| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie
rimekkk - |25 Gru 2007|, 2007 07:15 Temat postu: Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie Witajcie!
Może ktoś się orientuje; Zimny odpala bez zarzutu, mimo, że na benzynie nie jeździ (też nie wiem czemu. Paliwo dostaje, wtryski ok.) Po parunastu km, jak się silnik zagrzeje i się zatrzymam i wyłączę go, za cholerę nie mogę odpalić, przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje! Dopiero jak ostygnie ok 20-40 min pali znowu. Mam uszkodzony czujnik temp, czy to może mieć związek? i czemu na benzynie nie chodzi?? Scorpio combi '94/5 2l
Stefen - |25 Gru 2007|, 2007 08:56
rimekkk, widzę ze kolega z Grodziska wiec sprobuje coś zaradzić, po pierwsze zmień tytuł tematu np. na ciepłym nie odpala i nie chodzi na beni.
A co do usterki, nie chodzi na paliwie, Jesteś pewny ze pompa podaje paliwo??
A to ze na ciepłym nie odpala, zawsze nie odpala jak się rozgrzeje czy tylko raz na jakiś czas, ja miałem podobnie okazało się ze czujnik położenia wału padł.
Pershing - |25 Gru 2007|, 2007 10:52
| rimekkk napisał/a: | | przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje |
Nic tzn. ze rozrusznik nie kreci, czy kreci i nie zapala ? Jesli to drugie to uwalony czujnik moze byc przyczyna. Daje zle dane do kompa i moga byc opisane problemy.
Jesli chodzi o jazde na benzynie to sprawdz czy pompa chodzi, a w pierwszej kolejnosci wylacznik stukowy w bagazniku.
Tak jak kolega pisal zmien temat postu bo z tego nic nie wynika
Stefen - |25 Gru 2007|, 2007 11:38 Temat postu: Re: Problem
| rimekkk napisał/a: | | Mam uszkodzony czujnik temp |
Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu
to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb
Rafał A.(antek) - |25 Gru 2007|, 2007 18:50
czujnik nic nie ma do tego, napisz czy rozrusznik sie odzywa czy cisza, jak cisza to wstawic przekaznik rozusznika, temat opisywany na foum 100000000000 razy
Stefen - |25 Gru 2007|, 2007 18:56
Pewnie ma to samo co było u mnie.
PS. ja już w końcu niewiem u mnie tez przecież rozrusznik się nie odzywał a jak ostygł to było dobrze, a jednak powiedzieliście ze przekaźnik na rozrusznik nie załatwi sprawy.
Rafał A.(antek) - |25 Gru 2007|, 2007 19:09
ja nie pamietam co bylo u ciebie, przytocz post- link do tematu.
Stefen - |25 Gru 2007|, 2007 19:12
tu jest link http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=18428
Rafał A.(antek) - |25 Gru 2007|, 2007 19:30
nic takiego ci nikt nie napisal, a wrecz odwrotnie i ja i struna o tym mowilismy
Stefen - |25 Gru 2007|, 2007 19:33
Ktoś na chacie mi pisał, ze jak sie zrobi przekaźnik na rozrusznik to będzie błędy uszkodzonego czujnika walu wywalał. Czyli co myślisz ze przekaźnik na rozrusznik załatwiłby sprawę??
Rafał A.(antek) - |25 Gru 2007|, 2007 19:49
a co ma czujnik wału do przekażnika. ja juz wiem o czym ty mowisz, kiedys w jakims temacie napisales jakas cherezje mylac czujnik walu z przekaznikiem rozrusznika i komus taka rade napisales, struna to prostowal. W twoim przypadku tak, sadze ze przekaznik pomoze. jak i pewnie tu w opisywanym
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 07:34 Temat postu: Re: Problem
| Stefen napisał/a: | | rimekkk napisał/a: | | Mam uszkodzony czujnik temp |
Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu
to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb |
16V, wieloryb 2l DOHC, czujnik na zegarach padł
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 09:26
aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).
Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.
Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie??
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 09:36
| Stefen napisał/a: | aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).
Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.
Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie?? |
do niedawna zdażało się sporadycznie a od ok,2 tyg już za każdym razem niemal. A może wiesz czemu na benzynie nie chodzi? bak spawany ostatnio był, pompa druga, wtryski sikają paliwem i nic. jak go kupiłem też było nie halo, przy 3000obr się dławił, nie chciał iść wyżej, potemkłopoty z bakiem, spaliłempompe paliwa i długo na samym gazie jeździłem
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 09:44
jeśli pompa podaje paliwo na listwę a wtryski sikają to niema bata żeby nie chodził
Sprawdź jeszcze raz czy pompa pracuje może bezpiecznik sie przepalił, a z tymi obrotami może potencjometr trzeba by było od kogoś podmienić i zobaczyć, a na gazie chodzi tak jak powinien??
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 10:20
| Stefen napisał/a: | jeśli pompa podaje paliwo na listwę a wtryski sikają to niema bata żeby nie chodził
Sprawdź jeszcze raz czy pompa pracuje może bezpiecznik sie przepalił, a z tymi obrotami może potencjometr trzeba by było od kogoś podmienić i zobaczyć, a na gazie chodzi tak jak powinien?? |
na gazie chodzi, a na paliwie nie, pompa działa wtryski też i żaden bezpiecznik nie jest przepalony.
ponoć nie ma sterowania wtryskami, nie bardzo wiem o co chodzi. już kilku mechaników z nim i elektryków(łącznie z gościem z 1-go Maja za strażą pożarną) walczyło i nikt nic nie wie
A, i jeszcze zegary mi wariują i licznik bieżącego przebiegu resetuje się za każdym niemal razem
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 11:10
| rimekkk napisał/a: | | już kilku mechaników z nim i elektryków(łącznie z gościem z 1-go Maja za strażą pożarną) walczyło i nikt nic nie wie |
jesli ten koleś tam zaglądał to przygotuj się na wymianę polowy auta, to największy oszust w okolicy
a tak na serio, to trzeba to dokładnie zdiagnozować,najlepiej spotkać się i pomyśleć bo mechanicy to zedrą z ciebie ostatnią koszule a i tak nic nie zrobią, może komp padł to by wyjaśniało tez to kasowanie. Ogólnie trzeba to dokładnie zdiagnozować, bo kupować części w ciemno i je wymieniać to niema sensu.
Ps. Twój wieloryb to taki ciemno zielony obklejony reklama firmy...??
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 14:25
| Stefen napisał/a: | | rimekkk napisał/a: | | już kilku mechaników z nim i elektryków(łącznie z gościem z 1-go Maja za strażą pożarną) walczyło i nikt nic nie wie |
jesli ten koleś tam zaglądał to przygotuj się na wymianę polowy auta, to największy oszust w okolicy
a tak na serio, to trzeba to dokładnie zdiagnozować,najlepiej spotkać się i pomyśleć bo mechanicy to zedrą z ciebie ostatnią koszule a i tak nic nie zrobią, może komp padł to by wyjaśniało tez to kasowanie. Ogólnie trzeba to dokładnie zdiagnozować, bo kupować części w ciemno i je wymieniać to niema sensu.
Ps. Twój wieloryb to taki ciemno zielony obklejony reklama firmy...?? |
dokładnie, oklejony reklamą STOLARSTWO MEBLOWE,
masz jakieś propozycje? tylko na razie i tak stoi na warsztacie, wymieniam mocowania wachaczy
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 14:29
już wiem które auto a co proponuje trzeba to dokładnie posprawdzać co mu jest, podmienić komp i zobaczyc.
jeśli chodzi o podmiankę części to myślę ze można pogadać z Gorjanem, wiesz o kogo mi chodzi??
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 14:33
niestety, nie mam pojęcia, ja tu nie znam w zasadzie nikogo, a tymbardziej speców od napraw
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 14:37
aha, chodzi mi o kolesia który w Grodzisku handluje częściami do scorpio, prawdopodobnie w najbliższym czasie będę sie do niego wybierał wiec można by pogadać z nim i podmienić na chwile kompy i inne pierdoły.
Tu jest link do jego aukcji allegro http://allegro.pl/my_page.php?uid=7756412
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 14:52
Chyb już u tego gościa szukałem, też pompy do wspomagania
[ Dodano: 2007-12-26, 14:53 ]
Pompe wymieniłem ale też licha
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 14:56
jeśli u niego to byłeś na ul. E. Plater.
sadze ze to raczej komp jest uszkodzony,jeśli pompa chodzi i podaje na wtryski i jeszcze te zegary, to najlepiej u niego podmienić i jeśli będzie ok to kupisz i po problemie.
Prawdopodobnie(na 100% jeszcze niewiem) będę u niego w sobotę to możemy się jakoś umówić, trochę go znam bo już kilka zakupów robiłem podejrzewam ze nie będzie problemów z podmianka
[ Dodano: 2007-12-26, 15:10 ]
| rimekkk napisał/a: | | Pompe wymieniłem ale też licha |
może źle odpowietrzyłeś albo coś w tym stylu
rimekkk - |26 Gru 2007|, 2007 15:11
odezwę się koło Piątku, a jak będziesz wiedział to kliknij na gadu 10664402 i zostaw jakiś n-rek tel do siebie
Stefen - |26 Gru 2007|, 2007 15:17
Ok. Ja tez będę wiedział koło piątku czy jadę i muszę pierw zadzwonić czy ma to co mnie interesuje
|
|