Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Jak przystosowac Scorpio do ruchu prawostronnego?

klinu - |28 Wrz 2004|, 2004 00:47
Temat postu: RHD -> LHD !!
Cześć nie wiem czy taki temat już się pojawił na forum jeśli tak to sorry.
Kupując auto juz od dawien dawna szlaki skierowały mnie do UK, mają tam scorpio (i jeszcze parę dużych limuzyn po bardzo niskich cenach), ale wiadomo jak to angole na przekór wszystkim założyli sobie kierownice nie po tej stronie i tu pytanie do was czy spotkaliście się już z takim problemem, czyli jak przełożyć kierownicę z prawej na lewą. Raz słyszałem opinię że wszystko (w autach po 94 roku, podobno weszła standaryzacja) odbywa się za pomocą klucza - żadnego wiercenia otworów itp. Z innego źródła słyszałem że trzeba wiercić. Do wymiany na pewno jest maglownica i kokpit (zegary chyba dadzą się przełożyć) ale co z serwem hamulca??

Księgowy - |28 Wrz 2004|, 2004 07:23

Ja nie wiem czy to ma sens, więcej wydasz na zmienianie tego samochodu na normalny niż byś kupi od razu LHD,
Zostają ci jeszcze takie głupoty jak mechanizm wycieraczek, angielskie auta też mają akumulator i skrzynki bezpieczników odwrotnie, a to pewnie by przeszkadzało przy wycieraczkach,

Pozdrwaiam

Jason - |10 Lut 2005|, 2005 17:46
Temat postu: Jak przystosowac Scorpio do ruchu prawostronnego?
Drogie kolezanki i drodzy koledzy, otoz moj problem polega na tym ze znalazlem w Anglii (niedaleko mnie) auto mojego zycia tzn Scorpio98 2.3 GHIA na manualu za jedyne 1500 £ i chcialbym je nabyc. Wiem ze moge je przywiesc do Polski, ale go nie zarejestruje (bo ma kierownice nie po tej stronie co trzeba). I teraz tak, co trzeba wymienic (oprocz deski, pedalow i kierownicy) i jaki to jest mniej wiecej koszt. Nie wiem czy to sie oplaca bo slyszalem gdzies ze przerobienie mondeo to koszt ok 3tys zl. Scorpio jest wieksze i lepsze to pewnie koszt takiego zabiegu tez jest wyzszy.
Poradzcie mi cos.
Pozdrawiam

P.S.
Jak zalaczyc zdjecie tego cacka na tym forum?

Marcin - |10 Lut 2005|, 2005 18:03

[img]adres obrazka[/img]
tak się wstawia 8)

Marcin - |10 Lut 2005|, 2005 18:16

a co do przystosowania scorka do jazdyw polsce to już chyba 2 razy na forum było, byś musiał poszukać

btw, ile kosztuje u Anglików lusterko elektrycznie ściemniane do wieloryba i orienatcyjny koszt wysyłki do Polski?

klinu - |10 Lut 2005|, 2005 20:13

Cześć, byłem też w Anglii i też kombinowałem na wszystkie strony jakby nie sprowadzić auto bo ceny są rzeczywiście dobre. Jednak z moich rozpoznań wyszło że nie końca jest tak pięknie.
-Po pierwsze jeżeli chcesz tym autem wrócić na kółkach to musisz go zarejestrować w DVLA (urząd komunikacyjny) a to się wiąże od razu z jakimś badziewnym choćby tymczasowym ubezpieczeniem - a więc pierwsze koszty. - tutaj alternatywą jest poszukać sobie kogoś kto ci to wrzuci na TIR'a i przewiezie ale to też koszt.

-Po drugie koszt benzynki + prom ew. kanałem - następne koszty.

-Po trzecie przeróbka tego auta na LHD, czyli w praktyce cały kokpit, podszybie(dmuchawy itp, plastiki, przewody, myśle ze tez pewnie jakieś przedłużki kabli el. itd., ścianka grodzi silnika czy jakoś tak też, lampy przednie teor do wymiany też) - tutaj oprócz dużych kosztów problem z dostaniem jakiejś duperelki i już sie martwisz.

- No i w końcu nasze urzędy czyli cała droga UCelny, Przeglad zerowy,UKomunikacji - duze koszty również

W skrócie to tak wygląda mnie przekonało na nie głównie "po trzecie" a poza tym fakt ze musiałbym tam jeszcze raz polecieć bo byłem juz wtedy w Polsce, ale jak jesteś na miejscu masz czas, możesz, teoretycznie jest to możliwe :)

Jason - |10 Lut 2005|, 2005 22:28

Te koszty zwiazane z ubezpieczeniem i tak mnie nie omina, bo chce tu posiedziec troche dluzej, a auto i tak musze kupic. Wiec i tak place... i tak place...(bede placil) :lol: . Jesli chodzi o koszty benzynki to nie ma tragedii - wycieczka krajoznawcza po europie na pewno mi sie przyda. Najgorzej jest z ta przerobka. Jestem w stanie zrozumiec wszystko (deska, pedaly itd), ale nie wiem o co chodzi z tymi lampami? Chodzi o to ze np w Polsce lewa lampa swieci w tak troche w prawo, a prawa prosto? Jesli chodzi o to, to nie ma mozliwosci ustawienia swiatel? Ile moze kosztowac np kompletna deska rozdzielcza?
Pozdrawiam i dziekuje

klinu - |10 Lut 2005|, 2005 23:58

jeszcze do wymiany dochodzi chyba maglownica, a światła sa ustawione tak żeby to co świeci w stronę nadjeżdżających pojazdów nie oślepiało a to na pobocze świeci w innym kształcie (tak jakbyś zjadł ze 3/5 tortu ;) takze tylko wymiana reflektorów albo dobrzy znajomi na stacji diagnostycznej i wkurzanie kierowców z naprzeciwka poprzez lekkie oślepianie :P .
Co do kosztów części to myślę że większy problem jest z dostępnością niż z ceną

PS W moim scorpio ta ściana grodziowa jest odkręcana na takie jakby motylki, jest to chyba najprostszy element do wymiany w aucie, gorzej z dziurami na pompe hamulcową itp musiałbyś zbadać czy są zaślepki czy wiercenie byłoby konieczne.

VIK - |11 Lut 2005|, 2005 11:20

czyli nonsens, nawet jakbyś za darmo dostal :wink:
klinu - |11 Lut 2005|, 2005 11:21

no rzeczywiście to nie ta "właściwa ścianka" ale może w wielorybie są już gotowe otwory tylko zaślepione. Nie wiem jak w fordach ale wiem ze kilka marek smaochodów tak ma, w tym chyba auta francuskie.
Rafał A.(antek) - |11 Lut 2005|, 2005 11:27

niestety pewnie tak, a tam takie slicznotki jezdzą :(
Jason - |11 Lut 2005|, 2005 18:10

Dzieki chlopaki. Wcale mnie nie pocieszyliscie. A mialo byc tak pieknie.......(jak mowia slowa piosenki). Szansy upatruje jeszcze w kupnie auta normalnego( z kierownica po lewej stronie), bo tu tez takie jezdza. A za ta cene to przeciez az grzech nie brac tekiego auta. No nie?
Pozdrowienia

Marcin - |11 Lut 2005|, 2005 19:16

przynajmniej wiesz na czym stoisz :wink:
Aneta - |12 Lut 2005|, 2005 00:25

Jedyne czego nie musiałbyś wymieniać to światła. Są w nich nazwijmy to... "przełączniki" i można je przestawić na normalne ;) świecenie.
Krzys - |18 Lut 2005|, 2005 22:10

Jason,widze ze juz jestes w UK. jak mozesz daj znac,przedryndam do Ciebie ,pusc mi numer na sms ,[moj nr. 07746396902]

a co do tematu,to faktycznie scorpiaczki -granadki tutaj taaaaaaaanie i bez grama rdzy ...ach ten klimat.
Pozdrawiam wszystkich z Londka :) ......niekoniecznie Zdroju :roll:

Rafał A.(antek) - |19 Lut 2005|, 2005 01:26

nono mamy wyspiarski oddział FST, - Cozy, Jason, Krzys :) nie jest źle:)
Pershing - |19 Lut 2005|, 2005 01:41

Tak jest nastepna filie w Zanzibarze otworzymy :twisted:
Czen - |22 Mar 2008|, 2008 01:41

siemanko siedze w angli i ostatnio znalazlem 98r 2.3 16 na full wypasie za 950 funciaków i tak sie zastanawiam bo na przekladke autko mozna kupic za ok 2,5 tys wiec moze i sie oplaca a sciane grodziowa to trza wyciac i wspawac nowa tzn europejska normalna blacharska praca bede intensywnie myslal moze i jest sens autko ma full serwis i 1 wlasciciela super naprawde az szkoda nie zrobic LHD
Waski - |22 Mar 2008|, 2008 03:12

ales kotleta odgrzał :)
nie wiem czy az tak bardzo sie to opłaca
policz ile Cie to bedzie kosztowało w polsce + czesci na przekładke + robota
raczej mało prawdopodobne zeby sie oplacało - w tej cenie juz kupisz podobne europejskie

pozdrawiam
Waski

Marcin - |22 Mar 2008|, 2008 06:50

Czen napisał/a:
az szkoda nie zrobic LHD

Może i szkoda, ale chlastanie i wspawanie przegrody między komorą silnika a przedziałem pasażerskim z RHD na LHD to moim zdaniem można porównać do samobójstwa.