| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Katalizator-strumienica-96rok 2.016v
jaceksu28 - |27 Gru 2007|, 2007 10:17 Temat postu: Katalizator-strumienica-96rok 2.016v Witam!
Panowie czy moze ktos ma jakies namiary gdzie mozna kupic strumienice w miejsce kata( jest dosyc nietypowy) do scorpia 2.016V z 96roku?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-12-27, 10:18 ]
PS. dodam, ze chodzi mi glownie o wyciszenie, poniewaz po wybiciu kata slychac jak graja blaszane scianki od niego:-)
Stefen - |27 Gru 2007|, 2007 10:19
w pierwszym lepszym sklepie z żelastwem dostaniesz kawałek rury, spawarka w rękę i jazda
[ Dodano: 2007-12-27, 10:20 ]
Na temat kat-strumienica-rura bylo sporo na forum
jaceksu28 - |27 Gru 2007|, 2007 10:30
wiem czytalem i na dobra sprawe nic nie ma, chodzi mi konkretnie- wyciagam mojego kata(a raczej sama puszke) i wkladam w to miejsce gotowa bez zadnych kombinacji strumienice...
[ Dodano: 2007-12-27, 10:38 ]
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy ten motor ma jakis ogranicznik(odciecie) obrotow?? bo wczoraj niechcacy przekrecilem go do 7000tys:-)
Stefen - |27 Gru 2007|, 2007 10:39
jeśli tak bardzo chcesz strumienice to pełno masz na allegro, wiadomo najlepiej wstawic oryginalnego kata za kupe kasy ale... jak to ma sens, ja miałem w stary scorpionie rurę i było ok i różnicy w dźwięku az tak strasznej nie było
Struna - |27 Gru 2007|, 2007 10:40
| jaceksu28 napisał/a: | czy ten motor ma jakis ogranicznik(odciecie) obrotow?? bo wczoraj niechcacy przekrecilem go do 7000tys:-) | na benzynie ma odcięcie, na gazie to już zalezy jak gazownicy ustawili i jaka instalka.
jaceksu28 - |27 Gru 2007|, 2007 10:42
Ja gazu nie uznaje:-) przy ilu go odcina?
Struna - |27 Gru 2007|, 2007 10:43
| jaceksu28 napisał/a: | | Ja gazu nie uznaje:-) przy ilu go odcina? | na luzie wdepnij w podłogę to sie przekonasz.
jaceksu28 - |27 Gru 2007|, 2007 10:44
mariusz_technik - |27 Gru 2007|, 2007 13:00
coś koło 6 tyś
jaceksu28 - |27 Gru 2007|, 2007 13:16
czy oby napewno?? skoro ma przy 6200 swoja max moc...
Struna - |27 Gru 2007|, 2007 13:17
6850 czy jakoś tak, wdepnij to zobaczysz sam, napewno zadziała odcięcie.
1Bodzio - |27 Gru 2007|, 2007 19:13
| jaceksu28 napisał/a: | | wyciagam mojego kata(a raczej sama puszke) i wkladam w to miejsce gotowa bez zadnych kombinacji strumienice... | Można i tak, ale od razu zacznij zbierać kasę na remont, ewentualnie wymianę głowicy.
gufer-posepny - |27 Gru 2007|, 2007 19:31
Mnie coś przy 6000 odcieło a tak ładnie szedł na 2 biegu .
jaceksu28 - |28 Gru 2007|, 2007 16:48
| 1Bodzio napisał/a: | | jaceksu28 napisał/a: | | wyciagam mojego kata(a raczej sama puszke) i wkladam w to miejsce gotowa bez zadnych kombinacji strumienice... | Można i tak, ale od razu zacznij zbierać kasę na remont, ewentualnie wymianę głowicy. |
Dlaczego?
1Bodzio - |28 Gru 2007|, 2007 18:47
Dlatego bo strumiennica jeśli już, to powinna być montowana conajmniej w połowie ukladu wydechowego, lub w jego tylnej części. Jej zadaniem jest przyspieszenie strugi spalin aby szybciej opuściły układ wydechowy. Zamontowanie strumiennicy zaraz za kolektorem wydechowym spowoduje niewłasciwe odczyty sondy lambda, która będzie wskazywać ubogą mieszankę, komp zareaguje zwiększeniem ilości wtryskiwanego paliwa. Przyspieszenie wylotu spalin oraz bogatsza mieszanka dadzą w efekcie spory wzrost temperatury głowicy, co w niedługiej przyszłości może spowodować wypalenie zaworów wydechowych, i/lub pęknięcie głowicy, i/lub wydmuchanie uszczelki podgłowicowej, i/lub pęknięcie kolektora wydechowego. Lepiej będzie jak wstawisz w miejsce kata najzwyklejszą rurę, niż strumiennicę.
Struna - |28 Gru 2007|, 2007 18:50
te łuskowe to chyba tylko zawirowują spaliny więc być może takie można wstawiać, ale nie mam pewności, strumienica jako taka powinna mieć zwężkę.
Adam_2000 - |28 Gru 2007|, 2007 18:58
| 1Bodzio napisał/a: | | Zamontowanie strumiennicy zaraz za kolektorem wydechowym spowoduje niewłasciwe odczyty sondy lambda, która będzie wskazywać ubogą mieszankę... |
Zaraz, zaraz Bodzio... a dlaczego strumienica ma fałszować odczyty lambdy, coś się zmieni w składzie mieszanki ?
| 1Bodzio napisał/a: | | Przyspieszenie wylotu spalin oraz bogatsza mieszanka dadzą w efekcie spory wzrost temperatury głowicy... |
Tutaj też się z Tobą nie zgodzę -przecież właśnie spalanie ubogich mieszanek powoduje znaczny wzrost temperatury spalania.
Struna - |28 Gru 2007|, 2007 19:01
| Adam_2000 napisał/a: | | a dlaczego strumienica ma fałszować odczyty lambdy |
zmieni się ciśnienie w układzie spalin a sonda potrzebuje pewnych warunków do poprawnej pracy. Konsekwencją może ( lecz nie musi ) być zmiana w odczytach a tym samym zmiana składu mieszanki ( na plus bądź minus )
jaceksu28 - |28 Gru 2007|, 2007 19:23
| 1Bodzio napisał/a: | | Dlatego bo strumiennica jeśli już, to powinna być montowana conajmniej w połowie ukladu wydechowego, lub w jego tylnej części. Jej zadaniem jest przyspieszenie strugi spalin aby szybciej opuściły układ wydechowy. Zamontowanie strumiennicy zaraz za kolektorem wydechowym spowoduje niewłasciwe odczyty sondy lambda, która będzie wskazywać ubogą mieszankę, komp zareaguje zwiększeniem ilości wtryskiwanego paliwa. Przyspieszenie wylotu spalin oraz bogatsza mieszanka dadzą w efekcie spory wzrost temperatury głowicy, co w niedługiej przyszłości może spowodować wypalenie zaworów wydechowych, i/lub pęknięcie głowicy, i/lub wydmuchanie uszczelki podgłowicowej, i/lub pęknięcie kolektora wydechowego. Lepiej będzie jak wstawisz w miejsce kata najzwyklejszą rurę, niż strumiennicę. |
uwazasz, ze samo wybicie kata nie zmienia odczytu na sondzie?
i nie wiem, czy dobrze zrozumialem- piszesz, ze na wskutek wzbogacenia mieszanki wzrosnie temp gazow ; jestes pewny?
Adam_2000 - |28 Gru 2007|, 2007 19:28
| Cytat: | Kontrowersyjne strumienice wydechowe jednych wpędzają w histerię a inni bardzo je chwalą. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i w różnorodności modeli samochodów w jakich są stosowane.
Zacznijmy od stwierdzenia, że jeśli już decydujemy się na montaż strumienicy, to załóżmy ją w miejsce środkowego tłumika. Poważnie ! Owe często uchodzące za niepotrzebne, środkowe tłumiki, całkiem nieprzypadkowo znajdują się tam gdzie właśnie są. Zamontowanie strumienicy w miejscu katalizatora jeśli są dwie sondy Lambda spowoduje wejście elektroniki sterującej w tryb awaryjny i bardzo znaczne pogorszenie parametrów silnika. |
Źródło : Chojnacki Motor System
Nie odnosi się to do naszych układów, gdzie 2-ga sonda pełni tylko rolę kontrolną (nie regulacyjną).
jaceksu28 - |28 Gru 2007|, 2007 19:29
A teraz ciekawostka
wypalil sie mi pierwszy tlumik, no wiec pozostalo albo kupic nowy, albo wstawic kawalek rury. Lecz nagle przyszedl Zygmunt i powiedzial, ze ma w sklepie podobny od poldka. Jest on niemal identycznych wymiarow jak fordowski i pasuje idealnie z mala roznica- ma delikatnie mniejsza srednice rury. Jednak wstawilem go i co??!!!
Dzisiaj bylem w trasie i zauwazylem mniejsze srednie zuzycie paliwa, auto zywsze.
Wniosek:
wybicie kata spowodowalo obnizenie cisnienia spalin na sondzie i malo precyzyjny odczyt, zmniejszenie srednicy wylotu spalin zrekompesowalo to:-)
1Bodzio - |28 Gru 2007|, 2007 22:33
| jaceksu28 napisał/a: | uwazasz, ze samo wybicie kata nie zmienia odczytu na sondzie?
i nie wiem, czy dobrze zrozumialem- piszesz, ze na wskutek wzbogacenia mieszanki wzrosnie temp gazow ; jestes pewny? |
Samo wybicie kata, jak już Struna wspomniał ma wpływ na sondę, ale przy pozostawieniu układu tak jak był (nie licząc wybicia wkładu kata), wpływ ten jest na tyle mały, że oprócz zwiekszenia głośności auta i błędu w kompie dla auta z dwoma sondami, praktycznie pomijalny. Natomiast jak założysz w miejsce kata w silniku 2.0 i 2.3 strumiennice, to spaliny nie będą wypychane z cylindra tłokiem lecz wysysane przez strumiennicę jak tylko zawór wydechowy zacznie sie otwierać. Zmienia to w istotny sposób warunki pracy silnika .
O możliwych skutkach takiej zmiany już napisałem.
[ Dodano: 2007-12-28, 22:44 ]
| Adam_2000 napisał/a: | | Tutaj też się z Tobą nie zgodzę -przecież właśnie spalanie ubogich mieszanek powoduje znaczny wzrost temperatury spalania. |
Tak, ale zbyt wczesne "wyrwanie spalin z cylindra" powoduje że nie wszystko paliwo mające się spalić w normalnych warunkach, się spali. Pojawi sie wiec w gazach wydechowych wiecej tlenu, ktory w normalnych warunkach by sie nie pojawił. Sonda jako czujnik tlenu to zarejestruje, a komp zinterpretuje jako ubogą mieszankę.
jaceksu28 - |28 Gru 2007|, 2007 23:16
"Tak, ale zbyt wczesne "wyrwanie spalin z cylindra" powoduje że nie wszystko paliwo mające się spalić w normalnych warunkach, się spali. Pojawi sie wiec w gazach wydechowych wiecej tlenu, ktory w normalnych warunkach by sie nie pojawił. Sonda jako czujnik tlenu to zarejestruje, a komp zinterpretuje jako ubogą mieszankę."
i dalej nie odpowiedziales na pytanie- czy Twoim zdaniem zbyt bogata mieszanka ( bo z tego co piszesz to wynika, ze taka bedzie)podwyzsza temp
1Bodzio - |28 Gru 2007|, 2007 23:50
W tym wypadku tak. Komp dostając info od sondy o ubogiej mieszance wydłuża czas wtrysku, czyli inaczej mowiąc leje benzyną do cylindrow ( niepotrzebnie). Paliwo to, tylko w niewielkiej czesci zostaje zamienione na pracę (wzrost mocy). Wieksza jego cześć zamieni sie na ciepło, ktore w tym przypadku szkody jedynie przyniesie. Mówiąc obrazowo, strumiennica wyciąga z cylinrów palące się jeszcze gazy, poprzez zawory, do kolektora wydechowego. Im więcej w tej miksturze cząstek paliwa tym wzrost temperatury calego ukladu wyższy.
Strumiennice stosuje sie do tuningowania silników, ale powinno się też modyfikować dolot. I najważniejsze, muszą to robić ludzie, który sie na tym znają, i wtedy wzrost mocy i momentu jest i silnik to przyzwoicie znosi. Natomiast takie coś jak: A wsadzę se filtr stożkowy, bo ładnie wygląda pod maską, albo padł mi kat, to wsadzę se strumiennicę bo np. tańsza niż tłumik, z reguły prowadzi tylko do następnych kłopotów w niedługim czasie.
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 10:28
1Bodzio, tylko trzeba jeszcze wziąć pod uwagę o jakiej strumienicy mowa, bo obecnie to prawie wszystko nosi nazwę strumienicy choć ma z nia niewiele wspólnego, no ale ładnie brzmi i sporo leszczyków się łapie na to i se tjuning robi
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:11
"Paliwo to, tylko w niewielkiej czesci zostaje zamienione na pracę (wzrost mocy). Wieksza jego cześć zamieni sie na ciepło, ktore w tym przypadku szkody jedynie przyniesie."
Dalej tego nie rozumiem- samo zamieni sie na cieplo?:-)
Moze mala sugestja z mojej strony:-) czy cieplo niszczy silnik?
[ Dodano: 2007-12-29, 12:12 ]
PS czy praca nie jest funkcja ciepla? ktora to zasada termodynamiki?:-)
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:14
| jaceksu28 napisał/a: | | ktora to zasada termodynamiki?:-) | siedemnasta ?
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:16
| Struna napisał/a: | | jaceksu28 napisał/a: | | ktora to zasada termodynamiki?:-) | siedemnasta ? |
Malo sie pomylilem
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:17
jaceksu28, ale powiedz mi jedno, chcesz kupić strumienicę, więc w czym problem ? www.allegro.pl pełno tam tego jest.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:20
jeszcze nie wiem, czy chce kupic strumienice
ale napewno chce bardziej wyciszyc go po usunieciu kata no i chyba zdecyduje sie na jakas uniwersalke(kata), bo przyznam ze jestem za zielenia a w koncu uniwersalka to nie taki duzy koszt
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:25
| jaceksu28 napisał/a: | a w koncu uniwersalka to nie taki duzy koszt | poczytaj temat SieraRS1 o katalizatorze, te uniwersalki tanie to porażka, wydasz kasę i za pół roku zacznei dzwonić, efektywniej jest chyba wsadzić mały tłumik przelotowy - zapewne coś wyciszy i nei będzie rezonansu jak w pustej puszcze kat-a, a wyjdzie taniej i dłużej pojeździ.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:29
to tez jest jedno z rozwiazan, ale czego by nie wybrac to bedzie troszke przy tym roboty, nie pamietam w ktorym miejscu jest sonda i wlot do EGR oraz jak to jest mocowane, masz moze jakis schemat ?
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:29
| jaceksu28 napisał/a: | | masz moze jakis schemat ? | wejdź sobie na ruskiego MC online i obejrzyj.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:32
jakto zrobic?
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:33
| jaceksu28 napisał/a: | jakto zrobic? | mam Cię uczyć po necie śmigać ? może bez przesady.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:35
Nie Nie wiem zbytnio co to jest MC
Struna - |29 Gru 2007|, 2007 12:36
XXXXXXX
tu szukaj
http://www.detali.ru/
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 12:37
oki dzieki
arturrrr - |29 Gru 2007|, 2007 12:52
| Adam_2000 napisał/a: | | Nie odnosi się to do naszych układów, gdzie 2-ga sonda pełni tylko rolę kontrolną (nie regulacyjną). |
A czy moze ktos wie ile sad lambda jest w 98-2.5TD ??
1Bodzio - |29 Gru 2007|, 2007 17:24
| jaceksu28 napisał/a: | | Dalej tego nie rozumiem- samo zamieni sie na cieplo?:-) |
Zmieńmy lepiej temat. Nie sądziłem że prosty w sumie związek przyczynowo skutkowy, może być aż tak niezrozumiały.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 17:46
| 1Bodzio napisał/a: | | jaceksu28 napisał/a: | | Dalej tego nie rozumiem- samo zamieni sie na cieplo?:-) |
Zmieńmy lepiej temat. Nie sądziłem że prosty w sumie związek przyczynowo skutkowy, może być aż tak niezrozumiały. |
nie chce zmieniac tematu, chce tylko zebys mi wyjasnil dokladnie co masz na mysli.
Bo chce wybrac jedna z 3 opcji:1 czy dobrze rozumujesz, 2czy cos gdzies wyczytales, 3czy najgorsza- wogole nic nie wiesz.
Dlatego powtarzam jeszcze raz wyjasnij mi dokladnie dlaczego strumienica moze zniszczyc silnik. W poprzednich wyjasnieniach jedno wyklucza drugie.
1Bodzio - |29 Gru 2007|, 2007 18:02
Najlepiej wybierz opcję nr 3. I będzie po herbacie.
[ Dodano: 2007-12-29, 18:05 ]
| jaceksu28 napisał/a: | | dlaczego strumienica moze zniszczyc silnik. |
W tym miejscu, gdzie chcesz ją wstawić - może to zrobić.
jaceksu28 - |29 Gru 2007|, 2007 18:22
ok napisales , ze moze -ale nie musi zgoda
A drazylem ten temat poniewaz to nie temperatura niszczy zawory, bo gwarantuje Ci ,ze nigdy nie zostanie tam osiagnieta temperatura plyniecia materialu. To tlen niszczy zawory- w wysokiej temp. W atmoswerze tlenu material ( w tym przypadku gniazda zaworow i grzybki) najnormalniej sie spala (utlenia). Dlatego nie wolno zubazac mieszanki.
[ Dodano: 2007-12-29, 18:25 ]
PS i nie wybiore 3 bo forum nie do tego sluzy, tylko do wzajemnej pomocy
1Bodzio - |29 Gru 2007|, 2007 22:45
Skoro wiedziałeś co i jak, to po co pytasz? Zrób wedle własnego uznania, a to co napisałem możesz spokojnie pominąć jako nie istotne.
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 09:44
Wez i sie obraz.
Znam sie dobrze na teoiri spalania, obiegach itd...
ale myslalem, ze ktos moze wstawial w tym miejscu strumienice. Jak sam napisales ze moze zniszczyc-ja dodalem ale nie musi(nikt tego nie liczyl). A najlepiej uczyc sie na cudzych bledach
Wkoncu forum "ma charakter empiryczny" czyz nie?
[ Dodano: 2007-12-30, 09:46 ]
PS. i sugestja do mojego innego watku - o co chodzi z tym paliwem!!??
1Bodzio - |30 Gru 2007|, 2007 13:48
| jaceksu28 napisał/a: | | . i sugestja do mojego innego watku - o co chodzi z tym paliwem!!?? | Nie wiem o jaki wątek Ci chodzi.
__Robert__ - |30 Gru 2007|, 2007 14:21
1Bodzio, po co ta jałowa dyskusja, nie daj sie sprowokować, na temat strumienicy na forum jest wszystko, a ponadto jaceksu28 wie lepiej, więc po co się produkujesz.
1Bodzio - |30 Gru 2007|, 2007 14:35
| __Robert__ napisał/a: | | 1Bodzio, po co ta jałowa dyskusja, nie daj sie sprowokować, | Masz rację.
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 14:52
| __Robert__ napisał/a: | | 1Bodzio, po co ta jałowa dyskusja, nie daj sie sprowokować, na temat strumienicy na forum jest wszystko, a ponadto jaceksu28 wie lepiej, więc po co się produkujesz. |
skoro jest wszystko to napisz gdzie dokladnie nalezy ja wstawic i jaka aby spelniala swoja role oraz nie szkodzila silnikowi gosciu
[ Dodano: 2007-12-30, 14:52 ]
PS i udowodnij to ze tak ma byc
Mysza - |30 Gru 2007|, 2007 20:48
| jaceksu28 napisał/a: | | gdzie dokladnie nalezy ja wstawic i jaka aby spelniala swoja role oraz nie szkodzila silnikowi |
Wstaw ją do bagażnika jako balast na zimę, bedzie lepsze przyspieszenie (mniejszy uslizg kół), mniejsze spalanie (za pieniądze zaoszczędzone na montażu wlej sobie paliwa) no i auto będzie pracowało ciszej. W skrócie- im dalej od silnika, tym lepiej.
Wstawiłem kiedyś toto do mkI 2.0 OHC zamiast kata. Młody byłem i głupi. Nigdy więcej. Byla łuskowa, wspawana w dobrym kierunku. Samochodzik stal się głośniejszy a silnik stracił wyraźnie na momencie obrotowym w dolnym zakresie.
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 21:00
Jako balast na zime sluzy tesciowa
Struna - |30 Gru 2007|, 2007 22:20
jaceksu28, skoro znasz się na teori spalania itd to zapewne też wiesz, ze strumienice te co się je dumnie sprzedaje obecnie ( te łuskowe ) to wogóle jakiś pic na wodę i fotomontaż, niby może i wprowadzi nieco strugę w ruch wirowy ale co to da jak reszta wydechy w fabryce
Być może doczytałeś też gdzieś historię strumienic, stosowane były początkowo w lotnictwie aby pokonać zawirowania powietrza za samolotem aby spaliny mogły się przez nie "przebić" potem to weszło do F1 bo tam też prędkości ogromne i zawirowania konkretne, niemniej już jakoś ich F1 nie potrzebuje, tak czy owak miały na celu przyspieszenie spalin i zamazanie "pamięci" strugi. W naszych pojazdach nie bardzo ma to jakiekolwiek zastosowanie bez poważnej ingerencji w układ dolotu oraz reszty wydechu.
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 22:40
z tymi samolotami to zawaliles mnie totalnie
a co do calosci wydechu to dalej mialem zamiar drazyc a zepsules mi to
[ Dodano: 2007-12-30, 22:42 ]
PS tylko, ze jeszcze jest cos takiego jak fala akustyczna- prawda? i tut strumienicow dajet
Struna - |30 Gru 2007|, 2007 22:42
to był spory skrót generalnie bo jakoś nie mam zwyczaju poematów pisac a tym bardziej czytać
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 22:46
OK ale powiedz co myslisz o tym paliwie w moim innym watku , bo mnie powaznie to troszke martwi- czy to pompa bo lipa jak bym mial stac w trasie
Struna - |30 Gru 2007|, 2007 22:48
| jaceksu28 napisał/a: | | OK ale powiedz co myslisz o tym paliwie w moim innym watku , bo mnie powaznie to troszke martwi- czy to pompa bo lipa jak bym mial stac w trasie | podaj link bo nie kojarzę tematu
jaceksu28 - |30 Gru 2007|, 2007 22:50
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=19411
arturrrr - |30 Gru 2007|, 2007 23:59
zadaniem strumienicy jest zawirowanie spalin w celu szybszego opuszczenia tych ze spalin z ukladu wydechowego.. wstawienie strumienicy w miejsce kata w miejscu orginalnego/ znajdujacego sie w poczatku ukladu wydechowego/ to totalne nieporozumienie-raz ze spowoduje to bledny odczyt tlenu w spalinach,dwa ze spaliny zostana stlumione przez koncowy tlumik,co spowoduje ich spowolnienie do pierwotnej predkosci...
strumienice to kit ,alternatywa dla naiwnych -zamiast kata to se wstawie strumienice--
ludzie ,przeciez logiczne jest ,ze to jest LIPA
Struna - |31 Gru 2007|, 2008 08:39
| arturrrr napisał/a: | | zadaniem strumienicy jest zawirowanie spalin | to chyba tylko łuskowej strumienicy.
arturrrr - |31 Gru 2007|, 2008 13:06
w kazdym razie-jak wywalimy kata, to sonda powinna dac odczyt o zubozalej mieszance i wiadomo co dalej-auto spali wiecej.
Ale jak juz kat wysiadl,to zapewne i tlumiki /a jest ich pare/beda zawalone syfem na amen, a jak tak to sonda moze i da odczyt wartosci zblizony do tych nominalnych jak przed katem-bo spaliny moga napotkac dalej w ukladzie porownywalny opor jaki im stawial kat i cisnienie wzrosnie do poziomu zbizonego jak przed katem.Tez mozliwe..
i spalanie bedzie ok. Ale tam gdzie jest druga sonda,i ona wskaze wtedy wartosc taka sama jak ta pierwsza-to komp powinien dac wiecej paliwa i w kolo macieju..
Jest wiele czynnikow,ciezko wyczuc-potrzebne sa experymenty-
Mysza - |1 Sty 2008|, 2008 11:23
| arturrrr napisał/a: | | zadaniem strumienicy jest zawirowanie spalin |
strumienica łuskowa hamuje falę zwrotną stąd przyspieszanie wylotu spalin
Struna - |2 Sty 2008|, 2008 09:53
| Mysza napisał/a: | | strumienica łuskowa hamuje falę zwrotną stąd przyspieszanie wylotu spalin | poniekąd te łuski są nacięte tak, że układają się niby wirowo, więc może i to jakieś zawirowanie powoduje ( a na pewno syczy jak z odkurzacza )
arturrrr - |2 Sty 2008|, 2008 11:54
| Mysza napisał/a: | | strumienica łuskowa hamuje falę zwrotną stąd przyspieszanie wylotu spalin |
..czy wstrzymyje fale zwrotna,zawirowywuje,itp- to celem glownym jej jest poprawa w wydalaniu spalin z ukladu.
Moze rola ta i jest spelniana,ale czesto sie ma niekorzystnie na poziom spalania paliwa-a glownie na tym nam zalezy,prawda?
Struna - |2 Sty 2008|, 2008 12:02
jak dla mnie to strumienice w autach cywilnych a tym bardziej wstawiane dla picu zamiast katalizatora to jeden wielki niewypał i tykająca bomba zegarowa.
Zysio - |2 Sty 2008|, 2008 14:29
I do tego głośna - wyraźnie głośniejsza niż katalizator.
|
|