| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - drży kierownica
kermitbull - |25 Sty 2008|, 2008 15:47 Temat postu: drży kierownica co to może być lekko drzy kierownica - czy może to być złe wywarzenie opon (a może przy dużych oponach to normalne -215/45/ R17) lub czy mogą mieć na to wpływ tylnie tarcze hamulcowe?
Struna - |25 Sty 2008|, 2008 16:13
| kermitbull napisał/a: | | czy może to być złe wywarzenie opon | może, jak najbardziej. | kermitbull napisał/a: | | a może przy dużych oponach to normalne -215/45/ R17 | nie normalne. tylne tarcze na drżenie kiery nie mają wpływu, przednie jak najbardziej.
Aro - |25 Sty 2008|, 2008 17:40
Dokładniej opisz, w jakich sytuacjach: cały czas, w jakimś zakresie prędkości, przy hamowaniu, przyśpieszaniu itd. Bo tak, to Ci każy powie, że pewnie samochód Ci sie popsuł
Miszcz - |25 Sty 2008|, 2008 19:05
Potencjalne przyczyny i zarazem rzeczy do sprawdzenia: niewyważone koła, krzywe felgi, krzywe tarcze, być może powstał jakiś luz w zawieszeniu (np. na łączniku stabilizator-wahacz). Ale tak jak już Aro wspomniał, opisz dokładniej, kiedy to występuje.
Stefen - |25 Sty 2008|, 2008 19:09
Ja miałem podobne objawy, ale po zmianie kół(opony i felgi) na zimowe problem ustąpił, wiec sprawdź w pierwszej kolejności wyważenie tych kół
kermitbull - |25 Sty 2008|, 2008 19:24
ok w pierwszej kolejności zamienię koła z drugiej skorupy
Stefen - |25 Sty 2008|, 2008 19:27
| kermitbull napisał/a: | | ok w pierwszej kolejności zamienię koła z drugiej skorupy |
nie tak to nie, bo skąd wiesz ze tamte są idealnie wyważone, podjedz do wulkanizatora zapłacisz 20zł i Ci wyważy, a wtedy zobaczysz czy to cos pomogło
kermitbull - |25 Sty 2008|, 2008 19:30
dobrze tak zrobię. A jeszcze podłącze drugie pytanie czy tylnie tarcze będą pasować od Mondeo mk1 lub przejściówki?
gufer-posepny - |26 Sty 2008|, 2008 16:38
Koło może być wyważone a i tab będzie biło . Przyjrzeć się trzeba czy opona nie jest zdeformowana . Maszyna powie że jest ok a tak nie będzie . Może auto stało bardzo długo w jednym miejscu i się placki porobiły .
buku - |26 Sty 2008|, 2008 18:27
Koła to powinny być doważane już założone .Takie tam wyważanie na maszynie to dla poldka styknie ale dla naszych furek już nie .Szukałem gdzie by tu można doważyć w Mielcu ale najbliżej znalazłem w rzeszowie a i to sezonowo.W mielcu to tylko gały wytrzeszczali jakbym im o UFO opowiadał.Co za wiocha gdzie ja mieszkam
Byniek - |26 Sty 2008|, 2008 19:22
| buku napisał/a: | | Takie tam wyważanie na maszynie to dla poldka styknie ale dla naszych furek już nie |
Panowie... nie przesadzajmy Nasze autka to nie McLaren jeżdżący z prędkościami rzędu Formuły 1. Nowoczesne wyważarki do kół są na tyle szczegółowe, że np. pokazują o ile i w ktorą strone przesunąć oponę na feldze, aby niewyważenie było jak najmniejsze. No i oczywiście najlepiej, aby koło przed wyważaniem było umyte. Są do tego odpowiednie maszyny, które czyszczą koło pod ciśnieniem wody i plastikowych kuleczek. Jeżeli pozostałe elementy (półosie, piasty, tarcze, bębny) są proste to w takich przypadkach doważanie na aucie jest już niepotrzebne. Nawet jeśli piasta czy cos innego (oprócz koła) jest delikatnie niewyważona, to jest to tak blisko osi obrotu koła,(tym samym mała siła odśrodkowa) że nie bedzie miało żadnego większego znaczenia.
Luke - |27 Sty 2008|, 2008 01:08
| kermitbull napisał/a: | | -215/45/ R17 |
a co to w ogóle za fele, masz do nich dorobione pierścienie centrujące?
|
|