Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Ogrzewanie,a reduktor

Seba - |3 Sty 2008|, 2008 15:54
Temat postu: Ogrzewanie,a reduktor
Mam troche kiepskie ogrzewanie i chce podpiac reduktor szeregowo a nie jak jest teraz rownolegle - wiadomo,ze plyn ma "lzej" przejsc przez reduktor niz nagrzenice.

Pytanko takie :
nagrzewnica ma zawor czy poprostu zamyka sie klapki z doplywem powietrza ? jak to jest np w escorcie,tam obieg przez nagrzewnice plynu jest caly czas.

Struna - |3 Sty 2008|, 2008 15:55

Seba napisał/a:
nagrzewnica ma zawor czy poprostu zamyka sie klapki z doplywem powietrza ?
tylko klapa jest, nie ma żadnego zaworu.
Seba - |3 Sty 2008|, 2008 16:22

No to luzik czyli mozna w szereg wpiac.
Struna - |3 Sty 2008|, 2008 16:58

jak najbardziej.
Darek_Police - |4 Sty 2008|, 2008 13:15

a moze kolega ma zasyfiona nagrzewnice i plyn w wiekszosci leci przez reduktor? Ja mam u siebie rownolegle podlaczone i jak tylko wskazorka temp. wejdzie w pole NORM, to powietrze z nawiewu jest bardzo, bardzo gorace, a do nagrzania silnika wystarczaja z 3-5 minut.

Moja mala rada: dawanie reduktora w szereg moze okazac sie zabojcze, poniewaz przy niedogrzaniu reduktora lub ubytku plynu chlodniczego reduktor potrafi zamarznac i tym samym zablokowac w ogole przeplyw czynnika chlodzacego.

Poza tym, jezeli rzeczywisce okaze sie, ze kolega ma zapchana nagrzewnice, to po takiej przerobce bedzie ona ograniczala przeplyw czynnika chlodzacego.

Oczywiscie nie musi tak byc, ale lepiej zwrocic na to uwage.

Struna - |4 Sty 2008|, 2008 16:17

Darek_Police napisał/a:
Moja mala rada: dawanie reduktora w szereg moze okazac sie zabojcze, poniewaz przy niedogrzaniu reduktora lub ubytku plynu chlodniczego reduktor potrafi zamarznac i tym samym zablokowac w ogole przeplyw czynnika chlodzacego.
spokojnie darku, nic takiego nie nastąpi, od czego masz jeszcze duży obieg w aucie.
Seba - |4 Sty 2008|, 2008 17:19

Nie wiem dokladnie,ale ktos tam ,cos tam :) mi mowil,ze w klimatroniku sa 2 nagrzewnice - no a przez 2 to juz na bank latwiej isc przez parownik. W poprzednich autach tez mialem jak "kazdy" czyli rownolegle i bylo ok,ale tu nie jest wiec sprobowac mozna,moze pomoze,a jesli nie to albo olac,albo nagrzewnice przeczyscic. P oza tym do momentu zalozenia gazu ogrzewanie bylo lepsze.
Struna - |4 Sty 2008|, 2008 17:21

Seba napisał/a:
Nie wiem dokladnie,ale ktos tam ,cos tam :) mi mowil,ze w klimatroniku sa 2 nagrzewnice
w niektórych autach tak, w Scorpio nie, jest jedna. Seba, zakładaj w szereg, nic złego nei będzie, w scorpio to w zasadzie jedyne sensowne rozwiązanie.
__Robert__ - |4 Sty 2008|, 2008 17:26

A Panowie jak to wygląda w szereu i równolegle?
Struna - |4 Sty 2008|, 2008 17:28

__Robert__ napisał/a:
jak stoisz w kolejce po mięso np. to jesteś w szeregu, a jak masz wielopoziomowe skrzyżowanie to masz jakby równolegle
Seba - |4 Sty 2008|, 2008 17:44

Na srode jestem umowiony do gazownikow - niech robia bo jest na gwarancji jeszcze gaz a jak cos sie stanie z gazowka to beda zwalac na wszystko ,zeby gwarancji nie uznac.

[ Dodano: 2008-01-04, 17:53 ]
__Robert__ napisał/a:

Runo - |4 Sty 2008|, 2008 18:39

czy mojego modelu auta tez sie to tyczy? jezeli tak ... to jak to zrobic . dajcie jakas fotke,
__Robert__ - |4 Sty 2008|, 2008 18:54

To ja mam szeregowo czyli wg Jurka jest ok.
Seba - |4 Sty 2008|, 2008 19:03

kazdego auta sie to tyczy jesli po zalozeniu gazu stracil na ogrzewaniu.
Runo - |4 Sty 2008|, 2008 19:08

to powiedzcie mi co trzeba kupic i jak to montowac :D najlepiej krok po kroku ....
maup - |4 Sty 2008|, 2008 21:16

Runo napisał/a:
co trzeba kupic i jak to montowac :D najlepiej krok po kroku ....

Zależy gdzie masz upchnięty parownik - jeżeli w okolicach kolektora ssającego (DOHC ma tam ładny zakątek na parownik) to po prostu przecinasz cienki szlauf (ten do nagrzewnicy), wsadzasz parownik, zaciskasz opaski i pozostaje jeszcze tylko przywrócić stan pierwotny reszty obiegu.

Seba - |4 Sty 2008|, 2008 23:37

Skoro sie pytasz to pewnie malo wiesz,a gazownicy duzo od Ciebie nie wezma za taka zmiane.
Runo - |5 Sty 2008|, 2008 02:04

gazownicy w mojej okolicy nie mogli dojsc czemu nie moge gazu zatankowac .... a wystarczylo mlotkiem popukac w butle :)
Kuzyn - |5 Sty 2008|, 2008 02:12

Seba, opisz koniecznie czy jakaś poprawa w grzaniu będzie. Też chciałbym żeby nagrzewał się nieco szybciej i może zrobię szereg jak u Ciebie będzie lepiej.
Damian_Lisu - |5 Sty 2008|, 2008 08:08

Ja dodam od siebie pare słów na temat parownika. Oryginalnie parownik zamontowano mi równolegle, w aucie było zimno jak w psiarni, pojechałem na "reklamację" to założono tylko zwężkę przed reduktor tak aby więcej wody szło na nagrzewkę. Nic to nie dało, a i więcej kilometrów trzeba było zrobić aby przełączył się na gaz.
Wkurzyłem się i podłączyłem to w szereg. Plus taki że mniej jeździ się na benzynie bo szybciej zagrzewa się reduktor, minus tego taki że dalej nie jest to grzanie jak bez gazu, ale lepiej aniżeli był podłączony równolegle. Jednak te parę st. C reduktor musi zeżreć z wody.

Seba - |5 Sty 2008|, 2008 15:59

Dam znac czy cos pomoglo.W srode juz powinno byc wiadomo.
Struna - |5 Sty 2008|, 2008 23:03

Damian_Lisu napisał/a:
Jednak te parę st. C reduktor musi zeżreć z wody.
i z tego sobie trzeba zdawać sprawę, że ogrzanie reduktora zabiera sporo ciepła z układu, im większej mocy reduktor i większe obciążenia tym tego ciepłą odbierane jest więcej.