Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Reset licznika przy ciepłym silniku

VValdek - |15 Sty 2008|, 2008 21:39
Temat postu: Reset licznika przy ciepłym silniku
Od pewnego czasu resetuje mi się licznik przebiegu dziennego ( oczywiście plus tradycyjne wychylenie wskazówek na maxa ), ale ma to miejsce tylko przy odpalaniu na ciepłym silniku, po kilku-kilkunastominutowym postoju. Przy zimnym silniku (rano, pierwsze odpalenie po nocy) zdarzyło się to tylko jeden raz, natomiast przy ciepłym przynajmniej co kilka dni.
Akumulator jest w porządku. Co może być przyczyną ?
W porównaniu z innymi wielorybimi dolegliwościami, to drobiazg, ale trochę mnie irytuje.

Struna - |15 Sty 2008|, 2008 21:40

VValdek napisał/a:
Akumulator jest w porządku.
a skąd wiesz ?
VValdek - |15 Sty 2008|, 2008 21:42

Struna napisał/a:
VValdek napisał/a:
Akumulator jest w porządku.
a skąd wiesz ?

Antek sprawdzał przy okazji innej dolegliwości, to pewnie wie co mówi ;)
Poza tym, wydaje mi się, że gdyby to był akumulator, to raczej działoby sie to częściej przy zimnym silniku np. po mroźnej nocy.
Ale może się mylę, dlatego pytam.

misiek66889 - |15 Sty 2008|, 2008 21:55

ja mialem to samo i jak wymieniłem aku to problem minął dla tego sądze że to jednak aku jest przyczyną....
Rafał A.(antek) - |16 Sty 2008|, 2008 03:08

sprawdzac sprawdzal ale nie w warunkach terenowych. Sprobuj przy takim ciepłym albo bardzo ciepłym silniku podpiac miernik i spojzec do jakiego napiecia spada wskazanie przy rozruchu
VValdek - |16 Sty 2008|, 2008 08:48

Rafał A.(antek) napisał/a:
Sprobuj przy takim ciepłym albo bardzo ciepłym silniku podpiac miernik i spojzec do jakiego napiecia spada wskazanie przy rozruchu

Sprawdzę i dam znać. Dzięki.

Mar_p - |25 Lut 2011|, 2011 07:58

Witam, u mnie dziś rano pojawił się problem właśnie w podobnym temacie, mianowicie: rano odpalałem auto (-12 stopni) ledwie zakręcił i po chwili się zrobił reset tzn. aku miał juz mało prądu i liczniki poszły do końca i ja w międzyczasie puściłem kluczyk i obrotomierz wrócił na zero a prędkościomierz poszedł na max. i nie chce wrócić.
Na szybko zrobiłem jeszcze reset i odłączyłem na chilę aku i po uruchomieniu znów robi reset tzn. obotomierz i dzie na max i wraca a prędkościomierz nic :/
Czy ma ktoś jakąś koncepcje może jak to odwrócić ? czy może czeka mnie rozkręcanie zegarów :/
pozdrawiam

Mar_p - |25 Lut 2011|, 2011 08:13

wielkie dzięki za rade, mam nadzieje że pomoże, i przepraszam że wałkuje znów to samo ale naprawde nie znalazłem nic o tym - pewnie zbyt mało dociekliwie szukałem bo nie sądziłem że juz to sie komuś przytrafiło