| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Jak zamontować hak ???
Igi - |12 Sty 2008|, 2008 12:20 Temat postu: Jak zamontować hak ??? Zabrałem się dzisiaj za montaż haka do Mk3 kombi i trochę zdurniałem.
Nie mam już pomysłów gdzie i w jaki sposób powinny być zamontowane te wszystkie duperelki jakie kupiłem z hakiem. Czy muszę wiercić jakieś otwory? Nigdy nie widziałem jak to jest montowane w wielorybie, a nie chciał bym odwalić jakiejś rzeźby - gdyby ktoś z Was mógł mi jak przysłowiowej "krowie na granicy" wytłumaczyć co, gdzie i jak to był bym bardzo wdzięczny.
Poniżej wstawiam foto mojego haka wraz z tymi wszystkimi szynami, blachami i tulejami oraz podłużnice.
Slyu - |12 Sty 2008|, 2008 23:50
Ja mam w krokodylu przymocowany pod mostem, zeby to zdjac to trzeba by pół samochodu zdjąc.
A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos? Podobno trzeba miec badanie techniczne na niego i jakis specjalny udźwig Ci badają
Igi - |13 Sty 2008|, 2008 00:24
| Slyu napisał/a: | | A wie ktos o nowych przepisach z hakiem cos? |
Hak może być używany, ale musi mieć tabliczkę znamionową (choć podejrzewam, że jej brak nie przekreślał by definitywnie możliwości jego "legalnego" użycia) , przegląd w stacji diagnostycznej to koszt 35zł, potem wpis do dowodu koszt 0zł.
Rafał A.(antek) - |13 Sty 2008|, 2008 01:59
zdjecie pierwze lewa strona
Duza blacha w bagaznik, lapie 3 sroby z tego ksztaltownika w ksztalcie litery T (ten co lezy na haku) ktory wsuwasz w podluznice. Do jego przodu mocujesz zderzak najednej srobie. Pierwsza srobe z tego krztaltownka lapiesz przez tuleje do tej malek kwadratowej blaszki (ona w bagaznik)
ta blacha w ksztalcie S leci na bok podlznicyi do niej sroby przez podluznice w ten element co wsunoles w podluznice, tak samo ta blaszka przed stopniem, tylko chyba z prawej strony (obie te przychodza na boki zewnetrzne podluznicy, jak by od strony zderzaka)
zdjecie drugie, nanim masz 2 tuleje z podkladka przyspawana kwadratowa, one ida w podluznice na jej koniec (w srodek) i przez nie skrcasz te elementy wsuwane w podluznice, kladac na podlodze bagaznika te male kwadratowe blaszki. reszta srob jest poszerzanych z tuleja prawdopodobniei sa wbite na wieloklin w duze te blachy
zdjecie 4 analogicznie to w ksztalcie litery T w podluznice, ta duza blacha w bagaznik na podloge i mocujesz do tego co w podluznice, z prawej strony podluznicy ta blacha co ci lezy po lewej stronie haka, taka plaska z lekko scieta krawedzia, na przod ta tuleje z malym kwadratowym przyspawanym i od gory jedna kwadratowa blaszka
podlogei podluznice czesciowo wiercisz, wywalasz stare mocowanie zderzaka w podluznicy,
Igi - |13 Sty 2008|, 2008 12:11
Serdeczne dzięki za pomoc, jak zwykle rzeczowo i konkretnie
Rafał A.(antek) - |13 Sty 2008|, 2008 12:53
i tak pewnie ci czegos brakuje
a no te wsuwki w podloznice montujesz na poczatek na 2 sroby te co byl oryginalnie te od zderzaka zeby zlapac reszte wymiarow
Igi - |13 Sty 2008|, 2008 19:52
| Rafał A.(antek) napisał/a: | i tak pewnie ci czegos brakuje
|
ano, jak to w życiu
p.s.
chyba przy okazji wpsikam w te podłużnice i pas coś do profili bo widać już zęba czasu
Jajcuś - |13 Sty 2008|, 2008 23:43
Ja mam orginalną instrukcje montazową haka do kombi mk3 wiec moge ją zeskanowac i jakos przeslać
Igi - |14 Sty 2008|, 2008 10:20
Jajcuś, jak byś miał chwilę to fajnie by było gdybyś taką instrukcj mógł gdzieś wrzucić (może foto, by było szybciej)
Jajcuś - |14 Sty 2008|, 2008 23:19
Ok to jak zeskanuje to bede na maila wysyłał ale dopiero we wtorek sie z tym ogarne
Igi - |15 Sty 2008|, 2008 00:04
Haczyk już zamontowany, wszystko leży jak ulał. Faktycznie kilka otworów trzeba zrobić i tutaj warto wszystko dobrze spasować i rozmierzyć, aby przy skręcaniu nie okazało się że otwory się "mijają" - ogólnie jednak dosyć łatwo wszystko zgrać. Gdyby ktoś chciał zobaczyć poglądowe fotki rozmieszczenia tych wszystkich elementów to mogę cyknąć, bo zderzak i lampy mam jeszcze nie zamontowane.
Całość sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji. Myślę, że dwustu kilowy jednoślad będzie pestką dla tego haka.
Dzięki za pomoc
marcys - |15 Sty 2008|, 2008 09:26
co ciekawe (poza elementami mocowanymi od srodka) sam hak wyglada identycznie jak mk1 lift.
|
|