struna napisał/a: | | rufus-1975, zwykłego Hustlera sobie kup, bdb stosunek jakości do ceny. |
A co sądzisz o Sirio ML-145?
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 12:26
poczytaj o antenach na tym forum co podał link boggi77
Dymitr88 - |5 Maj 2008|, 2008 20:13
Ja tam śmigam od roku na Sirio Ml 145 i Unidenie 520 i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeżeli nie przeszkadza Tobie długość anteny to śmiało bierz i nie będziesz żałował, a jeśli wystarczają Tobie zasięgi 10km (czyli do normalnego porozumiewania się ) to bierz Hustlera i nie będziesz żałował.
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 20:18
| Cytat: | a jeśli wystarczają Tobie zasięgi 10km (czyli do normalnego porozumiewania się ) to bierz Hustlera i nie będziesz żałował. | pociągnie i dalej niż 10km jak dobrze ustawiona. Długie anteny mają w trasie większy zasięg ale jak sie wjeżdża w miasto to masakra na radiu, zbierają tyle syfu że bez RF-Gaina'a ani rusz. Ja do niedawna miałem midlanda krótkiego ( może 80 cm miał ) i w mieście fajnie było, teraz mam hustlera ( bat ma coś koło metra ) i juz w mieście jest niezły sajgon, musze RF-em korygować bo nie lubię jak mi w aucie szumi, trzeszczy itp.
Dymitr88 - |5 Maj 2008|, 2008 20:31
To fakt. Na szczęście ja jestem bardziej wsiowy niż miastowy, ale jak ktoś po mieście jeździ dużo to fakt, że długa antena przeszkadza I czasem gdzieś się dalej zapuszczę to fakt że trzeba skręcać radyjko i wychodzi to samo, czo ktoś na Hustlerze ciągnie, czy na czymś dłuższym. Metrówka to najrozsądniejszy kompromis, bo szczerze nie widziałem anteny krótszej niż 60cm którą by się dało sensownie rozmawiać...
A zasięg.. zależy od radia. Wujek na Unidenie 510 mówi, że ok 10km, ale wiadomo jak to starsza osoba radiem zacznie się bawić Kolega ma Onwę za 200zł i 10km na Hustlerze osiąga, bo mierzyliśmy (w tym lasu 2km było, więc nie taki łatwy teren
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 20:37
mnie dzisiaj po mieście zasięg przeraził, słyszałem kolesia po drugiej stronie miasta ( a kraków dość spory jest )
Dymitr88 - |5 Maj 2008|, 2008 20:44
Ja tam w Krakowie raz byłem na wycieczce w podstawówce więc nie wiem jak to tam wygląda Za to w woj. lubelskim wszystkie miasta obleciałem i jest spoko heh
Struna - |5 Maj 2008|, 2008 20:46
| Dymitr88 napisał/a: | Ja tam w Krakowie raz byłem na wycieczce w podstawówce więc nie wiem jak to tam wygląda | no to w tym wypadku byłem jakieś 12 km od kolesia, którego słyszałem - pewnie jakieś odbicia bo po drodze wiadukty, wieżowce itd.
Michu - |5 Maj 2008|, 2008 23:13
ja na moim zestawie osiągnąłem max 17 km... antena ustawiona z tyłu dachu na środku... jak zawróciliśmy i jechaliśmy "do siebie" słyszalność i zrozumienie lepsze.... zasiąg pewnie też
pablo19 - |22 Cze 2008|, 2008 20:49
Mam takie pytanko do koleżeństwa CBradiowego. Kupiłem dziadkowi furę i mam w niej takie CB Radioshack TRC-493 , możecie napisać co o tym sądzicie, czy warto to wydłubać i zainstalować do Scorupy?
--Marcin-- - |25 Cze 2008|, 2008 20:59
Posiadam Unidena 510 i noszę się z zamiarem kupna anteny np. Midland ML-145 lub Sirio ML-145. Czytałem (www.cbradio.pl), że to dobre zestawienie tylko zastanawiam się jak będzie podczas jazdy po Warszawie z zakłóceniami bez RF-gain.
W tej chwili mam antenę 100cm do tego Unidena. W mieście oceniam zasięg na około 2km.
Wczoraj będąć na Pradze skrzyżowanie Targowej i Ząbowskiej słyszałem gościa po drugiej stronie Wisły, który nadawał z Centrum.
Co sądzicie na ten temat ?
Dzięki pozdrawiam
Struna - |25 Cze 2008|, 2008 21:07
w mieście będzie syf większy na tej antenie.
LYSYKON - |26 Cze 2008|, 2008 08:22
nie ma się co oszukiwać, im mamy dłuższego ( bata ) , tym większe zamieszanie w mieście, na trasie za to bardzo przyjemnie.
Michu - |27 Cze 2008|, 2008 20:54
z długą anteną po mieście bez RFgain nie da rady, za duży bałagan będzie...za to w trasie faktycznie lepiej z długą... tylko że wtedy auto wyglada jak samochodzik na prąd w wesołym miasteczku....
LYSYKON - |27 Cze 2008|, 2008 23:20
| Michu napisał/a: | | auto wyglada jak samochodzik na prąd w wesołym miasteczku.... |
odpowiednia średnica i nic nie widać
Struna - |30 Cze 2008|, 2008 10:30
| LYSYKON napisał/a: | odpowiednia średnica i nic nie widać | znaczy że struna ?
LYSYKON - |30 Cze 2008|, 2008 14:29
| Struna napisał/a: | | znaczy że struna ? |
dziesiątka
Struna - |30 Cze 2008|, 2008 14:30
od fortepianu ?
LYSYKON - |30 Cze 2008|, 2008 15:30
| Struna napisał/a: | | od fortepianu ? | jeśliby napreżyć
--Marcin-- - |1 Lip 2008|, 2008 14:45
Poczytałem, porozmawiałem z różnymi osobami i za 60zł.
kupiłem Hustlera IC 100, gość zmierzył od razu SWR - 1,1. Widzę że ten model anteny jest bardzo popularny i stosunkowo atrakcyjny cenowo dlatego wydaje mi się, że dobry zakup.
w mieście zasięg ok 2-3 km na trasie oceniam ok.6-7km, chyba wystarczy dla moich potrzeb.
Na starej antenie bez nazwy dł. 80 cm SWR wychodziło 1,8-3,0.
Dzięki za opinie, pozdrawiam
mateo - |13 Lip 2008|, 2008 11:59
pytanie jakiego unidena wybrać ???? http://www.allegro.pl/ite...apalniczki.html tego a może jednak troche dołożyć i tego
http://www.allegro.pl/ite...apalniczki.html
co kupić?????? i dlaczego lepszy jest podobno 520xl od 510xl??? Pozdrawiam
Struna - |14 Lip 2008|, 2008 11:26
520 ma rf-gaina ( przydaje się w miastach ) poza tym prawie to samo.
mateo - |14 Lip 2008|, 2008 12:55
czyli jak to samo to nie trzeba kupować 520 a mnie cb-radio jest teraz potrzebne poza terenem zamieszkanie i na trasie czyli śmiało można kupić 510 ??? a może jakąś antene doradzi ktoś w miarę dobrą za niewielką kase ???
Struna - |14 Lip 2008|, 2008 19:12
kup sbie zestaw uniden 510 + antena Hustler - dobrze się spisuje taki komplecik a cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie.
Dymitr88 - |15 Lip 2008|, 2008 22:00
Ewentualnie Uniden 520 + Wilson jakiś tam też 100cm. Zacniutki zestaw w dobrej cenie
Struna - |16 Lip 2008|, 2008 10:51
520 droższa ogólnie.
Dymitr88 - |16 Lip 2008|, 2008 21:16
Oj tam biorąc pod uwagę że ucieka się za pomocą CB radia od mandatów liczonych w grubych setkach plnów to te kilkadziesiąt złociszy można dołożyć Chociaż 510 też styknie.
mateo - |16 Lip 2008|, 2008 23:12
http://www.allegro.pl/ite...a_allegro_.html może to kupić lub http://www.allegro.pl/ite...24h_gratis.html
tą i jakaś fajną antene sam nie wiem chcę sie zmieścić tak max 220zł+przesyłka ????
boggi77 - |17 Lip 2008|, 2008 11:01
Ja swego czasu miałem na pokładzie Unidena 510 i antenę ML145 ,jak dla mnie,zwykłego użytkownika CB,był to zestaw wręcz rewelacyjny,bat trochę długi,ale za to odwdzięczał się zasięgiem i czystością odbioru,Uniden 510 to radio proste,tanie,może mało efektowne,ale z pewnością efektywne.
Jankes - |17 Lip 2008|, 2008 11:53
Ja tez mam Uniden 510xl i do tego antene Hustler 1m. Dalem za ten zestaw niecale 200zl na allegro,oczywiscie nowe z gwarancja i jestem bardzo zadowolony, bardzo polecam ten zestaw,radio jest male i fajnie sie miesci miedzy podlokietnikiem,a fotelem.
Struna - |17 Lip 2008|, 2008 12:06
| boggi77 napisał/a: | | Uniden 510 to radio proste,tanie,może mało efektowne,ale z pewnością efektywne. | jak najbardziej się zgadzam, choć oczywiście jak ktoś ma te 30 zeta więcej to lepiej wziać 520.
mateo - |19 Lip 2008|, 2008 22:26
MIDLAND serii 18-244 mam pytanie co to za antena bo przymierzam się do zakupu tego zestawu 520xl + ta antena ????
http://www.allegro.pl/ite...apalniczki.html
Struna - |19 Lip 2008|, 2008 22:33
miałem kiedyś taką, nawet działa jako tako. W mieście nie szumi nadmiernie, w trasie zasięg wystarczający.
mateo - |22 Lip 2008|, 2008 23:16
sorrki że , tak truję ale z tą anteną chyba będzie już super zestaw???? http://www.allegro.pl/ite...ler_gratis.html
Struna - |22 Lip 2008|, 2008 23:19
ja mam taką tylko z 520 - działa spoko.
mateo - |22 Lip 2008|, 2008 23:24
acha to fajnie a nurtuje mnie jeszcze radio TTI 770 co to jest gorsze od 510xl????
Struna - |22 Lip 2008|, 2008 23:26
nie mam zdania, kumpel ma jakieś tti i takie sobie, jak za blisko mikrofonu gada to go zrywa, może akurat taka sztuka, a może coś nie tak z nim.
blaz - |23 Lip 2008|, 2008 12:16
tti to cos podobnego do sunkera, ja mam sunkera, nie narzekam, ale mikrofon juz trzeci kabel ma.. kabel peka gdzies w srodku i nie słychac jak sie mówi a czasem i nikogo tez nie słychac przez to
Michu - |30 Lip 2008|, 2008 10:22
ja mam tti 770 i hustlera 100... jestem zadowolniony... regulacja czułości odbioru, czułości mikrofonu, skłelcz i wystarczy... fajny bajer jeszcze przełączanie kanałów w gruszce...
rekord zasięgu 18km...
irek - |31 Lip 2008|, 2008 15:04
Cobyście proponowali jesli chodzi o antenkę taką do długości 1m -1.2m oczywiście, żeby ładnie ściągała i dawała, podobaja mi sie takie grube nie huśtające się ale ja suię na tym nie znam
w tej chwili se kupiłem CB Harry II i jakąś antenkę sunker nawet działa toto ale potrzebuję ładną do mojego oczatego
Struna - |31 Lip 2008|, 2008 15:10
ja tam hustlera używam, spoko działa i cena atrakcyjna, tylko nie podróbę
marcys - |1 Sie 2008|, 2008 13:09
hustler obleci. na dobrej gorce nawet 30 km lapie. 7-8 km w trasie. wystarczy
buku - |21 Sie 2008|, 2008 10:17
A jak z zestawem Uniden 520 + sirio triflex?
zwłaszcza chodzi mi o antene mocowana w miejsce fabryccznej. GSM nie potrzebuję więc moze być dwa w jednym fm + cb
irek - |21 Sie 2008|, 2008 12:05
ja się teraz przesiadłem na zestaw President Johnson II + Sirio ML 145 rewelacja jednym słowem
Struna - |21 Sie 2008|, 2008 12:41
| irek napisał/a: | | President Johnson II + Sirio ML 145 rewelacja jednym słowem | zapewne, tylko bacior maga długaśny a w mieście to pewnie jeden wielki syf no ale od czego mamy RF-Gain
irek - |21 Sie 2008|, 2008 14:54
bacik 145 cm
w mieście włanczam local otwieram SQ i błoga cisza nic nie wlatuje oprócz czystej rozmowy, to radio nie ma regulacji RFgain ma czułosc skokową i sam se dostosowuje do warunków
W mieście mam zasieg tak średnio do 4 km
w trasie wyłanczam locala i włanczam ASC i to wszystko radio prawie bezobsługowe
grzechu913 - |21 Sie 2008|, 2008 15:12
a jak to jest z ta homologacja,bo tez nosze sie zamiarem kupna CB i nie wiem co wybrac jedni chwala TTI inni gania ze nie bardzo unideny spoko ale nie maja homologacji nie sa dopuszczone na polski rynek,president fajny ale kosztuje swoje to prawda ze policmajstry moga zabrac takie radio bez tej homologacji?
Struna - |22 Sie 2008|, 2008 14:13
nikt się w to nie bawi od ładnych paru lat.
grzechu913 - |30 Wrz 2008|, 2008 21:10
a mam takie pytanie ,jestem posiadaczem unidena 520 i anteny hustler 100 ,wszsytko pieknie nawet z wlaczonymi ksenonami,ale jak odpale silnik to sa zakłócenia ,mial kto podobny problem i ewentualnie jak go rozwiazaql,chodzi mi jakie filtry zastwosowal ?
irek - |30 Wrz 2008|, 2008 21:18
a ten UNIDEN nie ma wbudowanych filtrów ??
grzechu913 - |30 Wrz 2008|, 2008 22:24
a mozliwe ze ma jakiee
Struna - |1 Paź 2008|, 2008 13:09
ANL włącz sobie ( środkowy przesuwak do góry )
grzechu913 - |1 Paź 2008|, 2008 14:31
wlaczony jest musze jaki filtr dorobic ,posprawdzam czy to w instalacji takie szumy sa czy antena zbiera ale dziwne to troche jest,a u Was jak nie ma zaklocen?
Struna - |1 Paź 2008|, 2008 14:32
jasne że są
grzechu913 - |1 Paź 2008|, 2008 14:35
no to juz myslalem ze moje scorpio jakies nie udane jest,ale mysle ze dam mu rady hehe
Struna - |1 Paź 2008|, 2008 14:37
zasilanie z aku wprost, do tego filtr dobry an zasilanie i powinno sporo pomóc.
U mnie zakłócenia z WN to jest pomijalny promil, ładowarki i xenony to jest mega problem.
grzechu913 - |1 Paź 2008|, 2008 15:08
i tak sprawdzone,ladowanie daje w kosc i ksenonki tez lekko wplywaja na to oraz pompke paliwa tez idzie wyczuc,najbardziej odczuwalne jest ladowanie,bedzie trzeba powalczyc z tym jakimi filtrami ,dzieki za pomoc,bo juz myslalem ze tylko ja mam taki problem
Struna - |1 Paź 2008|, 2008 15:10
nie da się całkiem wyciszyć, zawsze coś będzie - ale przecież od tego masz SQL. Nawet w stacjonarnych instalacjach bywają przydźwięki ( a że stacjonarnie na CB pracowałem wiele lat to poniekąd jakiś tam pogląd na sprawę )
blaz - |1 Paź 2008|, 2008 20:46
zalezy od radia i od auta, w jednym buczy w innym nie, ja podłaczam raz pod zapalniczke w sorpio, tylna, raz pod radio i nie słysze zadnych zakłócen oprócz co jakis czas przy el szyberdachu lub el szybach, ale to nie zawsze, a radio mam midlanda 1001z czyli gorsza wersje alana 101 bo w plastikowej zbierajacej wiecej zaklócen obudowie, antena hustler 100 na srodku dachu, nie stroiłem bo podpiąłem pod reflek.. nie wiem jak sie to urzadzenie nazywa i było git, to samo w clio, przekładam radio i antena wedruje na tył dachu i tez jest super, achas spryski szyb czasem wkurzaja:)
Eddy_chochlik - |17 Paź 2008|, 2008 20:57
co do Radijek ja osobiscie mam Alana 48+Multi i jestem bardzo zadowolony nic nie szumi ladnie lapie dobrze slychac czysto ma reAgain + wzmocnienie mikrofonu na pokrętlach, duzym plusem jest zmiana kanalów w gruszce przydatna sprawa. jedyny minus radia to to ze jak chcesz pogadac z kims kto sooi obok to muszisz pokretelko wzmocnienia odbbioru ReAgain sciagnac do zera lub przelaczyc specjalny wlacznik w pozycje "lokal" bo sie nie dlgadasz, zamocny sygnal.
co do Anteny to 100% polecam sirioML-145 tylko orginal bo wyszly juz podrobki
antena syrio jest jedna z najleprzychj anten magnesowych dobrze zbiera, dobre wykananie i niedroga co ciekawsze w wiekszosci przypadkow nie wymaga strojenia
jednak polecam podjechac dac 10 zl i sprawdzic. W moim przypadku nie bylo koniecnosci strojenia
taki zestawik 450zl wart swojej ceny
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 13:34
| Eddy_chochlik napisał/a: | | ReAgain | chyba RF Gain.
Eddy_chochlik - |20 Paź 2008|, 2008 20:46
mozliwe struna rozpedzilem sie ale wiadomo o coo chodzilo
michopawel - |21 Paź 2008|, 2008 17:48
mam tti 770 + hustlera 100 i były szumy od auta ale dałem 10 zł. pan wystroił antene i przeszło . Rozmawiałem z gościem co stroił mi antenke i on mówił że jak szumi to raczej nic się nie da zrobić mówił że przerabiał to w kilku autach z różnymi bajerami i kiszka jedynie to mówił wystroić dobrze antene i tyle .
Struna - |21 Paź 2008|, 2008 18:13
można odszumiać, kilka sposobów by się znalazło. Ale fakt - nie zawsze to przynosi oczekiwane rezultaty.
Eddy_chochlik - |2 Mar 2009|, 2009 17:08
Witam z racji tego ze zbliża sie Ciepły okres i będzie możliwość podłubać w Wielorybie nan pytanko i czekam na propozycje
Gdzie można zamontować CB radio w wielorybie moje jak na razie jeździ ze mna w schowku, po stronie pasażera ale to nie jest wygodne, do podłokietnika sie nie miesci:) może wy macie gdzieś zamontowane lub macie jakieś pomysły Radyjko Alan 48+Multi
Za wszelkie sugestie dziękuje
Struna - |2 Mar 2009|, 2009 17:18
można wywalić popielniczkę i tam dać, jak masz radio 1 din to może pod spód dać. Ja swoje wciskam między podłokieć a fotel kierowcy.
Eddy_chochlik - |2 Mar 2009|, 2009 17:37
a słychac cos bo radyjko ma glosnik z boku
Miszcz - |2 Mar 2009|, 2009 17:58
Zawsze możesz dodatkowy podłączyć
Jankes - |2 Mar 2009|, 2009 18:53
Eddy_chochlik, było kilka razy pisane jeszcze pomyśl czy będziesz je ciągle wyjmował czy nie, bo to trochę ważne. Myślę ze Struny sposób jest najlepszy, sam tak mam i polecam, masz wtedy super dostęp do radia.
irek - |2 Mar 2009|, 2009 18:58
| Eddy_chochlik napisał/a: | bo radyjko ma glosnik z boku |
no kolego są radia co mają u góry głosnik ale jego już nie da się wcisnąć pomiedzy fotel
Ja mam Johnsona II i kicha bo jest grube nie wejdzie więc daję na fotel pasażera, ale już czekam na inne radyjko ono wejdzie pomiędzy fotel
Eddy_chochlik - |2 Mar 2009|, 2009 19:25
bardziej myślałem zamontować gdzieś na konsoli od skrzyni biegów kolo lewarka
moje radyjko tez jest dość grube i podejrzewam ze nie wejdzie , co do wyciągania hmm myślałem nad zostawieniem na stale:P
gunia - |2 Mar 2009|, 2009 22:32
Ja mam tak zamontowane radio na stałe, fakt jest problem z gruszką bo zawieszona jest na kierownicy, ale dostęp jest ok i już się przyzwyczaiłam do tego miejsca.
Eddy_chochlik - |2 Mar 2009|, 2009 22:46
no i to chyba najlepszy pomysł i tak tego schowka nie ożywam a powiedz mi czy byl jakiś problem z zamontowaniem ??
gunia - |2 Mar 2009|, 2009 23:37
Tego Ci niestety nie powiem, bo auto kupiłam z cb ja tego nie montowałam, ale z tego co widać to problemów nie było na uchwytach jest zamocowane, wisi sobie po prostu a spaść nie spadnie, bo jest bardzo mocno przymocowane.
Struna - |3 Mar 2009|, 2009 13:57
| Eddy_chochlik napisał/a: | a słychac cos bo radyjko ma glosnik z boku | tak, z boku, ale z tego co jest skierowany na mnie, więc spokojnie słychać.
blaz - |8 Mar 2009|, 2009 16:45
szkoda ze to nie mk1 bo tam to mozliwosć ładnego wpasowania jest pod radiem, a z boku konsoli nie da rady? tak na wprost wajchy biegów od strony pasazera?
gufer-posepny - |26 Mar 2009|, 2009 18:58
http://allegro.pl/item593...x_st_nowka.html Takie coś można ukryć w podłokciu . Pieron wie jak z homologacją . Ale jak nie używasz to chowasz do podłokcia . Jak używasz to leży sobie na fotelu obok .
Eddy_chochlik - |27 Mar 2009|, 2009 17:15
zapewne to jakiś szumofon a nie radyjko jakoś mnie to nie przekonuje, po 2 już mam radyjko:)
sebekmatti - |29 Mar 2009|, 2009 23:24
A ja mam tak zamontowane i jest mi wygodnie korzystać, bo cb i gruszkę mam pod ręką:
daniel0 - |15 Cze 2009|, 2009 17:38
Dzisiaj dokladnie tak samo sobie zainstalowalem swojego inteka.
Tyle tylko, ze zakupilem sobie ramke 1 din dopasowana do cb + glosnik zewnetrzny.
W koncu mam solidnie zamontowane i bez zadnego dziurawienia deski.
bingo - |15 Cze 2009|, 2009 17:49
| sebekmatti napisał/a: | | A ja mam tak zamontowane i jest mi wygodnie korzystać, bo cb i gruszkę mam pod ręką | podobnie jak u mnie, jutro podam zdjęcia
[ Dodano: |29 Cze 2009|, o 17:34 ]
podaje obiecane zdjęcie:
pytlar - |7 Lip 2009|, 2009 23:33
mam do was pytanko - jak mialem escorta to dostalem w prezencie radio TTI 550 i dokupilem sobie do niego antene Wilson Little will. Rewelacji nie było ale jakoś działało mi w escorciku :] przełożyłem zestaw do scorupy i tragedia teraz jest - szumi jak glupie, beznadziejnie zbiera, squelch musze mieć prawie na maxa zeby nie szumiało co 5s jak można sobie z tym poradzic?? strojenie niewiele dake mawet
daniel0 - |8 Lip 2009|, 2009 06:34
| pytlar napisał/a: | mam do was pytanko - jak mialem escorta to dostalem w prezencie radio TTI 550 i dokupilem sobie do niego antene Wilson Little will. Rewelacji nie było ale jakoś działało mi w escorciku :] przełożyłem zestaw do scorupy i tragedia teraz jest - szumi jak glupie, beznadziejnie zbiera, squelch musze mieć prawie na maxa zeby nie szumiało co 5s jak można sobie z tym poradzic?? strojenie niewiele dake mawet |
Jak masz podlaczone zasilanie? Do zapalniczki, czy bezposrednio do instalacji?
Proponuje podlaczyc filtr przeciw zakloceniowy. Powinno pomoc.
O ile radio jest dobrze zestrojone.
olcha20 - |4 Lip 2010|, 2010 20:29
Odgrzeje temat...
Wybieram się na wakacyje..
Rozważam kupno CB Radia. Potrzebne praktycznie jednorazowo na wypad nad morze,
(Spytać o korki, objazdem jak przeskoczyć, usłyszeć gdzie się czają, nie zasnąć za kółkiem, etc) W ciągu roku to jeżdżę praktycznie tylko po aglomeracji śląskiej, to raczej sporadycznie będzie używane..
Nie zależy mi na jakimś mega zasięgu, czy też ultra jakości.. wyświetlaczu...czy też wiecznej gwarancji..
Wynalazłem cuś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...rancja_24m.html bedzie to działać wogóle? czy to tak jak klucze z Topexu - albo aparaty Medion-a?
Czyli nie do zaakceptowania? czy bez fajerwerków, -ale będzie działać?
Jankes - |4 Lip 2010|, 2010 20:33
ja kupiłem ostatnio 109'ke do jedynki plus antene hustlera 100cm, szału nie robi, ale moze byc. Ogólnie bardziej polecam Uniden 510.
olcha20 - |4 Lip 2010|, 2010 20:38
http://www.allegro.pl/ite...esowa_66cm.html jeszcze takie cuś znalazłem
[ Dodano: |4 Lip 2010|, o 20:48 ]
| Jankes napisał/a: | | antene hustlera 100cm | Jakaś wybitna różnica do tej 66cm z zestawu co zapodałem? Większa antena = większy szacun + większy zasięg? Czy jakość dzwięku wybitnie lepsza? czy jak?
irek - |4 Lip 2010|, 2010 22:41
większa antena to większy zasięg nie zawsze idzie w parze z jakością - tutaj radio ma wiele do powiedzenia
wybrałbym tego alana
pandy - |4 Lip 2010|, 2010 23:54
a moje zdanie jest takie - jak jasno sie okresliles co do przeznaczenia radia to nie szukaj niczego innego - zadnych cudow czy fajerwerkow, bierz co ci spasuje - pobaw sie troche przed wyjazdem radiem zebys nie klal w trasie.
olcha20 - |5 Lip 2010|, 2010 08:06
No to chyba skoczę dzisiaj po tego Alana.. tylko czy tą antenę wziąść taką jak Jankes ma? czy tą co w pakiecie dają? (różnica 20pln)
Bo jak mam słyszeć jakieś strzępy rozmów z 8 km, to średnio mnie to pasi...
LYSYKON - |5 Lip 2010|, 2010 08:13
| olcha20 napisał/a: | | Bo jak mam słyszeć jakieś strzępy rozmów z 8 km | z tej anteny w zestawie to i tak mało prawdopodobne, żeby coś z 8km usłyszeć bierz alana i przynajmniej tego hustlera i będzie git.
irek - |5 Lip 2010|, 2010 10:31
| olcha20 napisał/a: | | strzępy rozmów z 8 km |
usłyszesz ale na terenach mało zaludnionych z dala od miast
bo w szczycie np na sląsku to jest masakra jeden wielki zgiełk i nieważne jaką masz antenę
olcha20 - |5 Lip 2010|, 2010 10:46
| irek napisał/a: | | na sląsku to jest masakra jeden wielki zgiełk |
No właśnie, jak jechałem parę razy innym wozem, co miał na pokładzie CB i tak testowo włączałem, - to jakaś miazga normalnie.... dramat i dlategoż się zniechęciłem.. no ale pod kątem wyjazdu na wakacje mam nadzieje że powinno być git.
bingo - |5 Lip 2010|, 2010 10:55
| irek napisał/a: | usłyszesz ale na terenach mało zaludnionych z dala od miast
bo w szczycie np na sląsku to jest masakra jeden wielki zgiełk i nieważne jaką masz antenę | - redukujesz zasięg i nie ma problemów. jak ktoś ma non stop na maksa odbiór włączony, to w miescie nie ujedzie ...
irek - |5 Lip 2010|, 2010 12:32
| bingo napisał/a: | | redukujesz zasięg i nie ma problemów |
no niby tak
ja se włanczam local i mam tylko naisilniejsze stacje do 2 km to wtedy ujdzie normalnie to nawet SQ nie wyrabia,
Generalnie w aglomeracji Gliwice-Katowice jest miazga a nie CB
olcha20 - |5 Lip 2010|, 2010 12:47
No i zakupiłem
ostatecznie ten zestaw + strojenie na miejscu
http://www.allegro.pl/ite...na_3gratis.html
Wyszło 195 PLN razem z taką jeszcze podkładką gumową pod antenę. Cena chyba bardzo OK.
Tak jak wyżej napisano, w okolicach Tychy/Katowice /Mysłowice jeden wielki chaos i szum, nawet jak moc zmniejszam to z reguły strzępy..
Ale jak testowo zagadałem typa co jechał 100m przede mną, to było elegancko słychać.
Idę obejrzeć teraz, jak to sensownie zamontować
irek - |5 Lip 2010|, 2010 13:06
| olcha20 napisał/a: | No i zakupiłem |
no to szerokości
Struna - |5 Lip 2010|, 2010 13:27
ja tak z praktyki to dodam, że jak się używa również w miastach to fajnie mieć RF-Gain ( jak widze ten alan ma więc git ) Przydatna bywa szybka 19-ka - tu widzę nie ma ale to tylko w dłuższym użytkowaniu się przydaje.
TomiGra - |7 Lip 2010|, 2010 19:08
| Struna napisał/a: | | Przydatna bywa szybka 19-ka - tu widzę nie ma ale to tylko w dłuższym użytkowaniu się przydaje. |
..tu opis zrobienia szybkiej 19nastki w alan-ie 109
http://forum.vectraklub.p...ka-19-alan-109/
i szerokości
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 10:02
nie czytałem wprawdzie całego wątku, ale jak Olcha podał link to zestawu a w nim antena magnetyczna, to prosze pamiętać, że antena zestrojona w jednym miejscu nie musi dobrze działać i być zestrojona w innym.
dlatego jak mozna przeczytać na allegro, że gośc sprzedaje zestrojona antenę jest okrutną bzdurą.
może się oczywiście zdarzyć, że antena będzie działac poprawnie, ale wcale to nie oznacza że tak zawsze musi być.
antenę stroi sie w danym miejscu i danej sytuacji. w sytuacji gdy zmienia się umiejscowienie samej anteny czy uchwytu magnetycznego czy innego uchwytu przykręcanego trzeba zmierzyć i ewentualnie zestroić antenę.
opisuję to dokladnie, bo może się okazać, że stojąc przy jakim domku gdy bedziecie rozmawiali przez radio a gośc uzywa anteny naziemnej to może się okazać że zakłócacie TV, i beda niepotrzebne pretensje.
druga wazna sprawa jest jakośc wykonania samego radia, oj to juz ciężko "na oko" rozpoznać, ważna tez rzeczą jest jakośc kabla koncentrycznego, w dobie chińskich podróbek, jak myslicie co mozna kosztowo ograniczyć w temacie kabla koncentrycznego?
kiedyś taki kabel miał ekran, teraz to juz jest tylko kilka drucików, nawet nie imitując ekranu, sa oczywiście poządne kable, ale napewno nie w zestawach " marketowych".
trochę sie nawet bardzo na tym znam, wiec jak ktoś coś chce wiedziec, chętnie pomogę.
kulinek - |8 Lip 2010|, 2010 10:40
A ja się właśnie zastanawiam jak zamontować TTI 880 do mojego MK-III. Miejsce, w którym było poprzednio zamontowane w Nissmo odpada -- nie chcę dziurawić obicia przy skrzyni; pomiędzy fotel pasażera a podłokieć się nie mieści, w szczelinę między drzwiami kierowcy a siedzeniem włazi, ale będę o nie opierać 4 litery przy wsiadaniu i wysiadaniu z auta. Na teraz mam koncepcję wyjęcia półki nad kolanem, dorobienie jakichś kątowników, bo przy standardowej podkładki z racji wzrostu zaczepiam o nie nogą. Zasilanie z aku podprowadzą mi dziś gaziarze przy okazji montażu instalki.
Do planowanego miejsca montażu podciągnąłem testowo kabel z Sirio ML-145. Idzie pod listwą przy drzwiach potempo wierzchu słupka środkowego i wychodzi na dach przez tylne drzwi. Na podmianę anteny ze sztywnej na łamaną na razie nie mogę sobie pozwolić, przy wjazdach na parkingi trza będzie robić przymusowy postój, aby zdjąć ją i schować.
W kwestiach strojenia io dopasowania - wspomniany przeze mnie zestaw używałem bez strojenia. Powód - zbyt częste w pewnym momencie przekładki pomiędzy Nissmo (lpg), Caddy(diesel) i Kangurem (też diesel). W każdym z aut jakość odbioru była bardzo dobra. W Nissmo rabio było podłączone przez wlutowanie się w kable przed gniazdem zapalniczki, a do diesli szło przez wtyczkę do gniazdka. Teraz zastanawiam się czy jednak nie uśmiechnąć siędo kogoś, kto ma reflektometr i nie zestroić anteny do Scorupiaka.
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 10:53
możesz schować radio pod siedzenie, wyprowadzić głośnik na zewnątrz, jeśli kabel od mikrofonu bedzie za krótki, możesz zrobić przedłużacz lub kupić na allegro.pozostaje jednak potencjometr volume, sprawny elektronik wbuduje go w głosniczek, ale to juz troche pracy jest.
faktycznie w scoprio nie bardzo jest miejsce na radio.
kulinek - |8 Lip 2010|, 2010 11:14
Jutro jak tylko odbiorę auto biorę się za próbę montażu. Zadanie na dziś - znaleźć złączkę taką, jaką miałem Nissmo żeby znów nie musieć grzebać przy radiu. Jak mi oddadzą kompa z naprawy i uda mi się wprawić radio - podzielę się zdjęciami.
sp9wlc, możesz mi jeszcze raz wytłumaczyć jak poprawnie poproowadzić kabel do anteny z klapy do przodu tak, aby nie zrobić z radia szumofonu?
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 11:50
ja wywierciłem dziurkę w dachu w miejscu gdzie jest światełko w bagażniku, i kabel pociągnołem po słupku pod plastikami, potem juz połozony na podłodze w okolicach środkowego tunelu i pod siedzeniami, nie chowałem go , ale trzeba dziecku przekazać, żeby uważało.
radio mam zamontowane nad nogami pasażera, i panel przedni radia pod radiem FM. (akurat taki mam model radia krótkofalarskiego)
miałem przez chwile zamontowane radio przy lewym kolanie pasażera z przodu, na tunelu środkowy, ale to jest związane z rozbieniem dziurki w maskownucy drążka skrzyni biegów lub tapiserki tego tunelu.
Zysio - |8 Lip 2010|, 2010 12:24
| sp9wlc napisał/a: | | faktycznie w scoprio nie bardzo jest miejsce na radio. |
Alan 102 zmieścił się po demontażu klapki schowka tego po lewej stronie obok kierownicy i małej modyfikacji plastiku z tyłu, tylko jeszcze nie mam patentu na logiczne umieszczenie mikrofonu.
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 12:46
można też babel antenowy pościć pod uszczelkami na łączeniu podsufitki, lub pod progami plastikowymi wewnątrz pojazdu.
co do kabla od mikrofonu to jeśli radio ma wtyk mikrofonowy tzw tradycyjny, obojętnie 4-5-6-8 pinowy to można zrobić przedłużacz kupując wtyczkę męską i żeńską i odppowiedni odcinek kbala, prosze jednka zwrócić uwage na to że kable sa ekranowane od mikrofonu i to tez na dwa sposoby, bowiem są kable które ekranuja wszystkie żyły kabla lub tylko żyłe "sygnałową" samej wkładki mikrofonowej.
jesli jednak wtyki mikrofonowe są innej kontrukcji niż tradycyjna to juz sprawa wygląda inaczej, że tak powiem indywidualnie, bo sa wtyki rj 11, są wtyki typu din, wiec rozwiązania sa tez różne.
ten alan 102 to zmieści się też chyba do podłokietnika wysokiego. a nawet pomiędzy fotel a tunel środkowy,
dla ektremalistów jest jeszcze miejsce w okolicach lusterka wstecznego na poddaszu.
Zysio - |8 Lip 2010|, 2010 12:53
| sp9wlc napisał/a: | | dla ektremalistów jest jeszcze miejsce w okolicach lusterka wstecznego na poddaszu. |
Przed moimi oczami przemknął właśnie obraz CB przykręconego do panelu szyberdachu
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 12:56
do tego można na antenkę zamontować bałwanka Michelina
to juz było by dopełnienie prawdziwej maści Truckera
bingo - |8 Lip 2010|, 2010 14:05
| sp9wlc napisał/a: | | dla ektremalistów jest jeszcze miejsce w okolicach lusterka wstecznego na poddaszu. | - miałem tak w mk1, nie polecam, szczególnie wysokim i używającym szyber dachu.
sp9wlc - |8 Lip 2010|, 2010 14:11
to wolny kraj i radio mozna montowac gdzie się chce, widziałem kiedyś zamontowany uchwyt na mikrofon do lewarka zmiany biegów.
to tak dla szybkiego podjęcia rozmowy chyba
kulinek - |2 Sie 2010|, 2010 08:22
no i swinia jestem bo sie nie podzielilem. Podstawke od radia przycialem tak, aby po przykrecceniu do auta i wlozeniu CB nie wystawala ponad jego bryle. Zasilanie i antenowy puszczone przez ten okragly otwor w schowku nad lweym kolanem. Pasi idealnie. Kabel do gruchy poprowadzilem po kolumnie kiery, a sama gruche przewiesilem przez uchwyt do telefonu na szybie. Zaraz ide do garazu to zdjecie zrobie.
EDIT:
jaroz - |12 Sie 2010|, 2010 13:47
Kulinek, tez taki pomysł miałem na montaż radia
kulinek - |12 Sie 2010|, 2010 18:59
sprawuje sie tu idealnie. Przed chwila zakrecilem na kablach zasilania ferryt, bo gaziarze pociagneli mi je 1azem ze sterowaniem instalacji i szumi jak nieszczescie (sq na 12h)
Struna - |12 Sie 2010|, 2010 19:10
| kulinek napisał/a: | | Przed chwila zakrecilem na kablach zasilania ferryt, bo gaziarze pociagneli mi je 1azem ze sterowaniem instalacji i szumi jak nieszczescie (sq na 12h) | i co - pomogło ?
kulinek - |12 Sie 2010|, 2010 19:31
rano sie okaze. Sadze ze moze byc tylko lepiej. teraz nie chce mi sie juz schodzis pod blok i odpalac silnika. Ale wlaczylem bez odpalania bo mlody spal i budzic nie chcialem i bez problemu zeszlo do 9.30h do bardzo delikatnych szumow. Jak nie wyjdzie to zadzwonie do Ciebie jutro jak bede wracal to podjade i pomozesz mi przeciagnac inna droga to zasilanie ;-P
YGH - |12 Sie 2010|, 2010 19:39
kulinek, a jak teraz dojdziesz do złącza diagnostycznego ??
ja np. wywaliłem popielniczke i dałem sobie tak:
przedtem zaś miałem na panelu przy lewej nodze pasażera, tak pomiędzy fotelem a mocowanie telefonu.
...teraz już mam oryginalnie bo CB poszło z malcem.
kulinek - |12 Sie 2010|, 2010 20:32
zdjecie radia to odkrecenie 2 srub od radia i 2 od stelazu radia, przy nodze pasazera nie chce, bo jakos trzeba w obiciach wiercic, miedzy fotel a podlokiec nie wejdzie (poza tym zakryje glosnik) a w miejsce popiolki - owszem, ale do tego zabiegu chce sie przygotowac - dorobic kabel tak, zebi go pociagnac gdzies pod dywanem z bagaznika z zapasem na wezucenie magnesu na dach. Pozq tym - musialem za pierwszym razem jakos zamontowac bo na 2gi dzien mialem dosc dluga trase i jak na razie tak zostalo. druga sprawa - nie tracisz polowy glosnosci z tak schowanym radiem? Bo w TTI880 glosnik od dolu
Zysio - |12 Sie 2010|, 2010 20:37
| kulinek napisał/a: | | zdjecie radia to odkrecenie 2 srub od radia i 2 od stelazu radia |
Po drobnym tuningu stelażu daje radę tylko po odkręceniu śrub od radia.
kulinek - |28 Sie 2010|, 2010 07:09
w sprawie filtra ferrytowego - nie pomaga. Jedynie zbiera czesc zaklocen z eteru, ale silnika nie odcina. Juz mnie to dzaznic zaczyna bo slysze wsio z silnika, a sq nq 12h to normalka ;/
sp9wlc - |28 Sie 2010|, 2010 18:53
wykonaj połączenie elektryczne maski z masą pojazdu, pomimo, że zawiasy sa metalowe i połączenie niby jest to czasem pomaga wykonanie połączenia wyrównawczego.
pozatym jesli zakładac filtry ferrytowe na lini zasilającej to takie, kóre zdaja egzamin a nie przypadkowe napotkane, polecam np takie http://allegro.pl/listing...towy&category=4
należy też załozyć takie filtry na kabel koncentryczny, bo zakłócenia moga wchodzić po "antenie", mozna tez załozyć kondecator filtrujący na zasialnie,
pozatym zakłócenia jakie są słyszalne w obecnie sprzedawanych radiach, jest efektem produkowania w jak najmniejszym nakładzie finansowym, co nie jest dobre. znacznie lepsze są starsze radia, ale drożej kupujemy, natomiast w tych radiach filtr nb (noise blankier) jest filtrem działającym, w obecnie sprzedawanych radiach raczej nie.
dostępne na rynku też są filtry. http://allegro.pl/listing...=1&category=446
ale nie ma doświadczenia z i ch działaniem.
pandy - |1 Wrz 2010|, 2010 17:26
| kulinek napisał/a: | | A ja się właśnie zastanawiam jak zamontować TTI 880 do mojego MK-III. ...ciach... pomiędzy fotel pasażera a podłokieć się nie mieści |
Ja mam akurat 880 na podlokietniku, zapiete obejma z rzepem do podlokietnika wiec mozna otworzyc podlokietnik bez utraty radia, do tego rzep na mikrofonie i wszystko pod reka - lezydo gory glosnikiem, manipuluje bez patrzenia bo rozklad galek znam na pamiec.
co do strojenia - moim zdaniem nie ma co sie spinac - radio z 4W mocy wyjsciowej nie wymaga wielkiego strojenia bo to PI()*drzwi co jest wystarczy - ma sens strojenie przy duszych mocach wyjsciowych bo faktycznie wtedy moc odbita moze uszkodzic koncowke (pomijam kiepska sprawnosc). Uzywanie prostych reflektometrow (dostepnych w handlu i uzywanych przez roznej masci ustaiaczy) przy tych mocach nie ma sensu (nie maja wystarczajacej czulosci i liniowosci w interesujacym nas obszarze)
I by naprawde zestroic antene nalezy uzywac analizatora antenowego (VNA) a malo kto ma cos takiego w domu - najmniejszy SWR nie oznacza ze antena jest w rezonansie a wiec ze ma najwiekszy "zysk" - przepraszam z gory za uproszczenia
[ Dodano: |1 Wrz 2010|, o 17:31 ]
Ogolnie za zaklocenia w benzynie odpowiada uklad zaplonowy - przyjrzalbym sie przewodom zaplonowy, zalozyl na kabel WN obejmy z filtrami ferrytowymi (mozna zdjac ze starych kabli komputerowych), dodatkowo pierscien ferrytowy i przeplesc kable zasilajace radio.
u siebie slysze wylacznie silniczek spryskiwacza i wycieraczek - natomiast nie mam problemow zukladem zaplonowym - kolega sp9wlc dobrze sugeruje ze to moga byc problemy z masa - przyjrzalbym sie wszystkim punktom polaczen masy tak w okolicach kompa jak i w okolicach ukladu zaplonowego (po prostu to glowne zrodla zaklocen szerekopasmowych)
Struna - |15 Wrz 2010|, 2010 03:29
| pandy napisał/a: | moim zdaniem nie ma co sie spinac - radio z 4W mocy wyjsciowej nie wymaga wielkiego strojenia bo to PI()*drzwi co jest wystarczy - ma sens strojenie przy duszych mocach wyjsciowych bo faktycznie wtedy moc odbita moze uszkodzic koncowke (pomijam kiepska sprawnosc). Uzywanie prostych reflektometrow (dostepnych w handlu i uzywanych przez roznej masci ustaiaczy) przy tych mocach nie ma sensu (nie maja wystarczajacej czulosci i liniowosci w interesujacym nas obszarze)
I by naprawde zestroic antene nalezy uzywac analizatora antenowego (VNA) a malo kto ma cos takiego w domu - najmniejszy SWR nie oznacza ze antena jest w rezonansie a wiec ze ma najwiekszy "zysk" - przepraszam z gory za uproszczenia
| hehehe - a tak się napinałeś jak pisałem, że nawet na tzw. oko strojona antena w mobilku przez kumatego człeka będzie ok
Żeby było śmieszniej, swoją magnesówkę stroiłem na "oko". Nie tak dawno zmierzyłem jakimśtam SWR-em, pokazało 1
btw - ma ktoś skuteczny pomysł na odszumienie CB od przetwornic HID ?
pandy - |15 Wrz 2010|, 2010 17:21
Struna bo to strojenie bedzie o kant # potluc - napianlem sie bo zeby mowic o zestrojeniu to trzeba miec analizator antenowy. Ja swojej magnesowki nie stroilem wcale. A to o co mi chodzilo kiedy pisalem ze nie masz racji (sprawdzilem ten watek bo czuje ze masz do mnie zal) to o tym ze kabel ma robic za transformator (czyli antene czyli zbierac smieci) - dalej uwazam ze kabel ma byc tak dlugi jak potrzeba a nie robic za transformator impedancji i wypromieniowywac/zbierac energie - jak potrzeba zmienic impedancje anteny to trzeba uzyc skrzynki antenowej a nie kabla ktory razem z antena utworzy taka wypadkowa antene.
Co do HID - najlepiej byloby przewlec przewody zasilajace HID przez rdzenie torroidalne, nawet kilka razy - ja tak mam akurat zasialne CB - mam rdzen z dlawika od zasialcza PC i przewleczone kilak razy przewody zasilajace.
Mozesz sprawdzic co jest najgorszym zrodlem - CB ustaw na najnizsza czulosc, przewod koncentryczny, odslonic zyle sygnalowa tak by powstala mala kilku cm antenka i zblizac nasluchujac gdzie najbardziej sieje HID - przypuszczam ze wyciekac bedzie na liniach zasilajacych HID wwtedy tak jak mowilem torroid z przewleczonymi drutem zasilajacymi HID jak najblizej HID.
mysle o czyms takim http://www.feryster.pl/polski/dts.php
Struna - |15 Wrz 2010|, 2010 19:07
| pandy napisał/a: | | czuje ze masz do mnie zal | heheeh, no chyba by mnie nieźle musiało pogiąć, żeby mieć żal za wymianę doświadczeń
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 ]
| pandy napisał/a: | | mysle o czyms takim | w sensie, że sam rdzeń użyć ?
LYSYKON - |16 Wrz 2010|, 2010 00:35
trza mieć jaja, żeby stroić http://www.flixxy.com/tower-climbing.htm
sp9wlc - |16 Wrz 2010|, 2010 06:01
http://allegro.pl/rdzen-f...1225053605.html
z takimi dławikami można juz coś osiągnąć zakładając na zasilanie i na koncentryk
Struna - |16 Wrz 2010|, 2010 11:19
przecie to zwykłe nakładki na kabel - od groma tego przy kompach. Kilka razy takie zakładałem w stacjonarnym CB bo coś brumiło z zasilania i nic nie dawało.
sp9wlc - |16 Wrz 2010|, 2010 12:45
śa tez ferryty pierścieniowe i z odpowiedniego materiału, zasialnie trzeba przewlekać kilka razy tak na okrędkę,
sa oczywiście przypadki gdzie nic nie pomaga, kwestia radia i warunków zasilania
pandy - |17 Wrz 2010|, 2010 12:14
cos takiego, przewlec przez taki rdzen kilkukrotnie przewod zasilajacy przetwornice HID, jak najblizej obudowy HID.
http://allegro.pl/rdzen-f...1218456658.html
pablo19 - |13 Gru 2010|, 2010 22:54
Macie może na oku siakiś zestaw (radio+antena) w rozsądnych (małych) pieniądzach coby można to wrzucić Mikołajowi do wora, a co nie będzie trzeszczało 24 godz. na dobę?
kulinek - |4 Sty 2011|, 2011 14:54
Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z anteną montowaną na reling + motylek? W ramach sylwestra straciłem antenę i trzeba pomyśleć o czymś nowym. Myślę o czyś takim: http://allegro.pl/antena-...1380460878.html albo coś na kształt. Magnesówki nie chcę montowac bo za każdym razem jak przychodzi mi na parking wjechac to muszę wkładac ją na siedzenie.
sobolaqe - |4 Sty 2011|, 2011 15:33
| kulinek napisał/a: | | Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z anteną montowaną na reling + motylek? W ramach sylwestra straciłem antenę i trzeba pomyśleć o czymś nowym. Myślę o czyś takim: http://allegro.pl/antena-...1380460878.html albo coś na kształt. Magnesówki nie chcę montowac bo za każdym razem jak przychodzi mi na parking wjechac to muszę wkładac ją na siedzenie. |
na zdjeciu ta antena wyglada jak do montazu w dziurze
nakladka jakas dziwna ale moze daje rade.
ja taka antene mialem w mk1 w dziurze w dachu, bardzo chwalilem sobie mialem ok 10 km zasiegu w miescie(max jak sie moglem dogadac)
kulinek - |4 Sty 2011|, 2011 15:59
Piotrek, nie chcę dziur w dachu robic dlatego myślę o relingu
grzechu913 - |4 Sty 2011|, 2011 16:09
ja w swoim scorku mam tak zalozone radyjko
http://www.fotosik.pl/pok...76b1fac162.html
i antenka magnetyczna na klapie
bingo - |4 Sty 2011|, 2011 16:11
miałem kiedys ta mocowaną antenę, chyba nubira, ale nie jestem pewny, antena detykowana do montażu na dach, dodatkowo uchwyt na reling, później zmieniłem uchwyt na taki do klapy i było dużo lepiej - dostał masę z karoserii. Teraz to albo montaż do klapy, albo dziura w karoserii.
sobolaqe - |4 Sty 2011|, 2011 16:18
| kulinek napisał/a: | | Piotrek, nie chcę dziur w dachu robic dlatego myślę o relingu |
wiem wiem, ja tylko pisze o tej antenie.
wiadomo ze dziura w dachu jest najlepsza, ale reling tez bedzie OK.
jakas dobra masa dla anteny by sie przydala bo niewiem jak z relingu bedzie
kulinek - |4 Sty 2011|, 2011 16:28
a jak to jest z dlugoscia kabla? w jakis sposob sie to dobiera? bo przy sirio ml 145 byl o jakies 2m za krotki zeby go w bagazniku chowac
LYSYKON - |4 Sty 2011|, 2011 22:45
dziura w budzie ! i nic tego nie zmieni powaga !
marcys - |5 Sty 2011|, 2011 11:43
Po uzywaniu uchwytu na klape przez dwa lata (uchwyt SF-40) do demontazu uchwyt trzeba bylo rozwiercic mocowania a i klapa dostala w kosc. Nie polecam.
kulinek - |5 Sty 2011|, 2011 16:02
więc pozostaje reling. problem tylko z masą, chociaż widziałem na przykładzie laguny w kombi jak ładnie to zrobił człowiek
bingo - |5 Sty 2011|, 2011 16:03
| marcys napisał/a: | | Po uzywaniu uchwytu na klape przez dwa lata (uchwyt SF-40) do demontazu uchwyt trzeba bylo rozwiercic mocowania a i klapa dostala w kosc. | - a zabezpieczyłeś miejsce montażu, bo z tego co piszesz, to raczej nie ...
marcys - |7 Sty 2011|, 2011 07:22
a powiedz mi jak to zabezpieczyc? przeciez tych nieszczesnych srubek nie odseparujesz od klapy bo tracisz mase - i jaki to ma wtedy sens? Mozna zabezpieczyc same surby przez korozją..ale i tak to nic nie da bo france przyrdzewialy dokladnie do uchwytu. Po samej klapie nic nie widac z zewnatrz bo seryjna gumowa podkladka wystarczająco zabezpiecza. Problem jest od spodu dokladnie z rantem klapy na calej dlugosci mimimalnie pekl lakier- tam rdza sie pojawi szybciej. Uchwyt plus antena jest dodatkowym obciazeniem - i to jest problem. jedynym zabezpieczeniem bedzie chyba demontaz anteny przy otwarciu klapy Zdecydowanie nie polecam.
bingo - |7 Sty 2011|, 2011 08:35
| marcys napisał/a: | | a powiedz mi jak to zabezpieczyc? | - posmarować chociażby tawotem .... no i przed montazem otworzyć powłoke lakierniczą, by była masa i nie pękał lakier tam, gdzie nie ma ....
marcys - |7 Sty 2011|, 2011 10:53
| bingo napisał/a: | | posmarować chociażby tawotem |
i co miesiac powtarzac zabieg? dobre.
| bingo napisał/a: | | no i przed montazem otworzyć powłoke lakierniczą, by była masa i nie pękał lakier tam, gdzie nie ma .... |
Mam wrazenie ze albo nabijasz posty albo wogole nie zrozumiales problemu. lakier pekl na laczeniu blachy zewnetrzej z konstrukcją klapy od wewnetrzen strony- i nie tylko przy uchwycie. I guzik pomoze zabezpieczenie w trakcie i po fakcie. Tam rdza sie pojawi wczesniej. A powodem jest obciazenie klapy uchwytem a dokladnie waga i praca antenty w czasie jazdy oraz otwierania i zamykania klapy. To ze po uchwycie zostaja dwa szpetne slady po srubach mocujacych to akurat najmniejszy problem. O fatalnej jakosci tego typu uchwytów nie bede sie rozpisywal. Kompletna korozja.
|
|