Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - regulator biegu jałowego

lancer - |13 Lut 2005|, 2005 10:47
Temat postu: regulator biegu jałowego
Witam jestem na etapie czyszczenia regulatora i doszedłem że wd40 jest nie dobrym środkiem jak to nierktórZy zalecali gdyż jest zarazem środkiem smarującym i dlatego czyszczenie pomagało na kilka dni tak więc czyszcze sobie go benzyną ekstrakcyjną ale nie zabardzo syf puszcza więc chcę zdjąć ten blaszany dekiel na końcu urządzenia. Czy jego się zdejmuje raz w życiu i po zdjąciu można tylko top wyżucić???co tam znajde
Struna - |13 Lut 2005|, 2005 13:14

na czeskiej stronie jest opisane ze zdjęciami jak to zdjąć i co tam zrobić - WD-40 to bardzo zły pomysł. A syf puści jak zostawisz to coś na noc w słoiczku z benzyną zatopione - na drugi dzieńłądnie się daje czyścić. Są też takie preparaty magiczne w spray-u do czyszczenia i odtłuszczania - też świetnie się nadają. W zasadzie jest to nierozbieralne ale polak potrafi i daje się później złożyć tylko czymś uszczelnić trzeba dobrze.
lancer - |13 Lut 2005|, 2005 14:10

moczyło się w słoiczku dobre trzy tygodnie i jakoś nie wiele puściło czarne wśrodku dalej zostało ale chyba nie bede się bawił w rozbieranie założe taki a swój bedze reanimował
Struna - |13 Lut 2005|, 2005 14:13

Najważniejsze żeby ten dinks w środku chodził bez zacięć i żeby otwory które zamyka były domykane i miały średnicę taką jak trzeba a nie zwężoną od syfu.
lancer - |13 Lut 2005|, 2005 16:18

wymieniłem regulator wygląda jak nówka po płukaniach gotowaniach w rostworze octu płukania w benzynce i taki ładny dokręciłem do pięknej cewki (dobrze pisze to to z wtyczką) no i poprawiłem sobie obroty na gazie ale na benzynie bez zmian jak ktoś chce to nawet moge nagrać kawałek filmu z szaleństw mojego silnika na benzynce
Struna - |13 Lut 2005|, 2005 16:44

Może jakieś powietrze łyka lewe.
Rafał A.(antek) - |13 Lut 2005|, 2005 17:47

Lancer - tego dekielka nie zdejmuj. Dekielek sie zdejmuje i jest to tylko osłonka, pozniej jest duza jak gdyby śruba - bedacajednoczesnie dnem tgo ustrojstwa, jest na cala srednice regulatora. Problem polega na tym, ze stopie jej wkreceina reguluje napiesie spręzyny, i jak zle wkrecisz to rozregulujesz regulator (takie info uzyskalem) co by sie potwierdzilo w mojej praktyce, gdyz moj po takim zabiegu wogole nie chcial trzymac obrotów.

A co do samych obrotów, to sprawdziłeś czy TPS ( czujnik przepustnicy ) masz dobry? u mnie mial przerwe i silnik wariowal na wolnych obrotach bo nie dostawal sygnalu z tego czujnika poprawnego.

lancer - |13 Lut 2005|, 2005 19:38

tps nie sprawdzałem lewe powietrze też nie sprawdzałem ale w obu propozycjach czyż problem mÓgłby występować tylko w na benzynie. a może to lambda i brak katalizatora ??? próbowałem testerem ale jakoś dziwnie do mnie miga i nie moge tego dostosować do tabeli kodów
Struna - |13 Lut 2005|, 2005 23:57

brak katalizatora to akurat nie miałby nic do tego ale uwalona lambda jak najbardziej.
Rafał A.(antek) - |14 Lut 2005|, 2005 03:57

zalezy jaka masz instlacje LPG, moze nic nie miec bo albo sie nie podpieli do czujnika TPS albo zrobili jego emulacje i lpg ustala obroty na podstawie czujnika obrotów a nie połozenia przepustnicy, mnie tak zrobili jak TPS miełam uwalony wiec naLPG moze byc dobrze. Lambda ma do gazu baaaaaaaaaaaaaaardzo wiele i dobenzyny tez, jesli jest martwa i jesli gazownicy sie do niej podpieli. Lewe powietrze tez ma do obrotow ale nie tak bardzo, wygalda to nieco jak by przerywal na wolnych. Czesto w DOHC źrodlem lewego powietrza jest odpowietrzenie skrzyni korbowej, wychodzi koło bagneta oleju i idzie do kolektora dolotowego gdzies na wysokosci 3 cylindra, po stronie silnikowej kolektora. Odepmij i zaslep jakos kolektor i zobacz jak chodzi. Najczesciej peka waz gumowy przy skrzynikorbowej (na dole przy bagnecie).
Struna - |14 Lut 2005|, 2005 09:20

Jak ma sie emulator sondy to ma ona zerowy wpływ na gazie.
Rafał A.(antek) - |14 Lut 2005|, 2005 17:39

no przecie napisalem ze zalezy jaka instalka. Swoja droga sens pakowania instalki zkomputerem i potem emulacji sondy i TPS jest niewielki :) moim zdaniem
lancer - |14 Lut 2005|, 2005 21:13

ja mam taką instalację najprostrzą ze śróbką, tylko sobie zafundowałem zamiast przekaźnika taki czarny sterownik podobno lepszy
Rafał A.(antek) - |15 Lut 2005|, 2005 02:15

no to co sie dziwisz? to na gazie bedzie chodził, bo jedyna regulacja to śrubka, a na benzynie nie , bo chce odczytu z TPSa i Lambdy wiece bedzie kulał
kuba - |15 Lut 2005|, 2005 10:06

Zgadzam się z Rafałem. Sprawdź TPS, u mnie w przejściówce też tak głupiał.
lancer - |1 Mar 2005|, 2005 15:49

a za co odpowiada czujnik temp cieczy ten pod tps czy on nie ma na to wpływu???
Struna - |1 Mar 2005|, 2005 16:02

kurcze nie wiem jak w DOHC ale pewnie podobnie bo zasada działania silnika na wtrysku jest taka sama jak w V6 - tak wiec sa dwa czujniki temp cieczy. Jeden dla wskaźnika temp w aucie a drugi dla kompa w celu ustalenia odpowiednich nastawów przez komp.
lancer - |1 Mar 2005|, 2005 16:31

czyli wolne obroty też od niego zależą ???
Struna - |1 Mar 2005|, 2005 16:39

hmm to już by trzeb aznać schemat działania i odczytu wskazań przez kompa - generalnie komp musi wiedziec czy silnik zimny czy nie - bo i ssanie tzreba zrobić i jak ciepły to jakby ekonomiczniej trzeba - a skoro ssanie robi to dotyczy to tez biegu jałowego - tak na logikę - więc jakby wpływ ma - jak się kompowi zdaje, że silnik zimny to podciąga obroty - na podstawie czegoś to musi robić a jak stwierdzyć temp silnika - no dodatkowy czyjnik cieczy chłodzacej :)
lancer - |1 Mar 2005|, 2005 17:00

widzisz struna ja bym się kierował w kierunku tego czujnika i na niego zwalił całą winę nierównych obrotów, Gdyż mam jeszcze problem z jakimiś diodami wzbudzającymi w alternatorze i jak zapale autko to mi się kontrolka swieci ładowania i obroty są równiutkie nawet w trzaskający mróz. Ale jak tylko dodam gazu tak aby zaskoczył alternator i zgasło ładowanie zaczyna się falowanie na obrotach i nawet na ciepłym silniku ma także to miejsce
Struna - |1 Mar 2005|, 2005 17:02

No to może Ci syfi prąd ten alternator i komp głupieje. ale warto czujnik sprawdzić.
__Robert__ - |13 Mar 2005|, 2005 21:52

Słuchajcie Panowie a gdzie ten czujnik TPS się znajduje w OHC i czy jest problem żeby go samemu wymienić? Proszę o szybką i konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam

Rafał A.(antek) - |14 Mar 2005|, 2005 04:50

Czujnik TPS jest załozony na ośce przepustnicy i w każdym aucie jest własciwie w tym samym miejscu. JEst dokładnie po drugiej stronie mocowania linki od gazu do przepustnicy. Takie małe czarne prostokątne pudeleczko, z kabelkami i wtyczka w ohc, oraz tylko z gniazdkiem do ktorego sie podlacza wtyczke w DOHC
lancer - |14 Mar 2005|, 2005 08:14

w dohc była wtyczka i było gniazdo
marcys - |15 Mar 2005|, 2005 15:22

a nie wlącza ci sie przypadkiem kontrolka od ladowania podczas jazdy?(chocby na ulamek sekundy). diody potrafia niezle namieszac. wlacznie z odcieciem doplywu gazu bo cewka przy redukuktorze moze wahania napiecia zinterpretowac jako wylaczenie silnika. troche to meczace nie mowiac o mozliwych strzałach.
lancer - |15 Mar 2005|, 2005 15:32

a i owszem potrafi sobie mignąć w moim kierunku
Struna - |15 Mar 2005|, 2005 15:50

To weź najpierw usuń tą usterkę, bo ona może być przyczyną wszystkich Twoich problemów.
lancer - |15 Mar 2005|, 2005 16:22

tak wiem ale nowy alternator to wydatek 350 zł zaczełem zbierać narazie wymieniłem regulator ale efekty pozostały bez zmian
Struna - |15 Mar 2005|, 2005 16:44

A weź sobie napraw - po co będziesz bulił - ze sierki pasuje - używkę można zapodać - u mnie było to samo - też po przegazówce dopiero gasła i czasami coś tam mrugała az w końcu zajarało na stałe i aku padł :) czyszczenie i wymiana szczotek i regulatora napięcia pomogła ( chociaz chyba czyszczenie było główna pomocna rzeczą ale hjak juz go miałem na wierzchu to ze starej sierrki Hryniaka przełożyliśmy regulator i szczotki ) No i dziala pięknie teraz.
lancer - |15 Mar 2005|, 2005 17:07

przeraża mnie tylko wyjęcie jego z pod maski bo ostatnio próbowałem wymienić sam regulator i dostęp jest cudowny połamałem szczotki na regulatorze dobrze że można dokupić same szczotki chciałem go wyrwać w całości z auta ale darowałem sobie. wymontować alternator z auta to jest katastrofa
Struna - |15 Mar 2005|, 2005 17:09

No coś Ty - znaczy się nie wiem jak tam w DOHC ale w V6 nie jest jakaś tragedia. Kanałek i spod auta ładnie idzie.
lancer - |15 Mar 2005|, 2005 20:09

od spodu nie patrzyłęm bo śnieg leży ale od góry to można zapomnieć
marcys - |16 Mar 2005|, 2005 00:13

poniewaz reanimacje altka przechodzilem dosc niedawno a warunkow zeby samemu grzebac nie mam, a na podbeskidziu zima panuje nieziemska(wiec grzebanie pod chmurką nie brzmi interesująco) wiec z lenistwa udalem sie do mechanika i za wyjecie altka, wyczyszczenie, wymiane jakies spalonej diody za 5 złociszy, wymiana łożysk,(niby 30 zeta ale czy tyle kosztują naprawde??) i zmontowanie tego z powrotem alles zussamen do kupy kosztowało mnie to jakies 100 zlotych. za tyle problem kupic uzywke, nie wspominajac ze ze nie wiadomo na co sie trafi. a tak teraz codziennie zagladam pod maske zeby popatrzec na atka bo wyglada jak nowy :wink: :lol: noi jak na razie nie udało sie zobaczyć migającego akumulatorka na desce a i strzałów nie ma mimo intensywnych prób :wink:
Przemko - |16 Mar 2005|, 2005 07:58

Nie wiem czy pasuje ale mam od mojego 2.9 alternator sprawny.

BTW u mnie są troszkę inne objawy. Na zimnym silniku potrafi niezależnie od tego czy paliwo czy gaz, gasnąć na moment nawet przy przyspieszaniu wyglada to tak że ciagnie i nagle pół sekundy przerwy i znowu w góre i przerwa, takie szarpanie. Dodatkowo na wolnych obrotach potrafi poprostu zgasnać ale nie ma potem problemu z odpaleniem.

Nie wiem co to jest ale mam zamiar sprawdzić regulator, ale nie wiem czy to on jest winny. Dodatkowo występuje falowanie na gazie i na benzynie ale na benzynie dopiero po jakichś 30 sek od odpalenia. Po zapaleniu silnik pracuje na benzynie równo po jakimś czasie obroty spadają do 600-700 skok na 1300 spadek skok i gaśnie.

Przemko

Struna - |16 Mar 2005|, 2005 16:22

Sprawdź kable od cewki zapłonowej.
marcys - |16 Mar 2005|, 2005 20:07

mialem dokladnie takie same objawy w czasie jazdy + miganie kontrolki aku przy tych szarpnieciach. Wyglada to dosyc podobnie.
Platyn - |16 Mar 2005|, 2005 21:01

A u mnie wolne obroty wyglądają tak: jeżeli zimny silnik to muszę cały czas trzymać gaz bo inaczej zgaśnie, a jak silnik się rozgrzeje do normalnej temperatury pracy to chodzi na blisko 2 tys. obr/min. I nie wim co mu może być!?!
Struna - |17 Mar 2005|, 2005 12:24

może być czujnik płynu chłodzącego ( ten do kompa )
Przemko - |17 Mar 2005|, 2005 12:29

Witam!
Struna: Przewody są także podejrzane, bo dziś mi przestał prychać sam z siebie a jest znacznie cieplej i suszej, więc może to faktycznie jakieś przebicie było?? ale falowanie jest jak było i chyba to będzie jednak wina regulatora.
Przemko

Struna - |17 Mar 2005|, 2005 12:32

no to sobie wykręć - rozbierz - wyczyść z syfu jaki tam się nazbierał i powinno smigać.

PS. Dzieki za przesyłkę - browarek na zlocie :)

lancer - |1 Kwi 2005|, 2005 19:58

wymontowałem TPS i o dziwo bez niego auto pracuje równo ktoś mówił że ten czujnik da się rozebrać chyba jednak się nie da mój jest zalany jakaś masą (twardą) brak zatrzasków jaeżeli jest ktoś ciekawy mojego tps to prześle fotki
Struna - |3 Kwi 2005|, 2005 14:53

dawaj foto :) może tam masz od jakiegoś innego bolida wstawiony TPS.